Hello,mindenkinek!Uj vagyok itten.Lenne egy pár kérdésem,ha vadszőlőt elrakom az idén és meggyökerezik,jövőre már lehet bele oltani?a másik kérdésen hogy hány szemre hagyjam a vadszőlőt mikor ültetem,és le kell-e szedni a szemeket róla?
Nem köszönöm! Itt homok van, nem bajlódok feleslegesen a tömeges oltással. Pár tőkén gyakorolgatok, de a dugvány meg nemes gyökeres vessző is tökéletesen jó nekem, de azért köszönöm!
Távol álljon tőlem az okoskodás, de a gyökeresedése sem egyforma minden fajtának. Persze az alany fajták nem ilyenek, de egyes nemes fajtákat nehezebb dugványozni, mint más módon szaporítani. A delevarie pl ilyen. Tudom-tudom h direkt termő meg róka íz meg stb, de azért mi szeressük. Igaz sajnos nem szereti ezt a helyet, nem nagyon akar élni... Most a szobába csináltam pár dugványt, de tettem a hűtőbe is pár olócsapot, fásba-fás és zöldbe fás oltáshoz is. A zöldbe-zöld nekem totál csőd volt tavaly. Bár lehet hogy az időpont se volt jó, megpróbálkozom május elején-közepén. Igaz kb 2 tőke van amin gyakorolhatok, szóval kíváncsi vagyok mi jön össze.
A 31.hsz be anno éve volt, imkerei csinált valami hasonlót.Csak ha jól vettem ki akkor előbb oltott majd mikor már látszott,hogy sikerült akkor vágta le és iskolázta el.
Az működhet, hogy most megszedett (oltvány alján kihajtott, meghagyott, 'gyári') alanyvesszőbe omegaollóval beoltom a most szedett nemes csapot, szig.szalaggal lezárom az oltáshelyét, a nemes felső végét Fagéllel szintén lezárnám, és ezt az egészet, mint a sima vesszőt ledugnám a földbe?
Tehát nem a normál, gyökeres, kézben oltás lenne, hanem ugyanaz, csak gyökér nélkül. És nem 'rétegezném', tárolnám, hanem egyből menne a földbe, felcsirkézve.
Lugasnak való kevés vegyszert igénylő csemegeszőlő oltóvesszőt szeretnék kérni. Mivel nem ismerem a fajtákat, nincs konkrét tervem. 3 db tőkét próbálok beoltani, jó lenne 3 féle vessző. Nekem nincs szőlőm, cserét nem tudok ajánlani ( esetleg gyümölcsöt ) . Pannóniát nem szeretem, Irsait igen ( ezzel lehet lódarazsakkal küzdenem érés időben ). Kipróbált fajtára vonatkozó tanácsnak is nagyon örülnék.
Na arra piros küld -re kell bal egérrel rákattintani! Aztán írhatod a posta címedet és hogy mit kérsz. Én meg küldöm. (Azért az email címedre is írok kicsit később, ha nem találsz meg.)
Tisztelt Ali'bátyám. Sajnos a nevedre kattintás után eljutottam az adatlapodhoz, azonban ott a levélküldésre hiába kattintok csak az tűnik elő "küld"...ami sajnos nem egy e-mail cím...
Szóval ha Te magad írnál csak egy sort az én email címemre ( egyvilagbeke@gmail.com) akkor fel tudnám venni Veled a kapcsolatot és nem kerülne ki ide az oldalra a cím.
Köszönöm és elnézést hogy itt a fórumon terhellek illetve a többiektől is elnézést!
Köszönöm szépen a másfajtákra történő ajánlatodat - de nem nagyon merek kísérletezni... Az említett ( Néró, Palatina és Attila) fajtákat ismerem, és valóban csak 8-10 tőkét alakítanék ki 2 m magas lugasnak. Ha ez termőre fordul, akkor még a szomszédoknak is osztogathatom majd a családi fogyasztáson túl, reményeim szerint...
Mondjuk van egy kék szőlő fajta, amit nagyon késő őszig a lugason lehetett hagyni, feltehetően borszőlő ugyan, de nekem csemege volt, szép nagy fürtök, nem tömötten hanem szellősen... kiugrott a bőréből ha a számban összenyomtam... Hja... 30-40 éves emlékek még a gyermekkorból...
Ha zöldbe-fás oltást akarsz csinálni, akkor két rügy felett vágd vissza, ha van a tőkéből kihajtó egy éves vessződ.
A kihajtott 30-40 centis hajtásokba kell oltani. Nézted az 50. sz. hozzászólás képeit? A nevemre kattintva megtalálod a címemet (küld-re is katt.), oda írj.
Hát meg is nézném a teljes listát!:) 1-szer privátban megírhatnád. Sajna még én sem kóstoltam,csak ősszel ültettem. De jövőre biztosan tudok vesszőt adni.
50 fajta.. Csak Abasáron kétszer voltam - Tolna megyéből -, de vettem Villányban és Dunaföldváron is. És ha még látnád a teljes listát...
Persze, hogy csere-berélhetünk! Csak szólj rám, mert elfelejtem!
Köszi, Dunavszka lazúrom van (remélem, mert még nem termett, rossz helyen volt, de idén már jó lenne, ha hozna legalább egy fürtöt, hogy biztos lehessek benne).
A palatina és az attila fajtákból ha megteszed, hogy küldenél pár darabot - igen megköszönném. Említettem, hogy semmi tapasztalatom a szőlővel kapcsolatban ( a termés elfogyasztását mind gyümölcs mind bor formájában nem számítom ide).
A Fórumot olvasgatva jutottam a nagy elhatározásra. E pillanatban tehát egyszerűen a tőke felett vágjam le a majd ujjnyi vastag szőlőszárat ( kezeljem le a csonkot) és ha jól veszem ki, akkor majd a zöld hajtásba kell beoltani a most hűtőbe kerülő pici vesszőt - az azonos vastagságúakat.
Ha megtennéd, hogy írsz az egyvilagbeke@gmail.com akkor a pontos levélcímet megírnám ott.
Ha lett volna olyan fényképed, akkor a levélről, vesszőről és a termésről is érdekelt volna. De ha lefotózod, akkor a tőke mostani állapota is árulkodó lehet.
Nagyon elüt a többitől!
Régebben írtam, hogy nem 100 % a Fanny, azóta is elmaradt a vegetációs időszakban történő pontos meghatározás a bélyegek alapján.
Talán idén nem felejtem el... Van még egy-két ilyen fajtám.
Van, amelyiknél már biztosan tudom, hogy nem az (sőt, nem is tudom kideríteni, hogy mi), van olyan is, amelyiknél esetleg esélyes lehet a meghatározás, de nagyon át kell nézni az összes hasonlót. Talán sikerülhet némelyiknél...