Annyit könnyítésül megjegyzek, hogy minden gitáros isten sablonokat játszik. Paul Gilbert, Zakk Wylde, Alex Skolnick, Steve Vai, Satriani, Reb Beach is. Aztán ezeket egymás mögé rakjá, innentől lesz egyéni.
Szerintem is csak sablonokat játszik. Akárcsak Malmsteen. Sok számában van jó instrumentális ötlet, de aztán átmegy az egész diszkóba. Végül is szódával elmenne instrumentális rock-nak, de ő többre hivatott ennél és ezzel csak pocsékolja a tehetségét. Kár.
Bezzeg a Megadeth-re panaszkodott, hogy lelkileg negatívan hatottak rá a metál témák és Mustaine megkötései, míg ő a könnyed, diszkós dolgokat szereti. Fura egy csávó. Ha ezzel ő boldog, akkor ...
Marty az egyik überkedvencem, a dragon's kiss meg Az Instrumentális Lemezek Egyike, meg tudod, hogy eleve csípem a (((diszkóritmusokat))), na de ez, ez rettenet vásári gagyi.
Tudom, hogy nem vagy intru-fan, de javaslom, hogy fuss neki mégegyszer. Megéri. Azok a futamok, amik előjönnek a második-harmadik alkalommal, mesések. Az az igazi, Martyra jellemző, japcsi-keleti dallamvilág vastagon, káprázatos kéz. A dobgéppel meg ne foglalkozz, részletkérdés.
Metal. Az első szám majdnem lecsavarta a fejem. Utána meg végig dallam, kemény alapokra hintve, van andalgó szám is, de alapvetően végig rock. Az utolsó szám libabőrözős, japcsi figurás dallamorgia.
Aki meg nem tud rájönni, mitől klassz egy képzett hang, annak ajánlom David Readmant, Tom Mallicoatot, D.C. Coopert, Jörn Landet. Nem olyan nagy baj az, ha képzett valaki, igaz, nem csak ezen múlik a dolog.
Ezen a hangon énekel, de jobban. Nyilván a "másolás" dolgot legrosszabb esetre értettem. Nem Mustaine hangjával van a bajom, az bejön. Hanem hogy koncerteken SAJÁT magához képest baromi xar. Szerintem albumon levegővételenként vágják össze több ezer felvételből a végső vokálsávot.
Illetve azzal nagyon egyetértek, hogy Dzsémsz bá is elkurvult. A fekete albumtól kezdve ő is nagyon erőlteti a dallamos vokálstílust, ami nem illik hozzá, és gyengén teljesít benne.
Kettejük hangját pont azért szeretem, mert tökéletlen, száraz, mégis ettől jó. A túl profi vokalistákat nem hallgatom szívesen. Hiába tudnak 10 oktávot fejhangon kiüvölteni operaénekes módjára, valahogy a profizmusuk megöli az egyéniséget és csak élvezhetetlen tömegvonyítás lesz belőle.
Mustaine a lemezeken is ezen a nyekergő, csukott szájon át kipréselt hangon énekel. Én már annyira megszoktam az elmúlt szűk 20 évben, hogy nem tudnék más hangot elképzelni a Megadethben. Mintha nem Blitz énekelne az Overkillben. Vagy Araya csak basszna a Slayerben. Vagy nem az indián bömbölne a Testamentben.
Most nagyjából azt várod el, hogy a Honda NSX-et szereljék össze Olaszországban, de francia alkatrészekből, és kicsit kerekítsék le, és akkor már majdnem lehetne belőle Ferrari. Nem. Mustaine ettől Mustaine. A Megadeth pedig = Mustaine. Hetfield is jól énekelt régebben (tudom, nem úgy jól, ahogy kéne, hanem amitől Metallica a Metallica, és Hetfield Hetfield). Utánozni ettől még lehet, de az mindig is utánzás marad, és az legfeljebb cirkuszba jó.
Én többet várok tőle. Több gyakorlást. Érdekes régen egy időben hogy belejött. Vagy azt várom, hogy lássa be: változtatni kéne. Mára a Megadeth olyan legendás lett, hogy nemhogy rendes vokálost tudna szerezni, hanem egyben egy jó Mustaine utánzót/utánzatot is. Ilias Papadakis a Memorain-ből már az első albumokon jobban vokálozik, mint a vörös démon anno. Persze ő is gyengus, de idővel jobb lesz. Biztos vannak ettől profi utánzók. Főleg, hogy gitározni nem kell tudni. Vagy azt, hogy írjon instrumentálisabb számokat (több beszéddel). Mondjuk ezzel a régi nóták nincsenek megmentve koncerten.
Mustaine mindig is köztes állapotban lebegett: bevállalta, csinálta, de másodlagosnak tekintette, beérte félmegoldással. Kivéve azt az időszakot, mikor rendesen járt énektanárhoz és fejlődött szépen. De mióta abbahagyta, visszafejlődött. Nem értem, most mi gátolja az újbóli fejlődésben. Pénze van rá, zenei tapasztalata csak gyűlik. Még tehetsége is lenne hozzá. Mint írtam, nekem (eleinte nem, de nagyon régóta mégis) tetszik a nyávogós bénázása, de csak akkor, ha stúdióalbumon produkálja megfelelő minőségben.
Heccfíld (tudom, unalmas mindig vele összevetni) se énekes, mégis milyen korrekten nyomja. Koncerten ő is gyengus néha, de ettől jobb. Bár ő sose vállalt be ilyen magas hangokat és komplex nyávogást. Csak szerény, mélyen széntó, szolid vokált, sokszor félbeszéd formájában, amit koncerten is tud hozni általában.
Nagyon korrekten nyomják. Többe is belehallgattam. Precíz. A dob egy kicsit hangos, de koncerthez mérten az is nagyon jó és pontos. Nem rossz felállás, az biztos.
Egyedül Mustapapa vokálja gyászos. Mintha beszélve-nyögve üvöltene. De ez koncerten mindig is jellemző volt rá. Ebben a részben visszafejlődött az újabb albumokon. Vagy inkább írhatna olyan dalokat az új albumra, mint a Wake Up Dead vagy Peace Sells, azokban alig kellett énekelnie, vagy még több instrumentális számot (állítólag ilyen lesz rajta, de gyaníthatóan nem elég). Így koncerten is jobban szerepelne, megközelíthetné a Slayer koncertszínvonalát.
s4tch: hiányolunk a másik fórumon a "Keményebb zenét hallgatók..." topikból. Nézz be, úgyis "szép" szürke lett minden :S
ez is egy vélemény... persze ízlésen vitatkozni, sok értelme nincs, és végül is ilyen szempontból az én összehasonlítási példám sem biztos, h túl jó. ez van.