A borélesztők nem erjesztik le a maltotriózt. 1,050-ről kb 1,020-ra tudsz velük erjeszteni. Valószínűleg nem lesz stabil. A budafoki valószínűleg leerjeszi teljesen a sört. Nem fog rendesen ülepedni, csak lassan. Ez utóbbi csak hallomásból. De majd elmeséled milyen lett. Ezek közül a budafoki, de ne várj csodát. Egyébként a 228 azt hiszem nem killer törzs mint a borélesztők nagy része. Tehát technikailag akár keverheted is a budafokival. Egyszer próbáltam vele sört erjeszteni, nem az lett életem söre.
Ez a bejegyezés nem rémlik, de olvasgassátok ezt a blogot elég hasznos, házi méretekhez sok egyszerűsítés bevezethető. Mondjuk arról pont nem csinált exbeerimentet, hogy kis és nagy intenzitású forralás mit okoz, az is érdekes lenne. De szerintem sok minden eszköz és "technológia" függő, vsz van, amit ha mi csinálnánk otthon, nem épp így lenne mint a cikkben, nem az lenne az eredmény.
Azért a Beerodalomban is rá lehet kérdezni, mikor lesz, meg Olasznál is. Mindkét helyen elő szokott fordulni. Ha meg nagyon sürgős és boltokban nincs, akkor főzdéknél kell próbálkozni.
Én egy harmincliteres duplafenekű rozsdamentes fazékban főzöm, a konyhánkban, egy gázos főzőlapon, amin van wok-rózsa (dupla láng). Cefrézésnél egy közepes méretű rózsára teszem, komlóforraláskor meg a wok-lángra, de a forralás így is éppen-hogy-csak működik...
Sziasztok, az általam mostanában kipróbálni tervezett receptek kb. háromnegyedéhez kellene maris otter maláta, de sem az olasznál, sem a beerodalomban nincs (olasznál jó ideje nem látom), twojbrowarról rendelni meg tömege miatt drága. Van esetleg egyéb beszerzési forrásra ötletetek?
Azonnal most annyit tudsz tenni, hogy leszereled a nyomáscsökkentőd, vagy ha van otthon merülőforralód akkor rásegítesz azzal, vagy 2 részletben forralod.
az elejétől átolvasást még nem vállaltam be, próbáltam keresni a bal oldali ablakkal, de nem könnyű pontos találatot kapni, tudom nem szeretik (vérmérséklettől függően) a régi tapasztalt fórumtagok az ilyesmit, igyekszem előbb olvasni
a hőmérséklettel megnyugtattál, bíztam benne azért, nem csinálok nagy hibát vele
sajnos biztos hogy a máslási módszeremen kell javítanom, búza nem volt benne, viszont 500gr rozs durvára darálva (nem roppantva technikai okból) sajnos igen, de nem ez okozza az 1,5 órát
az erjesztővödörben máslok, 2 réteg voile anyagot rögzítve az edény szájára, s belemerem a malátát, majd, ahogy engedi, 1-1,5l-enként rá a máslóvizet, s a csapján, csövön engedem másik edénybe a tiszta sörlevet, nincs visszameregetés, egyből tiszta anyag jön, csak nagyon lassan, de méregettem a maláta közepét, végig 65°c körül maradt a hőmérséklete
valószínű kifogom próbálni Biabhoz hasonló módszerrel is, egyben az összes vízzel az összes malátát cefrézni a függönyanyagban, ez érezhetően gyorsítaná és egyszerűsítené a dolgot
a mennyiséget nemtudom, most hogy mondod, elgondolkodtató, nem teljesen pontos a mérőedényem sem, s skála sem az erjesztőn, ezeket ellenőrizni fogom, ki tudja miből és mennyit csinálok, bár olyan 22 l +- 1-2 liter kész söröm szokott lenni, s az élesztős cuccból is marad 1-2 liter palackozás végén
Ha a forralás végén lett 22 liter akkor reális lehet szerintem. Magok vízfelvételével + párolgással + holt terekkel.
A magasabb kihozatal meg lehet a magasabb hőmérsékletű másoló víz és lassú máslás miatt. Én is most fogok próbálkozni olyannal, hogy máslás közben is fűtöm a máslóvizet.
Jó sok kérdés, amiről volt már szó itt. Ezt nem lecseszésként mondom, hanem hogy bíztassalak arra, hogy visszalapozz, és csak úgy olvasgass a fórumon.
Az optimum fölött (élesztője válogatja) eszteresebb, fenolosabb lehet a sör, megjelenhetnek olyan hibák, mint a "kozmaolaj", nehezebben ülepedhet le az élesztő. Viszont a T58 egy strapabíró jószág, nem érdemes aggódni.
A kihozatal sokmindentől függ. Amit leírtál (cefréző/másló arány, melegebb máslóvíz) azok javítják a kihozatalt, de a lassú szűrés is.
A máslás ideje valóban sok, de nem kirívó. Gondolom nem kevés búza is volt a malátában. A mondás az, hogy a folyadék saját súlyával szűrünk (azaz a csapon ne legyen szívás, ha csövet teszel rá, az levegős legyen) és csak kicsit nyitjuk a csapot, hogy csorogjon, akkor is, ha gyorsabban is tudna folyni. Erre azért van szükség, hogy a malátában a folyadékáramlás, illetve a nyomáskülönbség ne tömörítse a törkölyt.
Viszont 17 liter cefréző, 20 liter máslóvíz, akárhogy osztok-szorzok 22 liternél több levet kéne eredményezzen, nem?
én T58 élesztővel készítettem egy saisonnak megfelelő sört (nemtudom pontosan milyen az, így nem merem annak nevezni :))
de a lényeg, mi változik, ha az élesztő optimuma 15-20°C fölött, 21-22°C on erjed 4. napja a termék
másik dolog, a sörtervezővel mindig 65% kihozatalt állítok be, így 1.058ra adódott az OG, de meglepetésemre 1.061 lett, ez jobb, 71% kihozatalnál lehet a tervező szerint, a mennyiség ugyanúgy 22 liter, de mitől lehetett?
amire tippelek, 20l cefrézővízzel terveztem, de végül csak 17 literbe került bele a maláta, ez okozhatta?
másik, most állandóan figyeltem, ráfűtöttem, hogy a máslóvíz 75-80°C között legyen
s még valami, az normális, hogy 7,5 kg malátán, 20l máslóvizet 1,5 óra alatt csorgatok át? ez jó így, vagy valami nagyon nem kerek?
Remek banános búzákat csinálhatsz! Kiváló saisonjaid lesznek! Erősebb belgáid szépen beérnek karácsonyra. Negyedévente palackozhatsz jó kis bretteket, vagy brettes hibrideket.
Egyébként meg fontold meg: ha van lépcsőházatok, akkor tedd ki a bejárati ajtó elé.
Lefőztem első söröm és tetszett a dolog. A főzendő sörökben a válogatást úgy látom a szűk keresztmetszet az élesztő.
A lakásunkban 22°C van és csak itt tudok erjeszteni, gondolom olyan söröket kéne néznem amik élesztője még 25°C-t is elvisel, hogy az erjedéssel járó melegedés is figyelembe legyen véve.
Milyen típusú söröket nézzek? Vagy élesztőket keressek és azokon feltüntetik az ajánlott sörtípusokat?
Annyira nem tér el a témától a kérdésem. Egy időben lehetett kapni a szilas arománál (maxaroma) keserűlikőr aromát. 30 ml-es kiszerelés. Ez nagyon jó ízt adott az 1 liter 36%-ra beállított, karamellel ízesített szeszhez. Sajnos már kb 2 éve nem kapható a szilas féle keserű aroma. Valaki talált olyan aromát amivel ezt, a már forgalomból kivont terméket helyettesíti? Szívesen készítenék ugyanolyan keserűlikőrt. Túl komoly receptre nem szeretném rászánni magam, bőven megfelelne aroma, vagy valami egészen egyszerű, kényelmes megoldás, ami ugyanazt a keserű ízt adja. Nem árulok el titkot, hogy 70 vagy 80 ft volt ez a 30 ml-es aroma, kb. ilyen árban tervezem most is megvalósítani a likőr ezen összetevőjét...