Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
érdekes olvasni az exotikus kertészeti tanácsokat és tapasztalatokat!
Nekem van két elég nagy grapefruit fám, magról csíráztattam kb. 8-10 éve. Nyáron kint vannak a teraszon, télen pedig szerencséjükre télikertben. Van ötletetek, hogyan lehetne termővé tenni őket? Bár kicsit nehezen tudom elképzelni a csüngő grapefuit-kat.. :-)
Lehet, hogy gombabetegség miatt pusztultak a dinnyefák.
"A földet tanácsos csiramentesiteni, kényes a gombafertőzésre. Gyökerei kényesek, vigyázni kell az átültetésnél. Ajánlom a kikelt magoncokat "palántadölés" ellen permetezni."
Van a papayáról egy kétoldalas leírásom, melyet szívesen elküldök, ha kell. Hozzá kell tenni, hogy ezt egy angol nyelvű oldalról szedtem, én fordítottam le.
Anyukámnak elmeséltem a citromfával kapcsolatos véleményeket, üzeneteket; hízott a mája. Köszöni szépen.
Amit én vetettem papayát, nem tudom, hogy milyen fajta volt, Spanyolországban vettem a gyümölcsöt, abból szedegettem ki a magokat. Az interneten olvastam, hogy hogyan kell elültetni, gondozni, igyekeztem mindent jól csinálni. Villámgyorsan megnőttek kb. 30 cm magasra, utána megálltak a növésben. Nagyon szépek voltak. Volt, amelyiknek elvágtam én is a tetejét, hogy ne felfele, hanem oldalra nőjjön. Végül mindegyik elpusztult. (Utánaszámoltam, 8 helyre adtam fácskát, hogy nevelgessék ők is, nekem nem kell egy egész erdő. Hódmezővásárhelyen, Budapesten éldegéltek halálukig.)
Nyáron kinn voltak a szabadban, tetszett nekik. Ősszel bevittem őket a szobába, mindent kipróbáltam, de a tavaszt már nem élték meg.
Remélem, nektek sikerülni fog. Mit tanácsoltak a kertészetnél?
Az enyém, amit vettem, is 30 centi körüli, de jóval magasabb lehetett, csak vissza lett vágva, és több kisebb hajtást növeszt a kb 1 centi vastag törzsén. Mikor vettem, volt, aki szintén arról számolt be, hogy a vetett növényei mind elpusztultak.
Évi5! Ez a citromfa egyszerűen fenomenális. A pálma sem piskóta, minden elismerésem az anyukádé és a tiéd. Mennyi idő kellett a papayádnak, hogy 30cm-es legyen? Én ültettem magról a Solo típust, a legnagyobb most hozza a 9. levélkéjét. Nagyon reménykedem, hogy túlélik a 30cm-es nagyságot is.
Nagyra nő, télen is szobahőmérsékleten kell tartani. A gyümölcse nagyon finom, sok mag van benne. Én próbáltam felnevelni, de nem sikerült. A magról le kell venni a kis burkot, földbe elülteted. Nekem kikelt kb. 30 mag, anyukámnak is nagyjából ennyi. Nem győztük osztogatni a rokonoknak a kis csemetéket. Kb 30 cm magasra megnőttek, mikor mindegyik elpusztult mindenkinél. Kipróbáltunk mindent. Volt, amelyiket hűvösebb helyre raktunk, kevés napsütéssel, másikat meleg helyre, tűző napra, fóliát húztam némelyikre, naponta párásítottam, radiátorra raktam, ugyanolyan hatással. Ha valakinek sikerült felnevelni magról papaját, szóljon, mit rontottam el, mit kellett volna csinálni.
Télen egy ablakos garázsban telelnek, ahol a kazán is van, így ott nincs minusz. 5 fok körül szokott lenni benn a hőmérséklet.
Szállítási recept:
- Végy 2 önként jelentkező, erős munkatársat! (Önként jelentkezés: Te és te!)
-A citromfa láttán elkezdenek szitkozódni, főleg a tüskéi miatt, de ezzel nem kell törődni.
- Mivel a garázs ajtaja kissebb, mint a citromfa vagy a pálma magassága, így a citromfát el kell fektetni. A pálmafa hajlékony ágai símán beférnek, benn a garázsban már kinyújtózhatnak, de még így is a plafont verik. A pálma alatt kerekek vannak, így csak be kell tolni. Ez úgy szokott történni, hogy az egyik tolja, a másik meg próbálja irányban tartani, hiszen hatalmas súlyú, elviszi őket.
- A citromfa cipelését szeretik a legjobban. Malmikocsival megemelik és elfektetik szinte teljesen. Közben a citromfa a tüskéivel szeretettel simogatja cipelőit. Így húzzák, tolják be a helyére.
Íme anyukám citromfája, pálmája. Mindkettő körülbelül 35-37 évesek, 2-2,5 méter magasak. A citromfán kb. 200 sárga citrom található. Egyszerre van rajta virág, zöld citrom és érett citrom.
Citromfa, narancsfa: kb. 15-20 cm magas 1000 forint. (Mindkettő virágzó)
A mandarinfa amit vettem, ennél kissebb volt, 500 forintba került, virágja még nem volt. Láttam náluk termő mandarinfát, kb 40-50 cm magas volt, több érett mandarin is volt rajta. 8 ezer forint volt az ára.
segítsetek, adjatok tanácsot légyszíves, van egy saját banánfám ugy 40cm, két tő volt amit széttudtam volna ültetni, és egy 3. uj hajtás, nagyon szép zöld volt nagyon megindult, elkezdett nőni , az anyám kivitte az udvarra egyik nap, és pont akkor volt éjszaka hideg +1 fok, és kinn maradt a fa, azota kivan készülve összeesett, mondjatok valamit, meg lehet menteni valahogy???
A hétvégén Hódmezővásárhelyen volt kiállítás, ahol sikerült vennem a Rappai kertészettől narancsfát és mandarinfát. Ráadásképpen pedig egy citromfát is kaptam. A mandarinfát anyukámnak odaadtam, hogy neki is nőjjön a gyűjteménye. A narancsfácska kb. 20 cm magas, van rajta 15 bimbó. Gyönyörű! Ha magamnak is tudtam volna venni mandarinfát, teljes lenne a boldogságom. Ha jó lesz az idő, kirakom a kertbe napozni.