Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Gratulálok a növényedhez, szépen gondoztad, ha ilyen szép nagyra megnőtt.
Én csak a végső esetben próbálkoznék a szabadban lévő teleltetéssel. Mint ahogy Lucus ajánlott cikkben is olvashattad, csak kevés fajta van, amelyiket hazánkban is lehet teleltetni a kertben. Amit a boltban árulnak egyszerű banánfát, azok nem tartoznak ezek közé, így valószínűleg a tied se ilyen fajta.
Ha mégis megpróbálkozol a teleltetéssel, olvasd el a pálmák-kertben című fórumot, esetleg kérj tőlük tanácsot. A földbe van ültetve, vagy csak cseréppel együtt van kirakva? Mert ez utóbbi esetben a gyökerei hamar elfagyhatnak.
Az említett fórumban sokan teleltettek már fagytűrő pálmát, banánt a szabadban, nekik van tapasztalatuk az ilyesmiben. Sokan építettek a pálma, banán fölé átlátszó, hőszigetelt műanyagból üvegházat. Ebben az esetben a csapadék nem megy a levelek közé, így a növény szive jobban védve van. Így is minusz 10 fokot mértek, mikor a szabadban minusz 20 fok volt. Ha a fűtést is meg lehetne oldani, jobbak az esélyek, bár a hideg a talajban a gyökerét is megtámadja. Ez ellen pedig nem nagyon tudsz mit tenni.
Lehet falevéllel, szénával takarni a tövét, amit ha náddal körbeburkolsz, védelmet ad. (A falevél, széna lassan bomlik, ezáltal hőt fejleszt, a nád nem engedi a csapadékot beszivárogni) Érdemes körbetekerni a levélzetet, hogy ne tudjon a víz beszivárogni közéjük.
De, mint írtam, keresd fel az említett fórumot, ők okosabban ebben a kérdésben.
(Házmesterként, nincs lehetőséged arra, hogy lépcsőházban teleltesd?)
Szevasztok!Két éve kaptam egy banánfának nevezett növénykét.A foglakozásomból adódóan (házmester)lehetőségem volt egy évet a kazánházban (sok napfény és télen is állandó 20 fok hőmérséklet) nevelni a növényt.Idén tavaszra elég szépen megnőtt, edényzettel együtt kb 3m.
Így kiültettem a ház elé,és a fácska tovább nőtt.Most már valószínü, hogy nem fogom tudni fedél alá tenni hacsak félbe nem vágom.Ha valaki tud segíteni, adjon tanácsot hogyan teleltessem át a nagyra nőtt banánfámat a szabadban? Előre is köszönöm. Szevasztok.
A Te fád is olyasmi lehet, mint az enyém. A hátteret ne nézd, épp lakásfestésben vagyunk, az elmúlt egy hétben ez már a harmadik helyiség, ahol a fámat át kellett telepítenem. Holnapután már mi is ott alszunk, ha lesz számunkra hely.
Lemértem a kerületét: 34,5 cm, azaz kb. 11 cm átmérőjű. Az alsó, két lógó levél még a régi, a többi már nálam fejlődött (karácsonyra kaptam az idősebb fiamtól). Akkor még 36-38 cm hosszú volt egy-egy levél nyél nélkül, most 78 cm.
A fa magassága a cserép földjének a szintjétől a legmagasabb levél csúcsáig 145 cm. Most befejezem, mert ma kb. 18 órától nem lesz Fórum kb. 1 napig (átalakítás, karbantartás miatt zárva)!!
2: a magyar WEB oldalon beütöd: Rappai, és az első mindjárt a Rappai kertészet, itt a mediterrán növényeket válaszd, bár végignézheted mindet, érdemes.
Különben az utcánkban van egy emberke, nyár elején kiülteti a 2 banánfáját a szabadba a ház elé. (az utca tengelye K-Ny irányú), így egész nap éri a tűző nap a fáit. Amikor kiülteti, alig van rajta pár levél (nem tudom, milyen körülmények közt telelteti át őket), de eszméletlen szépek lesznek egy, másfél hónap múlva.
A saját fámat is karácsony óta már kétszer ültettem át (már kétszer akkora az edény átmérője, mint akkor volt), minden nap locsolom, és kéthetenként kapja a folyékony kálium műtrágyát.
Én azt vettem észre az én banánjaimon, hogy nagyon szeretik a vizet és a napfényt ( de nem a tűző napot). Nálam keleti szobában vannak. Van, hogy minden nap locsolom őket. ( most van 2 nagy, 1 közespes, és lassan megint leszedem a hajtásokat akkor lesz 4 kicsi is :)) Érdemes lenne átültetni, mert hamar kinövik a cserepet.
De meg fogod látni szereti-e a helyét, azonnal jelez.
Gyorsabban megtudtam a választ, mint reméltem, az előbb hívott a haver, megbeszélni, hogy mikor találkozunk a halfesztiválon, és pontosan hol. És ráadásul otthon volt a fia is!
Na szóval: az ufóka egyenlőre még ázzon! A gyökér vastagszik, majd el is ágazik. Egyszek csak elindul a szára is, itt meg kell várni, míg a végén meg nem jelenik két határozott levélke! Ez nagyon fontos, mert már Ő is járt úgy, hogy nem várta ki, hamarabb eldugta a földbe, és erre a növényke kipusztult.
Tehát egyenlőre várj, míg az ufó kukaca meg nem erősödik, meg még szárat és két levélkét nem hoz!!!
Azt, hogy az "öreg", az említett nagy ládában egyszer csak gondol egyet, egyre kisebb leveleket hajt, majd megjelenik a virágfűzér, majd szép lassan a virágok helyén a kis banánok. A banánok beérése után az "öreg" elpusztul.
Szegeden a kertészeti áruházban vettem a K-39 folyékony kálium műtrágyát, de szerintem minden nagyobb vetőmagos-, mezőgazdasági boltban is kellene lennie, ahol növényvédőszereket és műtrágyákat árulnak.
A csemetézést a virágkiállításon magyarázta el az egyik emberke, aki banánfákat is árult, tőle kérdeztem, hogyan kell leválasztani, és mekkora korukban, de a túlélési rátára nem kérdeztem rá. Bocs!
Az avokádóra megpróbálok hamarosan rákérdezni, a haverom fia most télen kezdte, és már 3 növénykét "gyártott". Tavasszal kaptam Tőle egyet, akkor 3 levele volt, most mát 11 van rajta.
Egy régóta ázott avokádó magomat el akarom ültetni, de nem tudom, hogy kell.
Tehát van az "ufo", alul nőtt egy kis kukac. Ez a gyökér, vagy a szár???Pontosabban fogalmazva: melyik irányba tegyem a földbe? A szétrepedt nagy magot fejtsem le elötte, vagy úgy, ahogy van, ássam? Bocsi a hülye kérdésekért, de az elöbb is utaltam rá, csökkent agyú vagyok:-)))))))))))))))))9
Kezdem magam csökkent értelműnek érezni! Mit értesz az alatt, hogy az "öreg" a termés beérése után elpusztul???? A csemetéket érted termésnek??Azt hiszem, ezt a köbméteres ládát kihagyom, azt nem szeretném, ha kinőne a lakásból:-)))))
Lakótelepen lakom.
Tehát ha a csemetéket megpróbálom humánusan lefejetni, akkor mindenki túlélheti??
Ezt a műtrágyát azóta keresem, amióta ezt régebben írtad. Kb 5 különféle helyen kerestem, elég bután néztek rám. Pedig magyaráztam, banánnak kell, de sehol nem tudtak róla.
Akkor nálam van az előny, az enyémnél 3 van, kb. egyforma távolságra. 7 ill 7,5 cm-re egymástól. a legnagyobb, már majdnem 5 cm magas, a legkisebb, kb. 2.
Abban igazad van, hogy az "öreg" a termés beérése után elpusztul, és ilyenkor a legnagyobb "gyerek" veszi át a szerepét. Viszont az is igaz, hogy a fád teremjen, úgy 700 - 800 literes "cserépre" van szüksége. Egy kb. 1 köbméteres faládát kell készíteni neki.
A kis "gazfickókból" készítheted a szaporítást, de ehhez meg kell várni, hogy olyan 30-40 cm-re megnőjenek, majd nem késsel lehasítani, hanem vízzel szétmosni a gyökérzetet, hogy minél kevesebb legyen a sérülés. Ez addig viszonylag könnyű, míg a "csereped" úgy a 100 litereset nem haladja med, aztán nehezebb.
Ja, még valamit: a banánfa eléggé szereti a káliumot, én minden két hétben (hogy könnyű legyen észben tartani, minden hó 1-én és 15-én a locsolóvízbe 10 ml Fito horm k-39 folyékony kálium műtrágyát adagolok)
A kísérletezéshez sok szerencsét és türelmet kívánok. Üdv: Freddy
Ha a Te növénykéden is hasonló gömböcskék vannak, akkor abból virág lesz!
Nekem egyenlőre csak a végén van, a levélhónaljakban még nincs elágazás, de ha csak ennyi virágzik, már akkor is elégedett leszek.
A kumkuát fám virágzik, isteni a virágok illata, de ebben a pocsék esős időben, most is szakad, még a rovarokat sem zavarják ki a szabadba, így kénytelen vagyok a feleségem egyik sminkes ecsetjével körbejárni a virágokat. (mesterséges megtermékenyítés, csak azt ne mond, hogy inszeminátor lettem narancs ügyben!)
A banánom is szépen fejlődik. Itt üzenem Szmolának, nálam a virágosnál kapható általános virágföl + tőzeg (ez kb. fele arányban, olyan 85-90 %) + marosi homok még egy kis lazításnak. Igaz, hogy csak másfél hetenként hoz egy-egy levelet, de ez szár nélkül is 90 centis. Lassan takarónak is elmegy. Kéthetenként kap Fito-Horm 39K káliumoldatból a fél liter reggeli öntözővizébe 10-12 ml-t (injekciós fecskendővel szívom fel, és nyomom a vizébe. Szerintem is elképzelhető, hogy túl erős a földje, az okozza a problémát (na meg a fényt is imádja, van egy őrült barátom, vett egy banánfát, olyan szobába rakta, ahova a nap még véletlenül sem süt be, és csodálkozott, hogy 4 hónap múlva kifeküdt a fácskája (nem rakta nagyobb cserépbe, nem tápozta, hetente egyszer locsolta). A banánfa szereti, ha naponta párszor kézi spriccelővel (kiürült Ajax, Propper, stb) megszeretgeted, hadd kapjon egy kis permetet.
Titecs ahogy itt vissznéztem levélírás közben, már meg is kaptad a választ Évitől. A "Mimosa pudica", keress rá a neten, 1, max 2 évig él. Nekem lassan már gyakorlatom lesz, a porzást inkább én végzem, mint a lusta bogarakra bízzam. A kis hüvelyekben, olyan, mint a borsó, 3-4 kis magocska fejlődik. Ha a Mimóza topikba belemászol, olvashatod, mit szenvedtem az év elején a keltetéssel, míg rá nem éreztem, a vetés időpontja a lényeges, mert szobában nem tudjuk biztosítani a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat. Később vesd el, és bízd a természetre ( bár a locsolást ne, mert útálja a sivatagi kommandós kiképzést, és azt sem szereti, ha Nitrohígító kerül a földjére, ezt tapasztalatból tudom) Ha nem locsolod, vége. Nálam az egyik részre egy kevés Nitrohígító csöppent a "tenyészterületre, mert nem mentem elég messzire a növényektől, és másnapra az állomány azon része, kb 40-50 tő, elpusztult. Majdnem nemzeti gyászt rendeltem el.
Na, most már elég sokáig pofáztam, untattalak benneteket, így üdv mindenkinek. Évi, ha jöttök Szegedre, előte szólj léci, mi is kimennénk a Füvészkertbe. Puszi: Freddy
Még csak pár hete vagyok mimózatulajdonos, így sok gyakorlati tapasztalatom nincsen. Az igazi mimóza a Mimóza pudica. Tényleg csak 1-2 évig él. De hoz virágokat, melyet beporozva magokat terem. Így lesz utánpótlás.
Az enyém napok kérdése, és virágozni fog. Alig várom már. (A család több tagja is benyújtotta az igényt, hogy kell nekik mimózamag, növényke.)
Nem lehet, hogy túl sok tápanyagot kap? A fele tőzeg, fele marhatrágya szerintem bőven elég, erre még tápoldat, az szerintem már sok is. A tápanyag többlet a tápanyag hiányhoz hasonló tüneteket okozhat.
Gondolom, kap elég fényt, vizet, tehát ezekkel nem lehet gond.
Lehet, hogy a többieknek más a véleményük, hátha adnak tanácsot.
Tavasszal ültettem egy MUSA BASJOO banánt. Az a gondom vele, hogy ha egy levele kihajt az mindig lebarnul, elhervad. Egyébként 4-5 naponta hoz egy uj levelet. A banán 40 literes konténerben van fele tözeg+fele 5-éves érett marhatrágya keverékében. Tápoldatozni is szoktam voldünger nűtrágyával.
Jó Neked mimóza ügyben, nálam még nincs elágazás. Azt, hogy mi lesz, nem tudom, nem vagyok jós. Amikor először vettem egy ilyen növénykét, már egész kis bokor volt, tele bimbókkal. Azt sem tudom, hogy mikor hoz bimbót, és azt sem, hogy lehetséges-e, hogy el kell csípni a végét, hogy oldalhajtásokat hozzon?
Nálam a tetején van egy nagyobb hajtáscsomó, lehet, hogy virág is lesz belőle? Azt viszont látom, hogy egy nagyobb edényt kíván, mert alul kezenek kibújni a gyökerei. Te is nézd meg, lehet, hogy azt is nagyobb "lakásba" kell költöztetni.
Szombaton voltunk (idősebb fiammal és az unokámmal) a pesti álatkertben, és a citruskert részben rátaláltam egy növényre. 6 éve hoztam Korfuról magokat, cserépben vannak, télen a lakásban, és most az egyiket felismertem ott, a neve: Jacaranda mimosafolia D. DON - magyar neve: mimózalevelű zsakaranda.
Jó hír, a kumkuát fám teli van bimbóval, a tavaszi virágzásból a legkesebb citromfámon megmaradt egy szem citrom, és elkezdődött a múlt év tavaszi virágzású citromok érése, tegnap leesett az egyik. Biztos vagyok, hogy a benne levő magok már elkezdtek csírázni, mert így szokták.
Nálam is szép zöldek még a 2 hete ledugott citromágak, sőt úgy nézem, az egyik ananászom ha lassan is, de nekiindult, előbb nagyobb lett az átmérője - a levelek jobban szétnyíltak - és középen nőni kezdtek a kis levélkék.
Ja - a shefflera - ha jól írtam le - , amire a virágos azt mondta, hogy nem hoz virágot, szépen elnyílt, most azt várom, milyen magja, termése lesz. (azóta már a virágos is látta, had higgyen a szemének, és kérte, ha lesz mag, adjak neki).
A nagy citromfáimat átültettem a tavaszi levirágzás után, mikor egyetlen virág sem fogta meg, most várom, mi lesz a hatás.
Nálam a kis narancsfaág, amit 3 hete dugtam földbe, még mindig ugyanolyan zöld és egészséges kinézetű, mint volt. Egy levélkéje se hullott le, nem sárgult el. Most már kezdhetek reménykedni, hogy megmarad?
A citromfám szépen fejlődik, gyönyörű nagy zöld leveleket hozott. Vettem neki egy citrusoknak való tápoldatot, remélem meghálálja a gondoskodást.
Freddy56: A mimóza új ágat hozott, már 2 kinyílt. A levélhónaljban lévő kis rügyekből mi lesz? Virág vagy levél?
Amilyen forróság volt a napokban, nem is lenne csoda, ha megég a növény. De ha hozzá lett szoktatva, akkor szerintem bírnia kell, hacsak nem tűző napon van folyamatosan. Félárnyékos helyen jól érezné magát, szerintem.
A citrusos könyvemben ezt találtam levélszáradással kapcsolatban. Ez az avokádóra is igaz lehet.
Barna levélszélek és foltok: Káliumhiány, de tartósan nedves talaj is okozhat ilyet.
Barna levélfoltosodás és száradó levélcsúcsok: Napégés. Általában közepesen világos, párás szobából kikerülő növényeknél tapasztalható, mikor tűző napra kikerülnek. De a forró levelekre kerülő víz is okozhat ilyen tünetet. (Spriccelés után)