A letermett vesszőket csak februárban metszettem le tövig. Tavaly ősszel nem értem rá.
Én azt tapasztaltam, 6 fajta termesztése során, hogy csak 2 évvel az ültetés után hoz sarjakat. De gondolom sok mindentől függ ez, talajtól, öntözéstől, trágyázástól, fényviszonyoktól stb. Most először fordult elő nálam, hogy az ültetés utáni évben szaporodott.
Tavaly vettem 5 tő Fertődi aranyfürt málnát, ami a nyáron már termett is. Nagyon jó fajta, de nem ez a lényeg. Én úgy tudom olvasmányaim és tapasztalataim alapján, hogy a málna a 3. évben kezd el szaporodni csak, tehát ültetés után 2 évvel. Viszont a tavaly tavasszal ültetett Fertődi aranyfürt alatt ma sok sarjat találtam. Ez hogy lehet? Napos helyre, jó trágyás talajba ültettem és majdnem minden nap locsoltam, de 1 év után ez akkor is szokatlan. Vagy az is lehet, hogy a lehullott málnaszemek magjaiból keltek ki? Ha igen, akkor mennyire lesznek fajtaazonosak?
Az apró, 2-3 centis méret nem változtat valamit a forgatókönyvön? Mert akárhogy is nézzük, ezek nagyon kicsik még. De a rotátorozással meg nem várhatok hétvégénél tovább.
Köszönöm a válaszod! Visszavágni nem tudom, ugyanis mindőssze 2-3-4 centisek ezek a kis sarjak. De gondolom így is át lehet ültetni őket nagyobb földlabdával, aztán majd magukhoz térnek.
2 éve telepítettem málnát, egyszer- és folytontermőt is. Most először vettem észre, hogy terjeszkednek, szaporodnak. Ez így is van rendjén, hisz ez általában a 3. évben szokott megtörténni. A szaporulatot szeretném mind megtartani, hisz ez a kedvenc gyümölcsöm. De olyan helyen is kinőttek, mint pl. a paprikának és paradicsomnak szánt rész, ahol 1 hét múlva rotátorozok majd. Kivehetem most a szaporulatot és ültethetem őket végleges helyére? Folytontermő esetén fognak idén teremni? Milyen nagy földlabdával vegyem ki őket?
Én is kb. 20-30 málnatövet keresek. Kötött talajra, és a Kiskunságba, ahol a hőség kiölte az előző töveimet... Folytontermő érdekel, és ami jól bírja az itteni klímát,...nomeg olcsót..
Nálam simán megmaradt az ország két különböző részéről, kertből kiásott majd nejlonszatyorban hazahozott málna, épp vasárnap kötöztem fel a friss 2 m-es sarjakat és vágtam ki a letermetteket meg a gyengéket. Plusz telepítettem 10 faiskolait a kerítés mellé. A málna talajzsaroló növény, azaz a trágyázás kell neki, csak ne érintkezzen a gyökerével. Viszont sekélyen gyökerezik, így állandóan nem abajgatnám a talaját. Kezdő kertészként ennyit tudok mondani.
Van 3 tő fekete málnám, szerettem volna bujtatással szaporítani augusztusban, de betegség miatt kórházba kerültem, így elmaradt. Szeretném megkérdezni, hogy most még bepótolhatom? Vagy esetleg tavasszal? Habár tudom, hogy hivatalosan augusztus környékén kell. Köszönöm, ha megválaszoljátok a kérdésem.
Szia!De ezzel azt akarod mondani,hogy akár jövő összel már rakhatom a palántákat?Ez a vegyszer után nem kell várni?Csak mert akkor tavasszal tárcsáztatás év közben lepermetezem háromszor ezzel a vegyszerrel aztán szántás és a talajmunka aztán összel mehet is a palánta?Köszönöm a segítséget!!
Ja, ha tarack vagy bármilyen komolyabb évelő gyom van, akkor hagyj ki egy évet a telepítéssel, és takarítsd ki a gyomot. (Nálam ugyan mindenféle glifozát-tartalmú gyomirtó jó szokott lenni, általában elsőre, csak megfelelő töménységet kell használni.)
Ha nincs évelő gyom, akkor telepíthetsz. A sima pázsitfüvet elég beszántani, nem kell gyomirtózni.
De akár így, akár úgy, mindenképpen szántasd fel. Telepítés előtt m2-enként legalább 10 kg, vagy akár 20 kg istállótrágyát szántass be, megéri a pénzt és a fáradságot, mert később már nem lehet.