Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Szia! Nekem megvan ez a könyv. Élmény olvasgatni! Akinek mániája a citrom és más citrusféle, annak csak ajánlani tudom.
(Ha valaki meg akarja venni, ajánlom a www.konyvportal.hu oldalt. 10% kedvezménnyel lehet megvenni.) Egyébként nem vagyok az ügynökük, csak vásároltam már tőlük, és jó véleményem van róluk.
A múlt héten raktam ki a citrom és narancsfácskámat napozni. Erre most esik. Vagy ha nem esik, akkor csak esni készül.
Ha tényleg szeretnél is kis citromokat a fádon, akkor előbb jó lenne, ha valaki megszelidítené a fádidat. Még csak pár hónaposak a magoncok - gondolom a 3-4 levélből - így leghamarabb jövőre lehet belőle szelidítés. Ezt vagy szemzéssel, vagy oltással végzik.
Tartható szobában is, de meghálálja, ha tavasztól késő őszig szabadban van. Évente kétszer indulnak meg a szemek - hoznak új ágat, bimbót. Ha nem akarod, hogy hamar kinőjön még téged is a lakásból, az ágait időnként vissza kell metszeni, és ezzel alakíthatod is a fádat. (vigyázz, mert a bimbók nem a friss ágakon jönnek!).
Átültetéseknél mindig csak egy kicsivel nagyobb cserepet használj az előzőnél, mert a citrom gyökérzete mindig a cserép széléig "rohan" ki, így ha egy sokkal nagyobb cserépbe teszed, akkor a kettő méret közötti földgyűrűben nem lesznek gyökerei, tehát az "elvész" a hasznosításban.
Teleltetés egy hűvösebb, de világos helyiségben lehet. Ez a helyiség nyugodtan lehet 5-8 fok körül, ekkor kevesebbet is kell öntözni. Idönként nézd át a leveleket, mert esetleg pajzstetű fertőzést is kaphatnak, és ha nem veszed időben észre, akkor minden ragadni fog.
A sivatagi kommandós kiképzést nem szereti a citromfa, ez nem kaktusz! Rendszeres öntözést kíván, de ne álljon az alátétjében a víz. Tápozni nem szoktam, erre vannak az átültetések. Jó szórakozást az elkövetkező évekre a citromfáidhoz. Üdv: Freddy56
Ők már hozzászoktak az időjáráshoz. Szerintem, ha valaki most rakná ki a szobában dédelgetett növénykéit, akkor számíthat arra, hogy egy kicsit megviseli őket ez a hideg eső. A héten vannak a fagyosszentek (Szervác, Pongrác, Bonifác) napjai, jövő héttől már jobb időnek kell lennie. Akkor én is kirakosgatom az összes növényeimet.
Szerintetek még hüvös van kirakni a növényeket az udvarra? Azért érdeklődöm, mert én lassan 1 hónapja kivittem őket és bírják jól. A citromnak még a levelei és a virágai sem hullottak le!
Én meg szoktam fenyegetni a satnya növényt, hogy kihajítom, ha megdöglik. (Ami igaz is.)
Általános tapasztalatom, hogy amelyik növényt agyonbabusgatja az ember, az silány marad, míg ha kirakom az udvarra, akkor látványosan nekiindul. Sajnos még elég hűvös van, így ez nem kivitelezhető. Marad a fenyegetés.
Meleg helyen van? Kap sok napsütést? Ha mindent megkap, akkor csak rajta múlik minden.
Két hete szereztem be egy pici (Kb: 20 cm magas) narancsfát. Van rajta 15 virág. Az első most kezd elnyílni, a második és a harmadik most fog kinyílni. A többi még bimbó. Egyébként több virág van rajta, mint levél. (Levél csak 14 van rajta). Ha csak egy virág is beporzódik, és terem rajta egy narancs, szegényke nem fogja elbírni.
Férjemtől jött persze az ötlet, hogy hálóval kössem fel a leendő narancsokat, hogy ne a fát terhelje a súlya. .........és így jön létre a hálós narancs...........
Hogy ez nekem eddig nem jutott eszembe!? Fantasztikus!
Ez tényleg pajzstetű. Ilyenkor mézharmat termelődik, arra mennek a hangyák. (Észreveheted, hogy a növény alatt ragadós a padló, a talaj). A túl száraz és meleg környezetben szokott elszaporodni. Ha sikerül kiírtanod, érdemes kirakni a szabadba a növényt, ha jó idő lesz. (Ahogy írod, fiatal a citromfa, így az egyszerű lekapirgálásos módszer is jó a pajzstetű írtására.)
Nekem is telente már többször volt a növénykéimen. Ha kevés volt rajta, leszedtem kézzel, majd letusoltattam a növényt. Hatásos még az egyszerű háziszappanos víz is. (A hagyományos háziszappan a jó, a bolti, márkás szappan nem olyan)
Vigyázz arra, hogyha vegyszerrel írtod, a növény ne "égjen" meg. Főleg a fiatal növénynél kell vigyázni.
Egyébként, ha felemeled a "pajzsot", alatta lapul a kis tetű. Ez a pajzs védi meg a vegyszerek többségétől.
Ördögöd van! Az!! A télen én is - mire észrevettem - kaptam egy erős fertőzést. Ha jól emléxem, Zolone nevű rovarirtót használtam (ezt a kertben szoktam egyébként használni, az ehhez hasonló mocskok ellen). Ami megmaradt, körömmel kapargattam le. (de jó a dohányból kioldott lé is - mint hallottam, illetve olvastam a Neten, csak ezt még nem próbáltam, nem tudom, mennyi cigit kell feloldani 1 l vízben). Még most átnézem pár hetenként, ma is találtam úgy 6-7 szörnyet.
Nekem is van ilyen, nem fagyálló - nemes szemről beszemzett - citromom. Arra készülj fel, hogy a 3 bimbó nem jelent 3 termést, mert ezeknél van külön - ahogyan én nevezem, mert nem tudom, mi a helyes - fiúvirág és lányvirág. A fiúknál csak porzó van, bibe nincs! A lányvirágnál van bibe, ha ez bepozódik, és nincs semmi probléma, lesz termésed! Nálam most virágzik az egyik, eddig 14 virág volt, ebből 3-ban volt bibe, azaza, ha mind kifejlődik, a sok virágból lesz 3 citrom. (tapasztalat: még borsónyi korában is ledobja a kis cirtomot a tő, ha egy kicsit szárazabb a földje). nagyon érzékeny a nedvességre!!
A fagyálló citrom és a dinnyefa kivételével szépen fejlődnek a növények, de e kettő sem néz ki azért ki. A tavaly ősszel szerzett, és ledugott (nem fagyálló) citromágon már 3 bimbó van:) Viszont vannak rajta szürkésbarna, nagyon lapos kártevők, a hangyák is jönnek rá, m lehet az, pajzstetű?
évi!!! engem is érdekelne a papaya, mert most próbálkozok csíráztatni (vettem magot..) 1 hete csücsülnek, de semmi... szóval küld el légyszi ha meg van még... niamano@freemail.hu köszi!
Én nem értek a kivihez, de ezt a kérdésedet feltettem a "fagytűrő déligyümölcsök" topikban, hátha ott vannak okosak. Azt a választ kaptam ott, hogy a kivi magról nem kell ki, az gaz lehet.
Ha ez tényleg igaz, akkor sajnálom. De ha magról is kikel a kivi, akkor lesz egy egész erdőd.
Ma voltam egy dísznövény árusnál, de vannak nála gyümölcsfák is. Vettem önpirzós kivit (alapár 950 Ft/db), de négy esetén már csak 3200 Ft, (6 db esetén még további kedvezmény van). Egy szelídgesztenye 980 Ft. Erre a 4+1 növényre kaptam egy meggy csemetét.
Ha már ott jártam, szétnéztem. Kb 80-90 cm magas, bimbókat, kis mandarinokat tartalmazó mandarinfa: 13.800 Ft (Itt vettem egyébként 3 éve a kumkuát fámat 11.500-ért), bibóval teli citromfák 30-35 cm magasak. Ez az árus egyébként Szegeden van, de az árak - gondolom másutt is hasonlóak lehetnek.
Én nem vagyok kertész, csak szeretem a növényeket. Már rengeteget olvasgattam citrusokkal kapcsolatban is, úgyhogy csak ezt tudom veled megosztani.
Egy termő ágat helyeznek a gyökeres alanyba. Ezt úgy képzeld el, hogy az általad nevelgetett fácskát elvágják, a lombját elhajítják. A megmaradt kis csonkhoz, ami a földből áll ki, ahhoz "ragasztják" a termő ágat. Így a későbbiek során ez a kis ág fog tovább hajtani, ez már teremni fog. Ha alulról kihajt, akkor az még a régi grapefruit fád lesz.
A Rappai kertészet vállal ilyet. Zombán találhatóak, Dunántúlon, Pécs közelében. Weboldaluk: members.tripod.com/~huflorix/rappai.htm vagy kapcsolatban vannak a www.husevonoveny.hu oldallal is.
Ez utóbbiak csak árulják Rappaiék növényeit, ha jól tudom, de ők Budapesten vannak.
Kb. 15-17 éves mandarinfát gondoz anyukám, de még nem termett. A Rappai kertészet azt tanácsolta nekem, hogy várjak 25 éves koráig, akkor teremni fog, vagy oltassam be.