Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Tudna valaki segíteni banánügyileg. Van egy banáncserjém. Gyönyörű. Volt. Mostanában az alsó levelei csoportosan konyulnak le és száradnak el. Nem úgy mint normálisan egyesével, hanem az alsó levelek egyszerre. Olyan mintha nem bírná el a levél szára a levél súlyát. Egyébként hatalmasak a levelek. 50 cm hosszú biztosan van. Nemrégen ültettem át nagyobb cserépbe. Több vizet is adtam neki, de ez nem lehet baj, mert van egy másik és annak semmi baja. Bekerülhetett valami bogár a földjébe és az rágja a gyökerét? Kb 10 éves , nagyon nem szerteném, ha elpusztulna. Segítsen valaki.
Sziasztok. Már megint és ismét citromfa-ügyileg kérnék tanácsot. Mivel magamnak nem sikerült a gyökereztetés, végső megoldásként kb. 1 hónapja vettem egy citromfát, amely kb. 40-50 cm magas, egyenlőre még nincsenek ágai. Léghajtatással volt szaporítva, majd a kertész elmondása szerint a kisebb párologtatás miatt a fél leveleit levagdosták. Amikor elhoztam, volt rajta négy bimbó, amelyek ki is nyíltak és három terméskezdemény még meg is van. És itt jön a kérdésem, ugyanis sem új levelek nem kezdtek fejlődni rajta, sem hajtás, csak a virágok nyíltak ki. Lehetséges, hogy minden energiát a virágokra, illetve a termésekre fordít? Ha igen, mit javasoltok, mit tegyek: hagyjam így, vagy esetleg távolítsam el a kezdeményeket és majd ráér terméssek foglalkozni később? Esetleg valamilyen táp segítene? Minden tanácsot szívesen (meg)fogadok.
Egyrészt azért, mert tegnap, mire a levelemet elkészítettem, megírtad a Tiedet, ezt nem vettem észre. Másrészt, most néztem meg a bonsai oldalatokat, és már tudom, mi a légbujtás. Eddig ezt a módszert nem ismertem. A jó pap is holtig tanul, bár nem vagyok pap, de kösz Nektek, megint tanultam valamit. Ettől függetlenül, a gyökereztetést is kipróbálhatod, hiszen úgyis vissza kell metszeni a nemes fát is, és a lemetszett ágakat felhasználhatod a szaporításra. Üdv: Freddy56
Ha légbújtással szaporítod a citromot, ugyanúgy "viszi az életkorát" mintha dugványoztad volna, azaz ha az anyatö virágzó, akkor egy estleg két év múlva virágozhat. Most készítsd el, összel nézd meg, hogy hozott-e gyökeret.
Én sem tudom, mi az a légnujtásos szaporítás. Inkább a gyökereztetéssel próbálkozz. A képen látható fácskát 2001-ben gyökereztettem, most 19 cm magas a cserép földjétől, a bimbót meg látod!
Igazándiból bonsaios vagyok, de csak azt akarom megkérdezni hogy ha én most a tavasszal légbújtással szaporítok 1 citromfát akkor annak lesz e termése és ha lesz akkor kb mikorra várjam, egyáltalán lehet légbújtással szaporítani a citromot? __Válaszotokelőre is köszönöm
Az enyémek is eleinte lógatták a leveleiket, később felemelték őket(3 darab van), azután kis idő múlva újabb adag leveleket hoztak(3-ból 2). Szerintem olyan mintha szakaszosan fejlődnének. Csinál valamit nagyon gyorsan, aztán pihen.Biztosan nálatok is nemsokára jönnek az újabb levelek.
a másik mangóm nekem is megnyúlt, gyönyörü, élénkzöld, fényes levelei vannak (6 darab), de mintha megállt volna a növésben.. hetek óta nem csinál semmit, se nem nő, se nem hanyatlik, semmi...
már gondolkoztam, hogy nagyobb cserépbe kellene átültetnem? hisz a leírások mindenhol azt mondják, hogy elég terjedelmes gyökere van.. lehet, hogy ez a bibi?
próbálok majd róla is képet beszúrni..
Mesélj majd a kiwiről, hogy mi lett belőle.. Én is szeretnék belevágni valamibe még pluszban, hátha sikerül:)
Hát ha kellene, akkor mangót próbálhatok neked csíráztatni, van még elég mag nálam:)
Az enyémnek 6 levele van, eleinte azok is vörösesek voltak, és lógtak, most viszont már szép zöldek, és már szinte emelve tartja őket a növény. Viszont már jóideje semmi jelét nem látom, hogy növekedne, és új leveleket sem hoz. Az egyik avokádó már 30-35 centi magas, a másik csak 10, egyelőre kis leveleik vannak csak. Viszonylag szépen hajt a licsikém. Jó lenne tudni, hogyan kell nevelni, de semmit nem találtam róla a neten. Elvetettem a kivimagokat is, valami ki is kelt, de nem tudom, hogy kivi-e az, vagy csak gaz. Van még 2 avokádó, amelyek most gyökeresednek. Nem ártana még 1-1 mangó, és licsi tartaléknak:)
sziasztok igazándiból bonsaios vagyok de csak azt akarom megkérdezni hogy ha én most a tavasszal légnujtással szaporítuk 1 citromfát akkor annak lesz e termése és ha lesz akkkor kb mikorra várjam? __Válaszotokelőre is köszönöm
Szegény citromfám, tavaly nyáron megtámadta a tövét valami gomba, simán lehántotta a kérgét, sikerült kikezelni, nagyjából visszanövesztette a kérget, de a több száz virág mellett (amelyekből 5-6 citromocskát nevel) csak 4-5 levelecskét hozott. Ősszel behoztam, nem viselte meg, szépen vegetált, most pedig olyan, mintha nem öntöztem volna, lógatja az itt-ott sárguló leveleit. Már minden növénykém hajt az ablakban, vagy az ablak előtt, csak ez nem. Abban bízom, még egy hónapig bírja odabent, aztán a jó kis tavasz helyre teszi.
Üdv. mindenkinek: Sszilu :-(
Ui.: A narancsfám virágzik, a mandarinfám ezerrel hajt. :-)
Segítség! Szegény citromfám rossz állapotban van. Eddig nem tudtam, mit kíván, igaz, különösebb baja sem volt. De aztán elég sok levele lehullott, igaz, jöttek is, ha nem is ugyanannyi, új hajtások. A levélhullás miatt pár napja áthelyeztem egy másik, eddig minden növénynek gyógyító hatásúnak bizonyult szobába, és próbáltam kevesebb vizet adni neki, mert szokásom, túlöntözöm őket. Na most erre fel, viharos gyorsasággal fonnyadnak össze a levelei. Egy hét, és távozik az árnyékvilágból. Most visszacepelem az eredeti helyére, ha még nem bolondult bele, és reménykedem. Mit tehetnék még? Előre is köszönettel: Ally
Nekem is több hetes várakozás után ma bújt elő a második mangóm:)
Azért furi, mert az első pár nap alatt megeredt és utána pár nap alatt kibújt és gyönyörüen nő.
Ez a kis szerencsétlen meg semmit nem akart csinálni.. tegnap este ki akartam már szedni, hogy megnézzem, aztán max kidobjam, ha semmi nincs benne.. de végül elfelejtettem.. Ma meg már kidugta a kis fejét:) Rögtön ment is a napos ablakba, hogy kicsit napozhasson:)
Nem kell ahhoz külön melegház, én csak radiátorra raktam csírázni, aztán meg cserépbe, földbe raktam, de már nem radiátorra, és így is növekszik lassanként.
Kb két hete elültettem egy mangó magot, ma kibújt a földből, kb 4 cmes kis száron van valami levélkezdemény. Eddig zacsi alatt "dunsztban" volt. Most mit csináljak? Mikor lehet a melegházat megszüntetni?
A datolyamag 2 végét reszeld meg egy pár mm-re úgy, hogy a hosszanti bevágás ne sérüljön és ültesd el homok és tözeg keverékbe. Ha sokat áztatod akkor befülled és kampec. 48 óra után már veszélyes vízben tartani. Ne száradjon ki a vetés.
Kösz. Én már több hete áztatom a datolyamagot, de semmi életjelet nem láttam nála. A kivimagok nálam is meleg helyen vannak csíráztatva, de szintúgy semmi eredmény. A licsi több hajtást is növeszt, valszeg az elsőnek valami baja van. Az első avokádóm is ilyen, van vagy 5-6 pici hajtása, mert a főág elszáradt, most 2 kivételével mindet levágtam, talán így jobban nő. A másik avokádó viszont szépen nő, már van 6-7 centis. 2 újabb avokádó magot csíráztatok ufó módon, már kezdenek is szétrepedni. A mangónak mintha már kevésbé lógnának a levelei, és már zöldülnek. A másik mangómag, ami csíráztatva van, valszeg elpusztul, valszeg kikellett volna már cserélnem a régi zsepiket, mert elég dzsuvásak voltak már. Úgy látszik a mangó eléggé hajlamos a gombabetegségekre...