Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Sajna a legnagyobb avokádóm leveleinek szélei barnulnak meg, mintha száradnának el, de mivel vizet kapott mindig eleget, így nem hinném, hogy elszáradás lenne a baja, talán vmi gombabetegség, esetleg a nap kiégette, bár korábban is a napon volt, és akkor nem volt baja. Van valakinek ötlete, mi lett a növénnyel?
A közönséges levéltetvek is termelnek "mézharmatot". Felszívódó rovarölő szert vegyél, mert a pajzstetveket a burkuk védi a síma növényvédő szerekkel szemben.
A pajzstetvek burkát egy híg mosószeres permetezés is oldja . Ez a "bio" védekezés.
Köszönöm a segítséget! elszaladok a gazdaboltba, mert én még nem permeteztem így nincs itthon semmi. a te leírásod teljesen ráillik a jelenlegi állapotra. sőt, ha emlékezetem nem csak, már egy ideje ragad, csak nem tudtam, hogy mitől és hogy ez bajt jelez.
A maradék leveleken valószínűleg pajzstetveid vannak, azok olyan mocskok, hogy összeragacsolnak mindent, még az Isten is ragad, és ebben az édes táptalajban a fekete penészgomba gyorsan szaporodik (ugyanez van a körtefán is, először a körte levélbolha a ragacsos édességgel mindent leszór, aztán jön a fekete penészgomba). Javaslatom a komplett rovar- és gomba elleni permetezés. (nevet azért nem írok, mert nagyon sokféle van forgalomba, és ha Neked nem pont az van, hanem egy másik nevű, nem kell mindjárt elszaladni vásárolni).
A vizsgálattal kapcsolatban sajna nem tudok tanácsot adni.
eddig szépen termő citromfám beteg. levelei alig vannak, és amik vannak azok fekete ragacsos valamivel vannak bevonva. terméssel tele van, de gyanítom, ha így hagyom elpusztul. találkozott már valaki ilyennel? olyan mintha fekete penész lenne a leveleken.
melyik boltban lehet így vizsgáltatni a leveleket?
Nekem egyik évben a banánom földjén ugróvillások éldegéltek. Aztán egy kis permetszerrel megszabadítottam tőlük a növényt, hála isten azóta nem fordult elő, de meg voltam győződve róla, hogy a földdel került oda, hoszen előtte nem rég lett átültetve.
Szia. Ma voltam vetőmagboltban és vittem magammal egy levelet. A mikroszkópban megnézte az eladó és gombás is meg atkás is. Úgyhogy vettem mindkettőre (remélhetőleg) gyógyírt. Ami a szárat illeti: próbálgattam utánaolvasgatni, de túlságosan nem lettem okosabb. Lehetséges, hogy a földje túl tömör, bár ezzel a földdel vettem, úgyhogy ez elvileg nem lehet. Meg talán lehet valamilyen gomba is, de ez majd elválik, mivel terveim szerint a gombaölővel ezt is belocsolom. Sajnálnám, ha elpusztulna, de úgy látszik nálam a nemes citromok nem maradnak meg. Már korábban írtam, hogy először én akartam dugványról szaporítani, de nem sikerült, ezért vettem "kész" növényt, bár abban kisebb a kihívás. És mégsem akar összejönni :(( De azért próbálkozom tovább :)) Azért egy kicsit irigy vagyok a növényeidre.
Nálatok hogy növöget a citromfa? Nálam újabb hajtások jelentek meg, a tavasszal vett 15-20 centis citromfácska a duplájára nőtt.
A kis narancsfám viszont nem akar nőni. Hozott új levélkéket, virágot, de csak immel-ámmal. Ráadásul, tegnapelőtt a kutyusom bejött velem a kertbe, sikeresen átgázolt rajta. Így az egyetlen megmaradt virágomat ágastól letörte. Ledugtam földbe, hátha megfogja, de nincs sok bizodalmam benne. Fóliával is letakartam, hogy párás legyen a környezete. Ha kigyökeresedne, duplájára nőne a narancsfa állományom.
A levélfoltosodást általában tápanyaghiány okozza. Hogy melyik elem hiányzik; majd otthon utánanézek a könyvemben.
A másik: barnás, ragyás foltos szár, levélhullás. Nem lehet esetleg egyszerűen csak pajzstetű a száron? Némelyik hatalmasra tud megnőni, és ha sokan vannak...
Esetleg van róla fényképed? Utánanézek majd ennek is a könyvemben.
Ha van újabb fejlemény, vagy sikerült kideríteni az okokat, számolj be róla.
Sziasztok. Emlékszem, hogy valamikor korábban volt már erről szó, de akkor nem érintett, most meg már nemigen van időm visszakeresni. Tehát az a gondom, hogy a magról kelt és már kb. méteres citromfám sok levelén barna, átütő foltok jelentek meg. Ránézésre olyan, mintha pl. megégtek volna. Mit kell ilyenkor tenni? Mi okozhatha, mivel lehet kikezelni? Sajnálnám, ha elpuszulna. A másik: a termő, kb. 40 cm-es citromomnak lehullott az összes levele és a szárán, közvetlenül a föld fölött furcsán ragyás, barnás szinezetű lett. Ez is valami betegség, vagy gomba, vagy mi a csuda? És mit lehet vele kezdeni? Előre is köszi a segítséget.
Az én fagyálló banánfám is jól néz ki. Miután megvettem, pár nap múlva kivittem a telekre, átültettem egy nagyobb bödönbe és beraktam a fóliasátorba. Azért nem nő olyan megveszekedettül, de össze sem lehet hasonlítani azzal az állapotával, ahogy vettem, szép vastag erős szára van, majdnem 1 m magas és jópár levele van.
Más. Ma voltam kinn a telken, és igencsak meglepődtem, mikor megláttam a citromfácskáimat. Az eddig sárgás leveleik megzöldültek, és megint elkezdtek növekedni. Pedig semmi különöset nem csináltam velük, illetve bepermeteztem gomba- és rovarölő mellett lombtrágyával is, viszont ezt már jópárszor megtettem korábban is és akkor nem láttam semmi hatását sem a lombtrágyának. A fagyálló citrom is gyönyörű, a fő fölfele menő hajtása 20-30 centit nőtt.
Szia Don Palesz! Hogy van a banán növényed amid Rappaiáktól vettél a kert. egyetemi kiállításon? Az enyém majdnem minden héten bontogat egy mind nagyobb levelet. Hihetetlen módon megerősödött, pedig amikor megvettem, igen nagy kételyeim voltam a megmaradásával kapcsolatban. Ahogy megvettem mindjárt ki is ültettem, ahol mintegy hónapig volt, de utána kiástam - nem merem télire ott hagyni - és egy nagyobb edénybe ültettem. Nagyon tetszik neki!
A citromok és a fagyálló banán (erről nincs kép) meg a kis kivik kinn a telken a fóliasátorban, a banán a szobában, a többi az erkélyen van. Pedig pont nem az igazi a licsi, vmilyen hiánybetegsége van, a friss levelei elég satnyák. A dinnyefa sem az igazi, bár most már azért növekszik. Sajna vmelyik állat letörte a kiscitromot, legalább a növény jobban fog talán nőni.
Megnéztem a képeket; a fantáziát is megmozgatja. (Kicsit homályos)
Annyi azért látszik, hogy szépek a növényeid. Nekem főleg a licsi és az avokádó tetszik, de a mangó is szépen nő. Egyedül a papaya az, amelyik nem tűnik elég lombosnak számomra. Lehullottak a nagy levelek, és most hoz új hajtásokat?
Hol tárolod őket? Fóliasátorban? (Az egyik képen mintha az látszott volna.) Vagy szobában?
Remélem, pár év múlva már egy dzsungelról készítesz majd fényképet, középpen veled, amint éppen az érett mangót vagy licsit szüreteled. További sok sikert hozzájuk!
Nem tudom, mennyire szabványos az én keverékem, de nálam bevált. Karácsonyra kaptam a banánfát, de már a 12. levét hozza, az előző is 75 cm hosszú, plusz a szára, azóta a legújabb levél magassága is 30 cm-rel van magasabban, mint akkor, a törzse is sokat vastagodott.
Szóval általános virágföldet veszek a közeli virágosnál, ezután jön a "főzőcskézés": ízlés szerint homokot (én marosit, mivel Szegeden ez van) és tőzeget. Ezt a kettőt kb. fele-fele arányban, és a földhöz viszonyítva, úgy jó negyede, szűk harmada. Na, hogy kényztessem is a kis aranyost, vettem "Fito Horm 39 K" káliumoldatot. (itt 490 Ft. volt).
Minden reggel megkapja a fél liter vizét, de minden hó 1-én, és 15-én a fél l vízbe 10 ml káliumoldat jár. (ezt csak azért így csinálom, mert a hónap elejét és közepét könnyebb megjegyezni, mintha más időpontot választanék). Ezen kívül napjában többször, mikor eszembe jut, akkor spriccelővel is kap egy kis permetet. (elfelejtettem mondani, nem viszem a szabadba, mert nem szeretném, ha a szél szétszaggatná a levelet, így egészben jobban tetszik, viszont az ablak előtt úgy reggel 8-tól du 16-ig éri a nap).
Hogy jó-e a keverékem? Dönts el: Amikor megkaptam, kapott egy, akkori 18-as lakás helyett egy 26-ost. Jó fél év alatt ezt a cserepet is kinőtte - tele volt gyökérrel - most egy 35-ös-ben lakik már egy hete. Gyanítom, hogy karácsony körül újra át kell ültetnem!
Jut eszembe, hogy nézem a leveledet. Tavasszal vettem itt önporzós kivit, lesz is rajta 5-6 szem termés, de azért reszelt az ördög, mert Évi5 írta akkoriban, hogy az elvetett kivimag nem kel ki (hallotta vkitől). Na én is vetettem boltból vett kiviből kibányászott magokat, és nálam is már a sziklevélen kívül 2-3 kis fodrosszélű levélkéi vannak.
A citromfáimnak sem olyan haragos zöldek a levelei, hanem inkább irígykednek, sárgák, de remélem, hogy a kb 3 héttel ezelőtti átültetés után színt váltanak az új levelek (hogy őszinte legyek, trehány módon több, mint 10 éve ugyanabban az edényben voltak)
Köszi az infót, bár én a banán-talajra kérdeztem rá:) Amúgy a citromfácskákkal sem ártana valamit csinálnom, mert a vadcitromot kivéve, mindegyiknek sárgás a levele, lehet, hogy vashiányuk van. Vannak fényképek, de ritka ócska géppel lettek csinálva, és elég vacak minőségűek. A licsi még elég kicsi, olyan 15 centi magas lehet, elég lassan növöget, meg kicsit betegesen néznek ki az utolsó levelei, gondolom valamilyen tápanyagból hiányt szenved, vagy nem a neki megfelelő helyen van tartva, sajna semmit nem találtam róla a neten, hogy hogyan kéne nevelni. Én a licsimagot is előbb csíráztattam, emellett a végéről lekapirgálgattam a kemény héjat, de kb a harmadánál abbahagytam, mert nemnagyon akart lejönni, és féltem, hogy esetleg megsértem a magot. Aztán mikor elkezdett csírázni, még egy kicsit kapartam le a maghéjból, mert úgy láttam, hogy az eléggé akadályozza a csírázásban, majd később elültettem. Először hajtott egy szárat, de az elszáradt, ekkor hajtott másik kettőt, most azok vannak meg, lehet, hogy az egyiket le kellene vagy kellett volna vágnom, hogy a másik jobban fejlődjön, de sajnáltam. Ja meg kelt egy vagonnyi kivi is magról
A citromnak inkább laza talajra van szüksége. Rappaiék ezt az összetételt ajánlják:
Citrusfélék talaja: Kerti föld vagy 80% Novobalt 20% Folyami homok + OSMOCOTE OSMOCOTE: - olyan speciális gyantaburokkal körbevett műtrágya, mely a növények fejlődéséhez szükséges minden tápanyagot tartalmaz. Nem lehet túladagolni, mert csak annyi kerül a talajba, a gyantaburkon keresztül, amennyit a növény elhasznál. 3 - 6 - 9 - 12 - 14 hónap hatástartamú formák léteznek.
A marhatrágyát is nagyon meghálálják.
Fényképet nem tudsz felrakni? Kíváncsi vagyok a növényeidre. Mekkora már a licsi? Anyukám is rakott el a földbe magokat, eddig még nem kelt ki egy sem. Olvastam, hogy elég maceráns nevelni, érzékeny a hidegre.
Szép lehet az avokádód is. Ha tudsz, rakj fel fényképet, tényleg nagyon érdekel. (Lyukas az oldalam a kíváncsiságtól)
A banánfának laza, vagy kötött talajra van inkább szüksége? Amúgy nagyjából jól vannak a növénykéim, a legnagyobb avokádóm már majdnem 80 centi magas, nemrég ültettem át nagyobb cserépbe. Egy másik avokádó meg magától kettéágazott. A vadcitrom is növekszik szépen, már 10-15 centis hajtásai is vannak. A mangó szépen hozza az új leveleit A dinnyefa is növekszik egy kicsit, nőhetne jobban is, akárcsak a licsike.
Új vagyok még itt. Azt szeretném megkérdezni vásároltatok e már a Rappaitól citrust? Én egy citrus limettát szeretnék beszerezni, de eddig csak egy helyen láttam nagyon picikét és közel nyolcezer volt az ára. A Rappainál jóval barátságosabb árakon vannak viszont nem tudom mekkora milyen idős növényeket árul.
Ez citromnál amúgy milyen gyakori? Mert nekem van kettő, amelyiknél ugyanez a helyzet, csak az egyik "fele" kicsit kisebb, és lassabban nő, de megvan. Vagy nem jól értettem, hogy egy magból két hajtás született?
Alig várom már a találkozást. (És imádom a meglepetéseket)
Majd egyszer, ha megoldható, szeretnék én is ellátogatni hozzád.
Ha nagyobbak lesznek az ikrek, szerintem különbözőek lesznek majd. Ha az egyiket éri valami (leesik egy levél, valamilyen tetű megtámadja, vagy egyszerűen csak rossz napja van), máshol fog majd hajtást hozni. De addig teljesen egyformák lesznek. Szerintem... (Ilyenkor mindenkinek a csirkés srác jut eszébe a tévéből?)