Lassan nekünk, a természetet tisztelő és védő túrázóknak (akik nem mellesleg quad-dal járnak) kell szégyenkeznünk : a saját fajtánk miatt.
http://index.hu/politika/bulvar/motbukk1119/
Önszabályozást is végrehajtunk - ha kell, és ha lesz partner benne. Na ehhez várom itten a segítségeket...
Sokkal jobban áll a helyzet mint gondoltam. Valóban nálatok van a labda mint ahogy írtad. Azt írod lehetetlen az önkormányzati útakból hálózatot összerakni. Miért lehetetlen? Pedig az jó lenne hiszen akkor "csak" egyetlen tulajdonosal kellene engedélyeztetni.
Azt tudod pl, hogy a Magyar Természetbarát Szövetség kap állami támogatást jelzés festésre/felújításra? Ha lenne hova festeni, ha lenne kijelölhető út ti is kapnátok festékre,eszközökre, figyelmeztető táblákra pénzt. Biztos vagyok benne, hogy gyalogos túrázók/túristák segítségére is számithattok majd, segítséget útmutatást kérhettek a Teljesítménytúra topikban. Én itt és most rögtön jelentkezem is jelzésfestésre, táblakészítésre ( van maróm, bármilyen szöveget "beírok" egy fatáblába ha kell. Gondolok itt ilyesmire: Vigyázz! A túrista út kvad útat keresztez! Vigyázz a kvad út túrista útat keresztez! ). A jelzésfestés nem annyira egyszerű dolog mint aminek látszik. Elöszőr egy hántoló késsel kell a fa kérgét lehántolni mert ha csakúgy a kéregre festesz rövid életű lesz a jelzés. Fehér alapú szokott lenni a jelzés, hogy könnyen észrevehető legyen. Ezért először egy jelzésalapot kell festeni és ha megszáradt akkor mehet rá az ábra. Sajnos én is csak elméletben tudom. De majd jön a gyakorlat. Remélem összejön nektek hiszen ez a mi érdekünk is. A békés megoldás.
Az már más kérdés mennyien fogják betartani, hogy csak a kijelölt úton mehetnek.
Olaszországban egy kicsit más az éghajlat. Pár fok is sokat számít. Legfeljebb nem tüdőrákban halnánk meg, hanem urológiai (vese) és reumatikus betegségekben.
Asszem -párszor- már leírtam, hogy mi az ami NEM KELL ide. A sztereotípiák, sommás okosságok biztosan nem.
Robogózni (a mai motoros ruhákban) novemberig és márciustól lehet - és a környezetszennyezés mellett másik ezer dolgot megoldana... Olaszban is voltam már február végén 5-6 fokban, miközben itthon ugyanannyi volt.
A quad fizikai paramétereinél fogva talán alkalmatlan erre - esetleg a városi (difi-műves, utcai gumis) gépek erre is megoldást jelenthetnek.
jó páran irták a jármüvesek közül, hogy ők bizony bármerre mehetnek/mentek/mennek majd. - azt hiszem erre nem tudnál "jó pár" példát felhozni, max. 1-2-t.
Amit én írtam, azt meg az értelmezi így, aki saját igazát akarja ezzel bizonygatni...
Igen erre gondoltam én is. Ne hiszem egyébként, hogy a tömegek nyomására változtatták meg a szabályt. Sokkal inkább a tömegeket képviselő szövetségek/egyesületek/szakosztályok jó lobbyzása miatt.
Bocsásd meg nekem, de már kiszáltam a szélmalomharcból és egyébként sem válaszolok már, csak azoknak, akiket méltónak tartok rá. De ha már itt vagyok: Igen, tudom mi az.
szerintem csak a csőlátás akadályoz meg benne hogy felfogd, nem a quaddal van problémám meg a quadozókkal, hanem hogy oda mentek vele ahol semmi keresnivalótok nincs. Jártam már anniyt a világvégén hogy tudjam hogy van létjogosultsága, de hobbiból (kedvtelésből) belepiszkolni a természetbe, nos az elfogadhatatlan.
Inkább hajtsátok a csajokat, mit bánomén, de ne kelljen már hallgatni erdőzúgás helyett benneteket...
Az alföldön legutóbb fura 'megoldást' találtak: amint a jegyző/polgármester/képviselő családtagja quad-ozni kezdett, rögtön lett szabad hely a falutól 2-3 percre.
Amíg nem volt 'érdekeltség' addig ugyanezen kérelmek kevesek voltak, az egyébként SEMMIRE nem használt terület birtokba vételéhez.
Minket is érintett a dolog. Ha jól emlékszem, akkor kell fizetni a 100000 forintos eljárási díjat, ha a rendezvény verseny rendszerben zajlik és nem kizárólag jelzett turistautakon halad és a résztvevők száma meghaladja az 500 főt.
Hogy az első kritérium mit takar, azt nem tudom. A harmadik meg eleve baromság, mert egy teljesítménytúrán sosem lehet előre tudni, hányan mennek el rá, a díj befizetése pedig feltétele az engedély kiadásának. Valamint ellenőrizhetetlen is.
Ez az miatt van mert eléggé gyorsan halad ez a topik, és mióta utoljára néztem (tegnap vagy tegnap előtt) azóta lett 100-200 hozzászólás, amiket egyszerre olvasok el és némelyikhez írok megjegyzést.
Eszedbe se jusson, hogy quadozni akarok a természetvédelmi területeken!
Ha végiolvastad és értelmezted a fórumot, egyik quados/motoros sem akar ilyesmit tenni! Azokról beszélek, akik itt vannak a fórumon, nem azokról, akik most is a Szalajka völgyben motoroznak, amig te a tisztességesebb oldalt akarod kiokosítani.
Tudni kellene már különbséget tenni! Nem minket kellene piszkálni, hanem kimenni a völgybe és beszélgetni a motorosokkal...
Persze minden épp eszű ember tudja, hogy nem azt kell kérdezni, hogy te meg mi a faxt keresel itt, hanem a lelkükre beszélni! Persze csodát ettől sem lehet várni, de a törvényektől, sőt a brutális megoldásoktól sem.
Az egyetlen valamire való ötlet szerintem az, ha pl. biologiaórákon többet foglalkoznának a természetvédelemmel és erre nevelnék a kis embereket!
Így talán a Szalajka völgyi járműves emberkéknek eszükbe sem jutna erdőben edzeni.
Nem utolsó sorban az ottaniaknak is kell alternatívákat biztosítani, mert ha sehol nem engedik nekik az erdőben quadozást, akkor mindenhol menni fognak!
Én nem megyek védett helyekre, egyszerű lehetőségem sincs rá.
A 100 eFt-os díjra gondoltam, aminél sikerült elérni, hogy bizonyos tömegrendezvények kivételek legyenek. A tömegek nyomására megváltoztatták, de ettől még lehetne az eredetiben is tartalmat találni.
Sajnos most mennem kell de estére elökeresem mikor kell a teljesitménytúra szervezöknek fizetniük. Úgy emlékszem , hogy az mindegy milyen területen megy az túra útvonala, mindenképpen fizetni kell ha elérik a x (ezt nem tudom fejböl ) létszámot a résztvevök. Megkeresem és beidézem ide.
Egyébként minden teljesitménytúrán időre mennek a részvevök.....