Keresés

Részletes keresés

Arth_ur Creative Commons License 2011.10.29 0 0 5996

Hát ez történt...

Köszönöm az infót!

Előzmény: cucurbia (5994)
gáborke Creative Commons License 2011.10.28 0 0 5995

Ezt jó tudni, köszönjük. Szerencsére még nálam nincs baja, de akkor külön tápot kap majd.:)

Előzmény: cucurbia (5994)
cucurbia Creative Commons License 2011.10.28 0 0 5994

A válasz ennél sokkal prozaibb.

A makadámdio a Proteafélék családjába tartozik,annak fás száru csoportjába,és a családra jellemző hogy a foszforra érzékenyek.Külföldön vannak Proteafélék trágyázására kifejlesztett P mentes tápsok is,de ezeket hazánkban nem forgalmazzák(azért az évi 2-3 behozott Proteáért minek).Igy amig volt Proteám mindig magam kevertem ki itthon nekik a tápsot vegyszerekből.(sajnos tavaly tavasszal korán tettem ki és lefagyott a 3 éves virágzo Proteám)

Ha foszfort kapnak a talajukba,trágyájukba akkor az gyökérelhalást okoz,ami először a hajtáscsucs száradásában majd az egész növény elpusztulásában jelentkezik.sajnos ilyenkor az esetek többségében már a növény menthetetlen.

Előzmény: Arth_ur (5987)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.27 0 0 5993

gáborke Creative Commons License 2011.10.25 0 0 5992

Guave körkép::))

Szépen megeredt avokádó oltás

gáborke Creative Commons License 2011.10.24 0 0 5991

Sajna passz, több helyről is rendeltem magokat(pl. németektől) de sosem keltek ki pedig jónak tüntek, aztán berohadtak.

Majd 1-2 éve cserebere útján kaptam egy kis magoncot.

Előzmény: Arth_ur (5990)
Arth_ur Creative Commons License 2011.10.24 0 0 5990

Kösz a tippet!

Esetleg tudsz v.mi forrást, ahonnan csíraképes magokat lehet szerezni?

Megpróbálkoznék vele újra.

Előzmény: gáborke (5988)
gáborke Creative Commons License 2011.10.23 0 0 5989

1-2 kép a teleltetőből:

Diospyros Digyna szépen nő:

Ismét virágzik a fehérzapota:

idei első 'sima guave' termések:

gáborke Creative Commons License 2011.10.23 0 0 5988

Érdekes nálam sem volt a tél problémás makadám ügyileg, inkább a nyáreleje,  a végére viszont nött azért.

Lehet hogy átültetés lesz belőle, valami lazább talajba rakom jövöre.

Valszin vmilyen gombára lehet érzékeny, ezért száradt el nálad.

Előzmény: Arth_ur (5987)
Arth_ur Creative Commons License 2011.10.23 0 0 5987

Talán még emlékszel, vagy 3 éve Cucurbiával ti mondtátok meg nekem 3 talált magból kelt megoncról, hogy makadámdiók. Hát mostanra megadta magát a legszívósabb is. A hajtáscsúcsok haltak el mindegyiknél, alvórügyekből a tövétől próbált még újrahajtani az utolsó, de úgy nézem, azok is elhaltak.

És mintha nem a teleltetésbe rokkantak volna bele, hanem nyáron nem tudtak növekedni valamiért.

Előzmény: gáborke (5985)
csoer Creative Commons License 2011.10.23 0 0 5986

Kár hogy amalago-ból nem maradt több.

A fruitlovers régen is néztem, de rendelni nem rendeltem tőlük, mert elég erőteljes árak vannak...

Valszin a tradewinds-től fogok ha lesz nekik.

A exotische nutz-on van most nigrum bors, de szinte biztos hogy döglött a dolog, én már tucat helyről rendeltem és sosem csirázott. Marad tavasszal az egylaki növény rendelés

Az amalago közel 1 méteres, megnézem (szerintem nem gond) dugványról szaporítani. Ha sikerült szólok és adok.

Az exotische nutz-nál nem igazán jó dolgok vannak. Rendeltem és tapasztaltam, hogy nem friss.

Sehól -így a tradewinds-nél sem volt tavalyi évben szegfűszeg kapható, így lehet idén-jövő évben sem.

A fruitlovers -Hawaii-honlapon 15+10 usd -ért kapható a szegfűszeg. Sajnos min. rendelés 20 usd (amikor is mást nem akarnék rendelni). Így kénytelen vagyok -számomra egyébként lényegtelen- Minneola TANGELO és Citrus medica ETROG magokat rendelni, mert nem találtam kiegészítésként mást.

Tehát rendelek.

Előzmény: gáborke (5985)
gáborke Creative Commons License 2011.10.23 0 0 5985

Kár hogy amalago-ból nem maradt több.

A fruitlovers régen is néztem, de rendelni nem rendeltem tőlük, mert elég erőteljes árak vannak...

Valszin a tradewinds-től fogok ha lesz nekik.

A exotische nutz-on van most nigrum bors, de szinte biztos hogy döglött a dolog, én már tucat helyről rendeltem és sosem csirázott. Marad tavasszal az egylaki növény rendelés..

Előzmény: csoer (5984)
csoer Creative Commons License 2011.10.23 0 0 5984

Borsból csak egy maradt és az sem a piper nigrum, hanem amalago. Igaz erőteljesen nő és nekem az lenne a lényeg, hogy eljusson a termésig. (ugyan úgy fekete bors, csak apróbb szemű).

Ami tömegesen kelt, a majomkenyérfa (Adansonia digitata és rubra).

A szegfűszegről: az alábbi honlapon jelenleg is fel van tüntetve a rendelhetősége.

Igaz, velük már jártam pórul, hogy nem küldték.

http://www.fruitlovers.com/seedlistforeign.html

Előzmény: gáborke (5975)
HIBISCUSMANIACUS+ Creative Commons License 2011.10.22 0 0 5983

Ha kifejezetten Black Dragon és ez a sárga kell,akkor a magvetést felejtsd el !

(A hibridek magról rikán fajtaazonosak - ha csak nem széléktálták őket sok nemzedéken át: ami nem jellemző.)

Magvetéssel csak akkor próbálkozz a hibiszkusz hibrideknél,ha nem fontos a magonc színe,formája,mérete !

Magok: ggogliba -) hibiscus seed

Előzmény: viki_sokadik (5969)
gáborke Creative Commons License 2011.10.20 0 0 5982

A lehetőség adott a tavaszi rendelésnél, ha lesz bors. Viszont nem olcsó..

Előzmény: tech-pro (5981)
tech-pro Creative Commons License 2011.10.19 0 0 5981

Ó, de kár érte, nekem azóta sincs. Nem tudok szerezni.

Előzmény: gáborke (5980)
gáborke Creative Commons License 2011.10.19 0 0 5980

Sajna jobb létre szenderült, évekig birta de nem nőtt túl jól, néha megindult, néha viszont lekopaszodott. Amikor megkaptam már akkor is vacakolt sztem már az eladónál hideg érhette vagy túlöntözték, a jelekből látva, és utána akármit csináltam nem jött már helyre.

Viszont minden évben hozott jópár fürtöt, amik ugyan idejekorán mindig leestek, viszont nagyitóval megnétem és tényleg a termős rész felett ott volt egy kis porzószál, ahogy az egylakinál illik.

Tavasszal valszin nézek újabb növényt a neten, remélem most egészségeset kapok majd.

Ja tavasszal oltottam róla egy bot. kertes borsra (ami vagy nigrum fiú, vagy közeli rokon lehet) ami már évek óta erősen nött. Oltás sikerült elkezdett kihajtani, majd pár hét után paff az alany adta meg magát. Lehet hogy a később kipurcant egylaki oltóág átvitt valamit.(nem véletlen hisz szenvedett már egy ideje.)

Volt mikor nagyon jól nött ez az egylaki de sokszor rájött az ötperc, sajna a bors sem egy egyszerű növény, föleg ha nincs meg az ideális hely neki.

A hüvös teleltetést sem teszett neki, ahogy ezt az irodalom is irja. 16-18 fok alá nem jó csökkenteni nála a hőfokot.

Előzmény: tech-pro (5976)
tech-pro Creative Commons License 2011.10.19 0 0 5979
CBNora Creative Commons License 2011.10.19 0 0 5978

Végül úgy pakoltam be, ahogy írtam. 3 van a fűtött szobában, déli ablakban. Próbáltam négyet begyömöszölni, de nem fért. A másik kettő vagy megmarad, vagy nem. Ezeket mindenesetre kevesebbet locsolom.

Eléggé valószínű, hogy atkásodni fognak. Egy darabig az üvegházban tartottam őket, akkor is ellepték az atkák. De elég jól viselték és miután kiraktam őket a szabadba és érte az eső, helyrejöttek.

Magas párát nem tudok nekik biztosítani, de majd időnként megspiccelem őket. Olyan szépek, sajnálnám, ha tönkremennének.

Előzmény: HIBISCUSMANIACUS+ (5977)
HIBISCUSMANIACUS+ Creative Commons License 2011.10.19 0 0 5977

Déli ablak mögött,szobahőmérsékleten jók az esélyeid.

A fény mellett fonos még,hogy ne locsold túl (hideg vízzel soha ne locsold télen !!!) ,de csontszárazra se hagyd.

Ha kissé kezd lankadni a levele,akkor kézmeleg vízzel locsold meg jól ! Ilyenkor a levelét is le lehet spriccelni.

Trópusi lévén alapból szereti a magas párát: száraz levegőn,főként rádiator közelében könnyen atkásodik.

Normál lakásban 20 C fok körül jól telel: nem kell agyonpátyolgatni.

Előzmény: CBNora (5966)
tech-pro Creative Commons License 2011.10.19 0 0 5976

Az egylaki borsod hogy van? Termett már? Bírja a hűvös teletetést?

Előzmény: gáborke (5975)
gáborke Creative Commons License 2011.10.19 0 0 5975

Valszin én is rendelek ismét szegfűszeget, de most már nagyon meggondolom mit rendelgetek mert nemigen van helyem, és sajna meleg teleltető sincs, igy a trópusiakról, akármennyire is kedvenceim, le kell mondani valamennyire. Ami kibirta a10 fok körüli helyet az megmaradt, sajna sok ki is ment még annak ellenére is hogy elvileg birnia kellett volna a 10 fokot. Pl nagy veszteség a mamej , ami konvektor közelében telelt ahol nem volt hideg, mégis megadta magát.

Valszin én is átállok gazdasági-helytakarékossági okokból a mediterránokra, és a szívósabb trópusiakra.

Érdekes a cola acuminatam még megvan, de eléggé sinylődik sztem meg fogja adni magát. A kesummal egyenlőre nem tudom mi van mert elég klorozisos leveleket hozzott, pedig a pH és a tápanyag is jó neki. Remélem nem gomba elvtárs les rá..

A szubtrópusi és mediterránok viszont iszonyat nagyot nöttek idén igy a hely is igen problémás.

Esetleg a borsod érdekelne amit mondtál hogy jól kikelt.

A cassiafahéj nálam is szépen növekszik, a kámforfa meg egyenesen durván nő (2 éve vetettem a magot és ma már egy terebélyes embermagasságú fa lett)

Akkor jó nevelgetést.

üdv

Előzmény: csoer (5973)
Arth_ur Creative Commons License 2011.10.19 0 0 5974

A majomkenyérfa egészen más.

Valszeg a majomfának is becézett varjúhájféléd van, latinul Crassula ovata.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Crassula_ovata

Ha komolyan veszed, hogy szigorúan csak kevés vizet adsz neki, akkor iszonyú szívós, könnyen szaporítható, lassan nő, és úgy metszed, alakítod, ahogy jólesik.

Előzmény: heremooka (5968)
csoer Creative Commons License 2011.10.18 0 0 5973

Szia Gábor!

Örülök, hogy hallom a „hangodat” és örülök a kérdésednek.

Cserimoja, szurinámi cseresznye, Passiflora alata, atemoya, guajava túl nőtték magukat, de még idén nem virágoztak.

Teáim, fahéjok, cacaó, kávé, sapota, litcsi, Garcinia intermedia, mamey igen lassan nőnek, de régóta tudom, hogy a türelem a legjobb kezelés.

Adansonia digitata és rubra tömegesen kelt, és igen gyorsan fejlődött év eleje óta, meglátom mennyi bírja ki a telet.

Leginkább most a képeken láthatókat tartom legnagyobb becsben, mert nehéz volt hozzájutni, igen különlegesnek tartom és nagyon kényeskék.

Új megrendeléssel kapcsolatban csak annyit, hogy már csak utó rendeléseket teszek, ami volt és elpusztult. Így: szegfűszeget akarok most rendelni, újból.

Előzmény: gáborke (5971)
gáborke Creative Commons License 2011.10.18 0 0 5972

Szerintem a Hibiscus-os forumot probáld ott nagyon tudják sztem a választ.

üdv

gáborke Creative Commons License 2011.10.18 0 0 5971

Szia Ernő!

Mi van a növényeiddel, magoncok keltek?, élnek még?

Új magrendelések?

Előzmény: csoer (5970)
csoer Creative Commons License 2011.10.18 0 0 5970
Előzmény: heremooka (5968)
viki_sokadik Creative Commons License 2011.10.18 0 0 5969

Sziasztok!

Még új vagyok itt, de nagyon szeretnék trópusi hibiszkuszt nevelni, akár magról is. Az ebay-on próbáltam virágmagot vásárolni, de mindig túllicitáltak. Tudtok olyan helyet, ahonnan lehet venni hibiszkusz magokat?

Főleg erre a két gyönyörűségre fáj a fogam:

Segítségeteket előre is köszönöm!
heremooka Creative Commons License 2011.10.17 0 0 5968

Sziasztok,

van pár majomkenyérfánk. (az a vastag-, tompalevelű. Remélem azt így hívják :)

Lehet ezt a növényt metszeni? Ha igen, akkor most megtehetem?

Szerintetek?

tech-pro Creative Commons License 2011.10.14 0 0 5967

Úgy kell, ahogy a paradicsomot.

Min. 10 fok, fény, kevés víz.

Előzmény: CBNora (5966)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!