Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Nem tudom, mennyire szabványos az én keverékem, de nálam bevált. Karácsonyra kaptam a banánfát, de már a 12. levét hozza, az előző is 75 cm hosszú, plusz a szára, azóta a legújabb levél magassága is 30 cm-rel van magasabban, mint akkor, a törzse is sokat vastagodott.
Szóval általános virágföldet veszek a közeli virágosnál, ezután jön a "főzőcskézés": ízlés szerint homokot (én marosit, mivel Szegeden ez van) és tőzeget. Ezt a kettőt kb. fele-fele arányban, és a földhöz viszonyítva, úgy jó negyede, szűk harmada. Na, hogy kényztessem is a kis aranyost, vettem "Fito Horm 39 K" káliumoldatot. (itt 490 Ft. volt).
Minden reggel megkapja a fél liter vizét, de minden hó 1-én, és 15-én a fél l vízbe 10 ml káliumoldat jár. (ezt csak azért így csinálom, mert a hónap elejét és közepét könnyebb megjegyezni, mintha más időpontot választanék). Ezen kívül napjában többször, mikor eszembe jut, akkor spriccelővel is kap egy kis permetet. (elfelejtettem mondani, nem viszem a szabadba, mert nem szeretném, ha a szél szétszaggatná a levelet, így egészben jobban tetszik, viszont az ablak előtt úgy reggel 8-tól du 16-ig éri a nap).
Hogy jó-e a keverékem? Dönts el: Amikor megkaptam, kapott egy, akkori 18-as lakás helyett egy 26-ost. Jó fél év alatt ezt a cserepet is kinőtte - tele volt gyökérrel - most egy 35-ös-ben lakik már egy hete. Gyanítom, hogy karácsony körül újra át kell ültetnem!
Jut eszembe, hogy nézem a leveledet. Tavasszal vettem itt önporzós kivit, lesz is rajta 5-6 szem termés, de azért reszelt az ördög, mert Évi5 írta akkoriban, hogy az elvetett kivimag nem kel ki (hallotta vkitől). Na én is vetettem boltból vett kiviből kibányászott magokat, és nálam is már a sziklevélen kívül 2-3 kis fodrosszélű levélkéi vannak.
A citromfáimnak sem olyan haragos zöldek a levelei, hanem inkább irígykednek, sárgák, de remélem, hogy a kb 3 héttel ezelőtti átültetés után színt váltanak az új levelek (hogy őszinte legyek, trehány módon több, mint 10 éve ugyanabban az edényben voltak)
Köszi az infót, bár én a banán-talajra kérdeztem rá:) Amúgy a citromfácskákkal sem ártana valamit csinálnom, mert a vadcitromot kivéve, mindegyiknek sárgás a levele, lehet, hogy vashiányuk van. Vannak fényképek, de ritka ócska géppel lettek csinálva, és elég vacak minőségűek. A licsi még elég kicsi, olyan 15 centi magas lehet, elég lassan növöget, meg kicsit betegesen néznek ki az utolsó levelei, gondolom valamilyen tápanyagból hiányt szenved, vagy nem a neki megfelelő helyen van tartva, sajna semmit nem találtam róla a neten, hogy hogyan kéne nevelni. Én a licsimagot is előbb csíráztattam, emellett a végéről lekapirgálgattam a kemény héjat, de kb a harmadánál abbahagytam, mert nemnagyon akart lejönni, és féltem, hogy esetleg megsértem a magot. Aztán mikor elkezdett csírázni, még egy kicsit kapartam le a maghéjból, mert úgy láttam, hogy az eléggé akadályozza a csírázásban, majd később elültettem. Először hajtott egy szárat, de az elszáradt, ekkor hajtott másik kettőt, most azok vannak meg, lehet, hogy az egyiket le kellene vagy kellett volna vágnom, hogy a másik jobban fejlődjön, de sajnáltam. Ja meg kelt egy vagonnyi kivi is magról
A citromnak inkább laza talajra van szüksége. Rappaiék ezt az összetételt ajánlják:
Citrusfélék talaja: Kerti föld vagy 80% Novobalt 20% Folyami homok + OSMOCOTE OSMOCOTE: - olyan speciális gyantaburokkal körbevett műtrágya, mely a növények fejlődéséhez szükséges minden tápanyagot tartalmaz. Nem lehet túladagolni, mert csak annyi kerül a talajba, a gyantaburkon keresztül, amennyit a növény elhasznál. 3 - 6 - 9 - 12 - 14 hónap hatástartamú formák léteznek.
A marhatrágyát is nagyon meghálálják.
Fényképet nem tudsz felrakni? Kíváncsi vagyok a növényeidre. Mekkora már a licsi? Anyukám is rakott el a földbe magokat, eddig még nem kelt ki egy sem. Olvastam, hogy elég maceráns nevelni, érzékeny a hidegre.
Szép lehet az avokádód is. Ha tudsz, rakj fel fényképet, tényleg nagyon érdekel. (Lyukas az oldalam a kíváncsiságtól)
A banánfának laza, vagy kötött talajra van inkább szüksége? Amúgy nagyjából jól vannak a növénykéim, a legnagyobb avokádóm már majdnem 80 centi magas, nemrég ültettem át nagyobb cserépbe. Egy másik avokádó meg magától kettéágazott. A vadcitrom is növekszik szépen, már 10-15 centis hajtásai is vannak. A mangó szépen hozza az új leveleit A dinnyefa is növekszik egy kicsit, nőhetne jobban is, akárcsak a licsike.
Új vagyok még itt. Azt szeretném megkérdezni vásároltatok e már a Rappaitól citrust? Én egy citrus limettát szeretnék beszerezni, de eddig csak egy helyen láttam nagyon picikét és közel nyolcezer volt az ára. A Rappainál jóval barátságosabb árakon vannak viszont nem tudom mekkora milyen idős növényeket árul.
Ez citromnál amúgy milyen gyakori? Mert nekem van kettő, amelyiknél ugyanez a helyzet, csak az egyik "fele" kicsit kisebb, és lassabban nő, de megvan. Vagy nem jól értettem, hogy egy magból két hajtás született?
Alig várom már a találkozást. (És imádom a meglepetéseket)
Majd egyszer, ha megoldható, szeretnék én is ellátogatni hozzád.
Ha nagyobbak lesznek az ikrek, szerintem különbözőek lesznek majd. Ha az egyiket éri valami (leesik egy levél, valamilyen tetű megtámadja, vagy egyszerűen csak rossz napja van), máshol fog majd hajtást hozni. De addig teljesen egyformák lesznek. Szerintem... (Ilyenkor mindenkinek a csirkés srác jut eszébe a tévéből?)
Mint a képeken is láthatod, mind a két sziklevélen, ha nem is pontosan ugyanúgy, de (most jobbról, vagy balról, ez nézőpont kérdése) mind a kettőször kettőn formai hiba van. (egy kis horpadás). A két első normál levél ugyanarra az oldalra indult meg, és méretre is azonosak (magasságra szintén). Most mindkettő hozza a következő levélkét, és egyformás kb 1 mm-es a hajtás. Nem vagyok észnél, ilyen tényleg csak az ikreknél lehet.
Visszatérve a mailre: ha itt tegeződünk, - ez az elfogadott társalgási stílus, - akkor ott sem változtassunk a stíluson. Ha elmegyek, lesz egy meglepetés a számodra, ha megveszel, akkor sem fogod kitalálni, mi az, de azt elárulom: egy növény.
Kíváncsi leszek, idősebb korában is teljesen egyformák lesznek-e, vagy akkor már külön élik életüket, másképpen fognak fejlődni.
Apósomtól szoktam elkunyerálni a digitális fényképezőgépét, nincs sok tapasztalatom velük. A legelső alkalommal rengeteg közeli képeket készítettem, szinte mindegyik tökéletes lett. Azóta se sikerült megismételnem ezt a mutatványomat. Ezért jó a digitális gép, le lehet törölni az elmosódott, homályos képeket.
Az ikrek fejlődéséről kérnék szépen további fényképes beszámolókat!
A mail megkaptam, köszi. Most megpróbálok a sziámiakról küldeni két képet. Az a bajom ezzel a géppel, hogy az automatája nem arra áll be élesen a közeli képnél, amire szeretném, kézinél meg 0.5 m a legkisebb távolság. (meg még nem is régóta van meg a gépem, még sokat kell tanulni, gyakorolni)
Kíváncsi vagyok, hogyan nézhet ki a sziámi növénykéd.
E-mailt küldök, hogy a találkozást megbeszélhessük.
Nálam, a kiállításon vett narancsfa most kezd el másodjára virágozni, de még csak bimbók vannak, még nem nyíltak ki. A kis citromfám nem hozott és most se hoz még virágot, de anyósomé már másodjára virágzik, 2 ici-pici citromkezdemény látszik, talán megmaradnak. Anyukámnak a citrancsa (télálló narancs) is másodjára virágzik, egy pici, borsónyi kis citrancs kezdeménye van.
Igazad van, próbáljuk meg, mi lesz a sziámiakból. ( az egyik helyen elrontottam, mert azt írtam legyenek, pedig helyesen: lögyenek.) Hiába, az "embör" idővel már felejt. Érdekekes módon a szilevelek utáni első rendes kis levélke is midkettőnél ugyanabban az irányban fejlődött. Egyszerűen elképesztő, ilyet még nem tapasztaltam. Csináltam pár képet, de az a bajom, hogy digigéppel közelről még nem tökéletesek a képek, nem mindig az az éles, amit szeretnék. Néha megpróbálom átverni a gépet azzal, hogy a készítendő rész mellé egy papírlapot teszek, ennek a távolságát méri be az automata, ezzel viszonylag jó képeket lehet készíteni. Ha majd lekicsinyítem a sziámi fáról készült képeket, akkor felteszem a Netre. (mivel közel lakunk egymáshoz, egyszer majd szeretnék átmenni hozzátok egy "tanulmányútra" (Szeged-Hmvhely nem nagy távolság, emilem, ha minden igaz publikus, bár a múltkot saját magától titkosította magát, és ezt vettem észre másokkal is, néhány hónapja még "küld", most meg "nem publikus"). Valami történhetet a központban!
A banánfámat viszont tényleg hamarosan átültetem, mert szerintem kinőtte a házát fél év alatt.
Még egy: amit a szegedi virágkiállításon vettem citromfát, a közel 60 virágból csak 3 volt bibés (lány(, egy sem maradt meg, most megint hozott két virágot, de ezekben sem volt bibe. Szóval az új szerzeménnyel nincs szerencsé.
Neköm az a véleményöm, hogy nem köllene kivágni egyikőjüket sem. Grapefruitja mindönkinek löhet, de sziámi grapefruitja már nem. Mög köllene várni, hogy mi lösz belőlük.
(Egyébként, elég fura olvasni és írni is tájszólásban. De jól hangzik. Pl: Öttem könyeret möggyel, ha nem köll, tödd el, majd mögöszöd hónap röggel!)
Állítólag, a banán akkor jobban termőre fordulhat, ha nincs körülötte sok fióka, legfeljebb csak egy.
Még valamikor febr. elején írtam először, akkor fényképet is mutattam a banánfámról, amit karácsonyra kaptam. (akkor hozta az első levelét). Na, ezt az őrültet akkor átültettem, azóta már hozott 11 levelet, két fiókát, és az az érzésem, hogy nagyobb lakásba (cserépbe) kell költöztetnem. Valahol olvastam, ha azt akarom, hogy teremjen, akkor min. fél m3-es edény kell neki, de ő csak még 30 l-es kislakásban tengeti az életét. Az átmérője is mocskosul megnőtt. Na persze, nem koplaltatom, minden hó elején és közepén a fél liter öntözővízbe belemérek 10 ml FitoHorm 39 K nevű káliumoldatot. (1 l = 490 Ft, nem drága). Az egyik legnagyobb kálium kajaforrás a banán.
A másik része a topiknak a citromfa. Ez nem éppen citrom, de roppant érdekes. (a hozzászólásaimat iradalmi nyelven szoktam írni, de most a saját "anyanyelvemet" használom, hátha érdekesebb lesz). Na elvetöttem a grapefruit magot, ami elég kövér vót. Egy jó hét múlva elkezdött kikelní, de gyanúsan. A két szár egymástú 3 mm-re. Egyforma magasan mindkettő hozott egy-egy levélkét, de a sziklevélön is szinte ugyanott vótak a hibás részök. Ilyet én még nem halottam, hogy a növényeknél is legyenek sziámi ikrek. Mit gondoltok, ha egy kicsit nagyobbak lesznek mögpróbáljam-é szétválasztani űket, vagy csak égyszerűen vágjam ki az égyiket.?
Na, ha valakinek nem tetszett, akkor ezt a részt deletálja, viszont a banánfával, és a grapefruit növendékkel kapcsolatos írásaim igazak.
A "gyanús por" neve INCIT gyökereztető por, van belőle INCIT-1, -2, -4, -8, ezek a bennük lévő alfa-naftilecetsav (szintetikus auxin-analóg) koncentrációjában különböznek: 0.1; 0.2; 0.4; ill. 0.8% NES van hintőporba keverve. A fás szárúakhoz ill. nehezen gyökerezőkhöz kellenek a magasabb koncentrációjúak, én mostanában már - a pletyka és a zöldike kivételével :-) - mindenhez használom ezeket, nekem rosszabb még sosem lett az eredés, mint ezek nélkül.
Minden jobb kertészboltban kaphatóak pár száz forintért, és egy ifjú amatőrnek egy olyan decis dobozka nyugdíjig kitart.
Általában termő ágról szokták szaporítani ezeket a fákat. Levágnak egy termő fáról egy ágat, földbe dugják, kigyökeresedik. Szinte azonnal virágozhat. (Sajnos, szinte azonnal le is potyognak virágzás után.) Erősödnie kell a fának.
Ezt a kis narancsfát tavasszal vettem, ha jól tudom, 15 virág volt rajta. Szépen kinyíltak, majd lepotyogtak. Azóta hozott új hajtásokat, és pici bimbók is látszódnak már.
Ez a második az anyukám télálló narancsa (citrancs). Ezt is tavasszal vettük, már másodjára virágzik. (Jobb oldali ágon kis fehér bimbó)
Ez egy kics mandarinfa. Rengeteg új hajtást hoz, köztük van pár bimbókezdemény is.