Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.12.31 0 0 13792

A már többször említett Kálvin téri üzlet pontosabban hol van?Van honlapja?Köszi! BUÉK Mindenkinek!

Noxin Creative Commons License 2012.12.30 0 0 13791

Azért van köztes lehetőség is, én pl. egy szines eljárással hívható fekete-fehér filmet használok. Ahol hivják, ott be is tudják szkennelni, persze mesze áll a tökéletestől, de egy tanulási fázisban szerintem ez elég. Némi utómunkával egy helyesen exponált képből akár falra rakható képet is elő lehet állítani. Itthon a filmszkennerrel már csak az igazán jókat dolgozom fel.  

Előzmény: BJJani (13789)
misikt Creative Commons License 2012.12.30 0 0 13790

A fekete fehér film előhívás nem vészes dolog. Hasonló, mint egy krumplileves szakácskönyvből. Kell hozzá egy hívótank, pár percre egy sötét helyiség kétféle lötty, hőmérő folyóvíz.

A távmérős témát mindenképp próbáld ki, ha máshogy nem, kérsz róla nagyítást.

Ne fojtsd el a vágyaid, mert megáll a fogyasztói társadalom oszt itt a vég.

Előzmény: BJJani (13789)
BJJani Creative Commons License 2012.12.30 0 0 13789

Köszönöm az útbaigazítást. Most már tudom mit, hogy keressek tovább, megnézem az árakat, megnézem mi kell az előhíváshoz és majd eldöntöm, hogy kell-e ez most nekem, vagy egyenlőre még a digitálishoz vegyek pár kiegészítőt és csak később filmezzek. Még ezt mérlegelnem kell. Köszönöm szépen a segítséget!

Boldog Új Évet kívánok, és persze jó fényeket hozzá. :)

Előzmény: foveon (13788)
foveon Creative Commons License 2012.12.29 0 0 13788

sztem ne felejtsd el, en nem akarlak lebeszelni a tavmerosrol, csak nem art ha megnezel par slr-t is. az slr-eket altalaban meg is tudod tapizni, pl bemesz a soos-ba es van kiloszam kezedbe adjak, ha nem ertesz hozza elmagyarazzak. (raadasul az slr elonye a cserlehto obi)

tavmeros sokkal kevesebb van, japo az ritka zorkij az akad. mas kerdes hogy zorkijt sztem nem annyira nyero venni, mert az akkora mint egy zenit. japo gepet mondjuk lathatsz a kalvinon, ahogy csatoltam volt a kepet van egy canonet meg egy olympus. de talan az opticamban is akad.

amit meg mindig nem ertek hogy mit csinalsz a filmel. mondjuk a szinest elohivjak. es kersz rola papirt? mert ha szkenneltetni akarod az vagy nagyon draga vagy nagyon gagyi (pl amit cdre felirnak par szaz ft-ert az semmire nem jo, webre sem), max arra hogy elvegye a kedved. az olcso nega detto, az xar minoseg. a jo nega meg draga plusz a hivas. ff-ben sem olcsobb, raadasul azt jobb nem hivatni mert jo nem sul ki belole, azt csak hazilag erdemes. ahhoz meg kell a felszereles. es megint ott vagy hogy a kezedben a nega aztan hogyan tovabb? nem akarlak lebeszelni, epp ellenkezolge, de latni kell hogy elso korben nem a gepvasarlas lesz az igazi problem (hisz van ezer tipus, ha nem jon be valamelyik veszel masmilyet, nem nagy tetelek ma mar), hanem hogy mi lesz a leexponalt filmel.

Előzmény: BJJani (13786)
Noxin Creative Commons License 2012.12.29 0 0 13787

Nézegetheted a Minolta MD-t is, csoda objektivek vannak olcsóbban és gyakrabban mint a Pentaxhoz. Igaz az új Minolta/Sony vázakra nem rakható, de 4/3-ra, NEX-re bármikor kapsz adaptert hozzá.

Pentaxnak és Minoltának is van saját fóruma, ott nézelődhetsz.

Előzmény: BJJani (13786)
BJJani Creative Commons License 2012.12.29 0 0 13786

"A Zenitnél nem volt még automata rekeszbeugrasztás, nyitott rekesszel élesre állította az ember a képet, aztán behúzta a rekeszt."

Aztaa :O Ezt nem is tudtam, ez elég nagy gond szerintem. Akkor nézek valami normális rendszert, szerintem Pentax lesz az, a K bajonett miatt. (Lassan el is felejtem ezt a 35-ös Olympus sorozatot, pedig az tetszik igazán, kinézetre is. :) )

Előzmény: Noxin (13785)
Noxin Creative Commons License 2012.12.29 0 0 13785

Talán ne 4-es rekeszen nézegesd...

és közben hasonlitsd össze szemből nézve az objektivet, hogy a 4-es rekesz mennyire szűk a nyitotthoz képest. 

A Zenitnél nem volt még automata rekeszbeugrasztás, nyitott rekesszel élesre állította az ember a képet, aztán behúzta a rekeszt. Egy bajonettes fénymérős, félautomata gépnél, ha szűkítetted a rekeszt, akkor csak az exponálásnál ugrott be szűkebbre, egyébként mindig teljesen nyitott állásban van. Ezt bármelyik Pentax, Minolta, Ricoh, Canon stb. gép tudja.    

Előzmény: BJJani (13780)
Rőth Sándor Creative Commons License 2012.12.29 0 0 13784

A kereso lenyegeben mindegy, az a lenyeg, hogy te tudd iranyitani a fenykepezest, ne automatikak. Eppen ezert nem mindegy a leexponalt filmek tovabbi sorsa sem.

Nem mindegy, hogy egy negativ attol vekony, hogy alulexponalod, vagy alulhivod. Ha korrigalsz melyikhez nyulsz? Kezben kell tartanod a teljes folyamatot.

BJJani Creative Commons License 2012.12.29 0 0 13783

Köszönöm szépen, még átgondolom mire is van nekem szükségem pontosan. Az említett Pentax biztos tetszene, utána is nézek. Tetszik, a K bajonett miatt, van hozzá adapter micro4/3-ra is és simán rámegy (tudtommal) az új Pentaxokra. Ez számít, ha már cserélhető objektíves filmes gépet szerzek be, akkor az objektíveket tudjam hasznosítani digitálison is. :) Igazából nem ez volt a tervem, a 35-ös Olympus sorozat révén akadtam rá erre a topikra, de lehet mégis tükrös lesz ebből...

Régen néztem az OM olympusokat, de itthon szerintem méregdrágán adnak egy OM2-t...

Előzmény: pacs_425 (13782)
pacs_425 Creative Commons License 2012.12.29 0 0 13782

Amikor belenéztem a Zenit E gépembe, nagyon sötét volt a kereső képe

Lehet hogy le volt rekeszelve azért volt sötét.

A japán távmérősökről nem nagyon tudok érdemben nyilatkozni, mindössze egy Oly 35 DC-m van,

annak nem egy nagy durranás a keresője. Egy Prakticáé - amit Rőth Sándor is ajánlott - sokkal jobb.

Ha a világos, jó kereső a cél, akkor érdemes a már említett SLR-ek között is körülnézni.
Jó szívvel ajánlom a Pentax ME Supert, egy gyöngyszem az a masina. Ha az Olympushoz hasonlítom, méretre
kb. E-4xx sorozat de inkább kisebb, a kereső meg egy álom. Most a hozzászólás írása közben belekukkantottam
az ME Superbe és egy Oly E3-ba, az E3 keresője egy sötét lyuk a Pentaxhoz képest. Valami 50 dolcsiért
íbéjeztem az ME Supert f2/50 alapobjektívvel, az utolsó fillérig megérte az árát.

Van egy makulátlan fekete Praktica LTL-em 1.8/50-es objektívvel, ezt baráti áron oda tudom adni ha érdekel.
Akad a ládafiában Zorkij4 is, ez full manuál távmérős orosz csoda, valami 50-es obival szintén.
Nem tukmálni szeretném a portékámat, csak tudjál róla ha érdekel ez a filmes dolog. Nem kell nagy összegre
gondolni, kb. egy tálca sör áráról van szó.

Az efféle gépek beszezése nem nagy anyagi teher, amíg barátkozol a masinával, ahogy foveon olvtárs is írta,
lehet gondolkozni, hogy mihez is kezdesz majd az exponált tekerccsel a kezedben ;)

Előzmény: BJJani (13777)
BJJani Creative Commons License 2012.12.29 0 0 13781

A Zenit keresője*- elnézést.

BJJani Creative Commons License 2012.12.29 0 0 13780

Tehát akkor te is lebeszélsz tulajdonképpen a távmérős gépekről, mert Te is tükröst ajánlsz? Mit szeretnék csinálni a képpel? Elősorban webre feltenni, gyakorolni, ami meg nagyon tetszik magamnak falra kitenni. :) fekete fehér és szines is jöhet, egyenlőre csak előhívattatni tudom, nincs helyem laborozni, se jó scannerem.

A Zenité leresője elég életlen, sötét volt... f4-en néztem heliossal, azért azon nem kéne sötétnek lenni, ráadásul foglalmam se volt róla, hogy ez most éles vagy nem, nagyon gagyi az a gép, pedig az állapota jó és tiszta is. Maga az objektív az jó, mivel a képeim felét azzal a Heliossal lövöm digitálison.

Előzmény: foveon (13779)
foveon Creative Commons License 2012.12.29 0 0 13779

lehet hogy a zenit le volt rekeszelve azert volt sotet? persze mihez kepest, evf? vagy hatso lcd? inkabb vilagosabbak szoktak lenni a filmes slr keresok nem sotetebbek. persze egy zenitnel minden lehet (akar mattult tukor, prizma, koszos kereso stb).

probalj ki egy canont, nikont, pentaxot, hasznalt boltok dugig vannak a tiz-tizenot eve csuscstechnikanak tartott ma teljesen lenezett filmes slr-ekkel (ma egy eos 30-at utanad dobnak nem lehet eladni egy ketjegyu nikon f gepet szintugy). az hogy muanyag a vaz vagy gagyibbak a tekerok nem szamit, olcsok, a kesz kepen nem latszik. az obi legyen jo a tobbi csak kenyelmi korites.

soosban van egy kinezetre jonak latszo zorkij 4, valami alap 50-es obival, asszem 6e ft.

Előzmény: BJJani (13777)
foveon Creative Commons License 2012.12.29 0 0 13778

sztem filmest hasznalj az az igazi;) digittel is el lehet lenni keves expoval de az mas filing. olympus jo, akar felautomata is jo lehet, nyilvan jobb amelyiket lehet teljesen manualisan is hasznalni.

hogy melyik mit tud es mi az elonye mi a hatranya azt le sem erdemes ide irni hisz megvannak osszeszedetten tobb helyen is. eleg rakeresni, pl: link1 link2

igazabol utana jon a kerdes mit fox csinalni az ellott filmel. eleve milyet akarsz hasznalni, ff, szines nega, dia? magad hivod, beadod valahova? utana mi lesz, szkenneled, szkenneltetetd, webre vagy nyomtatasra, netan magad nagyitod? kell hozza sok dolog, filmhivashoz cucc, vegyszer, szkenneleshez rendes szkenner, no meg a filmre lovetta;) majd meglatod hogy a gep lesz a legkisebb koltseg;)

Előzmény: BJJani (13773)
BJJani Creative Commons License 2012.12.29 0 0 13777

Olympus E-P1 gépem van, ezen mindent lehet manuálisan is állítani, egyedül átnézeti kereső nincs rajta. Amikor belenéztem a Zenit E gépembe, nagyon sötét volt a kereső képe, de éreztem azt, hogy ezzel jobban megtudnám komponálni a képeimet. Sokszor fantáziám nincsen, olvastam fotós könyveket, valamit segített, de kell az a kereső és kell a fegyelmezettség, az átgondoltság. Ezért gondoltam ezekre a távmérős gépekre. (és hihetetlenul tetszik az Olympus 35-ös széria:D) Úgy gondolom, ha jobban ráállna az agyam a fotózásra, akkor talán nem okozna gondot az élőképes komponálás sem. Egyébként el nem adnám az E-P1-t, kicsi, gyönyörű színei vannak, élő hisztogram, beépített vízmérték(vagy mi ennek a pontos neve), nagyon jó objektívek vannak hozzá, imádom.

Előzmény: misikt (13776)
misikt Creative Commons License 2012.12.29 0 0 13776

Jól gondolod, a Zuiko régen is jó minőségű objektíveket gyártott.

A jó digit géppel (értsd, nagyjából mindent tudsz rajta állítani) elvileg még hamarabb meg lehet tanulni fotózni, mert rögtön ott a produktum, lehet korrigálni ha szükséges.

A film valami mást tud. Ha lírai lennék, mondhatnám, hogy lelke van, ha materialista lennék, mondanám, hogy ott a matéria a kezedben, vagy valami ilyesmi. Persze az egész akkor teljesedik ki, ha magad laborálsz.

dbala Creative Commons License 2012.12.29 0 0 13775

Sziasztok!

Tudnátok mondani olyan, olcsóbb távmérős gépeket amelyiknek van blende előválasztásos üzemmódja vagy teljesen manuális? 

Van egy Canonet 28 gépem de ezen csak automata üzemmód és olyan amikor én állítom a blendét de a zársebesség fix 1/30s van.

Rőth Sándor Creative Commons License 2012.12.29 0 0 13774

Ha valoban a tanulas a lenyeg, olyan gepet vegyel, amin kezzel tudod allitani a teljes zarsebesseg-tartomanyt 1sec, es 1/1000sec kozott, kezzel tudsz blendezni.

Talan a Praktica a legolcsobb, legkonnyebben elerheto gep, az objektivjei pedig eleg jo minoseguek. Nem mellesleg, ha a digitalis gepedet filmesnek kepzeled, es fegyelmezetten hasznalod, azzal tudsz a leggyorsabban megtanulni fenykepezni. Az analoggal masfajta nehezsegekbe utkozol, laboralas, szkenneles, amik nem nagyon adaptalhatok a digitalis fenykepezesbe, ha ugyis az a vegcel.

BJJani Creative Commons License 2012.12.29 0 0 13773

Köszönöm a gyors választ!

Tehát azt mondod, hogy az objektív csinálja a képet, nem a váz? Tehát ha nem számít a kattogás, akkor csak és kizárólag rajtam és az objektíven múlik a kép minősége? A kinézett Olympus objektívje biztosan jó, gondolom a Zuiko objektív annak idején is jó minőségű volt?! Nekem tetszene ez az SP, de az RD is, az valamivel kisebb már. Van egyébként nagy különbség a kettő között? És igen, abszolút megfelel a 40-es objektív. Cserélni nem szeretném, tájképrekre, emberekre, utcára jó ez, no meg elég lesz a filmekre költenem, ez ilyen tanuljak meg jobban fotózni gép lenne, sajnos úgy érzem, én a digitálison kattogtatok össze vissza, 4-5 képet csinálról ugyanarról... kezdő vagyok még. Itt legalább rá leszek kényszerűlve, hogy 2szer is gondoljam át a dolgokat és úgy lőjjek, ezt átszeretném vinni a digitális világba is.

Nagyjából milyen áron vannak ezek a 40-es távmérős gépek?

Előzmény: foveon (13770)
pater68 Creative Commons License 2012.12.29 0 0 13772

Kösz, hogy szóltál, elnézést.

Nem sokat vesztettél...

De esetleg ezen:

https://plus.google.com/photos/112969895017116514132/albums/5827003109075421121?banner=pwa

Előzmény: misikt (13771)
misikt Creative Commons License 2012.12.28 0 0 13771

Nem működik a link. A "/" jelig visszatörölve bejön az album, de annak meg nincs "TavmerosKépek" menüpontja. Legelábbis Tűzrókával és IE -rel nekem nem megy.

Előzmény: pater68 (13766)
foveon Creative Commons License 2012.12.28 0 0 13770

pont nemreg irtam hogy bp-en a kalvinon van 35 sp. de sztem eleg randa nagy;)

egyebkent mire akarod hasznalni, neked kell eldonteni hogy tavmerost akarsz e (egy jo slr is lehet jo;). de a zenittel is lehet jo kepet csinalni, a flickr tele van keppel van jo meg rossz meg megrosszabb;) sok mulik a szkennelesen is, hiaba jo a kep ha egy poros, szinhibas vacak szkennel agyon van csapva. amugy is a kepet az obi csinalja nem a gep. persze nem baj ha egyenletesen fut a zar, meg a tukorverdesestol nem ugrik ki a kezedbol, es a csattanastol nem szaladnak el a delikvensek. ilyen szempontbol a zenit nem tul szupi. ha megfelel a 40mm koruli gyujtotav akkor rengeteg gep van, egy reszuk manualis nagyobb reszuk felautomata vagy teljesen az. olympus xa-sorozat, oly 35 sorozat, canonet sorozat, yashica electro, minolta mg, stb-stb.

ha cserelheto obis akkor az nagyobb meretu es dragabb mufaj. cserebe nagyobb a szabadsag. itt a fed, zorkijtol egeszen a leicakig van minden (de pl fenymero az nem nagyon van ezekben a vakukezeles is kimerul egy csatiban)...

Előzmény: BJJani (13769)
BJJani Creative Commons License 2012.12.28 0 0 13769

Sziasztok!

Nagyon új vagyok itt, szeretnék egy kis útbaigazítást. Szeretnék filmre fotózni, van egy Zenit E gépem, de elnézve (flickeren a bescannelt) a képeit nem igen tetszik, így hát nem is foglalkoztam vele. (A helios objektív kellett róla, a digitális gépemhez). Viszont nézegetve ezeket a távmérős gépeket, nagyon tetszenek, Főként az Olympusok. Mi a reális ára ,egy szép állapotű 35 SP-nek? Mik a tipus hibák, mire figyeljek átvételkor? Abszolút kezdő vagyok, nem szeretnék ráfaragni. Hol nézelődjek, hol érdemes ilyet venni? Vagy van olyan, ami ebben a kategóriában jobb ennél, illetve ez egy jó gép? Így hirtelen ennyi kérdésem lenne, bocsánat a kezdő kérdésekért, valahol el kell kezdeni.

Üdv,
Jani

foveon Creative Commons License 2012.12.28 0 0 13768

kozben agyaltam a dolgon, egyreszt nem kene mar tobb gepet vennem;) masreszt nincs adapterem a szkenneleshez. pedig lattam par franko apro kis gepet ami aps-es...

Előzmény: NSfromHungary (13767)
NSfromHungary Creative Commons License 2012.12.28 0 0 13767

A Syrexben is van még jó pár tekercs lejárt Fuji Nexia, potom áron. Hívni meg hívjuk mi is (ArtBázis, Horánszky utca) , meg a Lab4Art is. Ezek biztosak :)

Előzmény: foveon (13748)
pater68 Creative Commons License 2012.12.28 0 0 13766

Ígértem a Voigtlander Vitoret LR-rel készült képeket. Előhívattam végre a tekercset. Hát nem törtem a művészet csúcsaira, az biztos... :) Nagyon pocsék idő volt. De azért működik az öreg masina.

Ha esetleg valakit érdekel, tettem ide pár szkennelt képet:

https://picasaweb.google.com/112969895017116514132/TavmerosKepek#

Mirones Creative Commons License 2012.12.28 0 0 13765

Bizony és a Soós is szépen felfejlesztette az árait így már a "Rabló" névet végleg elfelejthetjük az Opticamnak. :)

Előzmény: pater68 (13764)
pater68 Creative Commons License 2012.12.28 0 0 13764

És a Bajcsy-sokat mondják drágának... :)

Előzmény: Mirones (13762)
foveon Creative Commons License 2012.12.28 0 0 13763

en egyszer nagyon regen vettem valamit, ha jol remlik egy rollei35-t (de nem biztos;)

Előzmény: Mirones (13762)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!