Keresés

Részletes keresés

firekiller Creative Commons License 2017.03.29 0 0 24622

Két éve összehasonlítottam a budafokit az s-04-gyel , idemásolom amit 2015-ben írtam:

 

"Ma kb 3 hete palackoztam a Pilseni sörömet aminek egy részét  budafoki élesztővel másik részét  S04-gyel erjesztettem.

A budafokival hamarabb beindult  az erjedés , hamar ki is erjedt , palackozásnál az S04 tisztább volt.

Ma összehasonlító érzékszervi próbának vetettem alá a 3 hetes söröket( tudom, hogy korai , de szeretek kóstolgatni)

A habja mindkét sörnek jó, viszont hamar 2-3 perc alatt összeesett.

Illata egyértelműen az S04-nek jobb, kellemes gyümölcsös-enyhén banános, a budafokinak kellemes, de üres a S04-hez képest.

Kortyérzete egyértelműen az S04-nek jó kerek kellemes íz utólag enyhén kesernyés komlóízzel.

A budafoki üresebb kortyérzetet ad , szárazabb , keserűbb komlóízzel."

 

Én a budafokival erjeszteném.

Előzmény: whiskey98 (24620)
acerola Creative Commons License 2017.03.29 0 1 24621

A borélesztők nem erjesztik le a maltotriózt. 1,050-ről kb 1,020-ra tudsz velük erjeszteni. Valószínűleg nem lesz stabil. A budafoki valószínűleg leerjeszi teljesen a sört. Nem fog rendesen ülepedni, csak lassan. Ez utóbbi csak hallomásból. De majd elmeséled milyen lett. Ezek közül a budafoki, de ne várj csodát. Egyébként a 228 azt hiszem nem killer törzs mint a borélesztők nagy része. Tehát technikailag akár keverheted is a budafokival. Egyszer próbáltam vele sört erjeszteni, nem az lett életem söre.

Előzmény: whiskey98 (24620)
whiskey98 Creative Commons License 2017.03.29 0 0 24620

Sziasztok! Ha nem lenne más választásotok, mivel erjesztenétek sört, Uvaferm PM, 228, vagy Budafoki ?

bwing Creative Commons License 2017.03.29 0 1 24619

Sziasztok! Twoj rendelés megy. Vasárnapig várom a listát (NEM a jelentkezést!)

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScbR21ebkcw-61Mqm_h4ES5v-2ir2AaA4t4cD5iblad7b52NQ/viewform

Bailey00 Creative Commons License 2017.03.27 0 0 24618

Ez a bejegyezés nem rémlik, de olvasgassátok ezt a blogot elég hasznos, házi méretekhez sok egyszerűsítés bevezethető. Mondjuk arról pont nem csinált exbeerimentet, hogy kis és nagy intenzitású forralás mit okoz, az is érdekes lenne. De szerintem sok minden eszköz és "technológia" függő, vsz van, amit ha mi csinálnánk otthon, nem épp így lenne mint a cikkben, nem az lenne az eredmény.

Előzmény: bwing (24617)
bwing Creative Commons License 2017.03.27 0 2 24617

Hopp. FB-n Földi Balázs mostanában osztotta meg ezt: http://brulosophy.com/2016/10/31/the-boil-lid-on-vs-lid-off-exbeeriment-results/

Előzmény: bwing (24616)
bwing Creative Commons License 2017.03.27 0 0 24616

Forraláshoz pár gondolat:

- nem kell lobognia, de pezsgő, áramló legyen a lé

- nem szükséges ragaszkodni az egy órához, simán lehet rövidebb a forralás, de ez malátafüggő

- az edényt részlegesen le lehet fedni, a lényeg, hogy a gőz eltávozhasson, és viszonylag kevés hideg levegő jusson be

- ha tudod, akkor érdemes szigetelni az edényed - de ügyelni kel a tűzbiztonságra!

- ha egybe nem megy, szedd külön

Előzmény: cerealkilla79 (24610)
bwing Creative Commons License 2017.03.27 0 0 24615

Azért a Beerodalomban is rá lehet kérdezni, mikor lesz, meg Olasznál is. Mindkét helyen elő szokott fordulni. Ha meg nagyon sürgős és boltokban nincs, akkor főzdéknél kell próbálkozni.

Előzmény: cerealkilla79 (24614)
cerealkilla79 Creative Commons License 2017.03.26 0 1 24614

Jogos. Lehet, hogy csak a nyuszika esete a halállistával :)

Előzmény: Kisgubac (24612)
barbon1 Creative Commons License 2017.03.26 0 0 24613

Akit esetleg érdekel eladó kúpos fenekű saválló erjesztő tartály 50 Literes,teljesen újszerű

A mailom publikus

Kisgubac Creative Commons License 2017.03.26 0 1 24612

Kb 2 hete vásároltam Olasznál, a webshopban nem volt Maris Otter , de a boltban igen. Hívd fel őket aztán kiderül.

Előzmény: cerealkilla79 (24609)
cerealkilla79 Creative Commons License 2017.03.26 0 0 24611

fv=fermentation vessel=erjesztő hordó?

Előzmény: matoni (24586)
cerealkilla79 Creative Commons License 2017.03.26 0 0 24610

Én egy harmincliteres duplafenekű rozsdamentes fazékban főzöm, a konyhánkban, egy gázos főzőlapon, amin van wok-rózsa (dupla láng). Cefrézésnél egy közepes méretű rózsára teszem, komlóforraláskor meg a wok-lángra, de a forralás így is éppen-hogy-csak működik...

Előzmény: Sallala78 (24607)
cerealkilla79 Creative Commons License 2017.03.26 0 0 24609

Sziasztok, az általam mostanában kipróbálni tervezett receptek kb. háromnegyedéhez kellene maris otter maláta, de sem az olasznál, sem a beerodalomban nincs (olasznál jó ideje nem látom), twojbrowarról rendelni meg tömege miatt drága. Van esetleg egyéb beszerzési forrásra ötletetek? 

 

misbelief Creative Commons License 2017.03.24 0 1 24608

Valószínű 30mbar-os nyomáscsökkentőd van, cserélni kellene 50-170mbar-os állíthatóra :

https://www.primanet.hu/termekek/gazszerelvenyek/nyomasszabalyozok/PWS-004542-01/nyomasszabalyozo-allithato-50-170-mbar.html

Azonnal most annyit tudsz tenni, hogy leszereled a nyomáscsökkentőd, vagy ha van otthon merülőforralód akkor rásegítesz azzal, vagy 2 részletben forralod.

Előzmény: Sallala78 (24607)
Sallala78 Creative Commons License 2017.03.24 0 0 24607

Sziasztok!

 

Ti miben főzitek a sört?

Mekkora mennyiséget és mivel fűtitek?

Mennyi idő alatt forr fel a sörlé?

 

Eddig 20 liter sört főztem bent a házban, de spórolni akartam és kölcsön kértem egy gázzsámolyt és egy 50l-es 

hordót.  40 liter sört főzök a teraszon. A forralás nem akar összejönni. 2,5 órája fűtöm, de nem akar forrni.

 

:-((((

 

sziras Creative Commons License 2017.03.24 0 0 24606

Engem érdekelne, de nem látom az emailcímedet.

Előzmény: cifkó (24605)
cifkó Creative Commons License 2017.03.23 0 1 24605

Sziasztok!

 

Kissé tulszaporodott a kertemben a sörkomló. Lenne eladó rizóma belőle.  Magnum, Target, Tettnanger, és Cascade, fajta van. Emailem publikus.

 

cznorbert Creative Commons License 2017.03.23 0 0 24604

köszönöm a gyors választ

 

az elejétől átolvasást még nem vállaltam be, próbáltam keresni a bal oldali ablakkal, de nem könnyű pontos találatot kapni, tudom nem szeretik (vérmérséklettől függően) a régi tapasztalt fórumtagok az ilyesmit, igyekszem előbb olvasni 

 

 

a hőmérséklettel megnyugtattál, bíztam benne azért, nem csinálok nagy hibát vele

 

sajnos biztos hogy a máslási módszeremen kell javítanom, búza nem volt benne, viszont 500gr rozs durvára darálva (nem roppantva technikai okból) sajnos igen, de nem ez okozza az 1,5 órát

 

az erjesztővödörben máslok, 2 réteg voile anyagot rögzítve az edény szájára, s belemerem a malátát, majd, ahogy engedi, 1-1,5l-enként rá a máslóvizet, s a csapján, csövön engedem másik edénybe a tiszta sörlevet, nincs visszameregetés, egyből tiszta anyag jön, csak nagyon lassan, de méregettem a maláta közepét, végig 65°c körül maradt a hőmérséklete

 

valószínű kifogom próbálni Biabhoz hasonló módszerrel is, egyben az összes vízzel az összes malátát cefrézni a függönyanyagban, ez érezhetően gyorsítaná és egyszerűsítené a dolgot

 

a mennyiséget nemtudom, most hogy mondod, elgondolkodtató, nem teljesen pontos a mérőedényem sem, s skála sem az erjesztőn, ezeket ellenőrizni fogom, ki tudja miből és mennyit csinálok, bár olyan 22 l +- 1-2 liter kész söröm szokott lenni, s az élesztős cuccból is marad 1-2 liter palackozás végén

 

 

Előzmény: bwing (24601)
nothingam Creative Commons License 2017.03.23 0 0 24603

Ha a forralás végén lett 22 liter akkor reális lehet szerintem. Magok vízfelvételével + párolgással + holt terekkel.

 

A magasabb kihozatal meg lehet a magasabb hőmérsékletű másoló víz és lassú máslás miatt. Én is most fogok próbálkozni olyannal, hogy máslás közben is fűtöm a máslóvizet.

Előzmény: bwing (24601)
bwing Creative Commons License 2017.03.23 0 1 24602

Eszterek mondjuk nem kerülnek a sörbe, ámde észterek igen!

Előzmény: bwing (24601)
bwing Creative Commons License 2017.03.23 0 0 24601

Jó sok kérdés, amiről volt már szó itt. Ezt nem lecseszésként mondom, hanem hogy bíztassalak arra, hogy visszalapozz, és csak úgy olvasgass a fórumon.

Az optimum fölött (élesztője válogatja) eszteresebb, fenolosabb lehet a sör, megjelenhetnek olyan hibák, mint a "kozmaolaj", nehezebben ülepedhet le az élesztő. Viszont a T58 egy strapabíró jószág, nem érdemes aggódni.

A kihozatal sokmindentől függ. Amit leírtál (cefréző/másló arány, melegebb máslóvíz) azok javítják a kihozatalt, de a lassú szűrés is.

A máslás ideje valóban sok, de nem kirívó. Gondolom nem kevés búza is volt a malátában. A mondás az, hogy a folyadék saját súlyával szűrünk (azaz a csapon ne legyen szívás, ha csövet teszel rá, az levegős legyen) és csak kicsit nyitjuk a csapot, hogy csorogjon, akkor is, ha gyorsabban is tudna folyni. Erre azért van szükség, hogy a malátában a folyadékáramlás, illetve a nyomáskülönbség ne tömörítse a törkölyt.

Viszont 17 liter cefréző, 20 liter máslóvíz, akárhogy osztok-szorzok 22 liternél több levet kéne eredményezzen, nem?

Előzmény: cznorbert (24600)
cznorbert Creative Commons License 2017.03.23 0 0 24600

sziasztok

 

kapcsolódok én is az előző kérdéshez

 

én T58 élesztővel készítettem egy saisonnak megfelelő sört (nemtudom pontosan milyen az, így nem merem annak nevezni :))

de a lényeg, mi változik, ha az élesztő optimuma 15-20°C fölött, 21-22°C on erjed 4. napja a termék

 

másik dolog, a sörtervezővel mindig 65% kihozatalt állítok be, így 1.058ra adódott az OG, de meglepetésemre 1.061 lett, ez jobb, 71% kihozatalnál lehet a tervező szerint, a mennyiség ugyanúgy 22 liter, de mitől lehetett? 

 

amire tippelek, 20l cefrézővízzel terveztem, de végül csak 17 literbe került bele a maláta, ez okozhatta?

 

másik, most állandóan figyeltem, ráfűtöttem, hogy a máslóvíz 75-80°C között legyen

 

s még valami, az normális, hogy 7,5 kg malátán, 20l máslóvizet 1,5 óra alatt csorgatok át? ez jó így, vagy valami nagyon nem kerek?

 

köszönöm

Norbi

 

 

bwing Creative Commons License 2017.03.22 0 2 24599

Remek banános búzákat csinálhatsz! Kiváló saisonjaid lesznek! Erősebb belgáid szépen beérnek karácsonyra. Negyedévente palackozhatsz jó kis bretteket, vagy brettes hibrideket.

Egyébként meg fontold meg: ha van lépcsőházatok, akkor tedd ki a bejárati ajtó elé.

Előzmény: G0jk0_Mitic (24598)
G0jk0_Mitic Creative Commons License 2017.03.22 0 0 24598

Sziasztok!

Lefőztem első söröm és tetszett a dolog. A főzendő sörökben a válogatást úgy látom a szűk keresztmetszet az élesztő. 

A lakásunkban 22°C van és csak itt tudok erjeszteni, gondolom olyan söröket kéne néznem amik élesztője még 25°C-t is elvisel, hogy az erjedéssel járó melegedés is figyelembe legyen véve.

Milyen típusú söröket nézzek? Vagy élesztőket keressek és azokon feltüntetik az ajánlott sörtípusokat?

sörness Creative Commons License 2017.03.20 0 1 24597

Az előző link valamiért hibás. Megpróbálom még egyszer.

 

 

https://drive.google.com/open?id=0B3eWvoAdfN3lNHE1UW1MSmZJMmM

Előzmény: sörness (24596)
sörness Creative Commons License 2017.03.20 0 0 24596

Sziasztok!

 

Ha érdekel valakit a sörfőzés olyan szinten, hogy akár főállásként is foglalkozzon vele...

 

 

Ha Kiskunfélegyháza közelében mozogtok helyileg, akkor érdekes lehet ez a lehetőség. Részleteket itt a google drive-os link alatt találtok:

 

https://drive.google.com/open?id=0B3eWvoAdfN3lNHE1UW1MSmZJMmM

 

 

bwing Creative Commons License 2017.03.20 0 2 24595

Minden hónap elején. Tessék sasolni az oldalt.

Előzmény: DonDono (24592)
Monek Tamás Creative Commons License 2017.03.20 0 0 24594

Sziasztok!

Annyira nem tér el a témától a kérdésem. Egy időben lehetett kapni a szilas arománál (maxaroma) keserűlikőr aromát. 30 ml-es kiszerelés. Ez nagyon jó ízt adott az 1 liter 36%-ra beállított, karamellel ízesített szeszhez. Sajnos már kb 2 éve nem kapható a szilas féle keserű aroma. Valaki talált olyan aromát amivel ezt, a már forgalomból kivont terméket helyettesíti? Szívesen készítenék ugyanolyan keserűlikőrt. Túl komoly receptre nem szeretném rászánni magam, bőven megfelelne aroma, vagy valami egészen egyszerű, kényelmes megoldás, ami ugyanazt a keserű ízt adja. Nem árulok el titkot, hogy 70 vagy 80 ft volt ez a 30 ml-es aroma, kb. ilyen árban tervezem most is megvalósítani a likőr ezen összetevőjét...

Törölt nick Creative Commons License 2017.03.19 0 0 24593

Ez engem is érdekelne.

Előzmény: DonDono (24592)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!