Keresés

Részletes keresés

babci1 Creative Commons License 2005.11.06 0 0 1095

Szia!

Az én citromfám nagyon egyszerű körülmények között éldegél. Ez azt jelenti, hogy a tavasszal kiteszem a déli fekvésű teraszomra a tűző napra, DE! minden nap reggel! egy kanna vizet öntök rá. Én úgy gondolom, hogy egész nap párologtatja ezt a vízmennyiséget, és ez tetszik neki. Legalábbis az én fámnak. Tápoldatot vagy ilyesmit nem kap. Tavasszal - be kell vallanom - az elején lehullajt pár levelet, de nem sokat, és így arra gondolok, hogy ez a "hirtelen" hőmérséklet és a hely változtatása miatt van, mert a levelek nem sárgulnak, viszont sok új hajtást hoz. Ősszel pedig beteszem az átlag 21 fokos lakásba, mert nincs olyan hely (bár rengeteg hely lenne), ami 4-5 fokos és napos. Így telelget az én fám, és mivel nem mutat semmi gyengeséget, levélhullajtást, így nem gondolom, hogy ez olyan rossz neki.

Idén kipróbálgattam az ecsettel való beporzást, és ahogy írtad is, nem ördöngősség, csak azon aggódtam, hogy tavaly is hiába csináltam - csak leestek pár nap múlva a virágok. Idén viszont máshogy látom a dolgot. Rengeteg virág van rajta, és még mindig hoz újakat; a beporzottak közepe pedig zölden kezdett hízni - gyanúsan citromocskáknak tűnnek.

Nem tudok feltölteni képet, mert nagyon nagy méretűek, és még nem találtam ki, hogyan lehet csökkenteni. De ahogy lesz mód rá, megteszem. Ha valóban érdekel, szívesen elküldöm emilben, hátha ott nem akadály a méret. Ez negatív diszkriminációnak számít a nagyokkal szemben!!!!!!!!

Köszönöm a választ!!!!!!!!

Babszi

-Tatti- Creative Commons License 2005.11.05 0 0 1094

gáborke Creative Commons License 2005.11.04 0 0 1093

Szia!

Érdekes dolgokat irtál le, 21 fokon tartva is virágzik a citromod, ez igen ritka. Esetleg leírhatnád hogy tartod az év folyamán (nap, hőfok, tápoldat stb.), télen gondolom sok nap éri.?

Ugyanis sokan vannak akik fütött szobában szeretnénék citromot...

Nem teljesen normális ez, ahogy kérdezted is, de ha hoz virágot akkor elméletileg termése minden további nélkül lehet.

Első évben jellemző a citromokra, hogy nem termékenyülnek. Második évtől viszont igen, bár mindig akad fejletlen bibéjű virág a citromon.

A beporzás nem ördöngős. Mivel a citrom sok virágport termel, érdemes kézzel porozni, én is úgy szoktam. Egy jó adag virágport kensz az ujjbegyedre, majd a bibe tetejét bekened vele, vagy hozzányomkodod a port. A bibe ettől sárgás lesz, ilyenkor már meg is van a beporzás.

Hát kiváncsi vagyok milyen lesz a fád, és fog e teremni.

Ha tudsz tehetnél képet fel róla.

üdv.

Előzmény: babci1 (1092)
babci1 Creative Commons License 2005.11.04 0 0 1092

sziasztok!

Citromfa tulajdonos vagyok immáron 11 hosszú éve. Kb. 3 évvel ezelött beoltattam a fámat, és a tavalyi évben (így október, november táján) hozott is három virágocskát, de sajnos egyikből sem lett citrom. Idén is MOST virágzik, és van rajta 15 virág (napról napra többet és többet hoz, tehát még ez nem a végső szám), és nagyon izgulok, hogy lesz-e rajta citrom, vagy nem.

A kérdésem a következő - tudna nekem vki pontosabb leírást adni arról, hogy hogyan kell beporozni a virágokat? Azt olvastam, hogy ecsettel, de hogy csak megpiszkálom ecsettel, és nem kell csak egyszer, vagy többször is, és jó alaposan, vagy egyáltalán hogyan. Tavaly hiába piszkálgattam szegényt, nem jött össze a dolog.

A msáik, hogy nekem minden évben 21 fokon telel a fa; nem hullajtja a levelét, nem sárgul meg, sőt, mint most már tudjátok, "rengeteg" virágot hoz. Ez "normálisnak" számít, lehet citromra számítani??

Minden választ nagyon szépen köszönök!

Babszi

gáborke Creative Commons License 2005.11.03 0 0 1091

A szabadban lehet hagyni őket a fagy beköszöntéig, bár jobb nem megvárni az enyhe fagyokat, mert a gyökereik érzékenyek a fagyra(a lombja -2-3 fokot is kibír.)

Természetesen mindegy hány éves a csemete vagy hányéves a hajtása, ha lehet úgyanúgy kell hűvösben teleltetni mindet.Melegben csak a nagyon világos vagy napos helyen marad meg jól, bár ilyenkor is erősen hullajthatja levelet, de ez tavasszal visszalombosodik. Tél közepén a melegben nagy valószínűséggel kihajtanak(Vízhajtás) amely gyengíti a növény, így ha kihajt és ez gyenge vízhajtás akkor az minél előbb el kell távolítani a növényről.

Előzmény: gedeonusz (1090)
gedeonusz Creative Commons License 2005.11.02 0 0 1090

Nekem is van grapefruitfám, de még nem hoztam be az erkélyről. Itt délen (Pécs) még nem volt fagy, 2-3 fok volt a minimum, ezt bírja, leveleket nem dobál. Addig hagyom kint míg nem lesz stabil fagy. Ez eddig mindig bevált.

Kérdés: az egy éves grapefruit, mandarin, narancs hajtásaimat is kell teleltetni, vagy ezek kibirják a panelben?

Előzmény: kofy (1088)
gáborke Creative Commons License 2005.11.02 0 0 1089

Ilyenkor szokták hullatni a citrusok a leveleiket. Vannak ilyen nagy "cserék" is, ha előbb nem tavasszal majd belombosodik. Valóban a gréfruit nem bírja a nagy meleget télen (nemúgy mint pomeló, lime stb.). De jó fénykörülmények közt azért általában jól áttelel még melegebben is. De az ideális tényleg 10-15 közt van. A száraz levegőt jól bírják a citrusok egyébbként. Próbáld ablakhoz közel elhelyezni télen, és esetleg enyhén rá lehet nyitni az ablakot (ez panelban sokszor beválik).

Előzmény: kofy (1088)
kofy Creative Commons License 2005.11.02 0 0 1088

Sziasztok!

Van egy grapefruitfám, ami most el kezdte hullatni a leveleit. Ez normális szerintetek?

Tárolási körülmények: panellakás nappali, erkélyajtónál. Locsolom a fát, de nem locsolom túl, még citrus tápoldatot is kap. Fény szerintem O.K. Melege lehet így november tájt? Úgy olvastam, hogy télire 15 fok az ideális. A száraz panel meleg a baj?

Egyébként nyáron vettem egy Baumaxban a fát, és eddig semmi baja nem volt, ugyan lehullatott néhány kis grapefruitot, de biztos nem bírta őket. Maradt rajta így is kettő, ami még mindig ott zöldül...

Előre is köszi a tanácsokat.

Üdv,

kofy

-Tatti- Creative Commons License 2005.10.28 0 0 1087

Köszi gáborke!

-Tatti-

gáborke Creative Commons License 2005.10.27 0 0 1086
Ha jól van teleltetve van rá esély hogy virágozzon, de csak 10-15 év múlva. de az is lehet hogy sosem fog. Ezért érdemes oltani..
Előzmény: -Tatti- (1085)
-Tatti- Creative Commons License 2005.10.27 0 0 1085

Figyeljetek már megszeretném kérdezni,hogy a magról vetett mandarin és grepfruit fog e virágozni?

Előre is köszönöm! 

gáborke Creative Commons License 2005.10.27 0 0 1084

Ha már lehet választani inkább bórkősav oldattal locsolt( Tea izesítő, citrompótló tabletta).

A szerves savakat inkább hanyagoljuk, talán a hangyasav ami még erre jó, csak mérgező.

Előzmény: Don Palesz (1082)
gáborke Creative Commons License 2005.10.27 0 0 1083

Citrusokat lehet kapni nagyobb kertészetekben (Oázis, New Garden, Silvanus),

dísznövénykiállításokon, egzotikus kertészetekben. De egymástól is lehet is lehet kérni növénykéket.:)) Én is sok citrus szoktam oltani.

üdv.

Előzmény: -Tatti- (1079)
Don Palesz Creative Commons License 2005.10.27 0 0 1082
"Mindenesetre ha a talaj pH-ját nem lehet semleges alá levinni akkor lehet egy kiló vasoldattal is öntözni, a vasat akkor sem veszi fel..."

Akkor egy kis citromlével is megöntözöm:)
Előzmény: gáborke (1081)
gáborke Creative Commons License 2005.10.27 0 0 1081

Nagyon gyorsan egyik sem hat, pl 2 nap alatt nem lesz jó. De én a narancsomat, meg több citrust is spéci keverékekkel élesztem fel. Pl Vaskeláttal(ez ritkábban kapható), amit 1-2 PH-jú híg kénsavban oldok fel ezzel 2-3 kezelés és a növény új lesz(persze a gyors hatás csak növekedési idő szakban várható igazán). De a vas szulfát oldat is jó lehetőség. A citrus táp is jó lehet de ez a nagyon klorózisos növényen csak nehezen segít.

Mindenesetre ha a talaj pH-ját nem lehet semleges alá levinni akkor lehet egy kiló vasoldattal is öntözni, a vasat akkor sem veszi fel...

Előzmény: Don Palesz (1080)
Don Palesz Creative Commons License 2005.10.27 0 0 1080
Azt nem tudom.

Milyen tápoldatot, vagy kezelést javasoltok citromfának vashiány ellen, ami a leggyorsabban hat? Uis a vadcitromnak elég sárgák a levelei. Viszont a rendes citromfák elég szépen gyarapodnak, a legnagyobb, ami tavasszal csak 10 centis volt, már jó fél méteres, úgy látszik, jól érzik magukat a fóliasátorban. Az ananász is él még, növekszik lassanként.
Előzmény: MeSeMo (1078)
-Tatti- Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1079

Sziasztok kaptam egy banánfát és mikor átültettem elkezdtek fonnyadni,száradni levelei de mostmár kijött egy ujj levél.Ja és még megszeretném kérdezni,hogy narancsfát,citromfát hol lehet kapni?

Köszönöm!

MeSeMo Creative Commons License 2005.10.18 0 0 1078

Köszi, ez már meg is történt. :)

Hogyan teleltessem? Most vagy tavasszal kell visszametszeni?

Köszi,

Mesemo

Előzmény: Don Palesz (1077)
Don Palesz Creative Commons License 2005.10.18 0 0 1077
Nincs velük semmi baj, majd néhány nap múlva felállnak a levelek
Előzmény: MeSeMo (1074)
dithke_ Creative Commons License 2005.10.18 0 0 1076

Sziasztok!

Párom kapott szülinapjára rokonoktól, egy mandarinfácskát, teki van kis mandarinokkal, nagyon aranyos, szeretném neki sokáig ápolni,hogy ne menjen tönkre, mivel még ilyenem nem volt szeretnék tanácsot kérni hogy kell locsolni, stb. milyen helyre tegyem?? ilyenek, köszönöm szépen, sziasztok jó éjt

bombaba Creative Commons License 2005.10.18 0 0 1075
Nem, télen nincs táp. Örülök, ha az öntözést nem felejtem el.
Előzmény: krampuszka1 (1073)
MeSeMo Creative Commons License 2005.10.18 0 0 1074

Sziasztok!

Szeptember végén elültettem egy mangó magot. Most kb 20 cm magas lehet. De a leveleit nagyon lógatja. Ez mitől lehet, hogyan tudok segíteni rajta? A másik kérdésem a teleltetésével kapcsolatos. Olvastam, hogy a hűvösebb világos szoba jó neki télire. Ez már az ilyen kis növényre is igaz? Most egy világos de meleg (kazán) helységben van, ahol a ruhák is száradnak, így elég párás. Csíráztatáshoz, keltetéshez szuper. De később???

A válaszokat előre is köszönöm,

Mesemo

krampuszka1 Creative Commons License 2005.10.18 0 0 1073

Megkérdezhetem, hogy a tápozást télen is csinálod ?

Mert én aug-ban abbahagytam.................

Előzmény: bombaba (1068)
sakáll Creative Commons License 2005.10.17 0 0 1072
vashiányra véleményem szerint a vasgálic 1-2% os oldata nagyon jó.gyönyörű levelei lesznek tőle.ráadásul elég pitiáner összegbe kerül.a citrusoknak sok vasra van szükségük.rendszeresen kell nekik adni.
jaffer Creative Commons License 2005.10.16 0 0 1071
Ok.

Köszi mindent.
Előzmény: bombaba (1070)
bombaba Creative Commons License 2005.10.15 0 0 1070

Hát ez bizony keresztkérdés, mert volt 2 fajta is, de mindkét flakon kiürült nemrég és kidobtam (amúgy meg régi volt mindkettő - az egyik literes 23 Ft volt, ebből saccold be a korát - , ma már biztos nem lehet ugyanazon a néven kapni). Mezőgazdasági boltban vashiányra kérj valamit, én is azt fogom tenni.

Előzmény: jaffer (1069)
jaffer Creative Commons License 2005.10.15 0 0 1069
Köszi mindenkinek a válaszokat.
Nagyon hasznos dolgokat tudtam meg.
BOMBABA MÉG LENNE EGY KÉRDÉSEM TŐLED:
Azt szeretném megtudni, milyen vasat teszel az öntözővizbe?
És hogy?
Mégegyszer köszi
bombaba Creative Commons License 2005.10.15 0 0 1068

Üdv Mindenkinek.

Tapasztalataim a citromfa metszésről és teleltetésről: ez lesz a harmadik tél, amit nálam tölt egy kb 20-25 éves citromfa. Számomra túl világosak voltak a levelei, és a formája sem tetszett túlzottan, amikor megvettem. Az első tél felében fűtött helyen tartottam, dobálta le a leveleit. (Kárba nem vesztek, mert megszáritva nagyon finom teaként használtam fel.) Leköltöztettem egy fűtetlen, de nem sötét helyre. Túlélte a telet, tavasszal metszettem vissza (a szakkönyv szerint), óvatosan. Kapott marhatrágyát, rendszeres tápoldatos öntözést. Teljesen kilevelesedett, és végre zöld levelei voltak. A következő telet teljes egészében a fűtetlen helyen töltötte, levélhullás nem volt. Idén tavasszal nagy levegőt vettem és egy alakitó metszést hajtottam végre - ha már van, olyan formája legyen, ami nekem is tetszik. Év közben is metszettem kis mértékben. Idén 3 virágzási ciklusa volt, az első korán, mág talán májusban, a 2. augusztusban, a 3. leggazdagabb a mostani.

Vannak rajta tavalyi sárga citromok, idei nagy zöldek az első virágzásból, 1-2 centisek a 2. virágzásból és kezdemények a mostaniból.

Szereti a levélpermetezést, eső után nagyon jól érzi magát. Vasat szoktam az öntözővizébe tenni, hogy a levélsárgulást megelőzzem, meg kb kéthetente tápoldatot. Permetezést tulajdonképpen nem igényel, nagyon ritkán, ha pókhálószerüségek akadnak rajta, akkor gyenge rovarirtós permetet kap.

A beporzás érdekes dolog. Újabban  virágzáskor egy ecsettel szoktam kavarni a virágok között, és sokkal több termés köt meg, mint korábban (közel 100%).

Nem terpeszkedhet tovább semmilyen irányban, mint az ajtóméret, amin keresztül elvonul telelni.

Egy kupacban 4 kötött citromka.

Előzmény: jaffer (1061)
krampuszka1 Creative Commons License 2005.10.14 0 0 1067
Bougainvillea :)
Előzmény: Keszthely1 (1066)
Keszthely1 Creative Commons License 2005.10.14 0 0 1066

Helló!

Bocs de mi az a bugis topik???

ave t.

Előzmény: krampuszka1 (1065)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!