Igen, repeszhatásról írok. Ugyanis van olyan IED, amit apró fémalkatrészekkel "megerősítenek",
ha netán gyalogság is lenne a közelben. Városban teljesen bevett gyakorlat.
Nos ezek a repeszek is átütik az oldalpáncélt, mivel a tervezéskor ez a harcmodor még nem létezett.
Igaz, hogy wikipédia, de a lényeg itt is benne van:
A BTR80 páncélzata gyenge: még a gyalogsági géppuska-sorozattal szembeni védettsége sem garantált minden lőirányból. A BTR-80 a szovjet hadsereg gépkocsizó lövész egységeinek szabvány felszereléseként lett rendszeresítve, tehát tévedés, hogy rendőrségi feladatokra tervezett járműről lenne szó. A korabeli követelményeknek megfelelő volt a katonai doktrína szerint, a Magyar Honvédségben általa leváltott PSZH típus sem volt jobb ilyen szempontból.
Az ukrán békefenntartóknál szolgáló, azonos típusú BTR80 jármű személyzettel együtt megsemmisült egy RPG-7 vállról indítható páncéltörő rakétagránát találata miatt, a repeszek a szó szoros értelmében szitává lyuggatták a felépítményt. (Az USA által szolgálatba állított új, kompozit páncélzatú MRAP járművek RPG-7 találattal szembeni sérthetetlenségét az Afganisztánban szolgáló magyar katonák a saját szemükkel látták.)
BTR80 esetén a figyelők megfelelően védett menet közbeni elhelyezése golyóálló üvegezés hiányában nincs biztosítva, ami az MH iraki békefenntartó alakulatánál személyi veszteséghez, Nagy Richárd szakaszvezető (posztumusz hadnagy) hősi halálához vezetett.
Azt meg különösen értékeljük , hogy a bolond pórnéppel szóba állt. :-)))
Mély alázattal a a fórumozók nagy tudású atyjának.
/ ja csak egy kérdés mély tisztelettel a tudóstól : , miből derül ki , hogy reumás na és melyik csontvégződésénél. Nem lehet , hogy gerincsérve van esetleg. Még egyet: a nem túl nagy problémák esetében bejáródnak az ízületek ( Esetleg fájdalom csillapító ++ ) és a járás sokáig tökéletes lesz /
Elnézést ha őfelségét ezen az ájtatos napon zavarni merészelik :-))))))
Nos ebbe a gépkarabély-dologba nem állnék bele, mivel nem ismerem személyesen a típust. A wikipédia per-pillanat csak géppuska-lövedéket említ, ami erősebb mint gépkarabély.
Ami az IED-t illeti, egy harci körülmények között, a jármű alatt robbantott IED a természetesen elintézi, (ahogy a
Humvee-kat is darabokra szedte Irakban) de te a repeszhatásról írtál. Ha egy átlagos városi alkalmazás során felhasznált bombát veszünk (tipikusan 1-2 kilós robbanóanyag-mellény) az ellen, és a repeszei ellen is tökéletesen véd. Nyilván nem tökéletes, de sokkal jobb mint egy furgon.
Ezt a kigyűjtést már én is megcsináltam és pontosan ebből látható, hogy egy okoskodó , de mérhetetlenül buta ember van a nikkje mögött . Aki soha semmiből nem vonja le a tanulságot, soha nem fogja belátni ha hibázott ...és mindez társul egy irritálóan agresszív stílussal . Hagyni kell a francba .---
Csak a géppuska ellen nem véd bizonyos esetekben. A gépkarabély lövedéke az gyengébb. A repesz ellen biztosan véd. (hacsak nem 500 kilós légibomba-repeszről van szó)
Pedig a páncélzat a gyenge pont, mivel a BTR-t teljesen másra tervezték, mint amire a TEK diletááns "szakemberei" használni akarják.
A tervezéskor az volt a cél, hogy egy olyan olcsón gyártható, ÚSZÓKÉPES páncélozott szállítójármű legyen, ami képes a benneülő lövészeket az ellenséges vonalakhoz FEDEZET (páncélos vagy légi)
2-300 m-nél közelebb vinni. Azért ekkora távolságra, mert itt már ki tudnak szállni belőle a lövészek,
és saját kézifegyvereikkel képesek felvenni a harcot a védekező ellenséggel.
Pontosan ezért csak a homlokpáncélzat van megerősítve és csak annyira, hogy a 12.7-es géppuska
lövedélet 200 m-ről képes legyen állni. Ebből következik, hogy az oldalvédelme gyenge.
Szerintem nem a páncélzat a gyenge pointja :-), hanem a gumi kerekek :-).
Anno a policájnak átpasszolta a HM pontosan ebből az okból kifolyólag, persze azóta nyilván megoldották hogy ne lehessen felgyújtani pillanatok alatt a kerekeit :-DDDD
Barátom, nagyon rossz embert gyanusítasz hazugsággal. Az ilyenre háklis vagyok és képes vagyok 15 percet a vasárnapomból feláldozni, noha tudom, hogy hülyeség.
Parancsolj, ez mind a te hozzászólásod, keres őket vissza:
A kormány szálat említetted (417, 1176), politikai indíttatásról beszélsz (1153), az ismerni kell az útvonalat (6096), az izületes nem gyalogol annyit (Tapasztalat!) a 6093-ban jelenik meg. Nem tartod reálisnak a gyaloglást (6087). A nem ismerheti a környéket (6063, 6067, stb).
Cserébe kihagytam, hogy nem hiszel a szögesbombában (418), meg azt is, hogy szerinted kamubomba volt (513), aztán maszatolás témára meglepő, hogy milyen gyorsan érkeztek oda a rendőrök (468, 888, 2205), további maszatolás a 1348-ban, óriási maszatolás elmagyarázása a 1501-ben. Aztán nem fog kiderülni, hogy ki tette, el fog süllyedni a téma (1174, 1679). Aztán, hogy nincs elég kép, semmitmondó tájkoztatás (855, 865, 1380).
Az a helyzet, hogy itt abbahagytam, mert a vasárnap estémet jobban is el tudom tölteni mint egy vadidegen arcát belenyomni a kutyaszarba. Adiós.