Kérdés: ha kis városomban (Komárom) végképp nem kapok egy példányt sem akkor eseteleg GEORGIE kolléga spájzolna nekem egyet? Mert itt eléggé furán néztek rám az újságárusok...
: való igaz, elnagyoltam. A GOSA esetében azért egyszerűen S.
az újság ebben a kivitelben és tartalommal kifejezetten olcsó. üzleti vonatkozású, alapvetően csak a kiadóra tartozó adatokkal senkit sem untatnék, de tessék körülnézni a piacon, és belátható, ez bizony így van.
ami a cikkek illusztrálását illeti: igyekszünk majd vonali térképet mellékelni a vonalleírásokhoz. eddig három, külföldi témájú, nagyvasúti írás jelent meg a magazinban. 1. a szerb kiruccanásunk összefoglalója, különös tekintettel beograd centarra; 2 az amtrak; 3. a transzszibériai vasút néhány historikus vonatkozásáról szóló.
1. beograd centarról három kép van a lapban - kifejezendő az ottani állapotokat. nem is vonalleírásról van szó: hanem a gépekről, a helyzetről. a szerkesztőség álláspontja szerint a szerző kitűnően oldotta meg feladatát
2. amtrak. ami ugye vasúttársaság. mozdonyokkal, kocsikkal, saját történettel. az írás kitűnő, az illusztrációk kifejezetten a szöveghez passzolnak.
3. transzszibéria. itt már végképp nem értem a kritikákat, hiszem szinte csak objektum- és, állomásépület felvételeket használtunk fel.
csak remélni tudom, az észrevételezők az indóházat lapozgatták, és nem jelent meg suttyomban egy másik vasúti magazin a honi lappiacon. :-)
Sikerült végre kiolvasom a lapot!
Néhány apró kritikai észrevétel:
1. Comtomhoz csatlakozva: Az évszámokat nem kell betűvel leírni. Számmal általában csak az 1-2 jegyű számokat írják le (feltéve, ha nem évszámok).
Aki nem hiszi, az lapozza fel a História vagy a Rubicon folyóiratokat és keressen benne számmal kiírt ezernégyszázötvenhatokat:-))
2. Amitől igazán herótot kaptam, az a tudniillik szó eröltett, túlzott mértékű használata.
Zavaróan sokszor találkoztam vele, egy cikken belül 3-4*szer is előfordult! Stilisztikailag, nyelvhelyességileg is megkérdőjelezhető a tudniillik mondatkezdő, sőt bekezdést kezdő szerepeltetése.
Iratlan újságíró szabály, hogy nagyívben elkerüljük a használatát.:- )))
A huszadik tudniillik elolvasása után felmerült bennem a kérdés, hogy miért nincs az Indóház logójában szereplő vonat oldalára egy tudniillik felirat felbiggyesztve?:-))
3. MFAV cikk: Budapest nem 1872-ben egyesült! 1872-ben az országgyűlés elfogadta a 3 város egyesítéséről szóló törvényt, de Budapest jogilag csak az önkormányzati választásokat követően megalakult új városi közgyűlés első, ünnepi díszülésén jött létre 1873. november 17-én.
Elég nagy különbség van egy törvény elfogadása és hatályba lépése között!
De erről majd FOMA tud mesélni a Megkérdeztük a vasúti jogászt rovatban:- )))
OFF: Fene se ért ezt az indexet, hogy miért húzza össze ezt a hozzászólást:-(((
Az anyatopikba is befészkelte magát már a lap. Ott is beszédtéma. Egy megjegyzés volt, hogy korrekt az ára, szerrintem is de a tapasztalatom a következő amit ott is leírtam:
"Megoszlanak a vélemények az áráról. Érdekes, hogy az általam megkérdezettek fele drágának találja. A nem gépész érzelműek pedig, azt nehezményezik, hogy erős a gépész túlsúly. Ergó még a külföldi vonalak bemutatásakor is csak a mozdony fotókat mutat be a lap, ahelyett, hogy térképekkel, vonali fotókkal, hidakkal, állomásépületekel mutatná be az adott vonalat."
Megint mondom piszok jó a lap, de ezeket mondják nekem a lappal kapcsolatban.
Miután a magamfajta amatőrnek életében egyszer adatik meg hogy kiegészítse scsabit: Magyar lapban GOSA, lévén a egyszerűen S hangot jelöl a szerb-horvát nyelvben.
Mindezt állítólagos szerb ük-ük felmenőim nevében tettem hozzá:-)
Elkezdtem az újságot forgatni, mindjárt leszögezem tökéletes.
De: 3. oldalon kép az M62 058 által továbbított tehervonatról. Mellette Kékkel: "Teherdízel biharkeresztesnél." ????????????
Ezt honnan vettük? Vagy csak a kevés hely miatt lett emígyen fogalmazva? Szerintem: Dízelmozdonnyal továbbított tehervonat Biharkeresztesnél.
Használunk ilyet pl. hogy "Kőteher" Kőbánya teher állomás beceneve. Vagy Szabadteher az olyan mozdonyvezető szolgálata amelyik nem konkrét vonathoz van vezényelve. De a teherdízel, tehervillany kifejezéseket nem.
Ha újságárússal beszélek, hogy kívánja-e terjeszteni akkor mijen elérhetőséget adhatok meg neki? Gondolom amik nálam vannak azokat nem tudja eladni mert ő ugye számlát is ad meg mi fene!
a fogyás mértékéről érthetően nincsenek megbízható adataink. amit tudunk: van, ahol már elfogyott, másutt még garmadában áll. köszi a tájékoztatást, és hirdesd az "igét" szerte a városban: indóház!
csak most kerültem gépközelbe a nagy nap -kedd /a lap megvásárlása óta/
nem tudom hogy van e olyan aki szegeden kereste a lapot és nem járt sikerrel ; mindenesetre nekem nagyon nagy szerencsém volt.
reggel 7:40 körül az állomásra akrtam menni megvenni de utbaesik / aki szegedi tudja/ egy lottózó hirlapker a buszmegálló mellet állomáshot közel.
utcáról (!!!!!!) láttam hogy van INDÓHÁZ!!!!!!!!!!!!! :-))))))
ez persze csak szerencse volt de azért jó hogy itt lglább rendesen ki volt téve azonkívül én vehettem el és nem kellett hosszú ideig magyarázni jó helyen volt stb. :-)))
kb 10 darabot (!!!!!!) láttam belőle szóval akinke gondja támadt a beszerzéssel az legközelebb kezdje itt a napot :-))))
AZ ÚJSÁG NAGYON JÓ!!!!!!
GYÖNYÖRŰ!!!
HOGY KINEK TETSZIK: AKI SZERET UTAZNI, SZERETI A TERMÉSZETET. NAGY GÉPEKE GÉPÉSZETET,TECHIKÁT,TÖRTÉNELMET,ÚJDONSÁGOKAT....... VAGYIS SZINTE MINDENKINEK!!!! :-)))
Még a vasutat egyébként finoman szólva nem szerető :-((((((( ismerőseim is nagyon meg voltak elégedve vele
nekem is nagyon bejött már várom a következőt
amiből szeretnék többet : vasúttörténet mert én is ezzel foglalkozom ezt kutatom
és tényleg nagyon igényes a lap ez rögötn megfogott benne fogalmazás is nagyon jó a képek pedig egyszerűen magukkal ragadnak :-)))
legalább 100 szor átlapoztam már
yah cask 1 stilisztikai hibát találtam a tudta ön-ös rovatban ha érdekel vmkit holnap leírom de szerintem ti is észervettétek / EZT NEM ROSSZ szándékkal írtam/
NAGYON NAGYON SOK SIKERT NEKETEK ÉS A LEGJOBBAKAT!!!!!!!!!!!!
YAH ÉS EGY KÉRDÉS A VÉGÉRE
: LEHET MÁR TUDNI HOGY HOGYAN FOGYOTT A LAP???? :-))))) REMÉLEM NAGYON JÓL!!!
MÉG 1X: AKINEK NEM JUTOTT ÉS SZEGEDI PRÓBÁLKOZZON A LOTTÓZÓ ÚJSÁGOSNÁL AZ ÁLLOMÁS FELÉ
Ok, az rg7 tajekoztatott az egyebekrol. Sajnos meg ma sem hozta a postas, hacsak nem elcsentek, mert este jottem haza Bp-en voltam.
Marcsak azert akarok egy kis "reklamot", mert en egyedu csinalom. Zsivanyek a nyu.du-hoz vannak 3-4-en es weblapra is telik idejuk. Ez neha bemutatok 1-1 kepet az aktualis helyzetrol. Pl. legutobb 44 fele T tipusu felsovezetek oszlopot gyartottam le.