bomba hir! jovo marciusban a from a buick 8 helyett egy novellaskotet jelenik meg kingtol amerikaban. a buick szeptemberre tolodott, az everything's eventualban pedig a cimado muvon kivul a six stories 5/6-a, meg par egyeb sztori lesz. fincsi! :)
gabriel: orulok, hogy teljes a kollekciod. nekem egy maszk hianyzik csak, es karacsonyig ez nem is valtozik - remelem, akkor igen :) most neztem, 350 oldal az egesz: kb. egy fel delutan :(
night: a rossz hely es a rejtekhely tok jo! olvasd el az idegeneket is, meg a mr. murdert, azok is kegyetlen jok. a hideg tuzet sokan istenitik, de nekem tul nyalas volt - mint a legtobb koontz, de ez kulonosen ;) nalam koontz a par delutan alatt elolvashato, szorakoztato, mar-mar limonade kategoria, king meg a "magvas gondolatok", meg ilyesmik hazaja :)
viszont az osellensegrol nekem meg veletlenul sem jutna eszembe az az. neked miert? :)
Gabriel, dehogy akarom elvenni a "hitedet2! Épp csak arra szerettem volna rámutatni, hogy szerintem magasabbra értékeled Koontzot, mint amit ismét csak szerintem megérdemel. Ennyire, és nem többre. Elmondom, mire alapozom mindezt.
Szerintem az irodalom célja nagy általánosságban, persze bizonyos események és bizonyos emberek felvázolása, adott szituációk megteremtése, és annak ábrázolása, hogy a szereplôk hogyan viselkednek abban a helyzetben. A megvalósítás fokmérôje a szememben, hogy a cselekmény mennyire logikusan, feszesen épül fel (önmagában vizsgálva, persze), és hogy a figurák mennyire hús-vér alakokká válnak a könyv végére, magyarul: mennyire maradnak emlékezetesek számomra. Mindez persze attól is függ, hogy ki mit mikor olvas, ha Koontz-cal kezdi, arra fog emlékezni, de ha minél több szerzôt olvas, akkor azért akad összehasonlítási alapja. Nos, én a szépirodalom és a tágabb közönségnek szánt íások felôl érkeztem a horrorhoz, egészen pontosan Kinghez.
King legtöbb alakja emlékezetes marad a számomra, míg Koontzé nem. King figuráinak az erôsebb regényeirôl beszélek van arca, alakja, múltja, testi és lelki alkata. Koontzéinak (az általam olvasottak alapján) nincsen. King környezetére emlékszem, Koontzéra nem. Ez attól függ, hogy a regénybe mennyire épül bele a társadalmi háttér, a mindennapi hétköznapi dolgok ábrázolása. Kingnél nagyon is, számomra legemlékezetesebb alakja, Carrie még nagyon sokáig velem lesz, aztán A holtsáv fôszereplôje, Johnny is, meg A ragyogás kisgyermeke és annak apja is. Kingnél a külsô és a belsô tényezôk együttesen határozzák meg a figurák sorsát, annak alakulását míg Koontznál a figurák nem túl alaposan kidolgozottak, hanem elnagyoltak, az, hogy két-három oldalban összeránt valamit róluk, az nem elégséges, mint ahogy az sem, hogy teremt valamilyen traumatikus élményt baleset, gyilkosság, szülôk elvesztése stb. , amire a figura lelki alkatát alapozza. És Koontznál a cselekmény is meglehetôsen megszokott, csupa olyan fordulattal, amit más thrillerekben láttunk/hallottunk. Agymosás, klónozás, ôrült gyilkos garázdálkodása, satöbbi. Én mást várok egy regénytôl, azt, hogy a puszta izgalmon/borzongatáson túl is adjob valamit, hogy ha megszemléljük, azt lehessen mondani: hát igen, ez önmagában is szép és alapos munka azon tényezôk alapján, amiket az elôbb megpróbáltam felvázolni.
Ja, igen: ez az egész nem arra ment ki, hogy Koontz-King meccset szervezzek, és Kinget tegyem gyôztessé, csupán azért hivatkoztam végig rá, mert ez egy King-topic, és felteszem, közös hivatkozási alap mindekettônknek. De egy utolsó fricskát azért engedj meg: Koontz szereintem olykor igenis másolja Kinget, az Ôselennség (jól mondom a címét?) egy az egyben Az-koppintás, nem több.
Rossz hely, Rejtekhely, Csapdában ezeknek a címeire emlékszem. Ha van egy olyan műve is, hogy Hideg tűz (vagy valami ilyesmi), akkor azt is olvastam. És egy olyan könyvét is, ami arról szól, hogy embereket átprogramoznak, agymosással és különféle kulcsszavak segítségével. Ez utóbbi volt az, ami meggyôzött arról, hogy nem lesz a kedvenc thriller/horrorszerzôm., annyire gyengének és sablonosnak találtam.
night: Felreertettel(lehet hogy felreertheto voltam). En a "A Csapdaban c. kisregeny elotti eloszava brillians,..." gondolatomat nem a "Szerintem nagyszeru iro." kijelentesemmel kapcsolodoan vestem monitorra, hanem a "Remek ember lehet." mondatom, hat tovabbgondolasakeppen jegyeztem meg. Mar jonehany konyvet kiolvastam(ertsd: magyar osszes), es szamtalanszor gondolkodtam rajta, hogy vajon milyen lehet hetkoznapi emberkent. A regenyeibol ugye ez nem igyzan derul, derulhet ki. A Csapdaban c. novella eloszavaban viszont sejtet valamit onmagarol, gondolatairol, HUMORERZEKEROL. Valamint megtudhatjuk azt is, hogy miert van DRK homlokanak "kellemes tolgy arnyalata" :).
Nem tudod megrenditeni a "hitemet" :).
ui: Sikerult megszereznem a Rettegest!!! Hey-Hey!!! Teljes a kollekcio.
(A tortenet 2001 telen jatszodik Derry-ben es kornyeken)
---------------------
"Kozben o, az, vagy az az akarmi, ami Szurke Ur volt, vegul elerte az
emelvenyt, es mar magasan volt ahhoz, hogy a teherauto fenyszoroi
bevilagithassak az egeszet. Korulbelul 5 lab magas volt a talapzat,
es azokbol a sima kovekbol epult, amelybol oly sok mas New England-i
kofal is keszult. A tetejen ket bronzbol ontott figura allt, egy fiu es egy
lany osszefont kezekkel es lehajtott fejjel, mintha imadkoznanak, vagy
nagyon szomorkodnanak.
A talapzatot majdnem teljesen befedte a ho, de az odacsavarozott kis
tabla teteje kilatszott a ho alol. Szurke Ur terdre esett, lekotorta rola a
havat, es ezt talalta:
AZ
1985 MAJUS 31-I
VIHARBAN ELHUNYTAK
ES A GYEREKEK EMLEKERE
MINDEN GYEREKERE
SZERETETTEL,
BILL, BEN, BEV, EDDIE, RICHIE, STAN, MIKE
A VESZTESEK KLUBJA
Es festekszoroval rafujva, piros szaggatott betukkel, a kovetkezo
felirat volt tisztan kiveheto a teherauto reflektoranak fenyeben:
KRAJCAROS EL!"
-----------------------------
Majd ugy 60-70 oldallal kesobb meg egy utalas.
-----------------------------
"ELTUNT - hirdette a nyomtatott nagybetukkel irt felirat a fenykep alatt.
Es alatta valamivel kisebb betukkel:
""JOSETTE RINKENHAUER - Utoljara a Srawford Park baseball-palyajanal lattak
1982. junius 7-en""
Alatta tobb masolat is volt, de Henry nem veszodott az elolvasasukkal.
Helyette azon tunodott, hogy milyen konnyeden tunnek el a gyerekek Derryben,
nem ugy, mint mas varosokban. ... Mintha egy kicsit tul sok minden lenne
eltemetve Derryben. Peldaul az eltunt gyerekekrol szolo szobeszed.
Rengeteg eltuneses eset fordult elo errefele az utobbi evekben ... de senki
sem beszel roluk.
Neha ugy tunik, mintha a nehany eltunes lenne az ar azert, hogy ilyen szep
es csendes helyen elhet ez ember ..."
--------------------------
Aki olvasta az Az-t, tudja mirol van szo.
Aki nem, feltetlenul olvassa el! :-)
Koontz pont jó arra amig vonattal felérek pestre (2,5 - 3,5 óra) ne unjam halálra magam és a vonattársaim, szerintem az a legnagyobb különbség közte és King között hogy ő már az első oldalon belevág a cselekvésbe, míg Kingre néha párszáz oldalat várni kell...
Hát, ha legfôbb pozitívum, amit egy egy kisregényrôl mondani tudsz, hogy az elôszava zseniális, az elég szomorú. Ez esetben Koontz zseniális elôszó-író, amivel egyet is értek, de talán ideje volna megpróbálkoznia azzal, hogy regényíróként is közelítse a szintet.
night: Nyomaba sem er? Termeszetesen nem, hiszen Koontz nem is azt az utat jarja amit King. Bevallom az elso konyveit azert vettem meg, mert rajta volt egy "reklamcsik": Stephen King melto vetelytarsa. Nehany konyve elolvasasa utan rajottem hogy ez nem igaz, nem lehet a vetelytarsa. O nem horrort ir, krimit, pszicho krimit(psycho thrillert). Igazad van.
Ocskak, higak, sablonosak? Vannak "gyengebb" konyvei, ez ketsegtelen. Sot, olyanok is amelyek erosen kilognak a sorbol(Tik-Tak). De ezek is hozzatartoznak, reszei eddigi munkassaganak, meg kell ismerni oket(na, ez utobbi ugy hangzott mintha egy igazi DRK "fanatikus" mondta volna :)). Nagyon bele tudom elni magam a helyszinbe, ahol a regeny jatszodik, es a figurakba akikrol a konyv szol. Be sem kell hunynom a szemem(olvasas kozben nehe lenne :)), es latom azt amit lattatni akar, erzem amit ereztetni akar velem. Es meg tobbet :). Szerintem nagyszeru iro. Remek ember lehet. A Csapdaban c. kisregeny elotti eloszava brillians, mar-mar Duglas Adams-i(ha szabad igy fogalmaznom).
Igen. Megjelent a Maszk c. regenye. 1090 Ft-ert barki felrakhatja a polcara. Ha nem rendelkezik polcal akkor ez az osszeg 11080Ft is lehet(egy jobb polc 9990ft). En mar megtettem :).
ui: Je, most nezem mi all az uj konyv boritojan: A pszichokrimi elo klasszikusa. :)
gabriel: videki az antik, semmit nemtok rola (cim, telszam), es ketlem, hogy leugranal egy retteges kedveert, ami egyebkent nem egy nagy kaland - de legalabb rovid :) holnap tortent meg tuti, hogy nincs antikban, legalabbis ketlem, hogy csak ugy hemzsegnenek a nagyalaku, hardcover kiadasu konyvek ilyen helyeken. viszont alexandra.hu, vagy ilyesmi :)
nightwish: te teszel nekem szivesseget, ugyhogy termeszetesen megfelel :) aztan, ha gondolod, irhatsz am masrol is :)))
koontz szerintem is kicsit sablonos, de azert jo. olvastatja magat, gyorsan vegzel vele, szoval kellemes. a rejtekhely pedig az egyik kedvencem.
kijott a maszk? buli! nem tudod, mennyibe kerul, meg hogy mi lesz a kovetkezo? a hatuljan szoktak megemliteni. en egy ideig nem merek konyvesbolt kozelebe menni, mert nincs egy vasam se - de legalabb tudom, miket kerjek karacsonyra :)
tommy: pennywise magyarul a krajcaros nevet kapta.
bone: ugy latom, novered rulez :) a libri suxx meg itt a 786-os hozzaszolas :)
Dohi:
öö nem emléxem mikor irtam a libri suxxot, arra meg főleg nem hogy mivel kapcsolatban! :)
Egyébként bingó, eltaláltad, hp-t nem olvasok ;) Nővérem sajna igen, de már tervezem, hogy neveljem be...:)
Mar kesz is van a forditas, csak egyvalamit segitsetek meg: hogyan hivtak az Az-ban azt a csunya bohocot? Angolul Pennywise, de magyarul mi volt???
Mar van vagy 4-5 eve, hogy olvastam es nem jut eszembe...
Tom
P.S. Egyebkent a lenti leiras nagyon keveset arul el a konyvrol, ha azt mondom, hogy langszoroval es geppisztollyal irtjak benne halomra a foldonkivuli hajotorotteket az Derry-kornyeki erdokben, azt mindjart izgalmasabban hangzik, nem?
csak általános info
Once upon a time, in the haunted city of Derry (site of the classics It and Insomnia), four boys stood together and did a brave thing. Certainly a good thing, perhaps even a great thing. Something that changed them in ways they could never begin to understand.
Twenty-five years later, the boys are now men with separate lives and separate troubles. But the ties endure. Each hunting season the foursome reunite in the woods of Maine. This year, a stranger stumbles into their camp, disoriented, mumbling something about lights in the sky. His incoherent ravings prove to be disturbingly prescient. Before long, these men will be plunged into a horrifying struggle with a creature from another world. Their only chance of survival is locked in their shared past -- and in the Dreamcatcher.
Stephen King's first full-length novel since Bag of Bones is, more than anything, a story of how men remember, and how they find their courage. Not since The Stand has King crafted a story of such astonishing range -- and never before has he contended so frankly with the heart of darkness.
Tommy! ne azt a fél oldalt fordítsd le, hanem az EGÉSZET! :) Na jó, csak telhetetlenkedem, nagyon örülnék annak a fél oldalnak is. Ja, és még valami részletesebb tartalomismertetôt is mellékelj hozzá, ha lehet! Köszi elôre is.
Dohi: A cucc, amit ígértem, jövô hét elejére meglesz. Megfelelô így?
gabriel: nem mintha utálkozni akarnék, de Koontz nyomába sem ér Kingnek, és amit ír, nem is horror, inkább thriller. Amiket én olvastam tôle, azok ritka ócskák, hígak és sablonosak voltak, pld. Rejtekhely, meg a Csapdában címadó elbeszélése, meg volt még egy, aminek már a címére sem emlékszem, embereket programoztak át benne, kulcsszóval meg mindennel, tényleg nem tetszett. Ja, és ma láttam egy újat, az a címe, hogy Maszk, a reklám szerint a horror és a mese keveréke.
egyik ismerősömnél láttam hogy olvassa angolul King egyik könyvét a cime ha jól hiszem Bag of Bone vagy Bone of Bag (rövid az agyam) megjelent ez már magyarul? (bele olvastam nem tünt ismerősnek...)
Most tartok korulbelul Dreamcatcher kethrmadanal, de mar most nyilvanvalo, hogy ez az egyik legsotetebb King-konyv, amit valaha olvastam.
Van benne egy eleg izgalmas utalas az Az-ra (leven, hogy a tortenet Derry-ben es kornyeken jatszodik), ha erdekel valakit, szivesen leforditom, korulbelul fel oldal az egesz.
Dohi: Ahoi! Pontos. Nekem 24 regenye sorakozik a polcomon + a Csapdaban. A Rettegesre vadaszom (azzal lesz 25), valamint mostantol a Holnap tortent-re :). Meselnel valamit a "helyi" antikvariumrol? Amit emlitettel. Nev, cim, telefonszam. Ha nem talalok bontatlan kiadast, akkor beerem hasznalttal is.
gabriel: nem akarlak kiabranditani, de szerintem 25 konyve jelent meg + csapdaban + holnap tortent (utobbi 2 antologia, benne 1-1 koontz-story)
bone: lejjebb emlitetted, hogy libri suxx, ebbol vontam le azt a kovetkeztetest, hogy nem igazan szimpatizalsz veluk :) fogadjunk, hogy hp-t nem is olvastal? ;)
cukorbogar: a dreamcatcher marciusban jelent meg, es allitolag jovo tavasszal jon magyarul. remelem... a sztori nagyon roviden (forras: SKHQ ;)): "pár srác örök barátságot kötött, majd évekkel később újra összejönnek, hogy a barátságuk jutalmát felhasználják egy titokzatos gonosz legyőzéséhez."
Dohi:)) a vicc az hogy nem is emléxem hogy valaha regisztráltam volna ilyen freemailes cimet...:/
miért utálnám a librit?
én a herri pottert utalom de azt nagyon :)
amúgy most hogy olvasom a sorvadj el-t hogy a belőle készült film nem is olyan rossz... már a többihez képest. nem?
ja multkor a libriben örültem: herri p. leszorult a top2ből!! már csak 3., az evelyn marsh és a tvrtko után :D
Istenek vagytok!!! Megnezem a cimeket. Megvan Koontz bacsi mind aaa...(most szamolom) 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24 (magyarul megjelentetett) regenye + a Csapdaban c. novellas kotet, csak ez az egy hianyzik. Meglesz a karacsonyi ajandekom!!! szuper :)
gabriel: nekem megvan, es a helyi antikvarium is mindig tele van vele... a cimek kozul kimaradt a libri.hu (valamiert bone utalja oket :)), meg az alexandra.hu