Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Rákerestem a Turunji-ra, és láttam, Neked már évek óta van. Milyen a termése (mérete, belseje, héja)?
2013-ban felraktál egy fotót (20007. hsz) egy "Toscana tipusú citrom-ról. Megvan még? Tényleg citrom? A Lenzinél láttam egy citrust, ami nagyon hasonlított erre, és nagyon tetszett nekem, ez az:
Üdvözlök mindenkit! Új vagyok a fórumon, szeretnék megismerkedni a citrusfélék helyes gondozásával. Természetesen nekem is volt kalamondinom, és természetesen agyontutujgattam, el is pusztult. Természetesen neveltem saját magoncokat, általában a telet nem élték túl. ... és természetesen mindezek ellenére most is vannak magoncaim. Szóval nem adom fel. Ha valakinek van ideje és energiája, kérem válaszoljon arra a kérdésemre, hogy egy citromfa magától milyen életkorban ágazik el. (tudom oltsam be és akkor majd elágazik,de az enyémek most még bébik, tehát az oltás nem aktuális) Ha egyet meghagynék oltás nélkül, kíváncsiságból, mikor ágazódna el magától? A választ előre is köszönöm !!! :)
Anyám kapott tőlem egy meyeri citromfácskát kb 1 hónapja.
Sajnos a mellékelt képen látható tüneteket produkálja a növény, a legfuribb a tövénél lévő ragacsos valami..meg a levelek se normálisak , sárga apró pöttyök pl.
Tudnátok segíteni,hogy hogy hozza formába?
Világos erkélyen van jelenleg a növény (direkt napfény kevés éri)
"Az áttelelő alakok létrehozzák a szárnyas nemzedékeket, melyek feladata a levéltetvek szétterjesztése. A növényeken megtelepedve újabb, már szárnyatlan levéltetű nemzedékek sorát hozzák létre. "
"A levéltetvek szívó kártevők: a levelet szívogatják (növényi nedvvel táplálkoznak), ennek következtében a levelek torzulnak, összesodródnak, gyakran elszíneződnek (alma, ribizke esetén megvörösödnek). Rendszeresen a hajtás csúcsi, tehát a legfiatalabb, gyenge, zsenge részét szokták megtámadni."
Szia! Évente van ilyen akció a Lidlben, és mindig ugyanonnan, ugyanaz a kínálat: calamondin és meyer citrom dugványok, füge (napolitana) meg olajfa. Az ára idén jobb mint tavaly, ki tudja miért...
Nekem calamondin volt eddig, nagyon jól fejlődik, második évtől terem. Most vettem meyert is, mert mások azt is dicsérik, akiknek régebbi eresztésből van, hogy szépen fejlődik, jól terem, tehát megéri a kis méret ellenére. Persze gondolom, ha nem jól kezeled, ugyanúgy elpusztul, mint minden más citrus.
Levéltetűnek hívják... Le kell szedni vagy lefújod Mospilannal. Ez az év rajzási csúcs a levéltetűknél, úgy emlékszem az irodalomból hogy 4-5 évente van ilyen csúcs, ilyenkor mindenen vannak, még amit sosem szoktak alapban megtámadni.
Olyan kerdesem van, hogy az ilyen kis fekete vmikkel mit lehet kezdeni?? A mango es licsicsemeteim tele vannak veluk es az uj hajtasokat elragjak es egyszeruen nem bir hajtani mert leragjak.
Az avokado famon is vannak de azt vhogy nem bantjak ahogy latom.
Érdekes kijelentés ez a 24 órás permetlé hatóanyag lebomlás. Szerintem ezt nem lehet ennyire általánosítani. (Igaz én nem növényvédelmis, csak "sima" mezőgazdász vagyok.) Tény, hogy az a legjobb, ha minden bekevert szert rögtön ki tud juttatni az ember, de ez nem mindig sikerül.
A "munkaegészségügyi várakozási idő" gyakorlatilag pár nap túlzással a bekevert permetszer lebomlási idejét jelenti. Ennek hiányában az ÉVI is elég jó támpontot adhat a kész permetlé felhasználhatóságát illetően. Amelyik szernél 3-4 nap ÉVI van feltüntetve, az 1 nap alatt lebomlik (csak a tuti biztonság miatt van a 3-4 nap ráírva.) Amelyik szerre legalább 2-3 hét ÉVI-t írnak, annak 1-2 nap bekeverés után is megmarad a hatása - szerintem. (Természetesen a felszívódó tartós hatású szerek másként működnek, hisz ott a vegyszer nem a "szabad levegőn", hanem a növényben, annak nedveiben "raktározódik".)
A vegyszerekhez Te jobban értesz nálam, ezt látom.
A gazdaboltokkal már elég sok a tapasztalatom. A minap a citromfákkal kapcsolatban kapásból azt mondta az egyik, hogy vigyek vasat, mert a citromok vasigényesek. Hidegen hagyta, hogy savanyú talaj, meg tápanyagfelvétel.
A megfogalmazásod helytálló: "A gazdaboltosok kijelentései nem mindig megalapozottak, erről vannak tapasztalatok. Persze ez meg gazdabolt függő."
Én ezt úgy képzelem, hogy vegyszerfüggő. Különböző vegyületek nyilván különbözőképpen bomlanak, nem hinném, hogy ezt egységesen ki lehet jelenteni. A gazdaboltosok kijelentései nem mindig megalapozottak, erről vannak tapasztalatok. Persze ez meg gazdabolt függő.