Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Egyszer én is próbálkoztam amatőr módon vizes permetezessel hajnali fagynal. Ráfagyott a víz, nem lett egy szem kajszi sem. Szerintem írtam is itt, regen volt. Most a -2.5 fok után úgy látom minden rendben van. Persze majd végleg kell kiderüljön.
Köszönöm. Majd megnézem. Beszéltem előtte szakemberrel is, aki szintén arra panaszkodott, hogy több sikertelen próbálkozásuk volt. Ők le is álltak ennek az üzemeltetéséről. Mikor ezt hallottam, már lehettem volna óvatosabb. Ráadásul utólag kiderült, nem is volt indokolt a védekezés elkezdése. Száz fát lenulláztam. Bosszantó.
Én nem nézegetem az elnyílt virágokat...ha elfagyott úgysem tudok rajta segíteni, ha meg marad valamennyi pár hét múlva úgyis kiderül...volt nekem is nagyon fagytűrő / Kioto, Robada / ...de hiába voltak rogyásig szinte minden évben az ízük, állaguk nem jött be , nekem se, meg a -nyilván nem nagytermelői -vásárlói körömnek se...mivel én alapvetően műgyűjtő vagyok sok évet nem adok 1-1 fajtának...sok faj, rengeteg fajtája van, ezekből lehetőség szerint minden évben próbálok ki újakat , de csak azokat hagyom meg, ami nekem is és a vásárlóknak is megfelel /...na jó elsősorban nekem :D /...így most a kajszi nagyon leszálló ágban van.
Na, az öntözéses próbálkozásom mérlege teljes fagyás lett. Volt egy kicsi szél, amikor indítottam, és az ecmwf szerint meg kellett volna állnia. Hát nem állt meg. Sőt reggel, mikor ki kellett volna engednie erősödött is rendesen. A nedves nulla is 2 fok lett volna, egynél indult. A vízmennyiség és az egyenletesség megvolt. Szóval lapot húztam 19-re. Nem jött be. De a -4 miatt indokoltnak láttam. Amúgy a többi fa, ahol nem bénáztam, teljesen rendben van. Le is számoltam ezzel a fagyvédelmi lehetőséggel. Korona alatt lesz mikroszóró. Az emel kb. 1-1,5 fokot. Durva tanulópénz volt.
Újra előkerül , hogy érdemes - e foglalkozni kajszival ?
Ha már nem lesz valami esemény akkor nálunk talán lesz valami termés , akár jó is lehet , de a fiam ma azt mondta hogy eldöntötte , ez meg még két évig marad az elnyert AKG miatt de utána le lesz cserélve szilvára .
-3,5 fok után nem vészes 50% max fagyáskár, de lehet sok helyen kevesebb 20-30%, ebből még bő termés lehet, de még a kötött virágok kérdésesek, esetleg a magkezdemény nem fázott e meg, már amelyik már terméskezdemény állapotú.
Szerencsére még szirmos virágokból is van sok, ezek még nem lehetnek embriósak.
Annyival jobban, hogy azon voltak szirmos virágok, és vannak még ki sem nyíltak is. Ezek túlélték. Ellenben a Bergeval (előbb virágzott) amit leginkább sajnálok, már márciusban kapott fagyot, de csak annyira, hogy a szirmok károsodtak. Roskadásig volt kívül csúnyának látszó, de belül teljesen ép virágokkal ... tegnapig. Mára szinte nem találok olyat ami ne lenne sötétzöld. A LadyCot dettó kuka, talán a Memphis-en lesz valamennyi, ha nem lesz olyan sztigminás mint tavaly... de mennyiségileg a 'mutatóba' kategória.
Megnéztem jobban a korai fajtákat és van egy rosz előérzetem , szétvágva nem szép a mag színe . Majd 2 hét múlva már látszik hogy marad vagy sem . Az már biztos hogy a koraiakon nagy mennyiség nem fog maradni .
Hát ez az , ez a legnagyobb kockázat . Tavalyelőtt láttunk rá példát , hogy több éjszakán gyertyáztak a végére még csak lafagyott . Ezt egy termelő saját erőből nem tudja .... meg nem is akarja .
Valamint itt azért az a legdurvább kockázat, ha mégis csak az egyik éjszaka félremegy valami és tarol a fagy, akkor viszont csak a milliós kiadás marad meg , bevétel meg semmi...
Már kb mindet kipróbáltam, ez a Damisol tavalyról maradt meg, de egyiknek sincs értelme. Sőt, abban sem vagyok biztos, hogy nem árt-e a permetezés (a víz miatt).