Keresés

Részletes keresés

sakáll Creative Commons License 2005.09.29 0 0 1049
sziasztok! sokat hallottam már arról,hogy a citrusoknak sokat számit a megfelelő ültetőközeg.én Florimo ált. és savanyú virágföld 2:1 keverékét használom,szerintem bevált,pláne az előzőekhez képest.Ti milyen földet használtok?andrás2 a citrusaid tünetei több problémára is utalhatnak,bár nem vagyok szakértő,de sajnos néhány szép citrust már kinyirtam.szerintem vagy túl sok vizet kapott vagy huzatot vagy mindkettőt.
Évi5 Creative Commons License 2005.09.29 0 0 1048

Szia ezoz!

Szerintem, biztosabb, ha a földbe dugod. (nedves föld, párás levegő, ez utóbbit egy zacsit ráhúzva jobban lehet biztosítani.) Gyökereztető hormonnal lehet még segíteni rajta. (Mezőgazdasági boltban lehet kapni, kis dobozkában por. Ebbe kell belemártani az ág szárát, majd így az ültetőközegbe)

Az oltás ennél bonyolultabb.

Sok sikert!

Előzmény: ezoz (1047)
ezoz Creative Commons License 2005.09.29 0 0 1047

Sziasztok!

Van egy pici citromfa hajtásom. Ha ezt szeretném életben tartani, akkor melyiket javasoljátok. Oltsam be egy magról nevelt pici citromba, vagy vizbe rakva várjam a gyökereket, esetleg földbe leszúrva reménykedjek, hogy történik valami? Melyik a biztosabb siker?

andrás2 Creative Commons License 2005.09.28 0 0 1046

Ok, és köszi.

András

Előzmény: gáborke (1045)
gáborke Creative Commons License 2005.09.28 0 0 1045
Mást egyenlőre nem kértem.
A föld az jónak tűnik, ha nem látszik sötétedés a szárán akkor nem biztos hogy gomba.
Lehet hogy csak olyan kedve volt és leszáradt, hüvösebb időben sokszor nem nő ki az új hajtása hanem ledobja.
Gombaölővel csak óvatosan, mert van ami perzsel, én csak a szárát szoktam általában befújni.
Előzmény: andrás2 (1044)
andrás2 Creative Commons License 2005.09.28 0 0 1044

Szóval gomba, no akkor adok neki. Compo citrus földebe ültettem át tavasszal, elég drága volt. Ez mondjuk nem feltétlenül jelenti, hogy jó is, de már megint bekajáltam egy reklámot. :-)) Esetleg adok neki tápoldatot is.

A többi hajtás viszont él és virul, szemmel láthatólag semmi baja. Kicsit olyan mintha menet közben meggondolná magát, francot növök én már ebben az évben.

Köszönöm szépen.

Este akkor viszem a Muricatat, más nem kértél?

András

Előzmény: gáborke (1043)
gáborke Creative Commons License 2005.09.28 0 0 1043
Hát igen. sajnos a citrusdugványok(a citrom kivételével) elég érzékenyek. Ezért ajánlotabb az oltás. A gyökérnyakat,vagy a szárat könnyen megtámadhatja gomba, főleg a nedvesebb időben. Nekem a mandarinom csinálta ezt. Gombaölővel még próbálkozhatsz, persze ha tényleg erről van szó. De sokszor az sem segít.
Érett hajtása nem száradt el, mintha elhalt volna?
Napégéstől is lehet, de ez ebben az időben nem valószínű.
Vagy esetleg tápanyaghiány, bár ilyen kis növénynél ez még nem szokott jelentkezni, főleg ha megfelelő közegben van.
Előzmény: andrás2 (1042)
andrás2 Creative Commons License 2005.09.28 0 0 1042

Üdv!

Hátha tudtok segíteni.

A narancs, gréprút dugványom egész nyáron alig nőtt valamit. Most elkezdett kikínlódni magából új hajtásokat, de még egész picin zöldből barnára váltottak és leszáradtak. Már a második új hajtás adag is erre a sorsa jutott. Először arra gondoltam, hogy a túl nedves idő miatt, bevittem hát a lépcsőházba az ablakba, inkább szárazon tartva, mint nedvesen és megint... :-(( Mi lehet a baja?

Ha valaki tud segíteni megköszönném.

András

Évi5 Creative Commons License 2005.09.26 0 0 1041

Szia Freddy!

Így látatlanból én mégiscsak gilisztára gondolnék. (Gilisztából is több fajta van, vagy csak fiatalok még)

Én először természetbarátabb módszerrel próbálkoznék. Máskor nálam is volt olyan növény, amelyik gilisztás volt. Egyébként ha tényleg giliszta, akkor ők nem bántják a banánfádat, csak az elhalt növényi részeket alakítják át olyan formába, amit a növény is tud hasznosítani. Egyszerűsítve: a giliszta jó barát a növény számára. (Csak esztétikailag nem szép, mikor egy giliszta kandikál ki a szobanövény cserepéből)

Egyszerűen állítsd a cserepet egy vödör vízbe úgy, hogy a föld teteje éppen kilátszon. A giliszták (és más állatkák) igyekezni fognak felfelé, hogy levegőhöz jussanak. Így egyszerűen el lehet őket távolítani. A banánfa is megmarad, a giliszta is tovább élhet. (Érdemes őket elengedni a kertben, tényleg nagyon hasznos jószágok)

Végső esetben, ha ez nem válik be, jöhet a vegyszer.

Sok sikert!

(A mimózámon csak az egyik virág hoz kis magtokokat, de azon legalább 6 db van.)

Üdv

Évi

Előzmény: Freddy56 (1040)
Freddy56 Creative Commons License 2005.09.25 0 0 1040

SOS Évi5! Szia!

Ma reggel, ahogy meglocsoltam a banánfámat, a földből apró kis valamik másztak ki. Cérnavékony, kb. 2 centis kis kukackák! Olyanok, mint a giliszták, de szerintem nem azok. Rovarölővel locsoljak holnap, vagy van valami más ötleted?

Előre is köszi, üdv: Freddy

szilkszilky Creative Commons License 2005.09.24 0 0 1039
Akkor megnyugodtam. Nem hiszem, hogy magoncról hoztam volna a dugványnak valókat és szép zöldek még mindig. Remélem, hogy túlélik a telet is, és akkor sinen vagyok.
Előzmény: Évi5 (1037)
niamano Creative Commons License 2005.09.23 0 0 1038

Banánfa... Citomfa... (Korfun)

lehullott citromok

Citromfák

Évi5 Creative Commons License 2005.09.22 0 0 1037

Szia Szilkszilky!

Anyukám is nekiesett a termő citromfájának a nyáron metszőollóval. A kis ágakat ledugdosta, ápolgatta, gondozgatta. Több sikeresen meg is fogta. Van olyan, amelyik éppen hogy legyökeresedett, de már van rajta három bimbó. Levél egy szál se. A dugványozás pedig most nyáron történt. És ez nem lódítás. (Sőt, ha még elmesélném, hogy volt egy, amelyik akkor hozott bimbót, mikor még csak 2 hete volt a cserépben, akkor biztosan hazugnak neveznél. Pedig igaz.)

Így biztos vagyok benne, hogy ha sikeresen megfogja a tied is, akkor teremni fog. Persze, bizonyos szempontból jobban jársz, ha a kis citrusod nem hoz virágot egy ideig.

Tavasszal vettem kis citromfát magamnak és anyósomnak is. Az enyém nem virágzott, háromszorosára nőtt, míg az anyósomé tele volt virággal, és egy kis citrom meg is fogta. Maradt az övé ugyanolyan kicsi, semmit se fejlődött, csak a citromkája nő. Mind a kettő dugvány volt, kb. 15 cm magasak voltak.

Előzmény: szilkszilky (1035)
Freddy56 Creative Commons License 2005.09.21 0 0 1036

Szia!

Én nemes, azaz nem vad fáról metszem az ágakat, tehát a gyökeres növénykék is nemesek. Őszinte leszek, nem tudom, mikor hoz virágot, illetve termést az utód. Volt, hogy már két év után termett, volt, hogy 5 év után hozta a termést.

Most azt lenne jó tudni, hogy amit hoztál, az nemes ág volt-e, vagy valami magról kelt vadóc ága-e (a vadócok sokáig "kéretik" magukat, hogy teremjenek.)

Előzmény: szilkszilky (1035)
szilkszilky Creative Commons License 2005.09.21 0 0 1035
Freddy, lehet, hogy rosszul értettem. A termő fáról lemetszett ágakat gyökereztetted meg és azok között volt az a 30 cmes db ami már hozott termést is? Mennyi idő múlva? Én idén hoztam Horvátországból termőről ágat, most gyökereztetem, de többen azt mondták, hogy akár termőről hoztam, akár nem, akkor is oltani kell, ha nem akarok kivárni több, mint tiz évet. Ez igaz?
Előzmény: Freddy56 (1034)
Freddy56 Creative Commons License 2005.09.21 0 0 1034

Szia!

Nem vagyok szakember, csak hobbiból tartok olyan növényeket, amelyek nem minden kertben jellemzőek. (citrom, kumkuat, szemérmetes mimóza, azaz a Mimosa pudica, de ezen kívül még másik 3 féle másféle mimóza, avokádó, banánfa, rovarevő növények, füge, karambola (Évi5 ajándéka). Szóval a nem szokványos növények bolondja vagyok.

Citromfákat szoktam "klónozással" szaporítani, azaz a lemetszett ágat ledugom. Nem minden évben, csak amikor eszembe jut. Már jó párat eladtam, amikor volt rajta termés. Az eddigi csúcs, a cserép aljától a fa tetejéig 28 cm magas volt, és egy 25 dekás citrom termett rajta (a citromot aládúcoltam, mert az ág letört volna.) Az, hogy valamiről még nem hallottam, nem biztos, hogy nem létezik, vagy dőreség, vagy felesleges, de számomra új dolog, ilyet eddig nem csináltam.

A sziámiak most épp vegetációs időben vannak, 3-3 levélkéjük van. Évi5 szombaton itt volt, látta őket. (a képen közöltekhez képest szinte nem változtak).

Nem tudom, mióta vagy citromtermelő. A citromnak van egy rossz tulajdonsága (de lehet, hogy más növénynek is, talán a banánfámnak is): ha nagyobb cserépbe rakod, akkor a gyökere dönget kifelé, mint az állat, meg sem áll koppanásig. Ha túl nagy a méretkülönbség a két cserép között, akkor a régi és az új közötti tér kihasználatlanul ott marad, nincs benne gyökérzet, ezért mindig csak egy kicsivel nagyobb méretűbe kell átültetni.

Sok szerencsét a kertészkedéshez, üdv: Freddy

Előzmény: Whirl (1032)
Whirl Creative Commons License 2005.09.21 0 0 1033

Szió Évi5!

Köszönöm a dícséretet. Valószínű, hogy az egyiket feláldozom egy ilyen kísérletre, jól nézhet majd ki a növényke! :)

Remélem, hogy majd két év múlva is lesz alanyom. :) Most öt picikém van és még van négy mag, amit máshogy próbáltam kicsíráztatni, de eddig semmit sem tettek. Így most őket is el fogom ültetni és meglátjuk, hogy belőlük mi lesz.

Így néz ki az egyhónapos ötösfogat. :)
Előzmény: Évi5 (1031)
Whirl Creative Commons License 2005.09.21 0 0 1032

Szia!

Ha Te, mint ilyen sokéves tapasztalattal rendelkező szakember mondod, hogy még nem hallottál erről a gyökérlecsípésről, akkor biztos dőreség és felesleges.

Már elég régen olvastam el ezt a topikot, de most, hogy mondod, hogy Neked is van sziámid, így már valami rémlik! :) Vissza is néztem, nagyon jópofa! És azóta mi történt vele? Hogy néz ki?

Előzmény: Freddy56 (1025)
Évi5 Creative Commons License 2005.09.21 0 0 1031

Szia Whirl!

Ígéretesnek tűnnek a növénykéid.

A citrusoknál előfordul, hogy egy magból két növény fejlődik ki. Meg lehet próbálkozni, hogy 1-2 év elteltével, mikor elérték a megfelelő vastagságot, a két növényt külön beszemezni, beoltani. Lehet variálni, hogy az egyik legyen termő citrom, a másik meg mondjuk mandarin. Így egy különleges növényed lehet. Szemzéssel, oltással kapcsolos kérdéseiddel fordulj Gáborkéhoz, ő a gyakorlatban is sikeresen foglalkozik ezzel. (Nekem sajnos nem sikerült az ezzel való kísérletem, az alanyom nem bírta a megpróbáltatásokat.)

Sok sikert!

Üdv

Évi

Előzmény: Whirl (1023)
Évi5 Creative Commons License 2005.09.21 0 0 1030

Szia Freddy!

Megkaptam az e-mailt, köszi a fényképeket.

Nálam is hoz a mimóza kis magtokokat!!!

Előzmény: Freddy56 (1028)
gáborke Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1029

Úgy 5-10 fok közt kéne tartani a citromot, de mondjuk jó neveléssel melegben is kibírja. nem olyan kényes. Példa:A könyvtárban van egy jó 40 éves fa magról 3,5 m-es. hát ez mindíg 25 fokban telelt, és napot se kap túl sokat, mégis megvan.

Na jó, meleg teletetésnél virágzásra nem is szabad számítani. Főleg a magnövénytől.

Ültess inkább pomelómagoncot, az bírja a trópusi klímát, sőt jobban szereti.:))

Előzmény: lzleo (1024)
Freddy56 Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1028

Szia Évi!

A BNV- dolgokat mélezem. Az igazi az volt, hogy a hölgynek mondtam, hasonló citrusféléket láttunk Szegeden és Vásárhelyen a tavasszal, a zombai Rappai kertészettől, mire a nő a kitűzőjére mutatott, ezen ez látszott: " Dr Rappai Józsefné".

Na padlót is fogtam egyből, mondtam, ha mindjárt a mellére bámultam volna, akkor: most tudnám, hogy Ő a tulaj, vagy kaptam volna két nagy taslit.

Csak 4 képet készítettem, ezeket mélezem. Üdv: Freddy

Freddy56 Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1027

Szia!

Kibirja, de ha lehet, hűvösebb helyen (nem a 24 fokos lakószobában, hanem a 10-15 fokos előszobában teleltesd, az sem baj, ha nem a legsötétebb sarokba dugod be, és nem kap sivatagi kommandós kiképzést). Na érthetően: viszonylag hűvös helyen, jó ha napi pár óra napfényt is kap, kicsit ritkábban öntözd, de ne várd meg, hogy tök száraz legyen a föld, mert ezt útálják. Ezen kívül: nem árt, ha időnként végignézed a leveleit, netán pajzstetű támadta-e meg, mert erős fertőzés esetén a levélhullás mellett, még azt veszed észre, hogy ragad a fa alatt az Isten is, az ágak sötétednek (gomba is megtámadja a fádat), és a fene tudja honnan, de még hangyák is rohangálnak az ágakon, ezt nem kívánom Neked, én átéltem!

Évi5 ebben a témában profibb, ha még van kérdésed, fordulj hozzá bizalommal.

Üdv: Freddy

gáborke Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1026

Én nem igazán látok a képből sokat.

Megmarad szobában is, főleg ha világos helyen tartod.

Freddy56 Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1025

Szia!

Ez a gyökércsipkedés nekem még új, eddig nem hallottam róla, pedig, ha édesapámat is hozzáveszem, akkor már kb. 40 éve vannak saját citromfáink. (Ő kezdte, majd 24 évvel ezelőtti halála után én folytattam a citrusfélék gondozását).

Ha visszaolvastál, nálam is volt az idén, hogy egy grapefruitmagból két kis fácska nőtt, elneveztem sziámi ikreknek, Évi5 tanácsára nem bántom őket, maradjanak együtt, majd kiderül, mi lesz velük.

Én is azt ajánlom, mit nekem ajánlott Évi5: maradjanak együtt. Jut eszembe: későbbi kisérletre, az egyiket oltsd be, a másikat szemezd be. Érdekes kísérlet lenne!

Sok szerencsét, üdv: Freddy

Előzmény: Whirl (1022)
lzleo Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1024

Nekem is van kicsi "citromfám".

Áprilisban ültettem, de csak ennyit nőtt.

Télen kibírja a szobában szerintetek?

Előzmény: Whirl (1023)
Whirl Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1023

A képek meg lemaradtak. :)

Előzmény: Whirl (1022)
Whirl Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1022

Szép napot Mindenkinek!

Korábban végigolvastam a topikot, nagyon sok hasznos tanácsot, tapasztalatot írtatok le a citromfa nevelésével kapcsolatban, amiket ki is mentettem magamnak. :)Így utólag köszönet!

Felbuzdulva én is próbáltam ültetni citrommagokat. Harmadik próbálkozás után (vagyis már a harmadik helyről szereztem be citromot), kikeltek a magocskák, most olyan egy hónaposak. 

De lenne egy kérdésem. Pár helyen olvastam, hogy amikor kibújt a kis citrom és hoz pár levelet, akkor ki kell szedni a földből, megcsípni a gyökerét és újra elültetni. Ezt miért kell? Hogy ne csak egy irányba nőjön, hanem szerteágazó legyen? Vagy miért?

Ja és hogy egy kicsit dicsekedjek is. :) Van két olyan citromom, amelyik egy magból két hajtást hozott. Hagyjam így őket? Vagy próbáljam szétszedni?

Freddy56 Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1021

Szia Évi!

Az igazi citrus szezon nálam még nem indult be. Az egyik öreg citromfám hozott pár új hajtást, a másik ezen kívül még néhány bimbót is. Hogy mi lesz belőlük, még a jövő zenéje. A fiatal citromfámon egy galambtojás nagyságú citrom van, amit a tavaszi virágkiállításon vettem (óriás citromot teremne!), de ha nem hoz bimbót, mire számítsak? Hozott két kis ágat, és kész.

A kumkuát fám elvirágzott, de itt is látszik, kevesebb lesz a termés.

3. hete tart a festés nálunk, azóta 3x költözött a banánfám is, csórikámnak már nagyon poros a levele, de ha igaz, csütörtökön végeznek a szakik, és megígértem a banánfámnak, kiviszem a szabadba, és lemosom a leveleit a hét végén.

Nálam még csak 7 virág volt a mimózán

Ezek a képek nem a netről vannak, ez már saját fölvétel (meg is látszik rajra, nem túl tökéletes).

Üdv: Freddy

Előzmény: Évi5 (1020)
Évi5 Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1020

Sziasztok!

Nálam a kis citromfám újból elkezdett hajtani. A narancsfácskám szokás szerint nem csinál semmit. Sokkal kényesebb, mint a citrom. Felétek mi a helyzet?

Freddy56: A mimózám szépen virágzik, most nyílt ki a tizedik virága. Még láttam rajta hét virágkezdeményt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!