Jó ötlet :) úgyis esni fog... :( Bizti élvezni fogod, én barátokkal mentem és nekik is tetszett! Nagyon színvonalasan lettek megcsinálva és emiatt szerintem nem is olyan drága.. Pár ezer forint, már nem emlékszem pontosan, de pl attól is függ, hogy diák vagy-e. Nézd meg a honlapot, ott minden fent van!
Én még nem voltam a tutanhamon kiállításon, de úgynéz ki hogy ezen a hétvégén ellátogatok oda és megnézem. Mint olvastam sok szépet írtatok róla, így nagyon kiváncsivá tettetek. Remélem nekem is tetszeni fog. A belépő nagyon borsos áron van?
Hát igen, ízlések és pofonok. Aki teheti és érdekli is az egyiptomi kultúra annak megéri megnézni a tutanhamont. Ha jól emlékszem április végéig lesznek itt.
Én is voltam a kiállításon. Szerintem is ahhoz képest hogy csak másolatok, nézhető és élvezhető is. Az egyiptomi kultúra amúgy is egy érdekes téma, és a kiállítás helyt is áll ezen a téren. Az ajándékboltban pedig tök jó dolgok is beszerezhetők. Én is büszkélkedek 1-2 szupi dologgal.
Ha ennyire érdekel titeket egyiptom, miért nem nézitek meg ezt a tutanhamon kiállítást? itt sem az eredeti tárgyak vannak kiállítva, hanem másolatok, de az eredeti anyagokból készültek, az eredetiek állapotát reprodukálva. mit gondoltok? El tudnák az eredetiket vinni bárhova?? dehogy! Ha igen, és baja lesz, az felbecsülhetetlen értékű kárt okoz! amúgy láthatjátok nofretitit is.
"Amikor a halott belépett a Két Igazság termébe, a szívmérlegelés rítusának vetették alá. Az ókori Egyiptomban a szívet az „ib” vagy a „hati” szóval jelölték, és az élet forrásának, a lelkiismeret lakhelyének tartották. Ezért ezt kellett lemérni, amikor a halott életéről akarták megtudni az igazat, és ezért volt a szív halál utáni tartósítása is elsődlegesen fontos. A szív az egyéni sors székhelye. „Hati” a megvalósított sorsot jelenti, a múlt egészét, a halott ki nem használt lehetőségeivel együtt. „Ib” a jövendő sors, mint a tiszta, meg nem valósult lehetőségek egésze, valamint az emberben meglévő rossz és jó gyűjtőhelye.
Ez a lelkiismeret helye is. Ezért a mágikus erők a Hati tartományába tartoznak, a profetikus tisztánlátás pedig az Ibben gyökerezik. A halott mindkét szívhez ragaszkodik, és elhárítja azt, hogy bármelyiket alárendelje a másiknak: „ Ib szívem maradjon meg helyén! Hati szívem maradjon meg helyén! Honoljon béke köztem és a szívem között!” (Halottak Könyve, 26. fejezet),
„Ne legyen hát fölcserélve Ib és Hati szívem az Alvilág istenei előtt!” (28. fejezet)"
"Miután a lélek átlépte a halál kapuját, káprázó szemmel lép ki „a nappal teljes fényébe”. Miután visszanyerte teljes tudatát, korábbi teste szinte ellenállhatatlan er-vel vonzza magához. De a lények,kiknek az a feladatuk, hogy őt vezessék a túlvilágon, elragadják onnan. Át kell kelnie a sötétség országán, melyet gyász és szomorúság leng be. A kapuk előtt félelmetes külsejű, késes démon-őrzők állnak, legtöbbjüknek állatfeje van. /"Oroszlán-arcú erő"-Pistis Sophia!/
A halottnak mindannyiójuk nevét ismernie kell. Az átjutás után a halott, Osiris színe elé kerül. Miközben az őt körülvevő holtak panaszosan kiáltoznak, Osiris merev és mozdulatlan marad. Lényéből azonban a jóság és isteni gyengédség sugárzik a lélek felé. Ekkor tudatosul benne az, hogy itt megtalálhatja az örök élet kulcsát. Karját magasba emelve imádkozik Osirishez. Anubis vezérli tovább a holtat. Anubis, a sakálfejű isten a holtak alvilági kalauza. Kötelessége, hogy mindig a halott közelében legyen, -balzsamozza be, - csavarja a testet a szentelt szövetekbe,hogy mindig őrködjön felette, és mindenféle ellenséges elemet távol tartson. Ő vezeti kezénél fogva a lelket a túlvilági úton."
Kérlek írj róla kis összefoglalót! A korlátozott anyagi helyzetű fórumtársak (akik nem tudják megengedni maguknak ilyen könyvek megvásárlásának luxusát) kedvéért.. Előre is köszi... :)