Keresés

Részletes keresés

gáborke Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1114

Budapest,

tavasszal már többen is küldenénk oltóágat, de a Szeged talán tényleg elég közeli

Előzmény: -Tatti- (1112)
Freddy56 Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1113

Hello Tatti!

Igaz nem Békésben, de a közelben lakom (Szeged). Innen hamarabb odaérhet tavasszal az oltóág. A mélcímemet megtalálod, ha igaz, akkor még a küld módban van, bár volt, hogy átíródott. Az én termő fáim eredetije a Szegedi füvészkertből valók, ezek még a hagyományos citromok. Ha gondolod, állok rendelkezésedre, (de szerintem Évi5 sem zárkózna el attól, hogy tavasszal oltóágat adjon) . Üdv: Freddy

Előzmény: -Tatti- (1103)
-Tatti- Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1112
és akkor milyen megyében laksz gáborke
Előzmény: -Tatti- (1110)
-Tatti- Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1111
És akkor milyen megyében laksz!
Előzmény: -Tatti- (1110)
-Tatti- Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1110
A cirtromfám
gáborke Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1109

igen Békésen kívül

Előzmény: -Tatti- (1108)
-Tatti- Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1108
Helló gáborke megszeretném kérdezni,hogy te Békés magyén kívül laksz mert ha Békés megyében laksz akkor hamar ideér a szállítmány.
trachycarpus Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1107
Azt hiszem, ez a Rappai féle óriás citrom, bár én nem onnan vettem. Hatalmas gyümölcse van és rengeteg virága. Idén tavasszal rendesen legyalultam a gyökerét /nem teljesen direkt/, aztán kiraktam a tavaszi kb. 5 fokos, esôs éjszakába. Semmi baja nem lett!
Előzmény: gáborke (1106)
gáborke Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1106

Ez az óriáscitrom esetleg 'lipo' fajta lehet, de akkor nem pomeló.

Érdekes ötlet kiültetni. csak pár észrevétel: Ha meszes a talaj nem érdemes semmiképp kiültetni, vakondra vigyázni..., a probléma talán csak a visszacserepezésnél lenne, hisz itt megsérülnek valamennyire a gyökerek, és ez a teleltetésre nézve nem biztos hogy jó hatással lenne, nem beszélve a termésről, amit esetleg elrúgnak ilyenkor.

De elvileg nincs akadálya (Pl. leandernél jól bevált dolog), próba cseresznye....

Én egy narancs magnövénnyel csináltam ezt régebben, növögetett, de nem túl jól, talán a talaj kissé kötött volt neki.

üdv.

Előzmény: trachycarpus (1105)
trachycarpus Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1105
Üdv! Van egy óriás citromom /vagy pomelo???/. Mit szólna hozzá, ha tavasszal kiütetném szélvédett, napos helyre, majd ôsszel kiásnám és télre visszacserepezném? Aztán tavasszal ismét ki. 10-15 fokon telel. Nos? Szakértôk?:)
gáborke Creative Commons License 2005.11.08 0 0 1104

Nekem csak egy méteres kis fám van, azon is termés és még virág is. Ezért nehezen tudnék vágni. Másrész most nem igazán van oltási időszak, igy egyántalán nem ajánlom téli időszakban. Tavasz közepén, vagy nyári időszakban érdemes oltani, mert növekedési időszakban kell lennie a fának és persze több fény kell. A postán meg mire odaérne már fogpiszkálónak se lenne szerintem jó.

Tavasszal adok ágat, akkor próbáld meg.

üdv.

Előzmény: -Tatti- (1103)
-Tatti- Creative Commons License 2005.11.08 0 0 1103

Na helló gáborke próbáltam szerezni itt a környéken oltóágat de nem adott senki.Te tudsz nekem küldeni? Postán vagy utánvétellel portósan úgy,hogy a postaköltséget én fizetem!

Köszi! -Tatti- 

gáborke Creative Commons License 2005.11.08 0 0 1102
Megkaptam köszönöm, és irok is majd vissza.
üdv.
Előzmény: babci1 (1099)
gáborke Creative Commons License 2005.11.08 0 0 1101
Szia.
Előszőr is: milyen hőfokon telelteted a citromod, mert ha melegben akkor oltással sem biztos hogy virágozni fog.
A másik: hogy ha van oltóágad rá tudod oltani?
Ezek csak költŐi kérdések voltak.
Az oltóágról annyit, hogy ha akarsz majd oltani akkor itt a forumosok közül szerintem bárki ad majd oltóvessző, akinek van termő fája.
De vehetsz dugvány disznövénykiállításokon, vagy ha akarod elviheted a Fűvészkertbe oltatni. De még sok lehetőség van.
üdv
Előzmény: -Tatti- (1100)
-Tatti- Creative Commons License 2005.11.07 0 0 1100

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kárni,hogy honnan vegyek citromfához oltani való ágat?

Ugyanis van egy 10 évesnél több citromfám és még nem virágzott 1x sem segítszetek,hogy honnan vegyek oltani való ágat!

Köszönöm!

babci1 Creative Commons License 2005.11.07 0 0 1099

Sziasztok!

Köszönöm szépen a jó tanácsokat, megfogadom!!!

Gábor! Elküldtem neked a fényképet az adott címre, megkaptad?

Babszi

gáborke Creative Commons License 2005.11.07 0 0 1098
Szia.
Az elméletem szerintem helytálló, hiszen a te eseted más. Hideg helyen tartva akkár többször is virágzik(fajától függő), nálam is 3x szokott. De elméletileg a tavasz a fő virágzása, de ez nem aranyszabály(és a teleltetéstől is függ!), nekem is van amelyik mindig ősszel hoz sok virágot, sőt egy-egy bátrabb citri még a 4-5 fokos teleltetőben is hoz kis bimbót(lassan persze).
És a kézi beporzáshoz, mint már irtam, én is csak csatlakozni tudok.
Üdv.
Előzmény: bombaba (1097)
bombaba Creative Commons License 2005.11.07 0 0 1097

gaborke,

az elmélet nem jó, én hideg helyen teleltetek, most is már a pincében (némi fény akad) van a citromfa, és most is tele van virággal, 2-3 naponta járok le 'beporozni'. Mint korábban irtam, idén az enyém 3x virágzott, és a mostani a leggazdagabb.

Babci1,

neked a kézzel való beporzást tudom ajánlani, az nálam bejött.

Előzmény: gáborke (1096)
gáborke Creative Commons License 2005.11.06 0 0 1096

Szia.

Köszi a választ. Még azt megkérdezném télen is napon tartod?

Ha a kis citromkezdemények híznak az nagyon jó jel, egy része úgyis lehullik és nem termékenyül, a másik része jól termékenyűl.

A nyári tüző nap miatt lehet energiája hogy összel virágozzon, úgyanis a fő virágzása tavasszal van a citromnak, de a meleg teleltetés miatt ez eltolodik őszre, tavasszal nincs energiája.

Ha küldenél képet jó lenne.

Ide küld: egzotikusnoveny@freemail.hu

üdv.

Előzmény: babci1 (1095)
babci1 Creative Commons License 2005.11.06 0 0 1095

Szia!

Az én citromfám nagyon egyszerű körülmények között éldegél. Ez azt jelenti, hogy a tavasszal kiteszem a déli fekvésű teraszomra a tűző napra, DE! minden nap reggel! egy kanna vizet öntök rá. Én úgy gondolom, hogy egész nap párologtatja ezt a vízmennyiséget, és ez tetszik neki. Legalábbis az én fámnak. Tápoldatot vagy ilyesmit nem kap. Tavasszal - be kell vallanom - az elején lehullajt pár levelet, de nem sokat, és így arra gondolok, hogy ez a "hirtelen" hőmérséklet és a hely változtatása miatt van, mert a levelek nem sárgulnak, viszont sok új hajtást hoz. Ősszel pedig beteszem az átlag 21 fokos lakásba, mert nincs olyan hely (bár rengeteg hely lenne), ami 4-5 fokos és napos. Így telelget az én fám, és mivel nem mutat semmi gyengeséget, levélhullajtást, így nem gondolom, hogy ez olyan rossz neki.

Idén kipróbálgattam az ecsettel való beporzást, és ahogy írtad is, nem ördöngősség, csak azon aggódtam, hogy tavaly is hiába csináltam - csak leestek pár nap múlva a virágok. Idén viszont máshogy látom a dolgot. Rengeteg virág van rajta, és még mindig hoz újakat; a beporzottak közepe pedig zölden kezdett hízni - gyanúsan citromocskáknak tűnnek.

Nem tudok feltölteni képet, mert nagyon nagy méretűek, és még nem találtam ki, hogyan lehet csökkenteni. De ahogy lesz mód rá, megteszem. Ha valóban érdekel, szívesen elküldöm emilben, hátha ott nem akadály a méret. Ez negatív diszkriminációnak számít a nagyokkal szemben!!!!!!!!

Köszönöm a választ!!!!!!!!

Babszi

-Tatti- Creative Commons License 2005.11.05 0 0 1094

gáborke Creative Commons License 2005.11.04 0 0 1093

Szia!

Érdekes dolgokat irtál le, 21 fokon tartva is virágzik a citromod, ez igen ritka. Esetleg leírhatnád hogy tartod az év folyamán (nap, hőfok, tápoldat stb.), télen gondolom sok nap éri.?

Ugyanis sokan vannak akik fütött szobában szeretnénék citromot...

Nem teljesen normális ez, ahogy kérdezted is, de ha hoz virágot akkor elméletileg termése minden további nélkül lehet.

Első évben jellemző a citromokra, hogy nem termékenyülnek. Második évtől viszont igen, bár mindig akad fejletlen bibéjű virág a citromon.

A beporzás nem ördöngős. Mivel a citrom sok virágport termel, érdemes kézzel porozni, én is úgy szoktam. Egy jó adag virágport kensz az ujjbegyedre, majd a bibe tetejét bekened vele, vagy hozzányomkodod a port. A bibe ettől sárgás lesz, ilyenkor már meg is van a beporzás.

Hát kiváncsi vagyok milyen lesz a fád, és fog e teremni.

Ha tudsz tehetnél képet fel róla.

üdv.

Előzmény: babci1 (1092)
babci1 Creative Commons License 2005.11.04 0 0 1092

sziasztok!

Citromfa tulajdonos vagyok immáron 11 hosszú éve. Kb. 3 évvel ezelött beoltattam a fámat, és a tavalyi évben (így október, november táján) hozott is három virágocskát, de sajnos egyikből sem lett citrom. Idén is MOST virágzik, és van rajta 15 virág (napról napra többet és többet hoz, tehát még ez nem a végső szám), és nagyon izgulok, hogy lesz-e rajta citrom, vagy nem.

A kérdésem a következő - tudna nekem vki pontosabb leírást adni arról, hogy hogyan kell beporozni a virágokat? Azt olvastam, hogy ecsettel, de hogy csak megpiszkálom ecsettel, és nem kell csak egyszer, vagy többször is, és jó alaposan, vagy egyáltalán hogyan. Tavaly hiába piszkálgattam szegényt, nem jött össze a dolog.

A msáik, hogy nekem minden évben 21 fokon telel a fa; nem hullajtja a levelét, nem sárgul meg, sőt, mint most már tudjátok, "rengeteg" virágot hoz. Ez "normálisnak" számít, lehet citromra számítani??

Minden választ nagyon szépen köszönök!

Babszi

gáborke Creative Commons License 2005.11.03 0 0 1091

A szabadban lehet hagyni őket a fagy beköszöntéig, bár jobb nem megvárni az enyhe fagyokat, mert a gyökereik érzékenyek a fagyra(a lombja -2-3 fokot is kibír.)

Természetesen mindegy hány éves a csemete vagy hányéves a hajtása, ha lehet úgyanúgy kell hűvösben teleltetni mindet.Melegben csak a nagyon világos vagy napos helyen marad meg jól, bár ilyenkor is erősen hullajthatja levelet, de ez tavasszal visszalombosodik. Tél közepén a melegben nagy valószínűséggel kihajtanak(Vízhajtás) amely gyengíti a növény, így ha kihajt és ez gyenge vízhajtás akkor az minél előbb el kell távolítani a növényről.

Előzmény: gedeonusz (1090)
gedeonusz Creative Commons License 2005.11.02 0 0 1090

Nekem is van grapefruitfám, de még nem hoztam be az erkélyről. Itt délen (Pécs) még nem volt fagy, 2-3 fok volt a minimum, ezt bírja, leveleket nem dobál. Addig hagyom kint míg nem lesz stabil fagy. Ez eddig mindig bevált.

Kérdés: az egy éves grapefruit, mandarin, narancs hajtásaimat is kell teleltetni, vagy ezek kibirják a panelben?

Előzmény: kofy (1088)
gáborke Creative Commons License 2005.11.02 0 0 1089

Ilyenkor szokták hullatni a citrusok a leveleiket. Vannak ilyen nagy "cserék" is, ha előbb nem tavasszal majd belombosodik. Valóban a gréfruit nem bírja a nagy meleget télen (nemúgy mint pomeló, lime stb.). De jó fénykörülmények közt azért általában jól áttelel még melegebben is. De az ideális tényleg 10-15 közt van. A száraz levegőt jól bírják a citrusok egyébbként. Próbáld ablakhoz közel elhelyezni télen, és esetleg enyhén rá lehet nyitni az ablakot (ez panelban sokszor beválik).

Előzmény: kofy (1088)
kofy Creative Commons License 2005.11.02 0 0 1088

Sziasztok!

Van egy grapefruitfám, ami most el kezdte hullatni a leveleit. Ez normális szerintetek?

Tárolási körülmények: panellakás nappali, erkélyajtónál. Locsolom a fát, de nem locsolom túl, még citrus tápoldatot is kap. Fény szerintem O.K. Melege lehet így november tájt? Úgy olvastam, hogy télire 15 fok az ideális. A száraz panel meleg a baj?

Egyébként nyáron vettem egy Baumaxban a fát, és eddig semmi baja nem volt, ugyan lehullatott néhány kis grapefruitot, de biztos nem bírta őket. Maradt rajta így is kettő, ami még mindig ott zöldül...

Előre is köszi a tanácsokat.

Üdv,

kofy

-Tatti- Creative Commons License 2005.10.28 0 0 1087

Köszi gáborke!

-Tatti-

gáborke Creative Commons License 2005.10.27 0 0 1086
Ha jól van teleltetve van rá esély hogy virágozzon, de csak 10-15 év múlva. de az is lehet hogy sosem fog. Ezért érdemes oltani..
Előzmény: -Tatti- (1085)
-Tatti- Creative Commons License 2005.10.27 0 0 1085

Figyeljetek már megszeretném kérdezni,hogy a magról vetett mandarin és grepfruit fog e virágozni?

Előre is köszönöm! 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!