Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Ma voltam én is a kiállításon, és vettem én isegy télálló banánt. Az enyém is gyenge állapotban van, két levéllel, az egyik meg is van törve, de látom, hogy jön már az új. Majd egyeztetünk banán ügyben! :-)
2000 Ft volt, és jó 60-70 centi körüli, de nincs túl jó állapotban. Ha kinn a szabadban tartjuk nem tud teremni, azt nem tudom, lakásban tartva tudna-e termést hozni...
Én most voltam a villányi úti virágkiállításon, elég sokára találtam meg a Rappai kertészetet, ami a legalsó épületben van, az épületen bemegyünk, és rögtön balra, a folyosó jobb oldalán. Vettem fagyálló banánt és fagyálló citromot, de még akarok venni rendes termő banánt és citromot is. Egyébként elég sokminden van, többek közt sokféle kivi, húsevő növény kaktusz, stb.
Én is voltam a szegedi kiállításon. Vettem egy télálló narancsot, kb 20 cm magas, egy virággal. 1000 forintba került. (Sajnos azóta a virág leesett)
hódmezővásárhelyi vagyok, így délután megyek ki a mezőgazdasági kiállításra, rendeltem Rappaiéktól narancs és mandarinfát. Remélem, elhozták.
A szegedi kiállításon láttam egy football labdányi citromot, nem tudom, hogy arról volt-e szó az előzőekben. Szerintem az egy cédrát citrom volt, melyet főleg a vastag héjja miatt termesztenek, azt kandírozzák, szárítják.
Anyukámnak van egy citromfája, kb 35 éves, 3 méter magas. Az utolsó "népszámláláskor" kb. 200 citrom volt rajta, nem számolva a kis zöld citromokat és virágokat. Legközelebb rakok fel róla képet.
Tájékoztatásként hozzávetőleges árakat tudnátok mondani. Anyagi lehetőségeim miatt most éppen nem tervezem a vásárlást, de azért érdekelnének az árak. Meg aztán kedvező ár esetén ki tudja???
A képet még a kiállításon készítettem, végül a citromtól jobbra levő fát vettem meg. A cseráp 18 cm átmérőjű, a fa pedig 35 cm magas (a cserép földje felett). Ott volt mellettük a nagyfa is, azé volt ez a citrom, de ezek a ugyanarról a tőről valók.
Pár hónap múlva már a termésről is tudok képeket csinálni - remélem. Majd megpróbálom valahogy a pontos fajtáját megállapítani. Köszi a segítséget.
Szia ! Sajnos csak most léptem be a citrusfélék tulajdonosainak táborába, de most aztán nagyok !
Zombán csináltuk a képeket, bár jól bevásároltunk, ebből a fajtából csak egy olyan kb. 60 cm-s példányt hoztunk, igaz van rajta virág rendesen.
És sok mást is, de én elsősorban az illatot kerestem :)
Abban pedig vezet a mirtuszlevelű narancs !
Erről annyit tudok, hogy Óriáscitrom ( van körte alakú is ), két féle volt Rappainál, az egyik aCitrus limonmedica ( olasz óriáscitrom ), a másik a Pomelo óriáscitrom- Citrus grandis. De hogy ez melyik ????
Nekem is ilyen van! Nem tudjatok, ennek a fajtanak mi a neve? Amugy az enyem eleg ronda, lehullatott egy csomo levelet... Ha visszavagom, ki fog hajtani?
Hódmezővásárhelyen is lesz virágkiállítás péntek és vasárnap között ( a múlt héten Szegeden volt). Volt citromfa, banánfa, különböző csemegék (önporzós kivi, hagyományos kivi, kumkvát, narancsfák, mimózák, különböző pálmafák stb.). Aki vásárolni akar, vigyen sok pénzt, és lehetőleg kocsival menjen, mert különben nehéz hazavinni a szerzeményt.
Nekem is vannak termő citromfáim, de a kiállításon egy másfajta citromfát vettem. Sajnos nem volt ott a gazda, az eladó pedig nem tudta megmondani fajta nevét. A citrom valami eszméletlen nagy volt, olyan 14-16 cm átmérőjű (nem kerületű!!!), és hasonló hosszú! Ilyet még nem láttam. A virágzás utáni 5-6 cm hossúságú kis citromok is kis nyúzgák, vagyis hosszúak, és vékonyak, majd később kerekednek ki.
Csináltam ott képet, de még nincs a gépen, ha ráteszem, majd közlöm
Tudna valaki segíteni banánügyileg. Van egy banáncserjém. Gyönyörű. Volt. Mostanában az alsó levelei csoportosan konyulnak le és száradnak el. Nem úgy mint normálisan egyesével, hanem az alsó levelek egyszerre. Olyan mintha nem bírná el a levél szára a levél súlyát. Egyébként hatalmasak a levelek. 50 cm hosszú biztosan van. Nemrégen ültettem át nagyobb cserépbe. Több vizet is adtam neki, de ez nem lehet baj, mert van egy másik és annak semmi baja. Bekerülhetett valami bogár a földjébe és az rágja a gyökerét? Kb 10 éves , nagyon nem szerteném, ha elpusztulna. Segítsen valaki.
Sziasztok. Már megint és ismét citromfa-ügyileg kérnék tanácsot. Mivel magamnak nem sikerült a gyökereztetés, végső megoldásként kb. 1 hónapja vettem egy citromfát, amely kb. 40-50 cm magas, egyenlőre még nincsenek ágai. Léghajtatással volt szaporítva, majd a kertész elmondása szerint a kisebb párologtatás miatt a fél leveleit levagdosták. Amikor elhoztam, volt rajta négy bimbó, amelyek ki is nyíltak és három terméskezdemény még meg is van. És itt jön a kérdésem, ugyanis sem új levelek nem kezdtek fejlődni rajta, sem hajtás, csak a virágok nyíltak ki. Lehetséges, hogy minden energiát a virágokra, illetve a termésekre fordít? Ha igen, mit javasoltok, mit tegyek: hagyjam így, vagy esetleg távolítsam el a kezdeményeket és majd ráér terméssek foglalkozni később? Esetleg valamilyen táp segítene? Minden tanácsot szívesen (meg)fogadok.
Egyrészt azért, mert tegnap, mire a levelemet elkészítettem, megírtad a Tiedet, ezt nem vettem észre. Másrészt, most néztem meg a bonsai oldalatokat, és már tudom, mi a légbujtás. Eddig ezt a módszert nem ismertem. A jó pap is holtig tanul, bár nem vagyok pap, de kösz Nektek, megint tanultam valamit. Ettől függetlenül, a gyökereztetést is kipróbálhatod, hiszen úgyis vissza kell metszeni a nemes fát is, és a lemetszett ágakat felhasználhatod a szaporításra. Üdv: Freddy56
Ha légbújtással szaporítod a citromot, ugyanúgy "viszi az életkorát" mintha dugványoztad volna, azaz ha az anyatö virágzó, akkor egy estleg két év múlva virágozhat. Most készítsd el, összel nézd meg, hogy hozott-e gyökeret.
Én sem tudom, mi az a légnujtásos szaporítás. Inkább a gyökereztetéssel próbálkozz. A képen látható fácskát 2001-ben gyökereztettem, most 19 cm magas a cserép földjétől, a bimbót meg látod!
Igazándiból bonsaios vagyok, de csak azt akarom megkérdezni hogy ha én most a tavasszal légbújtással szaporítok 1 citromfát akkor annak lesz e termése és ha lesz akkor kb mikorra várjam, egyáltalán lehet légbújtással szaporítani a citromot? __Válaszotokelőre is köszönöm