Nálam kb. egál azzal, hogy " de hát sose hallottunk róla az OT-ben...
Tényleg? A
A SW-ban már gyerekként is megfogott hogy mik történhetnek még ebben az univerzumban.
A kulcsszó az "univerzum".
Ami mint tudjuk a híres Steven Seagal film óta "olyan jó nagy".
A Disney nem ott b...ta el hogy nem a Skywalkereket helyezte középpontba.
Ott b...ta el, hogy mindenféle jöttmentet kinevezett a Lucasfilm élére, akik behúztak más jöttmenteket és megszületett az ST.
A Bad Batchben több ötlet van mint a három főfolyamú mozifilmben együttvéve.
A 2. évadban akármeddig el tudtam volna nézni, hogy a Birodalom hogy cseréli le a klónokat és az ezekkel kapcsolatos konspirációkat.
Ha meg valami bővítette az univerzumot, az a TCW meg a Rebels.
Minden hibájuk ellenére.
A Skywalkerek sztorija le van zárva a Jedi visszatérben, tökéletesen.
A ST hibája (de nem a legnagyobb) hogy fontos szerepet akartak adni a régieknek.
Röviden: a Disney ott b...ta el hogy rossz sztorikat rosszul csinált meg.
Talán furán hangzik, de jó sztorival, jó karakterekkel nem lett volna nehéz jó filmeket csinálni.
Aki játszotta a Battlefront 2 kampányát, vagy a Jedi Fallen Ordert/Survivort az tudja mire gondolok.
A legtöbben nem, vagy csak háttérként szerepeltek a klasszikus hősök.
Ide lehet sorolni az Old Republicot is, vagy akár a Jedi Outcasteket...pedig azoknál inkább a játékélmény vitt, mint a sztori. Mégis jobb történetük volt mint a ST filmeknek.
Érdekes, hogy videójátékokban meg rajzfilmekben tovább tudták vinni a SW érzést, az élőszereplős cuccaikkal meg a földbe állították.
Szinte mindennel egyetértek az Ahsokát szidókkal, de azt megjegyzem hogy:
a. Valamiért folyamatosan SW érzésem volt, annak ellenére hogy kiherélték a karaktereket és Thrawn úgy néz ki mint Data parancsnok avatarja :) Értem én hogy az Andor mennyire jó, de a mai napig nem bírtam végignézni. Bobba Fett dettó. Basszus, ha egy galaktikus fejvadászról nem tudnak jó sorozatot csinálni, akkor miről tudnak? Az eredeti Csillagok háborúja könyvben/filmen mikor megmutatják Vader hajóján a fejvadászokat, abban több kaland van mint a Mandaloriai/Bobba Fettben együttvéve. Megjegyzem, valamennyire ott is Filoni Bo Katanja működött egyedüliként. Meg a kínai fejvadász csaj pesztra.
b. A két új antagonista, mint karakter, nekem bejöttek. Annyira érdekes lenne kibontani őket egy jó íróval, meg rendezővel.
c. Filoni a TCW/Rebels miatt többet érdemel mint a fika áradatot. Az Ahsoka (ha emberi időközönként folytatnák és nem felszopás lenne a mozifilmhez) még kiforrhatná magát. A legendás ST sorozatok első évadjai se voltak túl erősek.
Valakinek van tippje, hogy mi a fene esik/zuhan le az ESB-ben, a film vége felé, amikor hőseink menekülnek, az őket üldöző Tie-vadászok elől??? Elvileg, semminek sem szabadna ekkor előttük lennie, de mégis van valami!
Konkrétan:
Leia - Csillagromboló! (ami aztán eltűnik a képből.)
- egy kis üldözős jelenet -
Lando - Csubi! Készülj fel fénysebességre!
- Csubakka nyugtázza a kérést -
Leia - A Hiperhajtómű állítólag rendben van! Más probléma nem lehet! Most vagy soha!
Lando - Gyerünk!
- Ekkor valami érdekes hang hallatszik -
Na, pont ekkor látni kettő képkockán valamilyen, úgy nagyjából fej nagyságú tárgyat, elsuhanni lefelé, az Ezeréves Sólyom ablaka előtt. Mi lehet ez?? Csubakka feje mellett kéklik...
csak azt nem értem hogy ez pro vagy kontra lett beidézve.. mert ha 5 éves kislányokban gondolkodunk, akkor tényleg sok minden belefér az SW-be, akár gumimacik, rózsaszín pónilovak vagy barbi-rohamosztagosok is, egyéb cuki és bohókás dolgok mellett..
5 évesen ROTS szerintem még korai pl., bár már egy mai 5 éves többet látott a világból, mint mi anno.
Nálunk végül egyik lányom sem lett SW rajongó. De érdekes, az öcsém fiait még én hordtam el moziba R1-re, Solo-ra és talán a TFA-ra, de egyik se fogta meg őket túlzottan. Aztán feladtam :)
Nem jó az irány, amibe a Disney állította a sorozatot, ezt már évek óta tudjuk és most Matthew Vaughn is megerősítette:
“Ha én csinálnék Star Wars-filmet, akkor azokat a karaktereket tenném a vászonra, akiket szeretek. Ha azt mondanák, hogy csinálhatok egy reboot-verziót, amiben ott van Luke Skywalker, Solo, Vader és még mindenki más, akkor mindenki hülyének nézne, de ez felkeltené az érdeklődésemet. A Star Wars már összeforrott a Skywalker-családdal és ez volt az a pont, ahol a Disney rossz irányba ment.”
5 éves lányomnak először mutattam be rendesen a Star Warst. A szövegkörnyezet szempontjából az elmúlt pár évben figyeltem a klónok háborúit, szóval a Jedi ötlete a háttérben állt előtte Anakin, Obi és Ahsoka karaktereivel, és a IV-et néztük, amikor 4 éves volt, így tudta. Vaderről, de az Anakin-dolgot addig titkoltam, amíg elég idős lett ahhoz, hogy megszerezze, ami most az. Szóval kronologikus sorrendben néztük, a 3. rész után véget ért a klónok háborúja és egy csomó lázadó, plusz egy Obi Wan-rajongó szerkesztette az OT-t és most a PT-t. Most őrjöngő rajongó, és szereti a sorozat mély történetét.
Amit szívesen néztem az ő szemén keresztül, az az, hogy mindent szeret, amit a közösség utál. Gyerünk:
Nyilvánvalóan szereti Jar Jar Binks-t. Nevetett mindenen, amit csinált, több Jar Jar-t akar az összes filmben. Szó szerint azt kérdezte, miért nincs annyira benne a többiben, nagyon megzavarodott, amikor azt hallotta, hogy népszerűtlen.
Szereti a kis Anit, különösen a droidhajót pusztítja el a végén. – Valóban nagyszerű pilóta!
Nyilvánvalóan nagyon szereti Padmét és a haját, később folyamatosan hívja Leia Padmét, ahogy megyünk.
Kicsit zavaróan tini Anakin. Szereti a romantikus jeleneteket a mezőnyben a II-ben, szerinte mindez csodálatos. Nagyon empatikus volt Ani számára, még azelőtt, hogy észrevette volna, hogy Vader felé fordul.
A III. rész egyébként jó, és imádta. Teljesen megdöbbentett, hogy Palpatine egy Sith Lord, és nem hitte, hogy Anakin eleshet és Vaderré válhat egészen a végsőkig, amikor felveszi az öltönyt. A Padme haldoklásával kapcsolatos összes dolgot elmagyaráztam neki, hogy Palpatine elvitte az életerejét, és teljesen bevállalta, ez nagyon bevált neki.
Az Obi Wan show váratlan siker volt. Nagyon szerette Leiát, annak ellenére, hogy nem hitte, hogy tíz éves ("nem sokkal nagyobb nálam!"). Imádtam az inkvizítorokat és Revát, abszolút imádtam a Vader-cuccokat Obival, teljesen működik egy zökkenőmentes karórán.
Ahogy az OT-hez érünk, újabb meglepetések. Nem szereti Hant, nem szereti, hogy rosszindulatú mindenkivel és Leiával, nem szereti, ahogy kapzsiságot lőtt (még provokált is!), nem rajongója. Luke langyos, szereti Leiát és Obi Want (megöregedett!), a droidok pedig azért cselekszenek, hogy fenntartsák az érdeklődését.
Kicsit összezavarta Yoda az empire-ben, mert annyira más és trükkösebb, mint az előzmények korszakában, de szereti a bábut. Utálja landót. Még mindig nem vagyok elképedve Han miatt.
SZERETI EWOKS.
Most mentem az ST-re, és csak néztem a TFA-t, amit nagyon jól fogadtak. Kedveli Reyt és Finnt, mert folyton azt hiszi, hogy már mindketten Jedik, és az előzménykorszakban eltöltött idő miatt kissé elfáradt a Jedik hiánya miatt. Azt gondolom, hogy a Palpatine-felfedéssel kapcsolatos vége fel fogja pusztítani a fejét, és nem hiszem, hogy egyáltalán fel lesz háborodva Luke miatt a TLJ-ben. Túl hamar visszamegyünk és megnézzük az Ahsokát, mert az tényleg lebegteti a hajóját, a lázadók felénél járunk, és ő máris nagy Sabine és Ahsoka rajongó, szóval, ha ezt kombináljuk egy egész Hayden Anakin epizóddal, az lesz a csúcs. Star Wars neki.
Még valami, valahányszor azt hallja, hogy "rossz előérzetem van ezzel kapcsolatban", nevet, és azt mondja, hogy "klasszikus Star Wars". Ez az én csajom!
ez nem meglepő. bármelyik jelenet húzod ki az ST kalapból, az egész biztos hogy rombolja az SW világát.. na de hogy az ilyen rangsorolások hogy jönnek ki.. ?
Van benne valami, a bálna és a polip keresztezésének tűnő purrgil nem egy nagyon eredeti ötlet... és erre rátesz egy lapáttal, amikor csillagbálnaként hivatkoznak rá.
A többségnek éppen az a baja, hogy az EU-ból vesznek át mindent, amit nem biztos, hogy kéne. :)
Talán arról is beszéltünk, hogy nem is okvetlenül egy hiperűrutazó lénnyel van a gond, csak kicsit kreatívabbak lehettek volna, mint a csápos bálna. Az SW állatai bár nyilván földi állatok nyomai is felfedezhetőek bennük ihletként, eddig kreatívak és idegenszerűek voltak.
A ST-ben vannak biomechanikus ("élő") űrhajók, a Farscape-ben is ilyesmi a Moya, a SW Kiterjesztett Univerzumában is kvázi szerves járművet építenek a yuuzhan vongok - szóval a - részben - szerves alapú térhajtómű nem is akkora hülyeség, pláne, ha figyelembe vesszük John Scalzi atommeghajtású kaidzsuit is...
De hát kb ezt írtam én is, az űrbálna nem volt hihetően/részletesen megalapozva. Át lett véve a gyerekmatinés animációból.
Max annyiban nem értek egyet, hogy a dizniwars érába tartozik az R1 és az Andor is, amik igényesebbek.
Most ez van, azt a pár percet, ami jó volt a Filoni művektől, ki kell élvezni, és várni, hogy legyenek komolyabb történetek.
A Disney a nézettség meg a kritikák után megy, hát ki kell állni a kevés jóért. Sajnos azt látják, hogy a Mando/Ahsoka bár megosztó, de pörög rajta a nép, és pl az Andor hiába egy jobb irány, ha alig beszélnek róla. (Persze azon is van mit javítani, valószínűleg pont át kéne venni az előbbiek dinamizmusából valamennyit a hülyeségek nélkül, és akkor többen néznék, egyébként az utolsó epizódok már kezdtek ilyenekek lenni.)
szerintem nem. pont a jó arány a sci-fi és a fantasy között adott neki egy nagyon jó hangulatot, egy hitelt a történetnek és nem azon morfondíroztál, hogy ez, meg az, mekkora baromság! tudtad, hogy ez egy mese, de nem háborogtál igazából semmin, mert elképesztően figyeltek a részletekre, a valósághű ábrázolásra olyan dolgok esetében is, amelyek a mi világunkban nem léteznek. ki volt találva, nem voltak benne ordító ellentmondások. ez nincs meg a dizniwars-ban sajnos, hanem csak a pénzsajtolás és a szar halmozása.
nem is a fizikai alapokat kérem én számon az SW világán, nyilván mindig is lazán vették ezt. hanem hogy a hülyeségskálán ne menjen túl a megszokott tartományon.. ilyen alapon utazhatnak ágyúgolyón ülve is, vagy superman köpenyben kirepülni az űrbe visszafelé forgatni a bolygót hogy az időt visszatekerjük a baleset elé stb.. de szerintem nem kéne fullba tolni a kretént.. avagy 3-5 éves célcsoportot megcélozni.. ezt a hiperbálnát bárhonnan nézem, mindenhogy hülyeség, mert nem mindegy nekik hol döglenek meg űrben, melyik bolygó körül? pont az a másik galaxisbeli kell nekik ahová egyébként a térkép is mutat, nyilván logikus evolúciósan is az ilyen, ráadásul ha időtlen idők óta csinálják, akkor nagy mennyiségű szerves anyagot vonnak ki a bolygó ökoszisztémájából.. de akkor már lehetne akár egy komplett város is a bálna hátán és valaki (suttogó) telepatikusan kormányozza hová menjen, miután betörte, mint a férgeket a dűnében?.. esetleg harcibálna flotta..? vagy űrhajóba épített szerveshajtómű.. koaxiumos bálnaguánó-telep.. :DD szóval most már hol a határ?? kb. minden más marhaság is belefér..
(amúgy élnek szélsőséges környezetben is baktériumok. az űrkukacot betudhatom valami óriás medveállatkának és amúgy is se volt ennyire hangsúlyos.. a sztorit nem befolyásolja ha pusztán csak egy barlangban lapultak volna is meg, egy szimpla poén/ziccer volt csak. ahogy a bálna is bocsánatos volt még grogunál. )
Nekem nem annyira a fizikai és tudományos alapokkal van a bajom, hisz az SW mindig is inkább fantasy volt.
Akkor a már emlegetett TESB űrkukac se élne túl sokáig egy aszteroida közepén.
Nekem azzal van bajom, hogy egy lény, ami a hiperűrben utazik világszenzáció kellene hogy legyen, és mindenki őket tanulmányozza.
Gondolom elég intelligens lények, ha már így segítenek embereknek vagy épp elhurcolják őket.
Ehhez képest sokan el sem hiszik, hogy léteznek, miközben időtlen idők óta utazgatnak a hipertérben. Nem valószínű, hogy csak Grogu pillantotta meg őket. Persze volt erre egy erőtlen magyarázat, hogy tulajdonképp ez történt nagyon régen, és a hiperűrhajtóművek létrehozásában is szerepet kapott ez a tudás, csakhogy ennek semmi alapja nincs Lucas/az OT SW világában.
Itt talán az Ahsoka sztoriban pont elég lett volna egy b.szomnagy hiperhajtómű (ha már Napszopókat is tudnak gyártani), amivel messzebb lehet ugrani.