"Mésrészről az ember azért megy külföldre, hogy utazgasson, pihennyen és élvezze a természetet és az egyéb látnivalókat és nem azért hogy vásároljon"
Úgy vélem, hogy megfeledkezel arról a tényről, hogy ugyan ebben a műsorban az előbb említett házaspárt követően bemutattak egy másik házaspárt is, akik viszont teljesen normálisan álltak a dologhoz. Az előző hozzászólók nem a campingezőket szólták le úgy általában, hanem bizonyos viselkedésformákat tettek szóvá, melynek az egyik megnyilvánulási formája, hogy leutaznak a nem a nomádságáról híres Krk sziget egyik kempingjábe, a délelöttöt a rántott hús megalkotásával töltik és délután - esetleg - picit pacsiznak is. Tehát semmire nem kiváncsikak a helyből, szó sincs a természet lágy öléről, csak arra koncentrálnak, hogy minden ugyan olyan legyen mint otthon.
asx, én is vittem két heti élelmet, amikor kirándultam a Kárpátokban vagy a bolgár Pirin hegységben. Megnézném hány hegyi pisztrángot vagy vadálatot tudnál elejteni ezeken a helyeken ahhoz, hogy éhen ne haljál :-))
Vittem azonban élelmet és vizet az ausztrál Uluru (Ayers Rock) sziklához is, mert egyrészről a sivatagban elég kevés a bolt, ahol meg mégis volt ott 850 forint volt egy 1,5 literes ásványviz és kb. 3500 forint egy hamburger.( az éttermi árakat már meg sem mertem nézni!)
Kakadú, a főzés nem mindenkinek gályázás. Sőt vannak olyanok mint én akinek kifejezetten élvezet. Állítom neked, hogy a gázfőzőmön egy konzervből és néhány egyéb hozzávaloból százszor jobb kaját tudok csinálni, mint a legjobb balatoni vendéglőkben.
A világban a túristás helyeken általában az a jellemző, hogy szar kaját adnak. Én mindig olyan helyekre szoktam beülni, ahol többségben a helyiek vannak, mert ott jó az étel és meg lehet kóstolni a helyi különlegességeket is.
A rántot húst és uborkát itthon sem szoktam megenni. A konyhánkban legalább 30 különböző országokból származó szakácskönyvem van és azokból csinálok példáúl avokádós rizst és egyébb egszerű ételeket...
Televana, távol a civilizációtól azt jelenti, hogy a kempingek általában messze vannak a nagy városoktól és a felkapott üdüllőhelyektől. A vadkempingek meg még annál is messzebb vannak :-))
Szerintem sincs semmi különbség egy dunaparti kempingezés és az adott horvát kemping között. És akkor mi van? Nem feltétlenül kell lemenni Horvátországba utazgatni. Én speciel nem szeretem ezt a nyaralási formát, de a magyarok 90%-a ezt csinálja. Befizet egy száálodai nyaralásra és egyész nap döglik a strandon.
Thaiföldön, Kínában és egyébb hasonló helyeken azért 'kötelezö' elmenni a piacra, mert ot rengeteg a hazánkban ismeretlen gyümölcs és állat van és nem azért, hogy kipipáld!
Tudod te milyen jó a friss rambután?
"Ennek a családnak a tagjai semmilyen szempontból nem tekinthetók igazi utazóknak"
Ezzel nem is vádolta meg őket senki :-)))
Valszeg ezért kerültek terítékre itt a topicban. Az igazi utazónak sok ismérve lehet, de az, hogy nem kiváncsi arra a helyre, ahova elutazott, az nem tartozik ezek közé. Márpedig délutánig egy kempingben leledzeni minden nap ....
"Az ember általában azért indul lakókocsival vagy sátorral, hogy minnél távolabbra mennyen a civilizációtól"
Lehet, hogy hiányosak a földrajzi ismereteim, de a horvát tengerpart szerintem valahol Dél-Európában van, vagy tévedek? Lehet, hogy valami Csendes-óceáni szigeten?
"Mésrészről az ember azért megy külföldre, hogy utazgasson, pihennyen és élvezze a természetet és az egyéb látnivalókat és nem azért hogy vásároljon"
De bizonyára azért, hogy egész nap főzzön és mosogasson, ugye? Vagy csak a FÉRFI nyaraljon, az asszonyi állat meg dolgozzon rá (ott is)? A filmből nem úgy tűnt, hogy nagyon érdekili őket akár a környezet, akár egyéb látnivalók. A pihenés meg ... hát igen, a Férfi bizonyára pihent.
"Természetesen vannak olyan egzotikus országok, mint Thaiföld, Malájzia, Kina, Egyiptom és stb, ahol szinte kötelező a helyi piac meglátogatása, de Horvátország pont nem ilyen."
Ott miér kötelező? Hogy a sznobok kipipálhassák?
"Szerintem a gúnyolodók többsége pont ahhoz a beképzelt kategóriához tartozik, aki nem tudja elképzelni a külföldi útjat egy X csillagos szállodán kívül, ahol kinylják a hátsó felét. "
Ez nem valószínű. Olvass vissza, volt néhány kempingezős beírás, de ők rántott husi helyett a környék látnivalóit élvezték inkább. Egy-egy gyors kaja összedobása természetes módon belefér, nadehogy erről szóljon az egész?
"Nekem semmi bajom, hogy a világban utazgatnak egyszerű és szegény emberek! "
Ezzel nekem sincs semmi bajom. Csak az a kérdés, hogy egy ilyen nyaralás így mennyiben különbözik attól, hogy lemegy a Duna-partra sátorozni. Milyen élményeket lehet így összeszedni?
"Az ember általában azért indul lakókocsival vagy sátorral, hogy minnél távolabbra mennyen a civilizációtól. Ahol nics civilizáció ott viszont nics se TESCO, se METRO, se piac ..."
Igen, van ilyen is! De akik így indulnak el azok nem visznek 2 heti félkész élelmet magukkal, hanem fognak halat vagy lőnek vadat maguknak. Kis különbség...
"Mésrészről az ember azért megy külföldre, hogy utazgasson, pihennyen és élvezze a természetet..."
Eddig nem láttam a filmet és ezért nem kommentáltam, de most miután láttam állíthatom, hogy inkább azok akik gúnyolódnak ebben a fórumban állítanak ki magukról szegénységi bizonyítványt és nem a filmbéli család.
Ennek a családnak a tagjai semmilyen szempontból nem tekinthetók igazi utazóknak és elég egyszerű emberek is. Ennek ellenére nem szegték meg a sátoros vagy lakókocsis utazás egyetlen szabályát sem.
Az ember általában azért indul lakókocsival vagy sátorral, hogy minnél távolabbra mennyen a civilizációtól. Ahol nics civilizáció ott viszont nics se TESCO, se METRO, se piac és ha mégis van valami bolt az általában kicsi és drága. Mésrészről az ember azért megy külföldre, hogy utazgasson, pihennyen és élvezze a természetet és az egyéb látnivalókat és nem azért hogy vásároljon.
Természetesen vannak olyan egzotikus országok, mint Thaiföld, Malájzia, Kina, Egyiptom és stb, ahol szinte kötelező a helyi piac meglátogatása, de Horvátország pont nem ilyen. Az ottani nagy áruházakban és piacokon szinte ugyanaz a választék, mint itthon (kivéve a friss halat).
Szerintem a gúnyolodók többsége pont ahhoz a beképzelt kategóriához tartozik, aki nem tudja elképzelni a külföldi útjat egy X csillagos szállodán kívül, ahol kinylják a hátsó felét.
Nekem semmi bajom, hogy a világban utazgatnak egyszerű és szegény emberek! Az viszont zavar, ha valaki bunkó módon viselkedik, nem tiszteli az idegen kultúrákat és tulságosan beképzelt!
"Hát igen. Utazik a magyar...
Le se tagadhatjuk" Sajonos ezen nincs is mit tagadni. Ilyenek vagyunk. A Balkán közelségét nem lehet letagadni, bát sokszor nem is érzem, hogy törekednénk erre. Ennek ellenére csak utazzon a magyar, hátha ragad rá a koszon kívül más is.
Akkor már hárman vagyunk, korábban írtam is ilyeneket. Egy kicsit be is húztam a nyakam, hogy mikor kapom meg az idegszívűséget, meg a magyargyalázást, de hálistennek az ilyenek ide nem járnak :)))
Tökéletesen igazad van! Én is megpróbálok "magyar mentes" területekre utazni. Éppen elég itthon a taplóságot elviselni. Én nem az országot nem szeretem, hanem...
Más:
Sibenik, 2003 áprilisa a templom előtti gyönyörű tér: Kifent-kikent "úri hölgyek" kb fél kiló smukkal. "Bameg, ennyi ócskaságot megőrizni, nem hogy szállodákat építenének ide is! No coment.
Magyar horgászok skandináviában:
Két távoli ismer?s - szenvedélyes horgászok - kiszabadulnak egy kicsit északabbra, természetesen horgászni. Nézegetik a tavacskát, látják, hogy az ottani horgászok rendre ?rizetlenül kinn hagyják szákjaikat a zsákmánnyal. Reakció: Hogy ezek a norvégok milyen hülyék, itt hagyják a halakat, szedjük össze mindet, vigyük haza, együk meg...
Itthon egymást túlkiabálva mesélik a sztorit.
Ok. Tmburmajor. Igazad van.
Nem leszek többet offtopic.
Annyit azert hozzátennék, amit a Sarti-s topicba is beirtam:
Miért van az, hogy valamennyi hyperkulturált magyar honfitársunk az apartmanbeli pledeken és lepedokon fetreng a strandon???És amikor én kiveszem az apartmant, reggel homoktengerben ébredek, mert voltam olyan idiota, hogy a pléddel takaroztam...
Miért van az, hogy Sarti-t ellepik a "baz...dm...egek, vaamint a ku......anyátokat" kifejezések?
Miért kell a gorog apartmantulajdonosnak a busz indulasa elott odajonnie a buszhoz, hogy elnézést kér a zavarásért, de valoszinuleg a COsmas x-es apartman tulajdonosa összekeverte az apartman rozsdamentes acéllábosait a saját rozsdás piros lábasaival és volnánk olyan szivesek szolni neki....merthogy kicsrtélte őket...biztosan véletlenül:)
Miért kellett a magyar apartmanosoknak ellopniuk az x barbol éjjel a bárszékeket...(melyeket az idiota görögök el sem dugtak, révén kint nem lop senki)
Jelentem tisztelettel, legjobb tudomásom szerint épp azért reklamál az USA, hogy buzi génkezelt termékeit nem hajlandó forgalmazni az EU. Hogy kerülnének akkor Görögországba génkezelt termékek?
Mellesleg éltem kint és magam láttam, hogy ott annyi a napsütéses órák száma, hogy tulajdonképpen kétszer van szüret egy évben.
Nem tudom Te merre jártál(szigeteken mindig drágább+a turisták által nagyon felkapott üdülőhelyeken), de normál görög falvakban MINDIG olcsóbb a zöldség mint itthon. HA pedig felkapott helyre mész(ami szerintem kész ráfizetés mind élmény, min ár tekintetében), akkor keresd föl a legközelebbi várost, melyhez az adott üdülőtelepülés közigazgatásilag tartozik(pl: Paralia és Olympic Beach-Katerinihez(5km), Kamena vourla-Lamiahoz(8km), Tolo- NAfplionhoz(10km)
stb). Ezek rendszerint kb 5-10 km távolságra vannak az üdülőtelepülésektől(paralia-któl) és rendszeres buszjárat visz be. HA szupermarketben vásárolsz ezeken a helyeken, kb 1/3-addal olcsóbban kapsz mindent.
Görögországban alapban ugyanolyanok az árak mint nálunk. Annak drágább max aki szigetre megy, vagy nem találja föl magát:)
Van ami drágább(pl felvágottak és sajtok) és van ami olcsóbb: pl konzervek, benzin, buszjegy(!!!), és egy csomo közel azonos áru mint itthon(kenyér, tej, tészta stb).
Javaslat: ha szigetre mentek, járjatok egy távoli faluba bevásárolni(ahol nincsenek turisták,de a busz a szupermarket elott tesz le általában:), vagy ha szárazföldön vagytok, akkor a közigazgatásilag hozzá tartozó településre járjatok vásárolni. Célszerű nagybevásárlásokat rendezni, de az ut sem hosszu, átlag 15 perc.
Mi általában 6 óra körül, a strand és zuhany+pihenés után mentünk el, egy héten egyszer(általában egy hónapra megyek ki), mert ezek rendszerint este 8-10-ig nyitva vannak). Kirándulásnak sem rossz amugy:)
Akkor definiáljuk másképpen a "finomságot": a görög kaja attól olyan, amilyen, és azért nem lehet igazán Maon reprodukálni, mert más az alapanyag. Az egy dolog, hogy te megszoktad az itthonit, de a görög paradicsomot évente 300 napig éri a napsütés, míg a magyart csak 100ig. Nem mindegy.
Az meg szubjektív, de hogy Krétán finomabb a narancs, mint Sartiban, és sokkal, mint itthon, az is tuti, nem beszélve minden egyébbről :-)
Tk. egyetértek, kiv. 1-2 apróság:
Sztem hihetetlen, hogy vki mindent kivisz magával. ez nem spórolás, ez felkészületlenség. én napokig készülök az országból, amit majd meglátogatok. így az élelmiszer árakból is. nincs is gyakorlatilag váltása, csak környezetben. az nem teljes.
2. a kinti kenyérrel meg a zöldséggel vigyázni kell. én vettem már görögbe 500-ért is kenyeret, mert nem volt a faluban közért, csak pékség. az meg hogy olcsóbb a zöldség, nem igaz. legalábbis, én nem ezt tapasztaltam. a minőségben viszont végképp nem értek egyet. való igaz, hogy nagyon szép nagy méretű paprikák, paradicsomok, gyümölcsök kaphatók arrafelé, dehogy a hazai nem génkezelt cucc finomabb, az szent.
ki kell vinni élelmiszert max 1. két napra, aztán jöhet a helyi friss. ki kell próbálni. kerül, amibe kerül, de friss.
"Én szeretek kempingezni, a kedvesem utál. Azt mondta egész nap túrázik, sárban, biciklizik esőben, hajlandó mindent megcsinálni, de estére rendes ágyat akar."
én a t. nejed pártján állok. nálunk hál'Istennek, senki nem szeret kempingezni. és az is teljesen igaz, hogy külföldön főleg intenzív túra után nem szeretnék egy matracon feküdni és hallgatni, ahogy a szomszéd sátorban pukiznak. vagy szétfagyni, vagy kőkemény talajon feküdni, stb...
pláne nem közös zuhanyzóban tusolni.
rengeteg élelmiszert olcsón be lehet külföldön is szerezni, de nem mindegy, hogy hol
Ezzel nagyon egyetértek! Otthon sem mindegy, hogy a Tescoban vásárolsz kedd délelőtt, vagy a sarki éjjelnappaliban vasárnap este tízkor és ez biza ugyanígy van külföldön is.
Bizony, régen mi is vittünk mindent: konzerv, tartóstej, rengeteg félkészétel. (A mai napig viszünk sok mindent, ha úgy gondoljuk, úgy tudjuk, hogy adott országban ez vagy az nagyon drága.) Régen még a kempingekre is úgy volt pénzünk, hogy értem, gyerekért nem fizettek, hanem a kocsi aljára kellett bújnom, vagy a többiektől külön besétálnom a kempingbe és megkeresnem a sátrunkat. (Nagyon utáltam!) Mindezt azért, hogy eggyel több múzeumot, műemléket tudjunk megnézni. Sose fogom elfelejteni, hogy öt éves koromban a velencei Dozse-palotába (hogy írják?) ingyen lógtam be, mert egy barátunk átemelt a korláton, vagy hogy öten ettünk egy kukoricakonzevet és hárman nyaltunk egy gombóc fagylaltot. Nem azért, hogy elmondhassuk, a család volt Olaszba/Spanyolba/Görögbe stb hanem így tudtuk megnézni Európa ezer csodáját. Ma azért valamivel jobb a helyzet.
Kajatémához hozzáteszem még (bocsánat azoktól, akik már nagyon unják :)), hogy tényleg sokszor vannak téves elképzeléseik az utazóknak, és rengeteg élelmiszert olcsón be lehet külföldön is szerezni, de nem mindegy, hogy hol. Idegen országban, idegen terepen bizony idő kell, mire az ember megérdeklődi, kitapasztalja, melyek az olcsó helyek, ahol vásárolni érdemes. Ma már előre utána tudok járni az Interneten, milyen boltokba menjek majd, és ezeket hol találom, de régen nem volt Internet...
Mikor nemrég Brüsszelbe utaztam, én is vittem magammal némi kaját, és bizony jól jött az első egy-két napban - mire elfogyott, addigra szépen feltérképeztem az olcsóbb üzleteket.
Az utolsó mondataidnál mintha kezdenéd érteni, miről van szó.
Értsd már meg, nem a konzerv a baj, nem a magaddal vitt kaja.
Itt volt már olyan hozzászóló, aki (vagy az ismerőse?) beállt Párizsban az ingyenkonyhai kajaosztásra, mert annyira nem volt pénze. Na és? Nekem sosem volt ilyen élményem, és megemelem a kalapom azelőtt, aki ilyen életrevaló. Amíg fiatal az ember, többnyire csóró vagy kispénzű. Viszi a konzervet, vagy - mint Éjféli Lány egyszer - még a tésztaszűrőt is. :-)))
Te magad írod, Lefkadán mennyi mindent csináltatok, megnéztetek, kipróbáltatok. EZÉRT, és csakis ezért érdemes (szerintem) utazni: az élményekért. Nem azért, hogy elmondhassam, idén Horvátba' voltunk, mint ezek szerint a filmbeli család. (De kár, hogy nem láttam!) És te nem vagy ilyen. Hál' istennek.
Mondjuk ki nyíltan, hogy egyikünk sem szereti a szarrágókat. Nem az a szarrágó, aki konzervet, tejet vagy ilyesmit visz, mert spórolnia KELL, mert drága a belépő, drága a sporteszköz kölcsönzése, és a vakáción mindent ki akar próbálni.
Szerintem jó példa volt erre a Bécs legnyilvánosabb helyein májkrémet zabáló korosabb, pocakos, necctrikós figura (aki fagyasztót, videót, csomó italt stb. vásárolt be) és pl. a nálunk a Szentháromság téren ücsörgő, a szendvicseiket majszoló turisták. Utóbbi mindenhol természetes, az előbbi NEM.
Érdekes lehetett a film, kár hogy nem láthattam. :)
Végigolvasva a hozzászólásokat egy valamit nem értek: két héten keresztül csak rántotthúst ebédeltek krumplival? Mert gondolom nem borjúhúsból készültek azok a rántottszeletek, és hát két hét a hűtőben az előpanírozott disznóhúsnak nem tesz jót. Vagy volt mélyhűtő is? De attól még útközben felolvadhad. Ehhhhh, talán jobb is, hogy nem láttam a filmet...
Tomika, tényleg kár, hogy nem láttad a filmet. Egyből képben lennél, hogy kiket cikizünk mi itten ki.
Aki kevés pénzből, de elmegy pl. Görögországba, megnéz pár nevezetességet, élvezi a tengert egy kempingből, az teljesen OK. Az is OK, hogy kaját visz. Azzal semmi gond.
Az alap hozzáállással van a baj akkor, ha:
A nyaralás legsarkalatosabb pontja, hogy
- ugyanazok a bőséges, magyaros kaják, piák meglegyenek, persze Anyu főzze meg, mert az az igazi. Hogy ő nem pihen így, az senkit nem érdekel.
- teljesen huszadrangú szempont az, hogy milyen természeti és kultúrális szépségek veszik körül, hiszen a nap nagyrésze a kempingben telik az abrakolás körüli teendőkkel
És ő úgy gondolja, hogy hűde sokat spórolt így, ami nem igaz. Mert ezért kár ilyen messzire elmenni, ergo az utiköltség már plusz rezsi. Mindezt otthon is kiválóan megteheti, max. lemegy a Dunára (Tiszára, stb), oszt fürdik egyet délután.
Nameg az utibeszámolójára is igen kiváncsi lennék.
Sz'al erről szólt a film, egy tipust mutatott be, mely nem igen öregbíti kishazánk jó hírét.
U.i. Aki Lefkadát szereti, rossz ember nem lehet ... :-))))