Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
A geotiff feldolgozása parancssorból. (GPS fórum cca: 2002)
Szukseg lesz a geotiff mellett a world adatokra, az Ozi nem hajlando a filebol kiolvasni, igy kulon kell gyartani .tfw filet. A paranccsor kb igy nez ki: "listgeo.exe -tfw akarmi.tif" igy keszul egy akarmi.tfw file ami par byte es CSAK szamok vannak benne! Amint megvan vissza OziE-ba: "File Import MAP Single DRG Map" jon egy ablak: "Step 1..." OK majd ki kell valasztani a .tif-et, amint megvan, "Step 2..." itt meg kell adni a leendo .map file nevet, ezutan jon a disznosag: DRG Import Defaults ablak: Map Datum: WGS84 (ebben az esetben) Map Projection: Lat/Lon (szinten ebben az esetben) Ha minden igaz meg jon egy ablak arrol hogy kesz es mar jon is a kesz muholdfoto (ha az elevation adatok jo helyszinrol vannak akkor a terkepen mozogva az elevation ablak mar a magassagot is mutatja ("3D/Elevation Show Elevation Display").
Autóba (majdnem) minden jó, az árkülönbség a térképellátástól és némileg az "üveggyöngytől" meg a jogtisztaságtól függ. De a motor az egy zűrös ügy, főleg ha terepre is akarsz menni.
Keresek megvételre Garmin Oregon 300 vagy Dakota 20 vagy eTrex 20 GPS navigációs készüléket egy pár hónapos mini S5 Android 4.2.2 okos telefon beszámításával, értékegyeztetéssel. Tel: 304771760
De nagyon érdekes, mert én is az Oziba akarta. először közvetlenúl bevinni a geoTif-et, de az sima Tif-ként kezelte. Ezek szerint a Mapinfot. kellett volna közbeiktatni.
A Desktop nekem már az Ozi.map-ot kérte és megkereste az abban szereplő képfájt. Az ozi.mapból nem a számozott kalibráló sorokat használta, hanem azt a 4 sort, ami a végén van a 4 sarokpontra, ezeket az Ozi kalibráló statisztikázta ki a vetület alapján.
Ennyire nem vagyok otthon. csak a minimális dolgokat tudom.
GeoTiff-et próbáltam vele megetetni, de én nem tudom, mi többletet tud a sima Tiff-hez képest. Ozival kalibráltam simán, utána az OruxDesktop átkonvertálta .map-pá, de csak az első 4 pontot vette, tehát csak Merkator vetületre jó. Szerencsére a térkép is olyan volt, és végül jó lett.
Garancián túli javításhoz tök mindegy, mert vagy sarki Sanyika is megheftüli 3ezresért, vagy amúgy is "megszolgált" és újat veszünk. Nem szoktak ezek hullani, jó cuccok.
Az Extrem Digitál elég jó cég ahhoz, hogy az 1 év garancia alatt helytálljon a cuccáért. De hogy utána mi lesz? Az Edigitál általában vita nélkül cserél garanciában. De egy garancián túli javításhoz már a Navont kell megtalálni, ami nem egyszerű. Pedig magyar a cég, de a gyártó Belső-Mongólia környéken van:-(
Ma nincs a piacon olyan gagyi hardver, ami navigációra ne lenne alkalmas, míg el nem romlik. Ez a forgalmazón múlik inkább, mint a gyártón. (Bár azon is, mert a forgalmazó csak ahhoz fordulhat.) A Navon ebből a szempontból nem a legjobb előjel.
A másik kérdés a szoftver/térkép. 20ezerért csak üres gépet kapsz, számítva arra, hogy programot/térképet majd "szerzel" magadnak. Ez már a te izlésedtől függ. Még a mutatott Navonok is gyanúsan olcsók a leírt szoftverrel.
Szeretnék navigációs készüléket vásárolni, körülbelül 20e Ft környékéig mennék el. Tudnátok adni tanácsot, hogy mire figyeljek? Valami készüléket ajánlanátok esetleg? Eddig ezt a kettőt tartom esélyesnek:
Nagyon szépen köszönöm Neked és Doky 586nak is a segítséget. Még jövő héten próbálgatom a kábelekkel, de ha nem sikerül akkor az lesz amit mondtál. Igen ezeknek az ára ha csak a kormányzásra használjuk akkor 2-5 millio között mozog, (ez már tudja az rtk jelpontosságot), és ehhez az árhoz jön még a különböző bővítmények(permetező szakaszolás, műtrágyaszóró vezérlés...stb.) hozzáférése ami még plusz költség. ha sikerül valamit alkotni jövő héten természetesen megírom, ha kíváncsiak vagytok rá :) Üdv.: Attila
Ezeknek az árához képest az általam korábban belinkelt ferdeszemű önálló logger 10K ára nudli.
Nagyjából ugyanazt fogja naplózni, mint aminek alapján a Trimble kormányoz.
De amúgy vannak egyszerű RS232 loggerek, a vitorlázórepülők 15 éve ezeket használják. Mivel télen nem repülnek, adnak neked kölcsön. Menj át a /Pilóta/Vitorlázórepülés topicba, ott sok logger-guru van.
Az eredeti RS-232C szabvány szerinti eszközök terhelve ±15V ot adtak és 15m kábelt is bírtak, de a mai laptopokba épített és az USB-s rs232 átalakítók csak ±6V-ot adnak le, azt is csak terhelés nélkül bírják, egy hosszabbítókábel már meghaladja az erejüket.. :(
Ez egy Trimble ez guide 500 mezőgazdasági sorvezető, amihez van egy hidraulikus robotpilóta. Ezzel csak próbálunk megalkotni egy módszert, hogy tudjuk naplózni az nmea mondatokat. A konkrét méréseket különböző forgalmazók sorvezetőivel szeretnénk megcsinálni Pl.:JD Greenstar, AgLeader, Trimble, Topcon. Ezek igazából nem"sima" gps vevők hanem automata kormányzási rendszerek mezőgazdasági alkalmazásra.