Keresés

Részletes keresés

szilkszilky Creative Commons License 2005.09.21 0 0 1035
Freddy, lehet, hogy rosszul értettem. A termő fáról lemetszett ágakat gyökereztetted meg és azok között volt az a 30 cmes db ami már hozott termést is? Mennyi idő múlva? Én idén hoztam Horvátországból termőről ágat, most gyökereztetem, de többen azt mondták, hogy akár termőről hoztam, akár nem, akkor is oltani kell, ha nem akarok kivárni több, mint tiz évet. Ez igaz?
Előzmény: Freddy56 (1034)
Freddy56 Creative Commons License 2005.09.21 0 0 1034

Szia!

Nem vagyok szakember, csak hobbiból tartok olyan növényeket, amelyek nem minden kertben jellemzőek. (citrom, kumkuat, szemérmetes mimóza, azaz a Mimosa pudica, de ezen kívül még másik 3 féle másféle mimóza, avokádó, banánfa, rovarevő növények, füge, karambola (Évi5 ajándéka). Szóval a nem szokványos növények bolondja vagyok.

Citromfákat szoktam "klónozással" szaporítani, azaz a lemetszett ágat ledugom. Nem minden évben, csak amikor eszembe jut. Már jó párat eladtam, amikor volt rajta termés. Az eddigi csúcs, a cserép aljától a fa tetejéig 28 cm magas volt, és egy 25 dekás citrom termett rajta (a citromot aládúcoltam, mert az ág letört volna.) Az, hogy valamiről még nem hallottam, nem biztos, hogy nem létezik, vagy dőreség, vagy felesleges, de számomra új dolog, ilyet eddig nem csináltam.

A sziámiak most épp vegetációs időben vannak, 3-3 levélkéjük van. Évi5 szombaton itt volt, látta őket. (a képen közöltekhez képest szinte nem változtak).

Nem tudom, mióta vagy citromtermelő. A citromnak van egy rossz tulajdonsága (de lehet, hogy más növénynek is, talán a banánfámnak is): ha nagyobb cserépbe rakod, akkor a gyökere dönget kifelé, mint az állat, meg sem áll koppanásig. Ha túl nagy a méretkülönbség a két cserép között, akkor a régi és az új közötti tér kihasználatlanul ott marad, nincs benne gyökérzet, ezért mindig csak egy kicsivel nagyobb méretűbe kell átültetni.

Sok szerencsét a kertészkedéshez, üdv: Freddy

Előzmény: Whirl (1032)
Whirl Creative Commons License 2005.09.21 0 0 1033

Szió Évi5!

Köszönöm a dícséretet. Valószínű, hogy az egyiket feláldozom egy ilyen kísérletre, jól nézhet majd ki a növényke! :)

Remélem, hogy majd két év múlva is lesz alanyom. :) Most öt picikém van és még van négy mag, amit máshogy próbáltam kicsíráztatni, de eddig semmit sem tettek. Így most őket is el fogom ültetni és meglátjuk, hogy belőlük mi lesz.

Így néz ki az egyhónapos ötösfogat. :)
Előzmény: Évi5 (1031)
Whirl Creative Commons License 2005.09.21 0 0 1032

Szia!

Ha Te, mint ilyen sokéves tapasztalattal rendelkező szakember mondod, hogy még nem hallottál erről a gyökérlecsípésről, akkor biztos dőreség és felesleges.

Már elég régen olvastam el ezt a topikot, de most, hogy mondod, hogy Neked is van sziámid, így már valami rémlik! :) Vissza is néztem, nagyon jópofa! És azóta mi történt vele? Hogy néz ki?

Előzmény: Freddy56 (1025)
Évi5 Creative Commons License 2005.09.21 0 0 1031

Szia Whirl!

Ígéretesnek tűnnek a növénykéid.

A citrusoknál előfordul, hogy egy magból két növény fejlődik ki. Meg lehet próbálkozni, hogy 1-2 év elteltével, mikor elérték a megfelelő vastagságot, a két növényt külön beszemezni, beoltani. Lehet variálni, hogy az egyik legyen termő citrom, a másik meg mondjuk mandarin. Így egy különleges növényed lehet. Szemzéssel, oltással kapcsolos kérdéseiddel fordulj Gáborkéhoz, ő a gyakorlatban is sikeresen foglalkozik ezzel. (Nekem sajnos nem sikerült az ezzel való kísérletem, az alanyom nem bírta a megpróbáltatásokat.)

Sok sikert!

Üdv

Évi

Előzmény: Whirl (1023)
Évi5 Creative Commons License 2005.09.21 0 0 1030

Szia Freddy!

Megkaptam az e-mailt, köszi a fényképeket.

Nálam is hoz a mimóza kis magtokokat!!!

Előzmény: Freddy56 (1028)
gáborke Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1029

Úgy 5-10 fok közt kéne tartani a citromot, de mondjuk jó neveléssel melegben is kibírja. nem olyan kényes. Példa:A könyvtárban van egy jó 40 éves fa magról 3,5 m-es. hát ez mindíg 25 fokban telelt, és napot se kap túl sokat, mégis megvan.

Na jó, meleg teletetésnél virágzásra nem is szabad számítani. Főleg a magnövénytől.

Ültess inkább pomelómagoncot, az bírja a trópusi klímát, sőt jobban szereti.:))

Előzmény: lzleo (1024)
Freddy56 Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1028

Szia Évi!

A BNV- dolgokat mélezem. Az igazi az volt, hogy a hölgynek mondtam, hasonló citrusféléket láttunk Szegeden és Vásárhelyen a tavasszal, a zombai Rappai kertészettől, mire a nő a kitűzőjére mutatott, ezen ez látszott: " Dr Rappai Józsefné".

Na padlót is fogtam egyből, mondtam, ha mindjárt a mellére bámultam volna, akkor: most tudnám, hogy Ő a tulaj, vagy kaptam volna két nagy taslit.

Csak 4 képet készítettem, ezeket mélezem. Üdv: Freddy

Freddy56 Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1027

Szia!

Kibirja, de ha lehet, hűvösebb helyen (nem a 24 fokos lakószobában, hanem a 10-15 fokos előszobában teleltesd, az sem baj, ha nem a legsötétebb sarokba dugod be, és nem kap sivatagi kommandós kiképzést). Na érthetően: viszonylag hűvös helyen, jó ha napi pár óra napfényt is kap, kicsit ritkábban öntözd, de ne várd meg, hogy tök száraz legyen a föld, mert ezt útálják. Ezen kívül: nem árt, ha időnként végignézed a leveleit, netán pajzstetű támadta-e meg, mert erős fertőzés esetén a levélhullás mellett, még azt veszed észre, hogy ragad a fa alatt az Isten is, az ágak sötétednek (gomba is megtámadja a fádat), és a fene tudja honnan, de még hangyák is rohangálnak az ágakon, ezt nem kívánom Neked, én átéltem!

Évi5 ebben a témában profibb, ha még van kérdésed, fordulj hozzá bizalommal.

Üdv: Freddy

gáborke Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1026

Én nem igazán látok a képből sokat.

Megmarad szobában is, főleg ha világos helyen tartod.

Freddy56 Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1025

Szia!

Ez a gyökércsipkedés nekem még új, eddig nem hallottam róla, pedig, ha édesapámat is hozzáveszem, akkor már kb. 40 éve vannak saját citromfáink. (Ő kezdte, majd 24 évvel ezelőtti halála után én folytattam a citrusfélék gondozását).

Ha visszaolvastál, nálam is volt az idén, hogy egy grapefruitmagból két kis fácska nőtt, elneveztem sziámi ikreknek, Évi5 tanácsára nem bántom őket, maradjanak együtt, majd kiderül, mi lesz velük.

Én is azt ajánlom, mit nekem ajánlott Évi5: maradjanak együtt. Jut eszembe: későbbi kisérletre, az egyiket oltsd be, a másikat szemezd be. Érdekes kísérlet lenne!

Sok szerencsét, üdv: Freddy

Előzmény: Whirl (1022)
lzleo Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1024

Nekem is van kicsi "citromfám".

Áprilisban ültettem, de csak ennyit nőtt.

Télen kibírja a szobában szerintetek?

Előzmény: Whirl (1023)
Whirl Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1023

A képek meg lemaradtak. :)

Előzmény: Whirl (1022)
Whirl Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1022

Szép napot Mindenkinek!

Korábban végigolvastam a topikot, nagyon sok hasznos tanácsot, tapasztalatot írtatok le a citromfa nevelésével kapcsolatban, amiket ki is mentettem magamnak. :)Így utólag köszönet!

Felbuzdulva én is próbáltam ültetni citrommagokat. Harmadik próbálkozás után (vagyis már a harmadik helyről szereztem be citromot), kikeltek a magocskák, most olyan egy hónaposak. 

De lenne egy kérdésem. Pár helyen olvastam, hogy amikor kibújt a kis citrom és hoz pár levelet, akkor ki kell szedni a földből, megcsípni a gyökerét és újra elültetni. Ezt miért kell? Hogy ne csak egy irányba nőjön, hanem szerteágazó legyen? Vagy miért?

Ja és hogy egy kicsit dicsekedjek is. :) Van két olyan citromom, amelyik egy magból két hajtást hozott. Hagyjam így őket? Vagy próbáljam szétszedni?

Freddy56 Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1021

Szia Évi!

Az igazi citrus szezon nálam még nem indult be. Az egyik öreg citromfám hozott pár új hajtást, a másik ezen kívül még néhány bimbót is. Hogy mi lesz belőlük, még a jövő zenéje. A fiatal citromfámon egy galambtojás nagyságú citrom van, amit a tavaszi virágkiállításon vettem (óriás citromot teremne!), de ha nem hoz bimbót, mire számítsak? Hozott két kis ágat, és kész.

A kumkuát fám elvirágzott, de itt is látszik, kevesebb lesz a termés.

3. hete tart a festés nálunk, azóta 3x költözött a banánfám is, csórikámnak már nagyon poros a levele, de ha igaz, csütörtökön végeznek a szakik, és megígértem a banánfámnak, kiviszem a szabadba, és lemosom a leveleit a hét végén.

Nálam még csak 7 virág volt a mimózán

Ezek a képek nem a netről vannak, ez már saját fölvétel (meg is látszik rajra, nem túl tökéletes).

Előzmény: Évi5 (1020)
Évi5 Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1020

Sziasztok!

Nálam a kis citromfám újból elkezdett hajtani. A narancsfácskám szokás szerint nem csinál semmit. Sokkal kényesebb, mint a citrom. Felétek mi a helyzet?

Freddy56: A mimózám szépen virágzik, most nyílt ki a tizedik virága. Még láttam rajta hét virágkezdeményt.

kismatilda Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1019

Nagyon köszönöm mindenkinek a tanácsot és segítséget!

Picit elidőztem a rappai oldalon és az édenkertnél is:-)))

Mostmár okosabb vagyok banán ügyben, köszi még egyszer:-)

bikkfa Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1018

Sziasztok.

Köszönöm a segítséget.

Az édenkert.hu oldalon nagyjából beazonosítottam az én fámat (Musa Basjoo), mely valószínü, hogy ha jól betakarom akkor a minusz 15 fokig bírni fogja.

Remélem ennél hidegebb pedig nem lesz az idei télen.

A fiatal hajtásait pedig remélem túlélik a földből való kiszedést.

Kazánházban majd áttelel.

Mégegyszer köszönöm.

üdv nektek

Évi5 Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1017

Szia bikkfa!

Gratulálok a növényedhez, szépen gondoztad, ha ilyen szép nagyra megnőtt.

Én csak a végső esetben próbálkoznék a szabadban lévő teleltetéssel. Mint ahogy Lucus ajánlott cikkben is olvashattad, csak kevés fajta van, amelyiket hazánkban is lehet teleltetni a kertben. Amit a boltban árulnak egyszerű banánfát, azok nem tartoznak ezek közé, így valószínűleg a tied se ilyen fajta.

Ha mégis megpróbálkozol a teleltetéssel, olvasd el a pálmák-kertben című fórumot, esetleg kérj tőlük tanácsot. A földbe van ültetve, vagy csak cseréppel együtt van kirakva? Mert ez utóbbi esetben a gyökerei hamar elfagyhatnak.

Az említett fórumban sokan teleltettek már fagytűrő pálmát, banánt a szabadban, nekik van tapasztalatuk az ilyesmiben. Sokan építettek a pálma, banán fölé átlátszó, hőszigetelt műanyagból üvegházat. Ebben az esetben a csapadék nem megy a levelek közé, így a növény szive jobban védve van. Így is minusz 10 fokot mértek, mikor a szabadban minusz 20 fok volt. Ha a fűtést is meg lehetne oldani, jobbak az esélyek, bár a hideg a talajban a gyökerét is megtámadja. Ez ellen pedig nem nagyon tudsz mit tenni.

Lehet falevéllel, szénával takarni a tövét, amit ha náddal körbeburkolsz, védelmet ad. (A falevél, széna lassan bomlik, ezáltal hőt fejleszt, a nád nem engedi a csapadékot beszivárogni) Érdemes körbetekerni a levélzetet, hogy ne tudjon a víz beszivárogni közéjük.

De, mint írtam, keresd fel az említett fórumot, ők okosabban ebben a kérdésben.

(Házmesterként, nincs lehetőséged arra, hogy lépcsőházban teleltesd?)

Sok sikert!

Üdv

Évi

Előzmény: bikkfa (1015)
LucuS Creative Commons License 2005.09.05 0 0 1016

Valószinű  vissza fog fagyni télen, de ha jól betakargatod a törzsét ( úgy 60 cm magasan) akkor jövőre újra kihajt.

Itt találsz még hozzá olvasni valót :)

http://www.edenkert.hu/index.php?menu=cikk&cikkid=32

Előzmény: bikkfa (1015)
bikkfa Creative Commons License 2005.09.05 0 0 1015

Szevasztok!Két éve kaptam egy banánfának nevezett növénykét.A foglakozásomból adódóan (házmester)lehetőségem volt egy évet a kazánházban (sok napfény és télen is állandó 20 fok hőmérséklet) nevelni a növényt.Idén tavaszra elég szépen megnőtt, edényzettel együtt kb 3m.

Így kiültettem a ház elé,és a fácska tovább nőtt.Most már valószínü, hogy nem fogom tudni fedél alá tenni hacsak félbe nem vágom.Ha valaki tud segíteni, adjon tanácsot hogyan teleltessem át a nagyra nőtt banánfámat a szabadban? Előre is köszönöm. Szevasztok.

Freddy56 Creative Commons License 2005.09.05 0 0 1014

Szia LucuS!

A Te fád is olyasmi lehet, mint az enyém. A hátteret ne nézd, épp lakásfestésben vagyunk, az elmúlt egy hétben ez már a harmadik helyiség, ahol a fámat át kellett telepítenem. Holnapután már mi is ott alszunk, ha lesz számunkra hely.

Lemértem a kerületét: 34,5 cm, azaz kb. 11 cm átmérőjű. Az alsó, két lógó levél még a régi, a többi már nálam fejlődött (karácsonyra kaptam az idősebb fiamtól). Akkor még 36-38 cm hosszú volt egy-egy levél nyél nélkül, most 78 cm. 

A fa magassága a cserép földjének a szintjétől a legmagasabb levél csúcsáig 145 cm. Most befejezem, mert ma kb. 18 órától nem lesz Fórum kb. 1 napig (átalakítás, karbantartás miatt zárva)!!

Előzmény: LucuS (1013)
LucuS Creative Commons License 2005.09.05 0 0 1013
Freddy56 Creative Commons License 2005.09.05 0 0 1012

Sziasztok 1009-1011 ig: palhen, kismatilda és LucuS!

Hirtelenjében ezt a kettőt tudom ajánlani, mint segítséget:

1: http://gyumolcs.lap.hu

2: a magyar WEB oldalon beütöd: Rappai, és az első mindjárt a Rappai kertészet, itt a mediterrán növényeket válaszd, bár végignézheted mindet, érdemes.

Különben az utcánkban van egy emberke, nyár elején kiülteti a 2 banánfáját a szabadba a ház elé. (az utca tengelye K-Ny irányú), így egész nap éri a tűző nap a fáit. Amikor kiülteti, alig van rajta pár levél (nem tudom, milyen körülmények közt telelteti át őket), de eszméletlen szépek lesznek egy, másfél hónap múlva.

A saját fámat is karácsony óta már kétszer ültettem át (már kétszer akkora az edény átmérője, mint akkor volt), minden nap locsolom, és kéthetenként kapja a folyékony kálium műtrágyát.

Remélem segítettem egy kicsit, üdv: Fredddy

LucuS Creative Commons License 2005.09.05 0 0 1011

Szia

Én azt vettem észre az én banánjaimon, hogy nagyon szeretik a vizet és a napfényt ( de nem a tűző napot). Nálam keleti szobában vannak. Van, hogy minden nap locsolom őket.  ( most van 2 nagy, 1 közespes, és lassan megint leszedem a hajtásokat akkor lesz 4 kicsi is :)) Érdemes lenne átültetni, mert hamar kinövik a cserepet.

De meg fogod látni szereti-e a helyét, azonnal jelez.

Előzmény: kismatilda (1010)
kismatilda Creative Commons License 2005.09.05 0 0 1010

Sziasztok!

Tegnap kaptam egy gyönyörű banánfát! AZ ismerőseim a Bricostore-ban vették, úgyhogy nem kaptak hozzá használati útmutatót!

Mit kell tudnom erről a csodáról? Mit szeret, mire figyeljek?

Előre is köszönöm a tanácsokat!

palhen Creative Commons License 2005.09.04 0 0 1009

Köszönöm a válaszokat!!!

A műtrágyát növényápolási boltotkban is kerestem!!!!

Előzmény: Freddy56 (1008)
Freddy56 Creative Commons License 2005.09.04 0 0 1008

Szia!

Gyorsabban megtudtam a választ, mint reméltem, az előbb hívott a haver, megbeszélni, hogy mikor találkozunk a halfesztiválon, és pontosan hol. És ráadásul otthon volt a fia is!

Na szóval: az ufóka egyenlőre még ázzon! A gyökér vastagszik, majd el is ágazik. Egyszek csak elindul a szára is, itt meg kell várni, míg a végén meg nem jelenik két határozott levélke! Ez nagyon fontos, mert már Ő is járt úgy, hogy nem várta ki, hamarabb eldugta a földbe, és erre a növényke kipusztult.

Tehát egyenlőre várj, míg az ufó kukaca meg nem erősödik, meg még szárat és két levélkét nem hoz!!!

Előzmény: palhen (1006)
Freddy56 Creative Commons License 2005.09.04 0 0 1007

Üdv Néked.

Azt, hogy az "öreg", az említett nagy ládában egyszer csak gondol egyet, egyre kisebb leveleket hajt, majd megjelenik a virágfűzér, majd szép lassan a virágok helyén a kis banánok. A banánok beérése után az "öreg" elpusztul.

Szegeden a kertészeti áruházban vettem a K-39 folyékony kálium műtrágyát, de szerintem minden nagyobb vetőmagos-, mezőgazdasági boltban is kellene lennie, ahol növényvédőszereket és műtrágyákat árulnak.

A csemetézést a virágkiállításon magyarázta el az egyik emberke, aki banánfákat is árult, tőle kérdeztem, hogyan kell leválasztani, és mekkora korukban, de a túlélési rátára nem kérdeztem rá. Bocs!

Az avokádóra megpróbálok hamarosan rákérdezni, a haverom fia most télen kezdte, és már 3 növénykét "gyártott". Tavasszal kaptam Tőle egyet, akkor 3 levele volt, most mát 11 van rajta.

Előzmény: palhen (1005)
palhen Creative Commons License 2005.09.03 0 0 1006

Egy régóta  ázott avokádó magomat el akarom ültetni, de nem tudom, hogy kell.

Tehát van az "ufo", alul nőtt egy kis kukac. Ez a gyökér, vagy a szár???Pontosabban fogalmazva: melyik irányba tegyem a földbe?  A szétrepedt nagy magot fejtsem le elötte, vagy úgy, ahogy van, ássam? Bocsi a hülye kérdésekért, de az elöbb is utaltam rá, csökkent agyú vagyok:-)))))))))))))))))9

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!