Amennyiben olyan ellentétről van szó, amelyben úgy ítélem meg, hogy velünk, magyarokkal szemben tisztességtelen (pláne jogtalan) a fellépés, lásd Malina Hedvig ügyét, akkor bizony azt mondom a szlovákoknak, hogy a jó édes anyjukat, hogy a csillagot is letagadják az égről. Ez azonban fordított szitu.
Amennyiben. És mi van a morvákkal meg a fehér pacival? Mi van Etelközzel, Levédiával, csodaszarvassal, vérszerződéssel? Idejöttek a magyarok, körül néztek, hopp itt de csuda jó, és senki nem lakik itt! Szépen letelepedtek, elrendeztek mindent, s egyszer csak az átkozott szlovákok itt termettek, s lenyilazták az összes magyar anyát.
"Véleményed szerint mennyire erősödik nemzettudaunkat, ha azt oly módon fejezzük ki, melyről tudjuk, hogy sért másokat?"
A szlovák és a magyar nemzet között komoly nemzeti érdekellentétek vannak, ilyen esetben egy magyar számára nem lehet kérdés, hogy melyik oldalra áll.
Másik részről pedig a felvidéki fiatalokban erősíteni kell a magyar nemzettudatot, mert főleg dec.5. óta sokan nem érzik magukat a magyar nemzethez tartozónak, némiképp érthető az elbizonytalanodásuk, ezen például egy jó tanár útmutatása sokat segíthet.
Igaz, hogy én a föld egészen más táján tanultam a történelemet, de hazugság lenne az, amely szerint a magyarok ősei később érkezetek ide, mint a szlovákoké?
Ez nem benyalás, ezt pontosan a másiknak a tiszteletben tartása. És is felbasznám az agyam, ha a német birodalom térképét használná tablónak egy magyarországi német nemzetiségi iskola...
Úgy vélem, hogy egy normális ember nemzeti kötődését képes mások megbántása nélkül is megélni.
Pl. még nem láttam Magyarországon a három részre szakadt Magyarország rajzával a pólóján egyetlen törököt se és gyanítom, hogy a német osztályok se használják a 3. Birodalom térképét tablóképnek.
Persze lehet, hogy tévedek.
Szerinted miért probléma az, hogy az ember nem csak magára gondol?
Szlovákia számára Nagy Magyarország annak a jelképe, hogy ők évszázadokig nem tudták megélni a saját identitásukat, mert nem voltak önálló nemzet. Ez igencsak sértő lehet...
Úgy látszik, elkéstem. De teljesen igazat adok az iskola igazgatójának. Hogy képzeli valaki ma Szlovákiában, hogy egy olyan tablót fabrikáljon, ami meglehetősen sérti a Szlovák identitást! Ez bizony hazaárulás, csak nem Magyarországgal, hanem Szlovákiával szemben!