Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Kezdő vagyok a hegesztés terén, tudtok adni néhány tippet, hogyan tudnék gyakorolni illetve milyen technikával kéne csinálnom? Úgy 50amperen hegesztettem vele eddig amin gyakoroltam. Csatolok képet az eddigi "eredményről".
Na, értem, akkor marad a számítógéptáp. Régebben még gyerekkoromban egy sima trafót használtam diódákkal, de akkoriban még drágák voltak a diódák is és csak kicsiket tudtam venni. Azok nem igazán bírták és nem lehetett állítgatni a feszt. Aztán meg számítógéptápokat, de kettőt már tönkretettem az én hibámból, egyszer belecseppent valami és csak pukkant egyet, aztán meg egyszerűen nem bírta a terhelést és azért állt le örökre.
Amiket írtál itt minimum 30 V-okat, hát attól még megijjedtem :) Az nagyon nagyon sok elektrolízishez! Annál azért kisebb az elektrolit ellenállása. Még öt volttal is át lehet hajtani simán akár 20 A-t is egy jó elektroliton 100 cm2 elektródákkal, de elektrolittól függően, még többet is, főleg ha már forró! Lehet hígítani persze és akkor jó lenne a 30V is, de akkor borzasztóan rossz hatásfoka lenne ugye és óriási fogyasztásom. Hatszorosa az 5 V-hoz képest, ami már sok.
Köszi a segítséget, de maradok a számítógéptápnál. Veszek egy jobb minőségűt, amiben vannak mindenféle biztonsági kütyük rövidzár, meg túlterhelés elleni védelmek, meg ilyenek. Megbízhatóak és 3 feszültség közül választhatok. Az is valami. Labortápokat nézegettem még, de egy 60 A-es 0 - 15V -ig állítható az legalább 100.000 Ft! Erről hamar lemondtam.
Köszi mégegyszer, sokat segítettél. Ha nem írsz, lehet csak pislogtam volna itthon, hogy nem megy az elektrolízis a heggesztőgépemmel, vagy kb. 2 perc alatt felforrt volna!
Én nem vagyok elektrolízis szakember, de az biztos, hogy a fizika törvényei itt sem léphetőek át.
DE a hegesztő inverter, bár kapcsolóüzemű táp, nem úgy működik mint egy számítógép táp, legalábbis az MMA biztosan nem.
Itt az ívgyújtáshoz egy magasabb feszültség tartozik, majd az ívgyújtás után beáll arra a feszültségre amivel a beállított áramot
tudja produkálni(nagyjából). Hogy mi alapján és hogyan érzékeli a begyújtást az nyilván típusa és szoftvere válogatja.
De jó eséllyel ha belenyomod az elektródákat a kádba akkor 2 dolog történik:
1. Nem csinál semmit mert rövidzárnak érzékeli és visszavesz mindent (főleg ha automata anti stick funkció van benne)
2. Nem csinál semmit mert nem érzékeli az ívgyujtást...
A MIG bár drágább, de mégis közelebb áll a dologhoz, mivel itt a FESZÜLTSÉGET állítod, hellyel közzel úgy működik mint egy szabályozható stabilizált áramforrás, mint pl a PC táp is.
Nem egészen, de sokkal inkább mint az MMA.
Ráadásul szerintem akármekkora teljesítményű tápot használsz is, az elektrolízis során ez csak egy elem. tudniillik maga az elektrolit vehető egy fogyasztónak.
Márpedig, hogy mekkora áram folyik egy fogyasztón keresztül az ugye 2 dologtól függ: mekkora az ellenállása és mekkora feszültséget kapcsolsz rá.
A feszültség adott hiszen még MMA-ban sem megy a gyujtó feszkó sem 80V fölé az üzemi feszültség meg inkább 30V környékén van.
És nagyjából ugyanez igaz a MIG-re is, csak ott az üzemi feszültséget tudod állítani kb 15-30V körüli tartományban... Ezzel pedig nem fogsz bármekkora áramokat áthajtani az elektroliton. Hacsak meg nem növeled az elektrolit vezetőképességét ami ugye korlátos, másrészt meg növeled a keresztmetszetet ami meg szintén ugye fizikai korlát...
persze nem megoldhatatlan. De akkor már érdemesebb az elektronika topicon keresni valakit aki csinál neked akár egy kapcsolóüzemű tápot a megfelelő paraméterekkel, vagy fogsz egy bazi trafót , egyenirányítót, meg a primer oldalra egy tirisztoros szabályozást és meg van a megfelelő feszültséged. Hogy 4-5 KW-s trafó mennyi rohangál azt nem tudom, de elvben a házi gyártmányú hegesztőtrafókból találni párat, igaz ott meg lehet, hogy újra kell fűzni a trafót, a már említett eső jelleggörbe miatt.
Hirtelen nekem ennyi jutott eszembe, de biztos lesz aki lebeszél a dologról.
Arra most ne térjünk ki, hogy a kis fa...m nyulkálna egy ilyen házi barkács elektrolízis kütyü közelében bármihez mert ugye 40V fölé azért nem illik menni ha csak nem cél, hogy meghalj.. Bele se gondolok, hogy egy zárlatos kapcsolóüzemű esetén mondjuk 400V= beleugrik a medencébe miközben Te mondjuk csak támaszkodsz a szélének amiben normális esetben csak 30-40V van...
Köszi, de a MIG-ek mintha drágábbak lennének. Én a legolcsóbb egyenáramút néztem, mert nekem bőven elég a 40 A is, meg hát van rajta valami kijelző is, ami biztosan praktikus.
Az erősebb számítógéptáp esetében az átlag számítógéptápoknál erősebbre gondoltam, nem egy hegesztőgépnél :-) Olyan 800 - 1000W mondjuk, de ezek csak használtan jöhetnek szóba, mert újonnan vagy 40.000 körül vannak a jobbak.
Azért gondoltam hegesztőre, mert állítható az áramerősség ami nagyon praktikus megoldás, van kijelzője is, sokkal nagyobb áramerősséggel is használható és olcsóbb is.
Sajnos én nem értek hozzá, de ez úgy működik, hogy ha kötök egy fogyasztót a két elektródra és bekapcsolom, akkor működni fog akkor is, ha a fogyasztóm csak 1 ampert vesz fel mondjuk? Nincs olyan, hogy csak bizonyos minimális áramerősségtől használható egy ilyen hegesztőgép? Lehet hülyeséget kérdeztem?
20A-től lehet állítani az áramerősségét. Mennyire megbízhatóak? Inkább egy erősebb számítógéptáp? Utóbbiak nagyon megbízhatóak, mert sokat használtam, de az erősebbek nagyon drágák.
Így hegeszt a gépem ha odafigyelek és így ha nem! És ezt szinergikus módban! Nagyon jól működik a Lincoln SpeedTec 200C! Ígértem képeket a hegesztésről de mire eszembe jutott addigra már leköszörültem a 90 %át
Nekem a würth (címkés) kínai korong is bevált, de legutóbb, kb az utolsó 50db az tyrolit volt. Nem rossz. De a prémiumnak mondott/címkézett példányokat erősen kerülni kell! Hiába 500-800 ft, 1et sem érnek! Nem tudom mitől prémium.. :O
Mi Tyrolit márkájút használunk évek óta. A60E-Bf Inox típusút. Egyaránt jó szénacélhoz is. Elég jól bírja nem porzik és nem is kopós fajta. Persze mivel 1mm-es így hamarabb kopik, mint egy 3mm-es, viszont szebben lehet vele vágni és nem is erőlködik a gép sem.