Keresés

Részletes keresés

palhen Creative Commons License 2005.09.03 0 0 1005

Kezdem magam csökkent értelműnek érezni! Mit értesz az alatt, hogy az "öreg" a termés beérése után elpusztul???? A csemetéket érted termésnek??Azt hiszem, ezt a köbméteres ládát kihagyom, azt nem szeretném, ha kinőne a lakásból:-)))))

Lakótelepen lakom.

Tehát ha a csemetéket megpróbálom humánusan lefejetni, akkor mindenki túlélheti??

Ezt a műtrágyát azóta keresem, amióta ezt régebben írtad. Kb 5 különféle helyen kerestem, elég bután néztek rám. Pedig magyaráztam, banánnak kell, de sehol nem tudtak róla.

Köszönöm a válaszod, és várom további segítséged!

Előzmény: Freddy56 (1004)
Freddy56 Creative Commons License 2005.09.02 0 0 1004

Szia!

Akkor nálam van az előny, az enyémnél 3 van, kb. egyforma távolságra. 7 ill 7,5 cm-re egymástól. a legnagyobb, már majdnem 5 cm magas, a legkisebb, kb. 2.

Abban igazad van, hogy az "öreg" a termés beérése után elpusztul, és ilyenkor a legnagyobb "gyerek" veszi át a szerepét. Viszont az is igaz, hogy a fád teremjen, úgy 700 - 800 literes "cserépre" van szüksége. Egy kb. 1 köbméteres faládát kell készíteni neki.

A kis "gazfickókból" készítheted a szaporítást, de ehhez meg kell várni, hogy olyan 30-40 cm-re megnőjenek, majd nem késsel lehasítani, hanem vízzel szétmosni a gyökérzetet, hogy minél kevesebb legyen a sérülés. Ez addig viszonylag könnyű, míg a "csereped" úgy a 100 litereset nem haladja med, aztán nehezebb. 

Ja, még valamit: a banánfa eléggé szereti a káliumot, én minden két hétben (hogy könnyű legyen észben tartani, minden hó 1-én és 15-én a locsolóvízbe 10 ml Fito horm k-39 folyékony kálium műtrágyát adagolok)

A kísérletezéshez sok szerencsét és türelmet kívánok. Üdv: Freddy

Előzmény: palhen (1003)
palhen Creative Commons License 2005.09.02 0 0 1003

Van egy banánfám, és 2 kis oldalhajtást növesztett. Két elméletet ismerek:le kell törni az oldalhajtásokat.

2. Hagyni kell, mert az "öreg" hajtás úgyis elpusztul. Szerintetek mit kell csinálni?

Freddy56 Creative Commons License 2005.08.23 0 0 1002

Szia Évi!

Ha a Te növénykéden is hasonló gömböcskék vannak, akkor abból virág lesz!

Nekem egyenlőre csak a végén van, a levélhónaljakban még nincs elágazás, de ha csak ennyi virágzik, már akkor is elégedett leszek.

A kumkuát fám virágzik, isteni a virágok illata, de ebben a pocsék esős időben, most is szakad, még a rovarokat sem zavarják ki a szabadba, így kénytelen vagyok a feleségem egyik sminkes ecsetjével körbejárni a virágokat. (mesterséges megtermékenyítés, csak azt ne mond, hogy inszeminátor lettem narancs ügyben!)

A banánom is szépen fejlődik. Itt üzenem Szmolának, nálam a virágosnál kapható általános virágföl + tőzeg (ez kb. fele arányban, olyan 85-90 %) + marosi homok még egy kis lazításnak. Igaz, hogy csak másfél hetenként hoz egy-egy levelet, de ez szár nélkül is 90 centis. Lassan takarónak is elmegy. Kéthetenként kap Fito-Horm 39K káliumoldatból a fél liter reggeli öntözővizébe 10-12 ml-t (injekciós fecskendővel szívom fel, és nyomom a vizébe. Szerintem is elképzelhető, hogy túl erős a földje, az okozza a problémát (na meg a fényt is imádja, van egy őrült barátom, vett egy banánfát, olyan szobába rakta, ahova a nap még véletlenül sem süt be, és csodálkozott, hogy 4 hónap múlva kifeküdt a fácskája (nem rakta nagyobb cserépbe, nem tápozta, hetente egyszer locsolta). A banánfa szereti, ha naponta párszor kézi spriccelővel (kiürült Ajax, Propper, stb) megszeretgeted, hadd kapjon egy kis permetet.

Titecs ahogy itt vissznéztem levélírás közben, már meg is kaptad a választ Évitől. A "Mimosa pudica", keress rá a neten, 1, max 2 évig él. Nekem lassan már gyakorlatom lesz, a porzást inkább én végzem, mint a lusta bogarakra bízzam. A kis hüvelyekben, olyan, mint a borsó, 3-4 kis magocska fejlődik. Ha a Mimóza topikba belemászol, olvashatod, mit szenvedtem az év elején a keltetéssel, míg rá nem éreztem, a vetés időpontja a lényeges, mert szobában nem tudjuk biztosítani a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat. Később vesd el, és bízd a természetre ( bár a locsolást ne, mert útálja a sivatagi kommandós kiképzést, és azt sem szereti, ha Nitrohígító kerül a földjére, ezt tapasztalatból tudom) Ha nem locsolod, vége. Nálam az egyik részre egy kevés Nitrohígító csöppent a "tenyészterületre, mert nem mentem elég messzire a növényektől, és másnapra az állomány azon része, kb 40-50 tő, elpusztult. Majdnem nemzeti gyászt rendeltem el.

Na, most már elég sokáig pofáztam, untattalak benneteket, így üdv mindenkinek. Évi, ha jöttök Szegedre, előte szólj léci, mi is kimennénk a Füvészkertbe. Puszi: Freddy

titecs Creative Commons License 2005.08.23 0 0 1001
Igen!Pont ilyen.2-t virágzott a napokban, és még tele bimbóval.Csak most sok eső esett, és lepotyogtak a virágok.
Előzmény: Évi5 (1000)
Évi5 Creative Commons License 2005.08.23 0 0 1000

Szia titecs!

Még csak pár hete vagyok mimózatulajdonos, így sok gyakorlati tapasztalatom nincsen. Az igazi mimóza a Mimóza pudica. Tényleg csak 1-2 évig él. De hoz virágokat, melyet beporozva magokat terem. Így lesz utánpótlás.

Az enyém napok kérdése, és virágozni fog. Alig várom már. (A család több tagja is benyújtotta az igényt, hogy kell nekik mimózamag, növényke.)

A netről letöltött kép: (A tied is ilyen?)

Előzmény: titecs (999)
titecs Creative Commons License 2005.08.23 0 0 999
Sziasztok!Nekem is van egy mimózám,az a hagyományos.Szépen nől, virágzik,de itt azt olvastam hogy csak 1-2 évig él.Tényleg így van?
Évi5 Creative Commons License 2005.08.23 0 0 998

Szia szmola!

Nem lehet, hogy túl sok tápanyagot kap? A fele tőzeg, fele marhatrágya szerintem bőven elég, erre még tápoldat, az szerintem már sok is. A tápanyag többlet a tápanyag hiányhoz hasonló tüneteket okozhat.

Gondolom, kap elég fényt, vizet, tehát ezekkel nem lehet gond.

Lehet, hogy a többieknek más a véleményük, hátha adnak tanácsot.

Előzmény: szmola (997)
szmola Creative Commons License 2005.08.23 0 0 997
Üdv Mindenkinek !

Tavasszal ültettem egy MUSA BASJOO banánt.
Az a gondom vele, hogy ha egy levele kihajt az mindig lebarnul, elhervad.
Egyébként 4-5 naponta hoz egy uj levelet.
A banán 40 literes konténerben van fele tözeg+fele 5-éves érett marhatrágya keverékében. Tápoldatozni is szoktam voldünger nűtrágyával.

Ha valaki tud tanácsot adni kérem irja le.
Freddy56 Creative Commons License 2005.08.15 0 0 996

Szia Évi!

Jó Neked mimóza ügyben, nálam még nincs elágazás. Azt, hogy mi lesz, nem tudom, nem vagyok jós. Amikor először vettem egy ilyen növénykét, már egész kis bokor volt, tele bimbókkal. Azt sem tudom, hogy mikor hoz bimbót, és azt sem, hogy lehetséges-e, hogy el kell csípni a végét, hogy oldalhajtásokat hozzon?

Nálam a tetején van egy nagyobb hajtáscsomó, lehet, hogy virág is lesz belőle? Azt viszont látom, hogy egy nagyobb edényt kíván, mert alul kezenek kibújni a gyökerei. Te is nézd meg, lehet, hogy azt is nagyobb "lakásba" kell költöztetni.

Szombaton voltunk (idősebb fiammal és az unokámmal) a pesti álatkertben, és a citruskert részben rátaláltam egy növényre. 6 éve hoztam Korfuról magokat, cserépben vannak, télen a lakásban, és most az egyiket felismertem ott, a neve: Jacaranda mimosafolia D. DON - magyar neve: mimózalevelű zsakaranda.

Jó hír, a kumkuát fám teli van bimbóval, a tavaszi virágzásból a legkesebb citromfámon megmaradt egy szem citrom, és elkezdődött a múlt év tavaszi virágzású citromok érése, tegnap leesett az egyik. Biztos vagyok, hogy a benne levő magok már elkezdtek csírázni, mert így szokták.

Nálam is szép zöldek még a 2 hete ledugott citromágak, sőt úgy nézem, az egyik ananászom ha lassan is, de nekiindult, előbb nagyobb lett az átmérője - a levelek jobban szétnyíltak - és középen nőni kezdtek a kis levélkék.

Ja - a shefflera - ha jól írtam le - , amire a virágos azt mondta, hogy nem hoz virágot, szépen elnyílt, most azt várom, milyen magja, termése lesz. (azóta már a virágos is látta, had higgyen a szemének, és kérte, ha lesz mag, adjak neki).

A nagy citromfáimat átültettem a tavaszi levirágzás után, mikor egyetlen virág sem fogta meg, most várom, mi lesz a hatás.

Üdv: Freddy

Előzmény: Évi5 (994)
Don Palesz Creative Commons License 2005.08.15 0 0 995
Üdv!

A nagy avokádót bepermeteztem, de könnyen lehet, hogy kinyiffan. A többi növény megvan, sőt elkezdett hajtani egy ananász is.
Előzmény: Évi5 (994)
Évi5 Creative Commons License 2005.08.15 0 0 994

Sziasztok!

Mi újság felétek?

Nálam a kis narancsfaág, amit 3 hete dugtam földbe, még mindig ugyanolyan zöld és egészséges kinézetű, mint volt. Egy levélkéje se hullott le, nem sárgult el. Most már kezdhetek reménykedni, hogy megmarad?

A citromfám szépen fejlődik, gyönyörű nagy zöld leveleket hozott. Vettem neki egy citrusoknak való tápoldatot, remélem meghálálja a gondoskodást.

Freddy56: A mimóza új ágat hozott, már 2 kinyílt. A levélhónaljban lévő kis rügyekből mi lesz? Virág vagy levél?

Don Palesz Creative Commons License 2005.08.02 0 0 993
Nem kapott tápoldatot, de a másik 2 avokádó sem, pedig uolyan földben vannak.
Előzmény: Évi5 (992)
Évi5 Creative Commons License 2005.08.02 0 0 992

Amilyen forróság volt a napokban, nem is lenne csoda, ha megég a növény. De ha hozzá lett szoktatva, akkor szerintem bírnia kell, hacsak nem tűző napon van folyamatosan. Félárnyékos helyen jól érezné magát, szerintem.

Nem lehet káliumhiány? Szokott kapni tápoldatot?

Előzmény: Don Palesz (991)
Don Palesz Creative Commons License 2005.08.02 0 0 991
Köszi!

Nem is tudom, behozzam-e az erkélyről...
Előzmény: Évi5 (990)
Évi5 Creative Commons License 2005.08.02 0 0 990

Szia Don Palesz!

A citrusos könyvemben ezt találtam levélszáradással kapcsolatban.  Ez az avokádóra is igaz lehet.

Barna levélszélek és foltok: Káliumhiány, de tartósan nedves talaj is okozhat ilyet.

Barna levélfoltosodás és száradó levélcsúcsok: Napégés. Általában közepesen világos, párás szobából kikerülő növényeknél tapasztalható, mikor tűző napra kikerülnek. De a forró levelekre kerülő víz is okozhat ilyen tünetet. (Spriccelés után)

Remélem, segítettem.

Jó kertészkedést!

Szia!

Évi5

Előzmény: Don Palesz (989)
Don Palesz Creative Commons License 2005.08.01 0 0 989
Sajna a legnagyobb avokádóm leveleinek szélei barnulnak meg, mintha száradnának el, de mivel vizet kapott mindig eleget, így nem hinném, hogy elszáradás lenne a baja, talán vmi gombabetegség, esetleg a nap kiégette, bár korábban is a napon volt, és akkor nem volt baja. Van valakinek ötlete, mi lett a növénnyel?
deguky Creative Commons License 2005.07.30 0 0 988

A közönséges levéltetvek is termelnek "mézharmatot". Felszívódó rovarölő szert vegyél, mert a pajzstetveket a burkuk védi a síma növényvédő szerekkel szemben.

A pajzstetvek burkát egy híg mosószeres permetezés is oldja . Ez a "bio" védekezés.

Előzmény: zsigrai76 (987)
zsigrai76 Creative Commons License 2005.07.26 0 0 987

Köszönöm a segítséget! elszaladok a gazdaboltba, mert én még nem permeteztem így nincs itthon semmi. a te leírásod teljesen ráillik a jelenlegi állapotra. sőt, ha emlékezetem nem csak, már egy ideje ragad, csak nem tudtam, hogy mitől és hogy ez bajt jelez.

Anita

Előzmény: Freddy56 (986)
Freddy56 Creative Commons License 2005.07.25 0 0 986

Szia Anita!

A maradék leveleken valószínűleg pajzstetveid vannak, azok olyan mocskok, hogy összeragacsolnak mindent, még az Isten is ragad, és ebben az édes táptalajban a fekete penészgomba gyorsan szaporodik (ugyanez van a körtefán is, először a körte levélbolha a ragacsos édességgel mindent leszór, aztán jön a fekete penészgomba). Javaslatom a komplett rovar- és gomba elleni permetezés. (nevet azért nem írok, mert nagyon sokféle van forgalomba, és ha Neked nem pont az van, hanem egy másik nevű, nem kell mindjárt elszaladni vásárolni).

A vizsgálattal kapcsolatban sajna nem tudok tanácsot adni.

Üdv: Freddy

Előzmény: zsigrai76 (985)
zsigrai76 Creative Commons License 2005.07.24 0 0 985

sziasztok,

eddig szépen termő citromfám beteg. levelei alig vannak, és amik vannak azok fekete ragacsos valamivel vannak bevonva. terméssel tele van, de gyanítom, ha így hagyom elpusztul. találkozott már valaki ilyennel? olyan mintha fekete penész lenne a leveleken.

melyik boltban lehet így vizsgáltatni a leveleket?

Anita 

Aquarell Creative Commons License 2005.07.21 0 0 984
Nekem egyik évben a banánom földjén ugróvillások éldegéltek. Aztán egy kis permetszerrel megszabadítottam tőlük a növényt, hála isten azóta nem fordult elő, de meg voltam győződve róla, hogy a földdel került oda, hoszen előtte nem rég lett átültetve.
xukac Creative Commons License 2005.07.21 0 0 983

Szia. Ma voltam vetőmagboltban és vittem magammal egy levelet. A mikroszkópban megnézte az eladó és gombás is meg atkás is. Úgyhogy vettem mindkettőre (remélhetőleg) gyógyírt. Ami a szárat illeti: próbálgattam utánaolvasgatni, de túlságosan nem lettem okosabb. Lehetséges, hogy a földje túl tömör, bár ezzel a földdel vettem, úgyhogy ez elvileg nem lehet. Meg talán lehet valamilyen gomba is, de ez majd elválik, mivel terveim szerint a gombaölővel ezt is belocsolom. Sajnálnám, ha elpusztulna, de úgy látszik nálam a nemes citromok nem maradnak meg. Már korábban írtam, hogy először én akartam dugványról szaporítani, de nem sikerült, ezért vettem "kész" növényt, bár abban kisebb a kihívás. És mégsem akar összejönni :((  De azért próbálkozom tovább :)) Azért egy kicsit irigy vagyok a növényeidre.

Szia

Évi5 Creative Commons License 2005.07.21 0 0 982

Sziasztok!

Nálatok hogy növöget a citromfa? Nálam újabb hajtások jelentek meg, a tavasszal vett 15-20 centis citromfácska a duplájára nőtt.

A kis narancsfám viszont nem akar nőni. Hozott új levélkéket, virágot, de csak immel-ámmal. Ráadásul, tegnapelőtt a kutyusom bejött velem a kertbe, sikeresen átgázolt rajta. Így az egyetlen megmaradt virágomat ágastól letörte. Ledugtam földbe, hátha megfogja, de nincs sok bizodalmam benne. Fóliával is letakartam, hogy párás legyen a környezete. Ha kigyökeresedne, duplájára nőne a narancsfa állományom.

Jó kertészkedést!

Évi5 Creative Commons License 2005.07.21 0 0 981

Szia xukac!

A levélfoltosodást általában tápanyaghiány okozza. Hogy melyik elem hiányzik; majd otthon utánanézek a könyvemben.

A másik: barnás, ragyás foltos szár, levélhullás.  Nem lehet esetleg egyszerűen csak pajzstetű a száron? Némelyik hatalmasra tud megnőni, és ha sokan vannak...

Esetleg van róla fényképed? Utánanézek majd ennek is a könyvemben.

Ha van újabb fejlemény, vagy sikerült kideríteni az okokat, számolj be róla.

Előzmény: xukac (980)
xukac Creative Commons License 2005.07.20 0 0 980
Sziasztok. Emlékszem, hogy valamikor korábban volt már erről szó, de akkor nem érintett, most meg már nemigen van időm visszakeresni. Tehát az a gondom, hogy a magról kelt és már kb. méteres citromfám sok levelén barna, átütő foltok jelentek meg. Ránézésre olyan, mintha pl. megégtek volna. Mit kell ilyenkor tenni? Mi okozhatha, mivel lehet kikezelni? Sajnálnám, ha elpuszulna. A másik: a termő, kb. 40 cm-es citromomnak lehullott az összes levele és a szárán, közvetlenül a föld fölött furcsán ragyás, barnás szinezetű lett. Ez is valami betegség, vagy gomba, vagy mi a csuda? És mit lehet vele kezdeni? Előre is köszi a segítséget.
Don Palesz Creative Commons License 2005.07.19 0 0 979
Szevasz Kertészboy!

Az én fagyálló banánfám is jól néz ki. Miután megvettem, pár nap múlva kivittem a telekre, átültettem egy nagyobb bödönbe és beraktam a fóliasátorba. Azért nem nő olyan megveszekedettül, de össze sem lehet hasonlítani azzal az állapotával, ahogy vettem, szép vastag erős szára van, majdnem 1 m magas és jópár levele van.

Más. Ma voltam kinn a telken, és igencsak meglepődtem, mikor megláttam a citromfácskáimat. Az eddig sárgás leveleik megzöldültek, és megint elkezdtek növekedni. Pedig semmi különöset nem csináltam velük, illetve bepermeteztem gomba- és rovarölő mellett lombtrágyával is, viszont ezt már jópárszor megtettem korábban is és akkor nem láttam semmi hatását sem a lombtrágyának.
A fagyálló citrom is gyönyörű, a fő fölfele menő hajtása 20-30 centit nőtt.
Előzmény: kertészboy (978)
kertészboy Creative Commons License 2005.07.19 0 0 978
Szia Don Palesz! Hogy van a banán növényed amid Rappaiáktól vettél a kert. egyetemi kiállításon? Az enyém majdnem minden héten bontogat egy mind nagyobb levelet. Hihetetlen módon megerősödött, pedig amikor megvettem, igen nagy kételyeim voltam a megmaradásával kapcsolatban. Ahogy megvettem mindjárt ki is ültettem, ahol mintegy hónapig volt, de utána kiástam - nem merem télire ott hagyni - és egy nagyobb edénybe ültettem. Nagyon tetszik neki!
Előzmény: Don Palesz (977)
Don Palesz Creative Commons License 2005.07.19 0 0 977
A citromok és a fagyálló banán (erről nincs kép) meg a kis kivik kinn a telken a fóliasátorban, a banán a szobában, a többi az erkélyen van. Pedig pont nem az igazi a licsi, vmilyen hiánybetegsége van, a friss levelei elég satnyák. A dinnyefa sem az igazi, bár most már azért növekszik. Sajna vmelyik állat letörte a kiscitromot, legalább a növény jobban fog talán nőni.
Előzmény: Évi5 (976)
Évi5 Creative Commons License 2005.07.19 0 0 976

Szia Don Palesz!

Megnéztem a képeket; a fantáziát is megmozgatja. (Kicsit homályos)

Annyi azért látszik, hogy szépek a növényeid. Nekem főleg a licsi és az avokádó tetszik, de a mangó is szépen nő. Egyedül a papaya az, amelyik nem tűnik elég lombosnak számomra. Lehullottak a nagy levelek, és most hoz új hajtásokat?

Hol tárolod őket? Fóliasátorban? (Az egyik képen mintha az látszott volna.) Vagy szobában?

Remélem, pár év múlva már egy dzsungelról készítesz majd fényképet, középpen veled, amint éppen az érett mangót vagy licsit szüreteled. További sok sikert hozzájuk!

Szia!

Évi

Előzmény: Don Palesz (971)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!