Köszi:) akkro pontosabban utánaolvasok, hogy akció után "mire lehet számítani ". Most ahogy néztem, az Unicreditnek a legkedvezőbb a 4,74 (6 hónap), uána 6,34...hmm... az otp-nek is utána nézek már, eddig azt néztem, vhogy a köztudatba az van beíródva, hogy az egyik leglehúzóbb bank.. CIB akciós 2,99 hmm... hát igende nem tudni mire lwehet számítani akció után
2. A CIB, FHB, Unicredit és az Erste sem rossz bank, szerintem az OTP sem az, nem tudom, mi baja van vele mindenkinek, aki a közelében sem járt.
3. A thm most a CHF-hitelre az MNB szerint 6,5 százalék körül van átlagban, ez, ha akciós, valszeg felmegy a régebben futó hitelek szintjére minden banknál
4. Az akció persze, hogy kedvező. Ha nem így lenne, mi értelme volna? Hogy utána mi várható? Van, ahol megmondják pontosan, van, ahol azt mondják, majd a hirdetményben benne lesz, vagy hogy a ktg-einkhez igazítjuk a kamatot. Nem tart örökké, ez a lényege.
5. Az ltp-vel kapsz évente maximum 72 ezer forint állami támogatást, ha többen vagytok tulajdonosok, az OTP-nél legalábbis több (maximum 5) ltp-t is be lehet kapcsolni, az többször 72 ezer forint. Ez ingyen pénz, vedd fel, ha gondolod. A hátránya, hogy a ltp-be gyűlő tőkét csak 4 év után törlesztik be a tőketartozásodba, vagyis addig nem csökken. Akkor érdemes belevágni, ha nem akarod eladni a lakást addig, amíg az ltp ki nem fut. Ha kifutott, az OTP-nél újra lehet kötni az ltp-t. Az a lényeg, hogy egy lakáshitelre egyszerre vagy külön maximum 5 db-ot köthetsz.
6. Gyorsaság. Ahogy én látom, ez a bankok belső szabályzatától, belső kommunikációjától függ. Van pl. olyan bank, amelyik az ügyfelet küldi a központba, van, amelyik a papírokat. Ez utóbbinál elakadhatnak az ügyek a fiókban, ha Gizike, a főnök, az akárki szabira/táppénzre stb. megy, vagy lejárhat egy-két papír (földivatali, adóigazolás) szavatossági ideje ügyintézés közben. Meg az is megesik, hogy Gizike még csak két hete dolgozik ott, nem eléggé felkészült, így csak utólag jut eszébe, hogy egy-két papírt még be kellene hozni.
Inkább az ellát javasolnám, az ersténél újabban nagyon lehúzzák az értékbecslést és az inkább a jövedelmet veszi alapul- legalábbis az én hiteleimnél. Tulajdonképpen az a kérdés, h befektetéssel kombinált hitelt akarsz vagy annuitásost.
Köszi a válaszokat! Az erste nekem is az egyik jelölt lakáshitelre (5,5 millió 15 évre, chf). melyik bankot tudnátok még ajánlani chf alapura? Cib, fhb, unicredit?...tudnátok jo érveket modnai? nézegetem a kondikat, de vhogy nem tok dönteni:S és persze számítana az is h ne tetü módon intéződjön..:) tapasztalat alapján melyik a kedvezőbb bank értem ugy, hogy kamatperiódus után nem 3%-kal emelik meg a kamatot:) Akciós kamatokról mik a véleények? kedvező, h nincsenek kezdeti ktgek, mert pár száz ezer spórolás, de nem tudom h utéána mi várható...ill. ltp-vel kombinált chf hitelek? lényegesen kedvezőbb lehet, mint a standard chf hitel?..:S
Van egy ilyen sor a szerződésben: "A Bank a kamatnak az Adós számára kedvezőtlen változtatására akkor jogosult, ha a tőke- és pénzpiaci kamatlábak változása, a Bank forrásköltségeinek a változása ezt szükségessé teszi"
ELENYÉSZŐ a banki kamat éves szinten, sőt még a teljes törlesztő részlet is ahhoz képest amennyi adót befizetek! Na ez a szemétség, nem is az amit a bankok csinálnak. Ők legalább adnak valamit cserébe ezért, a pénzüket használod.
Rosszul fogalmaztam, előre tervezetten nincs kamat változtatás amit kikötne a bank a futamidő végéig, de ettől még lehet. És ugye minden bank mindig jogosult egyoldaluan változtatni.
Természetesen benne van a szerződésben hogy az első 6 hónapban ennyi a kamat utána változhat. Senki nem mondta hogy ilyen marad a világ végéig. De az OTP-nél sem. Akkor zárjuk a témát, majd 1 év múlva visszatérünk hogy kinek mennyi ;)
Persze, hogy változó, mert hosszú időre szól. Minden banknál az van beleírva a szerződésekbe, hogy változó, az Ersténél is, hidd el. Attól, hogy bacott beleírni a hirdetménybe, még változhat - ezt az opciót meghagyja magának a bank -, nézd majd meg alaposan a közjegyzői szerződésedet, ha aláírod, és tudósíts. Kíváncsi vagyok, abban benne lesz-e, hogy a világvégéig marad a kamat.
Az OTP- link ugyanaz mint amit te linkeltél be. Nem értem miért nem jön be neked, kimásolod, beszúrod a böngészőbe és Enter. Sajna a Firefox nem szúrja be linkként :P
De nem érted az Erste hirdetményében meg az van hogy a futamidő végéig 5.49% és mellette hogy 6 hónapos kamatperiódus? Azt OTP-nek is 6 hónapos kamatperidódusa van (feltételezhetően az 1. évben tartani fogja az akciós kamatot) és ő is bármikor egyoldaluan változtathat bármikor a hátralévő 19 évben egy 20 éves hitelnél. Teljesen mindegy hogy mi van a hírdetményben. Na én már kicsit unom a dolgot, ha nem érted amit akarok modani akkor szerintem hagyjuk...
"Semmit nem mond arról, mennyi lesz a hetedik hónaptól marad-e a kamat. "
Az OTP se hogy mi lesz a 13. hónaptól. Semmi nem köti a 5.45% kamathoz a 13. hónaptól. Most ezt mondja, de egyoldaluan simán megváltoztathatja. De már nem akarom ezerszer leírni :)
Az Erste meg azt mondja hogy 5.95 a kamat es 0 a kezelesi az elso evben a masodikban a harmadikban es igy tovabb, HA kozben nem valtozik semmi.
Úgy legyen. Bár én nem láttam, hol, mikor mondta ezt az Erste. Azt Erste, ahogy én látom, azt mondja, most ennyi a kamat, kezelési ktg. nincs, és nem is lesz, és hat hónapos a kamatperiódus. Semmit nem mond arról, mennyi lesz a hetedik hónaptól marad-e a kamat.
"Miert az OTP-nel meddig lesz annyi? Ki hirdet akcios beeteto torleszto reszletekkel ami csak az elso evben van? Meg nyilvan ingyen valhatsz a vilaghitelnel, csak eppen a kamat azonnal felmegy es fizeted 2x a valtlasi veszteseget... Ez mar persze nem fer bele a reklamba. Azert Csanyirol sem a szeretetszolgalat jut eszembe ;) Nem azt mondom hogy nem valtozhat a kamat az Erste-nel, de azert az OTP fejere se rakjunk mar gloriat..."
1. olvasd már el mé1szer légyszi, hogy mit írtam...Nem raktam koronát az OTP fejére, már csak azért sem, mert az egy nagy parasztvakítás....
2. nemrég csináltam egy összehasonlítást hivatalból, tekintve, hogy bankban dolgozom, és arra jutottam, hogy "A" pénzintézet kamat és kezelési ktg együttesével si olcsóbb volt, mint "B" bank csak kamatos akciója.. És mielőtt megkérdezed, standard kondikkal számolva, és direkt nem írtam bele a bankok nevét
Olvass már normáliasn légyszi..
Egyébként én az asztal túloldalán ülve még véletlenül sem ajánlanék csak kamatos hitelt senkinek...
Ha kicsit gondolkodsz, rájössz, hogy miért, a választ viszont ne a törlesztőben keresd...
Ez nem vita, csak nagyon nem erted amit akarok mondani. Az OTP azt mondja hogy 3.95 a kamat es 0 a kezelesi az elso evben. Aztan a 2. evtol 5.45 a kamat 2.01 a kezelesi es tovabb is, HA marad minden ahogy most van, es mondjuk kozben nem emelkedik mondjuk a svajci kamat. Ez csak egy TERVEZETT kamat. Az Erste meg azt mondja hogy 5.95 a kamat es 0 a kezelesi az elso evben a masodikban a harmadikban es igy tovabb, HA kozben nem valtozik semmi. Mind a kettonel ott a lehetoseg a valtozasra. Erted???
Az hogy ki mit ad meg azt csak arra irtam hogy hol mennyire korrekt a tajekiztatas, es mennyire jatszanak az ugyfel tudatlansagara es arra hogy nem szamol utana... Emelett persze mind a kettonel ott van az arfolyamkockazat de az evidens...
Kedves szakértők, ahogy látom, vannak itt néhányan, én is előállnék egyéni kérdésemmel, hátha tudtok tippeket adni. Alaphelyzet a következő: Amit szeretnék, az egy lakás, kb. 20 millió körüli értékben (természetesen még nincs kiválasztva, mert lehet, hogy meg sem valósítható jelen körülmények között). A gond az, hogy önerőm nincsen. Van viszont egy olyasmi (vagy talán pont olyan) AXÁ-s szerződésem, mint podani fórumtársnak, AXA Kombi jelzáloghitel elnevezésű konstrukció, 10 millióra szól 20 éves futamidő mellett, közel 3 éve van fizetve folyamatosan. Az éves inflációs emelésnek köszönhetően már 12 millió körülire nőtt, de ez, úgy tudom, nem számít a hitelfelvételkor, csak a garantált összeg. (Annyiban talán mégis, hogy ilyen ütemű emelkedés mellett és a remélt hozamot is hozzászámítva a futamidő felénél simán betörleszthető lesz belőle 10 millió.) Van továbbá elég jó és 100%-ig igazolt jövedelmem, amiből jelenleg albérletben lakom - nagyjából ezt az összeget tudnám felhasználni a hiteltörlesztésre is, úgy havi 100 ezer körül (mivel vannak más törlesztendő hiteleim, autó stb.). Van továbbá egy családi ház, ami a család közös tulajdona, áruljuk, de egyelőre nem tudtuk eladni - pedig a rám eső rész tudná fedezni az önerőt bőséggel, viszont ez tehermentes, és nem is szeretném-szeretnénk hitellel megterhelni, szóval ez voltaképpen nem is játszik. A kérdés az, hogy mit érdemes ilyenkor tenni :-) Létezik valóban önerő nélküli konstrukció, ami ilyen feltételek mellett megáll? Nézegettem a lízingeket, de ekkora értékű lakásnál az induló költségek megközelítik a lakás árának az 5-10%-át, amivel már lakáshitelt is lehet kapni - meg talán amúgy sem optimális az a megoldás erre a helyzetre. Az is lehet, hogy nem érdemes küszködni, hanem ki kéne várni a házeladást, csak ugye az albérletezés nem éppen a leggazdaságosabb felhasználása a pénznek, mondhatni az ablakon való kidobás. Előre is kösz.
Nem akar megnyílni a tábla, de sejtem, mi van benne. az elsőtől a 240. hónapig a törlesztők.
Amúgy szerintem meddő a vita. Nekem jobban fekszik, hogy tudom, milyen kamatot terveznek az első kamatperiódus után bevezetni, ez korrekt.
Neked meg azt tetszik, ha megmondják, mennyi lesz majd a törlesztőd, amit én seggtörlőpapírnak tartok, mert abból maximum a CHF-rész igaz, a HUF-rész az árfolyamtól függően ingadozik.
Meg aztán mindenki tudja, hogy az akciós frankhitel maximum kb. 7 ezer/hó/millióba, akció után meg 8 ezer/hó/millióba kerül.
Én szívből kívánom, hogy nálad ne így legyen, de én nem nagyon reménykednék, hogy amíg világ a világ, ennyi marad a törlesztő, még egy ilyen táblázat után sem.
Nem a kamatot kérdeztem hanem a törlesztő részletet. Van egy várható (!) kamatod és kezelési költséged azt csá'... Hidd el hogy az emberek 90% ne fog számolgatni, majd csak megkapja a csekket. Csak a korrekt tájékoztatásra mondom ezt, miszerint a Erste szemét az OTP meg egy angyal :)
A japán jen hitel azért teljesen más tészta, csinálja aki bátor, most maradjunk a CHF hitelnél. Meg eleve a Jennél havi a kamatperiódus, nagyon ingadozó a HUF-JEN árfolyam, és nagyon lent is van. 16ezer csak a mese max pár hónapig. Beetetésre jó. Hát engem nem hat meg hogy 15 nappal hamarabb szól, aki úgy vesz fel hitel hogy akkor a következő 15 napban kevesebb kenyeret vesz az már elég nagy baj. Szóval azon kívül hogy OTP-s vagy még mindig nem tudom hogy miért vagy biztosabb benne hogy tartják a kamatot.