Keresés

Részletes keresés

Kiállhatatlan maca Creative Commons License 2009.03.26 0 0 1969
Hát, a szakmai felkészültség mellett szerintem marha sokat számít a vérmérséklet. A tenni akarás. Adott esetben egy kis tudálékosság, néha nem is olyan rossz az.

Ha az ember alapvetően magasról tojja le, hogy mi folyik körülötte, akkor lehet bármennyire is okos, semmi hasznát nem vesszük.

Én inkább azt tartom aggályosnak, hogy az itteni hozzászólások alapján szerintem nem lehet megállapítani, ki milyen, mire alkalmas.
Én magamat például kétgyerekes, tanuló, hamarosan ismét dolgozó, egy hatalmas háztartást a nyakában cipelő anyukaként aligha választanám meg. (Ne feledkezzünk meg a megkérdőjelezhető fizetési morálomról sem.... :D)
Előzmény: ramore (1968)
ramore Creative Commons License 2009.03.26 0 0 1968
Kezdem én, amíg még van bennem aktivitás. Amiért valaki kritikát ír egy olyan témához, ahol tényszerűen nem stimmelnek a dolgok, akkor szerinted az a megoldás, hogy a kritikus lehet csak és kizárólag az SZVB tag? Megpróbálok finoman fogalmazni, de ennyire gyermetegen nem gondolkozhat egy felnőtt! Azt hiszed, hogy a vérmérséklet határozza meg egy SZVB tag eredményorientáltságát, hatékonyságát? Ezzel az erővel választhatunk olyan személyt is, aki a köpönyegforgató, vagy mondjuk, a homokba dugja a fejét, hogy ne vegye észre az átveréseket (talán még tudatosan is):

1.     Belabatyo

Előzmény: Belabatyo (1962)
Kiállhatatlan maca Creative Commons License 2009.03.26 0 0 1967
De hogy ne csak élcelődjünk, én őt javaslom:
SpinaciaOleracea

remélem elvállalja :)
Kiállhatatlan maca Creative Commons License 2009.03.26 0 0 1966
Nos, a helyzet pillanatnyilag úgy néz ki, hogy mi addig nem fizetünk az Europeának, amíg nem számol el, és nem vezet be egy normális bizonylatolási rendet.

Viszont mivel tartozásunk van, egy jó ügyvéddel - a jogi ismeret tanárnőm szerint akkor is, ha a jelenlegi viszonyok és az előirányzat meghatározása kicsit zavaros és egyáltalán nem korrekt - bármikor ráterhelhető a lakásra. Ennek kiküszöbölésére tökéletesen alkalmas a bírósági letét.

A jogcím pedig számomra nem kérdéses: nem kaptunk a befizetésről nyugtát vagy számlát, nincs tényelszámolás, hiába kérjük. Egy gazdasági társaság működését nem csak a Tht. szabályozza, hanem az Sztv. is, annak pedig jó pár szabályozását figyelmen kívül hagyták eddig is. Amint az Europea tud és akar megfelelőképpen működni, kapunk számlát, elszámolást, akkor hozzá tud férni a pénzhez.

Mint mondtam: egy megfelelő képviselettel, megfelelően leszabályozott ügymenet mellett nem fogunk ódzkodni a fizetéstől. De egyre kevésbé hiszem, hogy bárki is el tudja számoltatni az Europeát.
Nekünk természetesen az lenne a legjobb, ha leváltanánk az Europeát, az új képviselet átvesz mindent, elszámoltatja az utolsó fillérrel is, megállapítja, hogy kinek mennyi a tényleges tartozása/fúlfizetése, és a tartozásunkat (a mi esetünkben egyértelműen ez jön szóba) már az új képviseletnek, a megalakult Társasház saját számlájára fizetem be. Ez lenne mindenki számára a legjobb megoldás.

De ha marad az Europea, vagy az átvételig egyetlen pillanatra is felmerül a lakások megterhelése, számunkra ez marad az egyetlen megoldás.
Előzmény: VéghAttila (1961)
Paco155 Creative Commons License 2009.03.26 0 0 1965
Nekem van némi javaslatom tapasztalati alapon, de megszemélyesítés nélkül.

Ha lehetséges akkor az szvb tagjai között legyen egy olyan ember aki ért a joghoz, és egy olyan akinek közgazdasági végzettsége van.
Mindkettőre nagy szükség van, és a lelkesedés nem pótolja az ebből eredő hiányosságokat.

Ezenkívül kell még egy olyan ember is aki elég karizmatikus hogy egységbe összefogja a tagokat, elég határozott, hogy a döntéseket a képviselettel el tudja fogadtatni - és mellette elég kompromisszumkész is hogy lehetetlent ne akarjanak megvalósítani. Ilyen ember viszont több is van itt. :)

És van egy olyan felvetésem is ami komoly vita tárgyát képezheti egy csomó érvet tudok mellette felsorakoztatni és ugyanannyit ellene.
Ez pedig az hogy az szvb tagjai a munkájukért kapjanak valami alacsony javadalmazást, mondjuk 5-10 ezer forintot. Megbízási díjjal apeh kompatibilis módon megoldható.
Ellene szól az hogy emeli a közös költségeket, illetve nagyobb támadási felületet nyújt "hiszen pénzért csinálják, akkor dolgozzanak is már valamit".
Mellette, hogy én is tudom mit jelent a havonta 3-4 órát de inkább többet a családtól elvenni, illetve ez talán jobban motiválja majd a tagokat hogy minden megbeszélésere elmenjenek. (Ezt ti még nem tudjátok, majd 2-3 év múlva lesz probléma amikor úgy kell összevadászni az szvb-t egy határozathozatalhoz)
Kiállhatatlan maca Creative Commons License 2009.03.26 0 0 1964
Édes vagy, jó vicc :)

Mivel a mi családunk már nyakig van egy ilyen melóban, ezért aligha hiszem, hogy jót tenne a békének még egy hasonló megbízatás.

Amit viszont felajánlhatok: ha végeztem tanulmányaimmal, és némileg szakmaibb szemmel tudom a dolgokat segíteni, akkor szívesen segítek, SZVB tagság nélkül is. Drágámnak ugyan van egy sajátságos stílusa, de talán feltűnt, hogy elég segítőkész ő is, és ráadásul mindenhez ért (tiszta Havas Henrik) :D
Pancsáék Creative Commons License 2009.03.26 0 0 1963

A remény hal meg utoljára, de reménykedem veled együtt. Hátha... de az a trutyiterület ott elég nagy ám. Azt kb. hetente kéne végigjárni a szemétszedőknek, hogy legyen valami eredmény:((((((((((((((

Amúgy szerintem a kertészek azt tartanak karban amire a megbízásuk szól, ha a lakópark kifizeti nekik a közterület karbantartását bizti örömmel megcsinálják, kérdés, hogy kifizeti-e.

Előzmény: gpz (1960)
Belabatyo Creative Commons License 2009.03.26 0 0 1962
Javaslat SZVB szemelyeket illetoen:

1. Ramore

2. Kiallhatatlan maca

Vermerseklet szempontjabol mindenkeppen javasolnam a holgyek valamelyiket. Kiallhatatlan macanak raadasul tud segiteni a parja.
Kedves forumozotarsak, legyen mindenki proaktiv es tegye meg ajanlatat!
VéghAttila Creative Commons License 2009.03.26 0 0 1961
A letéttel jelen esetben csak az a probléma, hogy a letétbe helyezés feltételeinek fenn kell állni. Namármost a képviselet személye, illetőleg telephely is ismert, hiszen egy létező, működő vállalkozáról vanszó. Annak megítélése, hogy késedelembe estek-e egy összetetteb probléma, amit egyrészt szabályoz a Tht. a közö képviselő feladataiban, valamint a képviselet egbízási szerződése.
Véleménem szerint ez nem jó út. a nemfizetéssel nem a képviselet, hanem a ház kerül bajba.
Ismét hangsúlyozom, a Társasház legfőbb szerve a Közgyűlés, melyen minden tuladonos jogosult megjelenni, véleményt nyilvánítani, szavazni. A Közgyűlés számon kérheti a képviselő munkáját, jo van nem elfogadni, hiánypótlást, kiegészítést kérni.
És végsősoron joga van leváltani is ha nem látnak más megoldást.
Előzmény: Kiállhatatlan maca (1956)
gpz Creative Commons License 2009.03.26 0 0 1960
Én azért továbbra is reménykedem abban, hogy a zöldterület karbantartásával majdan megbízandó társaság a külső részt is karbantartja. Abban én nem bíznék, hogy az önkormányzatnak írt levelekkel célt lehetne érni...

de egyelőre nem tudok jobbat
Én a fentebb írt módszert jobbnak tartanám.
Előzmény: Pancsáék (1958)
ramore Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1959
Úgy vettem észre, hogy az SZVB1 nevű fórumtársunk, hozzászólásai alapján legalábbis nem minket, tulajdonosokat képviselt ez idáig, sokkal inkább az aktuális képviseletet. Nyilvánvaló, hogy kemény munka SZVB-nek lenni, ezt senki nem vitatja, igen kevesen ugranak azért, hogy elvállalják, hiszen igen nagy felelősséggel jár. Azonban szerencsésebb lenne, ha olyan személyek vállalnák el a jövőben, akik a tulajdonosok érdekeit képviselhetnék majd.

Pancsáék Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1958

Ha a kerítést a saját telked határára teszed pontosan, akkor a kerítés másik oldala már elvileg ugye nem a tied. Szerintem ez ugyan úgy működik, mint a kertes házak egymás mellett. A kerítés egyik fele a tied a mási oldalon már a szomszédod kertje van. Namármost jelen esetben a szomszédunk az Önkormányzat. Aki nem éppen a szemétszedés terén mutat jelentős aktivitást. Szerintem két dolgot tehetünk vagy társadalmi munkában szedjük a szemetet vagy irogatunk a polginak leveleket, hogy szedje ő.

Tudom, hogy a szemétfogó háló csak tüneti kezelés, de egyenlőre nem tudok jobbat, hogy ne kelljen mások alig használt zsepijeit és cigaretta csikkjét szedegetnem a kertbe.

Előzmény: gpz (1949)
Kiállhatatlan maca Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1957
bírósági letét, nem betét...
Előzmény: Kiállhatatlan maca (1956)
Kiállhatatlan maca Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1956
Amúgy pedig megtaláltam a megfelelő jogi formát arra, hogy a tartozásainkat kifizessük, de a pénzt csak elszámolás ellenében kapja meg az Europea.
Úgy hívják, bírósági betét, melynek részleteit a bíróságon kezelt letétekről szóló 27/2003. (VII. 2.) IM rendelet tartalmazza.

"A bírósági letétbe helyezés alapvető szabályait a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) tartalmazza. Ennek értelmében a pénz fizetésére, továbbá értékpapír vagy más okirat kiadására irányuló kötelezettséget bírósági letétbe helyezéssel is lehet teljesíteni, ha a jogosult

- késedelembe esik vagy

- személye bizonytalan, avagy

- lakóhelye, illetőleg székhelye ismeretlen.

Ezenkívül bírósági letétnek van helye a jogosultak együttessége esetén is, ami azt jelenti, hogy többen jogosultak nem osztható szolgáltatást követelni, s valamennyiük kezéhez kell teljesíteni. Ilyenkor a jogosultak bármelyike követelheti, hogy a szolgáltatást a kötelezett helyezze bírósági letétbe valamennyiük javára.

A kötelezett a letétbe helyezés alkalmával kikötheti, hogy a letétet csak akkor adják ki a jogosultnak, ha az ellenszolgáltatását teljesítette, vagy arra biztosítékot nyújtott.

A letétbe helyezéssel való teljesítés költségét a jogosult viseli.
A jogosult késedelme

A jogosult késedelembe esik, ha

- a szerződésszerűen felajánlott teljesítést nem fogadja el;

- elmulasztja azokat az intézkedéseket vagy nyilatkozatokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a kötelezett megfelelően teljesíteni tudjon;

- a nyugtát nem állítja ki, illetőleg az értékpapírt nem adja vissza.

A jogosult köteles megtéríteni a kötelezettnek a késedelemből eredő kárát, kivéve ha bizonyítja, hogy a késedelem elhárítása érdekében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. A jogosult (függetlenül attól, hogy késedelmét kimentette-e)

- köteles a kötelezett felelős őrzéséből eredő költségeket megtéríteni;

- éppúgy viseli a dolog megsemmisülésének, elveszésének vagy megrongálódásának veszélyét, mintha a teljesítést elfogadta volna;

- késedelme idejére kamatot nem követelhet.

A jogosult késedelme a kötelezett egyidejű késedelmét kizárja."

És ami szép benne az az hogy nem vagyok tartozásban tehát semmit sem lehet a lakásra terhelni - viszont az europea csak a részletes elszámolás ellenében jut a pénzhez.

Csók.
Kiállhatatlan maca Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1955
Szerintem hagyjuk a személyeskedést.

Próbálok hinni benne, hogy az SZVB a mi érdekeinket képviseli. Tényleg hiszem.

Csak azt nem értem, hogy ha egyértelműen igény merült fel arra, hogy tényelszámolást nyújtson be az Europea, SZVB pedig itt fórumozik, és tudja, látja, hogy erre van szükség, ráadásul az adatok a leírtak alapján rendelkezésére áll az Europeának, akkor hogyan engedhette, hogy ezt a ...... [huh, most majdnem minősíthetetlen szavakkal illettem a költségvetéstervezetet/elszámolást(?)] kaptuk a meghívó mellé? Volt egyáltalán beleszólás az SZVB-nek?

Én még mindig nem tudom, hogy a ház kitől mit vesz és mennyiért?
Paco155 Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1954
Köszönöm, mint alább is írtam nem tudom elfogadni a felkérést mert elég egy ház dolgaival törődnöm.
Előzmény: az optimista (1952)
Paco155 Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1953
Köszönöm hogy figyelmeztettél, arra hogy nem megfelelő módon írtam SZVB1-nek.
Igazad van, nem itt kellett volna megtenni, hanem ajánlott levélben.

Valószínűleg az lehet az oka hogy nem lakótársként gondolok rá hanem testületként (és épp ezért írtam a többes számot is) mert itt nem lakótársként hanem testületi minőségében írt. Az SZVB1 nickkel önként vállalta(vállalták), hogy ha ide ír(nak) akkor itt bizony akár felelősségre is vonhatják.
Biztos vagyok benne, hogy van neki(k) saját aliasa (aliasuk) is és ha épp azon ír(nak) akkor minden bizonnyal nem javaslok olyan intézkedéseket amit viszont az SZVB-nek bármikor. Mert akkor épp magánember.
Fentieket arról, hogy kire gondoltam és miért merem felelősségre vonni.

Az alábbiakat viszont te is gondold át.
Elhiszem hogy ezzel a lépéssel a tájékoztatásunkat akarja az SZVB elősegíteni, de pár dolgot nem bírok szó nélkül hagyni. Jelen pillanatban ugyanis egyetlen módon tudok a tevékenységükről véleményt formálni és az az itteni nyilatkozataik. Azok viszont azt mutatják, hogy semmilyen hatással nincs a munkájuk az europeára, hiszen azoknak jelenleg nincs elszámolásuk, és nem is terveznek. Meg kívánnak szavaztatni egy olyan költségvetést ami nem indokolt, sőt erősen eltúlzott. Az SZVB is elismeri, hogy a hasraütéses módszerrel meghatározott költségek nem állnak helyt, mégsem tesz semmit ellene. Ebből én eddig azt vontam le hogy az SZVB hatékonyanvédi az europea érdekeit a lakókkal szemben míg a lakók érdekeit nem tudja érvényesíteni. Hiszen semmit sem ért még el, vagy legalábbis semmi sem látszik.

Az utolsó bekezdéseddel pedig nagyon is tisztában vagyok. Nem tagadtam korábban sem, hogy SZVB elnök vagyok egy másik, (3x nagyobb ezáltal 3x annyi gonddal küzdő) újépítésű társasházban. Nagyjából tisztában vagyok vele mit kapnak a lakóktól - és azzal is hogy mi az amit meg tudnának tenni értük.
Előzmény: sancarlosp (1950)
az optimista Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1952
Igen, elég jól bírsz utasítgatni. Sanca a meglátását még finoman fogalmazta meg. Nem hiszem Paco, h kiverekedted magadnak ezt a tisztet. Az SZVB1 megtesz mindent, mivel jogai nincsenek tekintve h még nincs tház, ezért elég nehéz a dolga.
Azt hiszem téged fogunk megválasztani szvb-nek, ha valaki a felmentését kéri (márpedig ilyen lakók mellett én ezt tenném). Te leszel rá a legalkalmasabb.
Előzmény: Paco155 (1945)
az optimista Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1951
Én is így gondolom. Bár mégis kellene rá megoldás. Gondolkodjunk rajta még.
Előzmény: gpz (1949)
sancarlosp Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1950
Paco,

Amellett, hogy nagyjából egyetértek veled, azért vedd már figyelembe, hogy SZVB1 egy lakó, és történetesen a mi oldalunkon áll, csak informáltabb, mint mi, vagy te. Szívességből, ingyen fáradozik értünk, és tartja féken az Europeát, ami nem feltétlenül kis feladat. Szerintem tisztelet, és köszönet jár neki, de olyat ne írjál már le, hogy „Ha pedigezt nem vagytok hajlandóak májusig megtenni”
Kire gondolsz a többesszámmal? Mi alapján vonod felelősségre SZVB1-et? Ne haragudj, de szerintem nem ilyen „hangnemben” kellene ezt kérdezned. Vagy csináld Te jobban, hátha jobb lesz.
Biztos voltál már olyan helyzetben, hogy megcsinálsz valamit lelkesen, ingyen, és nélkülözve mondjuk a pihenést vagy a családod, majd mindezért kb csak csesztetés kapsz. Nagyon nem jó érzés…
gpz Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1949
De ha belegondolsz, a szemétfogó hálóval csak elodázod a problémát egy későbbi időpontra, amikoris a szemét már átbukik fölötte. :-) Az nem igazi megoldás.

Azért gondoltam, hogy a kerítés külső oldala is a miénk, mert kerítést tudtommal hivatalosan csak saját területre lehet húzni, nem pedig telekhatárra. Ha pedig saját területen áll, akkor mind a belső, mind a külső oldala saját területnek számít. :-)
Előzmény: Pancsáék (1948)
Pancsáék Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1948

Szia!

Hát azt nem tudom, hogy a kerítés másik oldala ami tulajdonképpen önkormányzati terület mennyire tartozik a "mi" kertészeinkhez, de szerintem semennyire. Az addig oké, hogy ami most ott van azt összeszedik, de holnapra megint tele lesz szeméttel.

Nekem sem igazán tetszik ez a zöld hálózás, viszont a szeméttől meg felfordul a gyomrom amit a kertből szedek. Jön a tavasz, kirajzik a nép és mégtöbb trutyi lesz a kertben. Ma az alatt a 15 perc alatt amit kint töltöttem érkezett egy zacsi, egy újságpapír darab és 2 cukorpapír.

Előzmény: gpz (1936)
Kiállhatatlan maca Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1947
Na, ezt én sem értem.
Év elején minden órát le kellett volna olvasni, akár átalányos, akár nem.
Mi alapján számolták akkor ki a 2008-ra jutó fogyasztást???? Hasra ütöttek? Átlagoltak? Becsültek?

Komolyan mondom, ez már vicc.
Előzmény: Paco155 (1945)
Paco155 Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1946
Én sem értem hogy miért nem megy egyszerűen.
Illetve értem -> vagy ennyire inkompetens banda az europea, vagy futhatunk majd a köddé váló pénz után.
Előzmény: VéghAttila (1943)
Paco155 Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1945
ÁLLJ!
Ez ÍGY nem megy.

Ha emelni kell azt csak kiszámolt egységár alapján lehet. Ha ehhez az kell hogy leolvassátok a mérőket akkor tegyétek meg! Ugyanis aki "átalány"-t fizet annak is van órája. Aki nem írja ki ahhoz is be lehet kopogtatni, és ha nem enged be akkor le kell számlázni neki havi 15 köbméter vízmelegítést és havi 2000 kJ hőmennyiséget. Elhiheted, hogy a következő óraállást már ki fogja írni mert az az érdeke hogy a valós fogyasztása után fizessen.

Ha pedig ezt nem vagytok hajlandóak májusig megtenni akkor fogadjátok el, hogy emelést is csak május után lehet szóba hozni.
Előzmény: SZVB1 (1944)
SZVB1 Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1944

Azt tudjuk, hogy mennyi a gázszámla összege, hogy mennyit fizettünk be és mennyi kötelezettség keletkezett. Ebből látszik, ha mindenki befizetné az előírt díjakat akkor is mínuszba lennénk. Ezért kell emelni.
 Azt viszont nem tudjuk most megmondani, hogy mennyi az egy egységnyi vízfogyasztásra illetve egy egységnyi hőmennyiségre jutó forintosított költség, ugyanis nem tudjuk, hogy hány egységet fogyasztottunk el. Ennek oka, hogy vannak akik átalányt fizetnek, és vannak akik bár fogyasztás alapján szeretnének, de nem írják ki a fogyasztásukat.
Májusban minden lakásban lesz leolvasás, utána legalább azzal tisztában leszünk, hogy hány egységnyit fogyasztottunk. Azt követően tudunk tovább számolni.

Előzmény: Paco155 (1941)
VéghAttila Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1943
Ezeknek nem kéne nem nyilvános adatoknak lenni...
A ház gázfogyasztása egzaktul mérhető... ez alapján számláz a gázművek.
A Fűtési idényen kívül fogyasztás csak vízmelegítésre megy. Ez is pontos szám.
Ha az egyéni mérőórák megbízhatatlanok, akkor amíg nem kerülnek hitelesítésre osszák meg tul.hányad, vagy m3 alapon.
Fűtés idényben fogyasztás-vízmelegítés (előző nyári átlag) és ez a fűtési díj.

nem igazán értem miért nem megy egyszerűen...
Előzmény: Paco155 (1941)
VéghAttila Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1942
Mit csinálhatnék én ott? :)
valszeg maximum kötekednék, de annak nem sok értelme lenne... hálátlan szerep :)
Ha Önök tulajdonosok leváltják a képviselőket, síves örömest jövünk, informálódunk ajánlatot adunk, stb...
Addig is ha kérdés van itt a fórum, van mailem, telefon, stb...

üdv
Előzmény: Kiállhatatlan maca (1939)
Paco155 Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1941
Nagyon jó. Akkor tudjuk mennyi lesz a gáz egy egységnyi vízfogyasztásra illetve egy egységnyi hőmennyiségre jutó forintosított költsége?

Ezt akár a közgyűlésen meg is fogjuk tudni?

Előzmény: SZVB1 (1940)
SZVB1 Creative Commons License 2009.03.25 0 0 1940
Természetesen átnéztük a bankszámlakivonatokat,a kifizetésekről szóló számlákat, és ezek egyeznek a könyvelésben szereplő számokkal. A számlákat és banki kivonatokat eredetiben kaptuk meg a közös képviselőtől.
Előzmény: Kiállhatatlan maca (1937)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!