Keresés

Részletes keresés

-Lujza- Creative Commons License 2005.06.04 0 0 929

Nem tudom mennyi idő múlva, de nekem kihajtottak. A vízben csírázók nem, csak az a 3, amit rendesen földbe, cserépbe ültettem. Most kint vannak a teraszon. Megvannak, nemigen csinálnak semmit mostanában, habár eddig is úgy nőttek, hogy egyszerre egy pár levél utána semmi. Most biztos a semmi ideje van.

Majd rakok fel képet róluk.

Előzmény: niamano (927)
Bardock Creative Commons License 2005.06.04 0 0 928
Űdv! Erről a két csomagküldö katalogusos kertészetről tudok,a sieberz-t ajánlom de öszintén szolva mind2 szinvonala erösen romlik... http://www.sieberz.hu/ http://www.starkl.hu/
Előzmény: niamano (927)
niamano Creative Commons License 2005.06.03 0 0 927

sziasztok! csomagküldő (katalógusos) kertészetet tudtok? Egyszerűen sehol nem találok ilyet a neten. Azokat a régi színes katalógusos dolgokat, tudjátok.

Illetve: vetettem mangót!!!!! A magot felhasítottam, kivettem a belső részt és ő ment humuszos (orchidea) földbe, és most??? Mennyi időt kell várni? Egyáltalán mi lesz vele? Van valakinek tapasztalata róla?

Köszi: Nia

Keszthely1 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 926

Helló!

Nálam is úgyan ez a helyzet  tele van új hajtássokkal, virág, és pajzstetű, de én már permetezem  nem akarom,hogy ellepje ,a  tetü a fát.

ave t

Előzmény: Freddy56 (924)
Évi5 Creative Commons License 2005.06.03 0 0 925

Szia!

Nálam is megindult a citromfa, új hajtásokat hoz. Tele van apró kis rügyekkel a szára, azokból még akármi lehet. (még virág is!!) A kis narancsfámon már csak egy virág van, de szerintem az is le fog esni. Látszik ezen a fán is, hogy hozni fog hajtásokat.

Ígéretesnek tűnnek. Alig várom már, hogy nőjjenek, fejlődjenek.

Hajrá hajtás!

Előzmény: Freddy56 (924)
Freddy56 Creative Commons License 2005.06.02 0 0 924

Sziasztok!

Megbolondultak a citromfáim! Minden eddigi tudásom és tapasztalatom ellénére sok olyan új hajtáson, ami pár hete kezdett nőni, bimbó is növekszik. Felrúgták azt az ősi egyezséget, hogy csak minimum 2 éves ágon hoz termést. Az idén másnál is ugyanez a helyzet?

Amúgy kb kétnaponként végignézem a leveleket, újabban fiatal pajzstetvek jelentek meg (kisebbek és még inkább zöldek, mint barnák). Permetezni csak akkor akarom, ha már befejezte a virágzást, szegény hasznos rovarokat nem szeretném megölni.

Írjatok, mi újság a Ti citrom-farmjaitokon!

Üdv: Freddy56

Évi5 Creative Commons License 2005.06.01 0 0 923

Szia Turjil!

Sajnálom, hogy nem fogta meg az oltásod.

Meglátogattad Rappaiék honlapját? Sok érdekes és szép növény található náluk. Nekem legjobban a citrusfélék tetszenek; citrom, narancs, mandarin, pomelo, és még sokan mások.

Mivel kertes házban laksz, ajánlom figyelmedbe az olyan trópusi növényeket, amelyek nálunk is megélnek, csak még nem terjedtek el annyira. A mi telünket is kibírják, (esetleg fiatal korukban takarni kell), és ami lényeg, teremnek is.

Pl: - datolyaszilva (khakiszilva vagy sharon)

- kivi

- jujuba

- füge

- gránátalma, stb.

Szia!

Előzmény: Turjil (922)
Turjil Creative Commons License 2005.06.01 0 0 922

A két grapefruit fám már legalább 12 éves! (csak kb. tudom, mert annak idején nem gondoltam, hogy sikerülni fog, sőt, hogy ilyen jól! : )

Szóval azt hiszem, megvárom, amíg remélhetőleg néhány éven belül termőre fordulnak.

Évi, szerintem a beoltás nem sikerült, teljesen barnák és fonnyadtak az új ágacskák.. amit írtál, abból arra következtetek, hogy túl vastag, öregebb ághoz próbáltam az új ágat hozzáilleszteni.

Mindenesetre újra kedvet kaptam a kertészkedéshez, különleges növényneveléshez! Talán rendelek az ajánlott Rappai kertészettől néhány exotikus gyümölcsfát, növényt. Mit ajánlotok? Van tapasztalat? Vagy ötlet, ami nagyon bevált? (első ránézésre vagy 10 féle növényt is szívesen megvennék..)

Sajnos az avokádó-magom, amit néhány hete csíráztatok, meg sem moccan...

Előzmény: xukac (904)
Freddy56 Creative Commons License 2005.05.31 0 0 921

Szia Mindenkinek!

Tudom, még adós vagyok Izleonak is a válasszal (hsz. 885). A citromfáim olyan helyen vannak, hogy reggeltől úgy kb 13-14 óráig éri őket a nap, majd ezután a szőlő árnyékolja őket. A nem szelídített citromfákról több ismerőstől hallottam, hogy már akkora volt, hogy alig fértek tőle, de nem virágzott. Peter Klock: Citruskert teraszon és balkonon c. könyvében a 80. oldalon írja: "Nagyon sokára, akár az ültetéstől számított 10 év elteltével virágzik először a magról nevelt citrus. A gyümölcsök pedig nem feltétlen fognak hasonlítani arra, aminek a magját elvetettük"

Az én fáim most teljesen megőrültek. Pár hete beindultak, tele vannak új hajtásokkal és rengeteg bimbóval, néhány már virágzott is. A kumkuát fácskámnál is megjelentek az első hajtások, kezd éledni a növényke.

A banánfám is megőrült, karácsonykor kaptam, azóta most hozza a 10. levelét, és növesztett két kis fiókot is. Az egyiknek még csak két levele van, de a nagyobb már a 4. levélkéjét hozza.

Kaptam egy avokádót is, a csúcsán újabb leveleket akar hozni, most kb 1 cm-esek ezek az új levélkék.

Évi5, ha jól emléxem, valakinek válaszoltad, nem kelnek ki a kivimagok. Ennek most ellentmondok, mert a tél végén elfogyasztott kiviből szedtem magokat, elültettem, és most kezdtek kelegetni.

Sajnálom, hogy a narancsfád virágai így jártak. Én is hasonlóan jártam a szegedi virágkiállításon vett citromfámmal. 58 virágból csak 3-ban volt bibe, de ezek sem maradtak meg, viszont jó jel, újabb bimbók jelentek meg a kicsiny fán.

Jó kertészkedést, üdv mindenkinek: Freddy56

Évi5 Creative Commons License 2005.05.31 0 0 920

Szia!

Grapefruitom még nem volt, így gyakorlati tapasztalatom nincsen. De azt olvastam, hogy elég nehéz olyan körülményeket teremteni, hogy igazi, nagy gyümölcs teremjen rajta, olyan, mint amit a boltokban lehet kapni.

Normális körülmények közt is teremhet, de kisebb lesz, esetleg nem érik meg olyan édesre. Teleltetésekor a grapefruit 10-12 fokon érzi jól magát. Ennél lejjebb nem szabad hagyni hogy lehüljön, főleg a gyökereit kell védeni. (A mandarin teleltetéskor a 8-10 fokos környezetet kedveli) A citrom igénytelenebb, kibírja az ennél hidegebb teleltetést is, de a minusz fokot persze ő se szereti.

Így, az olvasattak szerint, szerintem inkább érdemes citromot tartani, akkor teljes lesz a sikerélmény, mandarin, narancs esetében már rizikósabb, de még ők is teremhetnek finom gyümölcsöt amelyik megnő normális nagyságúra, és finom lesz. Grapefruit esetében már elképzelhető, hogy a gyümölcs kisebb lesz, nem lesz olyan édes, neki sok-sok napfény kell. (A könyv, amit olvastam, azt  tanácsolja, hogy télen alkalmazhatunk pótvilágítást neki.)

Ha valakinek van termő grapefruittal tapasztalata, írjon!!!

A citrusok általában 2-3 évente fokozatosan cserélik levélzetüket, hullajtják levelüket. Ha valaki olyan helyen tárolja a citrust, ahol pl. sok alma van, ott akár egyszerre is lehullhat az egész levélzet, ugyanis az alma sok etiléngázt termel. Így ha pincében telel a citrus az alma mellett...

Üdv.

Évi

A pici narancsfámról lepotyogtak a virágok, még 2 túlélő van, de szerintem ők is le fognak esni. Pedig jól nézett volna ki, ha egy 20 centis növényen 15 öklömnyi narancs csüng.

Előzmény: dhoora (915)
Sszilu Creative Commons License 2005.05.30 0 0 919

Szia!

A citrom örökzöld ugyan, de 1-1,5-2 év után, mindenképp eldobálja az öreg leveleit!

:-)

Üdv.: Sszilu

Előzmény: Lace- (918)
Lace- Creative Commons License 2005.05.30 0 0 918
Csak az idősebb 2 év körüli levelek hullnak le. Úgy kábé a fa ágainak felén van új hajtásképződés, a többin csak virág, de az rengeteg. Na most, mindenhonnan potyogtat pár levelet, elkezdenek sárgulni, aztán1 hét után leesnek. Ott nem probléma, ahol van új hajtás, de ott, ahol nincs ott csak levél nélküli ág marad.(pár kisebb ág) a végén tele virággal. Lehet természetes, nem tudom. Tavaly meg azelőtt is ilyenkor hullatta a levelét aztán jún. vége fele már nem. Télen egyetlen levél sem esett le róla 3-6 C’-on lett teleltetve, szinte szárazon, 19db citrom lett rajta tavaly. Adok neki kéthetente citrus tápoldatot, csak esővízzel öntözöm és nem a tűző napra állítottam, szűrt fény éri, egy tulipánfa alatt van, csak 15h után éri a közvetlen napfény. Április eleje óta a szabadban van. Betegségnek nem látom nyomait.
Előzmény: Évi5 (917)
Évi5 Creative Commons License 2005.05.30 0 0 917

Szia Lace!

Csak egy ágról hullt le a levél? A többin megmaradt? Akkor szerintem ez az ág elpusztult valami miatt, nem fog kihajtani. Ha nem egészséges zöld színű, akkor ott valami gond lehet!

Ha a többi ágon is lehullt a levél, akkor annak több oka is lehet, egyszerű szárazságtól kezdve, a fényhiányon át, a betegségig minden. Ezekben az esetekben ki fog hajtani a növény, ha az ok meg lesz szüntetve. (Szárazság esetén több víz, fényhiány esetén több napfény, stb...)

Főleg tavasszal, nyár elején van a nagy hajtásnövekedés, de év közben is hoz új hajtásokat. (Nálam is látszik a fiatal növényeken, hogy a száron több kis apró "duzzanat, gömb" látszik, hajtás lesz belőlük.)

Szia!

Évi

Lace- Creative Commons License 2005.05.29 0 0 916
hi

Azt szeretném kérdezni, hogy a citrusokon egy évben hányszor indul meg a hajtásnövekedés?

Konkrétan arra lennék kiváncsi, hogyha egy ágról lehull az összes levél, akkor az kihajt-e még az idén, kihajt-e egyáltalán?
dhoora Creative Commons License 2005.05.28 0 0 915
Köszi:)

Sajnos most nem tudom megoldani az udvart, mert nem otthon vannak,k hanem egy albérletben. Annyit tudok tenni (mint pl. most), hogy kinyitom az ablakot, és a reggeli-délelőtti napfényben vannak, nem az ablak mögött.
Hm, ez a téli levélhullás volt nálam is, igazából ezt nem tudtam, miért van. Volt amelyik utána kihajtott, de volt, amelyik nem...

Van valami, amiben merőben más pl. egy mandarin vagy grapefruit? Mandrainom egyszer egy kikelt, Grapefruittal még nem kísérletezgettem.

D
Előzmény: Évi5 (914)
Évi5 Creative Commons License 2005.05.28 0 0 914

Szia!

A citromfának teleltetésre van szüksége. Kb. a 8-10 fokos hőmérsékletet szereti, de ennél hűvösebbet is kibír. Ilyenkor kicsit csökkenteni kell az öntözést.

Ha sötétebb helyen telelteted, hullik a levele, de tavasszal újra ki fog hajtani.

Ha meleg szobában tartod télen, megtámadhatja a pajzstetű a száraz, meleg levegő miatt.

Érdemes lenne őket kirakni az udvarra, sokkal jobban éreznék magukat. Mivel fiatal növények, érdemes őket egy fa árnyékába rakni, ahol kapnak elég fényt, de nem égeti meg őket a nap.

Ezt saját tapasztalataim alapján mondom, de lehet, hogy mások még többet tudnak tanácsolni.

Sok sikert!

Üdv. Évi

Előzmény: dhoora (913)
dhoora Creative Commons License 2005.05.28 0 0 913
Sziasztok!

Új vagyok a fórumon, nem rég elültettem pár citrommagot, és mind kikelt:) régebben voltak már kis citromfáim, de rövid időn belül mind elpusztult. Nyáron kinn voltak az udvaron, általában a telet sínylették meg.

Mire kéne vigyáznom az új kis "fákkal" ? Nagyon gyorsan nőnek, délig éri őket nap, bár most csak ablakon át. ..

Dóri
Évi5 Creative Commons License 2005.05.27 0 0 912

Egyszerűbb megoldás, ha szerzel termő ágat, ledugod a földbe, optimális esetben megfogja, következő évben virágzik.

Hogy mégis miért használják gyakran az oltást?

Az oltásnak az az előnye, hogy az ilyen növények ellenállóbbak a betegségekkel szemben.

Lehet vele variálni, hogyha erőteljes növekedésű fajtát raksz kisnövésűre, akkor nem nő meg olyan nagyra, mintha csak erőteljes növésű fajtát gyökereztetsz le. Egyszerűbben: Ha grapefruitot citromra oltasz, akkor citromfa nagyságú fád lesz, nem grapefruit méretű. (Persze a gyümölcsök maradnak ugyanolyan nagyságúak, tehát a grapefruit gyümölcs nem lesz citrom méretű)

Ha valakinek sikerült oltás, jelentkezzen, kíváncsian várom a beszámolókat!

(úgy tudom, Rappaiék foglalkoznak ilyennel, legalábbis a honlapjukon ezt olvastam)

Előzmény: -Lujza- (911)
-Lujza- Creative Commons License 2005.05.27 0 0 911

Nekem is van 4 mandarinfácskám kb. 2 évesek lehetnek, de nem hiszem, hogy meg merném csinálni.

Azért, ha valahonnan tudok szerezni 1 termő ágat lehet, hogy az egyiket feláldozom, hátha?!

Évi5 Creative Commons License 2005.05.27 0 0 910

Utánaolvastam a citrusok oltásáról.

Általában a magról kelt citrust kb. 2 éves korában érdemes beoltani. Ekkor már ceruzavastagságú a szára. Egy friss termő ágat kell szerezni, mely ugyanolyan átmérőjú, mint a magról kelt citrus (alany). Legjobb a tavalyi hajtás középső része.

Az alanyt a földtől kb. 5 centire elvágjuk 45 fokos szögben. (Így egy hosszabb vágás keletkezik, mintha egyszerűen elvágnánk) A termő ágat is hasonlóan elvágjuk úgy, hogy a kettő pontosan illeszkedjen. Azért kell srégan elvágni, mert így nagyobb felületük illeszkedik egymáshoz. Oltóviasszal bekenjük az összeillesztett részek külső felületét, majd rögzítjük. (Körbe kell tekerni valamilyen kötözőanyaggal)

Így lesz a féltett növénykénkből egy csonk, melyre rákötöztünk egy termő ágat. Érdemes a nagy leveleket félig levágni, hogy kevesebb legyen a párolgási felület. Párás, meleg helyen kell tartani. A kötözést akkor kell levenni, amikor a termő ágon új hajtás nő. Kezdő kertészeknek a tél végét, tavasz elejét ajánlják, de akinek van üvegháza, az egész évben megfelelő körülményeket tud biztosítani a növénynek.

Idősebb növénynél is meg lehet ezt csinálni, de akkor már nem a tőnél, hanem feljebb, kevésbé vaskos ágnál. Ekkor viszont a termő rész csak felül lesz, alul marad a vad alany.

Pár éve próbálkoztam az oltással, de nem sikerült. Nem jól illeszkedett össze a két növény, így nem nőttek össze. A felső rész elszáradt, de az alsó rész hozott új hajtásokat. Így ő nem pusztult ki. Újból próbálkoztam, de ekkor már egyik növény se élte túl oltási kísérletemet.

Sok sikert!

Évi5 Creative Commons License 2005.05.27 0 0 909

Sziasztok!

Lefényképeztem a virágzó kis narancsfámat és a kis citromfámat.

Ők lennének azok:

Narancsfa

Narancsfa

Citromfa
Évi5 Creative Commons License 2005.05.27 0 0 908
Ha mind megnő, kész dzsungel lesz nálad. Kiülsz alájuk, és ha kedved szottyan valamilyen finomságra, csak ki kell nyújtanod a kezed.
Előzmény: Don Palesz (907)
Don Palesz Creative Commons License 2005.05.27 0 0 907
Ja meg a licsi is lassan, de növekszik.
Előzmény: Don Palesz (906)
Don Palesz Creative Commons License 2005.05.27 0 0 906
Virágzik a tavaly ledugott citromág!:) A többi növény is megvan, a mangónak már 16 levele van, az avokádók szépen nőnek, a termő, és a fagyálló banán is úgy néz ki, növekedésnek indult, a fagyálló citrom nem nő, de nem is pusztul, csak a dinnyefa néz ki kicsit ramatyul, jó lenne már valahogy eltalálni a gusztusát...
Évi5 Creative Commons License 2005.05.27 0 0 905

Szia Xukac!

Én az olvastam és hallottam kertésztől, hogy azok a citrusfélék, amelyek magról keltek ki, kb. 15-25 év múlva saját maguktól is teremnek. (Anyukámnak van egy kb. 17 éves mandarinfája, még nem terem.)

Amit nemrég vettél kis termő citromot, szerintem a következő okok miatt szárad el az új hajtásai:

- kevés víz (nem valószínű)

- erős napfény. Ha nemrég vetted, és kiraktad napozni, még nem szokta meg az erős napfényt, a meleget. Fokozatosan kellene hozzászoktatni a természetes napfényhez, először árnyékosabb helyre kéne rakni. (Eddig biztosan üvegházban éldegélt, érzékeny lehet rá.) A mellette lévő, magról kelt citrom már kikelésétől fogva az adott körülményekhez hozzászokott.

Szerintem.

Ne add fel, sok örömed lesz majd bennük.

Sok sikert!

Évi

Előzmény: xukac (904)
xukac Creative Commons License 2005.05.26 0 0 904

Én azt szeretném megkérdezni, hogy azok a fák mennyi idősek? Eddig csak citromot és mandarint ültettem, de miután megláttam ezeket a szép kis fákat, vettem gyorsan egy grapefruitot és a magjait gyorsan elültettem. Úgy rémlik, mintha valaki korábban azt írta volna, hogy a magról vetett grapefruit terem(?), csak nem vagyok biztos benne. Jól emlékszem?

Másban is szeretném a tanácsotokat kérni: pár hónapja vettem egy kb. 40-50 cm-es citrom dugványt, amelyen virágok is voltak. Mi sem természetesebb, mint hogy minden kis termés lehullott, de az a problémám vele, hogy a kis hajtások is sorra leszáradnak. Valamit nem jól csinálok? A régi levelei (amelyek a kisebb párolgás miatt el vannak vágva) megmaradnak, de egyszerűen az új kis hajtások még 2-3 mm-es korukban leszáradnak. Ez 2-3 alkalommal fordult eddig elő. Lehet, hogy valami nem tetszik neki? Mellette van a magról kelt citromom, az meg gyönyörű, rengeteg néhány leveles kis hajtás van rajta és nől, mint az őrült.

Ugyanakkor vettem 2 kis dugványt is, amelyeken 2-3 levél volt. mindkettő elkezdett hajtani, 3-4 levélig rendben volt minden, majd az ezt követően fejlődő hajtások szintén leestek és azóta csak elvan mindkettő. Ráadásul földrajzilag nem is egy helyen vannak.

Miért nincs nekem a termő citromokkal szerencsém? :((((

Előzmény: Turjil (895)
Évi5 Creative Commons License 2005.05.26 0 0 903

Szia Sszilu!

Ha elfogy a spray, lehet hogy akkor áttérek erre a szerre.

Ez a rózsáimra is jó lesz, ha tetvesednek.

(Milyen dolog az, hogy atomtámadás ellen nem véd?)

Szia!

Évi

Előzmény: Sszilu (902)
Sszilu Creative Commons License 2005.05.25 0 0 902

Szia!

Igen, nem, atomtámadás ellen nem véd, de pajzstetűre kiváló a cucc!

Sok sikert!

Üdv.: Sszilu

Előzmény: Évi5 (890)
Évi5 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 901

Szia!

Ne félj, nem fognak kipusztulni. Ha nem is fogja meg az új ág, akkor is a növény többi része élni és virulni fog.

Ha megfogja, akkor csak az onnantól eredő hajtások lesznek termők, az alapnövény nem.

(Egyik ismerősöm egy egyszerű szilvafával azzal kísérletezgetett, hogy az egyik ágát átoltotta almává, másikat körtévé, stb, stb....  Volt pár darab amelyik megfogta, így egy fán lett többféle faága. Sajnos nem termett, mert a szilvafa kiszáradt, öreg volt. Pedig érdekes lett volna.)

Előzmény: Turjil (899)
Kiskertész Creative Commons License 2005.05.25 0 0 900

Ekkora citromokat csak Sziciliában láttam tegnapig. Ezt egy üvegházban készítettem, itt nem messze tőlünk. Tele van minden féle gyönyörűséggel. A narancsfa is roskadozik. Én csak álltam ott, szagoltam az illatos virágokat, és közben csorgott a nyálam a gyümölcsök láttán.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!