Keresés

Részletes keresés

bombaba Creative Commons License 2018.07.06 0 0 26133

Köszönöm.

Rákerestem a Turunji-ra, és láttam, Neked már évek óta van. Milyen a termése (mérete, belseje, héja)?

2013-ban felraktál egy fotót (20007. hsz) egy "Toscana tipusú citrom-ról. Megvan még? Tényleg citrom? A Lenzinél láttam egy citrust, ami nagyon hasonlított erre, és nagyon tetszett nekem, ez az:

http://agrumilenzi.it/negozio/citrus/limone-cedrato-di-castello-citrus-limonimedica/

Megnéznéd, hogy azonos-e? Mennyire citrom? Sok a magja? 

Fura az a torz lime hibrid.

Előzmény: gáborke (26132)
gáborke Creative Commons License 2018.07.06 0 0 26132

Szép, akár citruskönyvbe is beillene, jól néznek ki.

Nálam ez a séta eredménye:

Bonanza:

Eremocitrus:

Ez ismeretlen, valami lime hibridnek gondolnám, majd kiderül, 1-2 érdekes torz termést is hozott:

Turunji cédrát:

Csironja, ha minden igaz:)

Első próbatermés a "Ronda" tangelo-ból:))

Előzmény: bombaba (26130)
okomarti Creative Commons License 2018.07.06 0 0 26131

Üdvözlök mindenkit! Új vagyok a fórumon, szeretnék megismerkedni a citrusfélék helyes gondozásával. Természetesen nekem is volt kalamondinom, és természetesen agyontutujgattam, el is pusztult. Természetesen neveltem saját magoncokat, általában a telet nem élték túl. ... és természetesen mindezek ellenére most is vannak magoncaim. Szóval nem adom fel. Ha valakinek van ideje és energiája, kérem válaszoljon arra a kérdésemre, hogy egy citromfa magától milyen életkorban ágazik el. (tudom oltsam be és akkor majd elágazik,de az enyémek most még bébik, tehát az oltás nem aktuális) Ha egyet meghagynék oltás nélkül, kíváncsiságból, mikor ágazódna el magától? A választ előre is köszönöm !!! :)

bombaba Creative Commons License 2018.07.06 0 0 26130

Helyzetjelentés.

Citromok - idén beszerzett Meyer, 2 éves ismeretlen fajta, régebbi "talán Lisbon":

Sweetie:

Cédrátok - Buddha kezdi a virágzást, Etrog, 1 éves Korzikai, Kínai (a legízletesebb fajta, sajnos keveset terem és lassan nő)

A "nagy" óriáscédrát bőséges virágzás után folyamatosan válogat, a felét már leszórta,  az 1 éves dugvány nekiáll egy termést nevelni:

A limakvat idén is lelkesen virágzik, tavaly hasonlóból 2-3 szem maradt rajta:

bombaba Creative Commons License 2018.07.05 0 0 26129

Ha érdekel valakit a limakvat tartása, itt egy jó ismertető:

https://citricas.com/limequat-citrus-aurantifolia-x-fortunella-japonica/

A google elég jó fordítást ad.

Amiért idehoztam, az a teleltetésről írtak: hibernálódnak télen, azaz nem kell/nem szabad öntözni.

Február-márciusban javasolja metszeni, azt írja: a szőlőhöz hasonlóan, 2-3 szemmel az utolsó termés alatt metszeni.

Ugyanitt a kumkvatokról is olvasható a teleltetéssel kapcsolatban ugyanez, és vannak receptek is.

csoer Creative Commons License 2018.07.05 0 0 26128

Az ausztrál citrom virág kötés egy részlete.

Előzmény: csoer (26127)
csoer Creative Commons License 2018.07.03 0 0 26127

Csak néhány virágot nézegettem, de szerintem zömében mind kötött.

Ott vannak már a pici citromok, de majd kiderül nem dobálja -e a kötés után.

Sajnos a fotóm nem adja vissza, hogy rengeteg a virág alul.

Előzmény: bombaba (26125)
bombaba Creative Commons License 2018.07.03 0 0 26126

Nem tudom, mennyire helyesen, én peronoszpórának gondolom ezt a fertőzést.

Szerencsére befejeződött erre az évre. Még sosem találkoztam citrusokon ezzel. 

Előzmény: bombaba (26093)
bombaba Creative Commons License 2018.07.03 0 0 26125

Szép, formás fa. Hogy látod, kötött?

Más: van valakinek tapasztalata, lehet-e a Flying Dragont dugványozással szaporítani?

Előzmény: csoer (26124)
csoer Creative Commons License 2018.06.26 0 0 26124

Van ami gőz erővel hajtott és most is hajt és az alsó régiókban virág özönbe kezdett.

Ausztrál citrom (zöld). A piros változat sajna jócskán lemaradt.

csoer Creative Commons License 2018.06.24 0 0 26123

Száraz, hűvös, fagymentes, nyirkosságtól mentes helyen tárolom és nem vizes, nem dohos.

Szép tiszta száraz por.

Csupán arra gondoltam, a gyártó tudja miért írja a lejártát, talán eltelt idő után a szerkezete lényegesen átalakul, megváltozik.

Előzmény: beetee (26121)
csoer Creative Commons License 2018.06.24 0 1 26122

Gondolom az újakról beszélsz, ami még nem érkezett meg.

Majd rakok fel képeket.

Előzmény: bombaba (26120)
beetee Creative Commons License 2018.06.24 0 0 26121

Simán.

Gondolom, nem vizes,dohos, fagyos helyen tároltad...  

Előzmény: csoer (26119)
bombaba Creative Commons License 2018.06.24 0 0 26120

Nem hiszem, hogy meglep, de én ezzel nem foglalkozom.

Sweetie helyzet: 2:1. Lassan elfogynak.

Megérkezett a Tied? Fotót majd tegyél fel, ha lehet.

Előzmény: csoer (26119)
csoer Creative Commons License 2018.06.24 0 0 26119

Mi a véleményetek arról, hogy Agriplant 1 tápszer felhasználhatósága (gyárilag meghosszabbított idővel) ez év áprilisában lejárt.

Semmikép nem lehet tovább használni?

Vagy esetleg néhány hónapig még fel lehet használni?

Jamesryan Creative Commons License 2018.06.24 0 0 26118

Sziasztok,

Anyám kapott tőlem egy meyeri citromfácskát kb 1 hónapja.

Sajnos a mellékelt képen látható tüneteket produkálja a növény, a legfuribb a tövénél lévő ragacsos valami..meg a levelek se normálisak , sárga apró pöttyök pl.

Tudnátok segíteni,hogy hogy hozza formába?

Világos erkélyen van jelenleg a növény (direkt napfény kevés éri)

Köszönöm szépen

bombaba Creative Commons License 2018.06.23 0 0 26117

Kerestem egy részletes levéltetű tájékoztatást, mert ezt a repkedő tetű-változatot nem ismertem:

http://balintgazda.hu/kertesz/novenydoktor/hogyan-mikor-es-mivel-vedekezzunk-a-leveltetvek-ellen.html

"Az áttelelő alakok létrehozzák a szárnyas nemzedékeket, melyek feladata a levéltetvek szétterjesztése. A növényeken megtelepedve újabb, már szárnyatlan levéltetű nemzedékek sorát hozzák létre. "

"A levéltetvek szívó kártevők: a levelet szívogatják (növényi nedvvel táplálkoznak), ennek következtében a levelek torzulnak, összesodródnak, gyakran elszíneződnek (alma, ribizke esetén megvörösödnek). Rendszeresen a hajtás csúcsi, tehát a legfiatalabb, gyenge, zsenge részét szokták megtámadni."

A linken a védekezési lehetőségek is olvashatók.

Előzmény: m.zolikaa (26110)
Amita13 Creative Commons License 2018.06.22 0 0 26116

Szia! Évente van ilyen akció a Lidlben, és mindig ugyanonnan, ugyanaz a kínálat: calamondin és meyer citrom dugványok, füge (napolitana) meg olajfa. Az ára idén jobb mint tavaly, ki tudja miért... 

Nekem calamondin volt eddig, nagyon jól fejlődik, második évtől terem. Most vettem meyert is, mert mások azt is dicsérik, akiknek régebbi eresztésből van, hogy szépen fejlődik, jól terem, tehát megéri a kis méret ellenére. Persze gondolom, ha nem jól kezeled, ugyanúgy elpusztul, mint minden más citrus. 

Előzmény: Gy.Ibi. (26108)
gáborke Creative Commons License 2018.06.22 0 0 26115

Levéltetűnek hívják...  Le kell szedni vagy lefújod Mospilannal. Ez az év rajzási csúcs a levéltetűknél, úgy emlékszem az irodalomból hogy 4-5 évente van ilyen csúcs, ilyenkor mindenen vannak, még amit sosem szoktak alapban megtámadni.

Előzmény: m.zolikaa (26112)
bombaba Creative Commons License 2018.06.22 0 0 26114

Mi a kérdésed? 

Más növényeken is vannak, pl. a citrusokon, sőt, a levegő is tele van velük.

De nem hinném, hogy ezek az apró bigyók rágják le a hajtásaidat. Ha nagyon zavar, rovarirtóval fújkálj le mindent folyamatosan.

Előzmény: m.zolikaa (26112)
csoer Creative Commons License 2018.06.22 0 0 26113

Ez szerintem inkább a tropi fórumba való.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9119929&la=81839451

Előzmény: m.zolikaa (26110)
m.zolikaa Creative Commons License 2018.06.22 0 0 26112

m.zolikaa Creative Commons License 2018.06.22 0 0 26111

Előzmény: Nobody1 (26109)
m.zolikaa Creative Commons License 2018.06.22 0 0 26110

Szisztok

Olyan kerdesem van, hogy az ilyen kis fekete vmikkel mit lehet kezdeni?? A mango es licsicsemeteim tele vannak veluk es az uj hajtasokat elragjak es egyszeruen nem bir hajtani mert leragjak.

Az avokado famon is vannak de azt vhogy nem bantjak ahogy latom.  

Nobody1 Creative Commons License 2018.06.21 0 0 26109

Érdekes kijelentés ez a 24 órás permetlé hatóanyag lebomlás. Szerintem ezt nem lehet ennyire általánosítani. (Igaz én nem növényvédelmis, csak "sima" mezőgazdász vagyok.) Tény, hogy az a legjobb, ha minden bekevert szert rögtön ki tud juttatni az ember, de ez nem mindig sikerül.

A "munkaegészségügyi várakozási idő" gyakorlatilag pár nap túlzással a bekevert permetszer lebomlási idejét jelenti. Ennek hiányában az ÉVI is elég jó támpontot adhat a kész permetlé felhasználhatóságát illetően. Amelyik szernél 3-4 nap ÉVI van feltüntetve, az 1 nap alatt lebomlik (csak a tuti biztonság miatt van a 3-4 nap ráírva.) Amelyik szerre legalább 2-3 hét ÉVI-t írnak, annak 1-2 nap bekeverés után is megmarad a hatása - szerintem. (Természetesen a felszívódó tartós hatású szerek másként működnek, hisz ott a vegyszer nem a "szabad levegőn", hanem a növényben, annak nedveiben "raktározódik".)

Előzmény: bombaba (26096)
Gy.Ibi. Creative Commons License 2018.06.21 0 0 26108

Citrus meyeri Lemon van a dobozon,virágzik,1111Ft-ért hozta ma a férjem.Nem tudom más fajta citrom volt-e a Lidlben?

Hollandiában szaporították

Zsófi91 Creative Commons License 2018.06.20 0 0 26107

Még egy kérdés,a rovarokkal bogarakkal mit lehet tenni? Kiraktam pár percre a napra már rajta van 56 millió..

Zsófi91 Creative Commons License 2018.06.20 0 0 26106

Sziasztok! Milyen cserép kell a banannak? Lyukas vagy nem? Kell ala alatet? Elolvastam minden tudnivalot de ezeket nem talaltam sehol

bombaba Creative Commons License 2018.06.20 0 0 26105

A vegyszerekhez Te jobban értesz nálam, ezt látom.

A gazdaboltokkal már elég sok a tapasztalatom. A minap a citromfákkal kapcsolatban kapásból azt mondta az egyik, hogy vigyek vasat, mert a citromok vasigényesek. Hidegen hagyta, hogy savanyú talaj, meg tápanyagfelvétel.

A megfogalmazásod helytálló: "A gazdaboltosok kijelentései nem mindig megalapozottak, erről vannak tapasztalatok. Persze ez meg gazdabolt függő."

Előzmény: CBNora (26104)
CBNora Creative Commons License 2018.06.20 0 0 26104

Én ezt úgy képzelem, hogy vegyszerfüggő. Különböző vegyületek nyilván különbözőképpen bomlanak, nem hinném, hogy ezt egységesen ki lehet jelenteni. A gazdaboltosok kijelentései nem mindig megalapozottak, erről vannak tapasztalatok. Persze ez meg gazdabolt függő.

Előzmény: bombaba (26102)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!