Keresés

Részletes keresés

lzleo Creative Commons License 2005.11.20 0 0 1139

Én csak simán két nedves vatta közé raktam a citrommagokat, rátettem egy tányérra, és minden nap egy pár csepp vizet öntöttem rá. Nem locsogott, de nem is volt sosem száraz. Mind kicsírázott, elültetés után hamar szépen megnőttek úgy 5 cm magasságúra. Szerintem eddig Neked sem lesz gondod a nevelgetésével.

Sajnos azt viszont nem tudom megmondani, hogy mikor lesz belőle mondjuk fél méteres példány, meg hogy mikor lesz rajta citrom, mert nálam eléggé belassult a fejlődésük. Most az enyémek úgy 10 cm körül járnak, és 6-10 levelük van. Remélem jövő tavasztól kicsit nekilódulnak. 

Előzmény: Encsi84 (1129)
gáborke Creative Commons License 2005.11.19 0 0 1138
Már volt a lime-ról szó lejjebb (hsz. 1116). A lime-ot nem szabad nagyon hidegben teleltetni, legalább 12-14 c-on érdemes. De a trópusi eredete miatt 20 C körül is jól telel főleg világos helyen. Locsolni melegben tartva erősebben kell, hüvösben mérsékelten. Permetezni nem kell. Télen csak kevés tápszer kell, nem is muszáj, nyáron normál tápoldatozás kell. Ha nem túl erősen hullik és főleg a régebbi levelei akkor nem valószínű hogy baja van. Ha nagyon kopaszodik, a friss levelei is hullnak akkor ott valami tartási probléma van. Gyökerére vigyázni kell nehogy elrohadjon, és hajtásait a gomba megtámadhatja. Kártevő nincs rajta? üdv.
Előzmény: bilee (1137)
bilee Creative Commons License 2005.11.19 0 0 1137

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni! Most kaptam ajándékba egy lime fát, de igazából semmit sem tudok róla. Most hogy jön a tél, nem is tudom, hogy hogyan teleltessem, milyen tápszer kell neki, mennyit öntözzem, szabad-e vízzel permetezni???

Most éppen melegben van, bent a szobában, nappal bőven éri fény és este "itatom", de mégis hullik a levele... Ez normális?

Akinek van tapasztalata ilyen növénnyel, az kérem segítsen!

Köszönöm!

Encsi84 Creative Commons License 2005.11.18 0 0 1136
:) DEJÓ! Itt mendenki annyira rendes! KÖSZI AZ ÖTLETEKET, ÉS A FIGYELMESSÉGET!

Előzmény: gedeonusz (1135)
gedeonusz Creative Commons License 2005.11.18 0 0 1135

Szia! Az én módszerem, ami eddig maximálisan bevált:

Nedves papírzsebkendőt  beteszek egy átlátszó plasztik tégelybe vagy dobozba, arra pedig a magokat. Ha van fedele a dobozna (ami szintén átlátszó plasztik) az a legjobb, ha nincs, akkor fóliával takarom be. Mindezt a fűtőtestre helyezem, héha bevizezem a zsebkendőt. Tavaly így sikerült keltetnem renegeteg mangót, citromot, grapefruitot és egy narancsot is /azért csak egyet, mert csak egy szem narancsban találtam magot/.

Sok sikert!

Előzmény: Encsi84 (1127)
Encsi84 Creative Commons License 2005.11.18 0 0 1134
Megnéztem Kaposvárton a Kália nevezetű kertészeti áruházban a citromot. Gondoljátok el, hogy egy kb 180cmes citromfa 96.000,- volt,ráadásul nagyon hullott a levele. Egy kb fél m-es , amin már volt egy csomó citrom (sárga) 6.900. Meg vannak ezek huzatva, vagy ez az ára? Nagyon durván hangzik...

Encsi84 Creative Commons License 2005.11.18 0 0 1133
Rátettem a radiátorra, hogy hány fokos az távhőszolgáltatótól függ:) . Drukkolok nekik.

Előzmény: gáborke (1132)
gáborke Creative Commons License 2005.11.18 0 0 1132
A csírázáshoz kb. 2-3 hét kell 25 fokon. De mondjuk meleg fűtőtesten(30-35) akár 1 hét is elég.
Előzmény: Encsi84 (1131)
Encsi84 Creative Commons License 2005.11.18 0 0 1131
Köszi!Jó, hogy írtad ezeket:), magamtól biztos, hogy nem jöttem volna rá:), amit múlt héten próbálkoztam, úgy elszáradt,mint annak a rendje...:( :) . Ebben a próbálkozásban az a jó, hogy a citrom amúgy is elfogy a teába-sütibe , és nem baj,ha nem sikerül:).... csak kicsit,mert úgy szeretném, ha valami megindulna bennük. Nektek hány nap kellett neki?

Előzmény: gáborke (1130)
gáborke Creative Commons License 2005.11.18 0 0 1130
Tulajdonképp mindegy miben csíráztatod csak ne rohadjon be. Én mondjuk laza földben, tőzegben, vagy perlites talajban csíráztatnám. 2 centinél mélyebbre ne vesd, és ne legyen nagyon nedves a közeg. Meleg hely(25-30) és a tetejére zacsi hogy ne száradjon ki a vetés.
Encsi84 Creative Commons License 2005.11.17 0 0 1129
Köszi,megpróbálom!Ha sikerül valami, lefényképezem.

Előzmény: lzleo (1128)
lzleo Creative Commons License 2005.11.17 0 0 1128

Én nedves vattában csíráztattam.

Sok sikert!

Encsi84 Creative Commons License 2005.11.17 0 0 1127

Sziasztok!Nagyon tetszik topic, és ennek hatására gondoltam arra, hogy én is megpróbálok kinevelni egy-két szép citromfát.

Azt szeretném megtudni, hogy a magot, simán dugjam le a B földbe, és öntözzem, és így előbb utóbb kibújik, vagy pedig valami tálkába tegyem, és alá vattát, és úgy csíráztassam?Gondolom volt róla szó. Bocsánat, hogy most nem olvastam olyan részletességgel vissza.KÖSZÖNÖM ELŐRE IS!

sakáll Creative Commons License 2005.11.15 0 0 1126

köszönöm.

szia

Előzmény: gáborke (1125)
gáborke Creative Commons License 2005.11.14 0 0 1125

A tornaterem megfelelő lesz neki.

A banánt pedig 10 fok körül lehet tartani, de akár 15-18 on is.

Előzmény: sakáll (1124)
sakáll Creative Commons License 2005.11.14 0 0 1124

szia qáborke!

a gránátalmán gondolkodom még,hogy hol teleltessem.sötét fagymentes pincébe vagy a tornaterembe a citrusokkal?melyik hely lenne jobb neki?levele már nem nagyon van,1-2 kis hajtás.nem tudom télen hajtana-e?most úgy néz ki mintha ki akarna száradni.a másik kérdésem,hogy a fagyálló banánt cserépben,milyen helyen és hőfokon lehet átteleltetni úgy, hogy közben zöld marad és nem kell a növekedést mindig előlröl kezdenie.köszi a válaszokat.üdv

Előzmény: gáborke (1123)
gáborke Creative Commons License 2005.11.13 0 0 1123

Szio!

Ha ennyire érzékeny a gyökér vizre akkor nyugodtan az aljára akár 2 centi vizelvezető réteget is tehetsz, Érdemes a födbe még 5-10 %perlitet is tenni hogy lazítsa, és persze alapban jó laza talajba tenni.

A gránátalmát hüvös 0-12 C-os helyen teleltest, mivel lombhullató akár teljes sötétben is lehet. Locsolni hőfoktól függően, de  a citrusokhoz hasonlóan kell.

Tehát keveset és mikor már majdnem kiszáradt a föld akkor kell ismét kevés vizzel megöntözni.

üdv.

Előzmény: sakáll (1121)
-Tatti- Creative Commons License 2005.11.12 0 0 1122

Helló freddi56 majd még beszélünk a oltóágról!

Köszönöm előre is!

Tatti

sakáll Creative Commons License 2005.11.12 0 0 1121

szia!

tavasszal kipróbálom a földet,amit ajánlottál.az előző földkeverékek nem nagyon váltak be.talán ez a legutobbi, amit nyár óta használok,ebben érzik magukat legjobban.összetétel:2/3ált.virágföld és 1/3savanyu virágföld.cserép aljára még rakok vékony kavicsréteget.nyáron kicsit tulöntöztem az egyik termő citrom és mandarinfámat.a földjük száraznak tünt,legalábbis a felső néhány centi.csak mikor megálltak a növésbe és eldobálták bogyonyi terméseiket,akkor lett gyanús a dolog.a citrom rendesen vissza is száradt.kiemeltem őket a cserépből és akkor láttam,hogy teljesen szétrohadtak a gyökereik.utolso pillanatban sikerült őket megmenteni,mára már a mandarin szebb mint volt,a citrom is szép.a régi földjük nehéz és kötött volt.a cserépben levő gránátalmát/60centis/hol teleltessem?már majdnem ledobta az összes levelét.locsolni mennyit kell,állandóan száraz a földje?köszi

Előzmény: gáborke (1118)
beetee Creative Commons License 2005.11.12 0 0 1120
Talán gyapjastetű. Le kell permetezni. Ha nincs rajta gyümölcs, akkor jó lenne valami felszívódó szerrel, az a biztosabb.
Előzmény: kofy (1119)
kofy Creative Commons License 2005.11.11 0 0 1119

Sziasztok!

A grapefruitfám szárain fehér pöttyök jelentek meg (mintha kristálycukor szemcsék lennének rajta, vagy penész???). tudtok vmi megoldást?

El vagyok keseredve...

Köszi

Kofy

gáborke Creative Commons License 2005.11.11 0 0 1118

szia.

Elméletileg a szobában is jól kibírja, mert a lime szereti a melegebbet télen is, de a tornaterem jó választás, mert az tényleg nem nyirkos. Ott szerintem jól fog telelni.

Nem baj ha nappal felmelegszik a levegő, a nagy hidegekben meg borús téli időben úgyis hüvös lesz majd a teremben.

Mondok egy föld összetételt: 40 % lombföld vagy virágföld, 30 % homok(mészmentes), 30 % savanyú tözeg.

De van kisebb citrusom ami sima virágföldbe van, kevés homokkal és az is szépen nő. Tulajdonképp a meszes talajon kívűl még nem láttam olyan földkeveréket amiben nagyon rosszul nőtt volna. Tehát nem olyan kényes a talajra(csak a meszesre).

üdv.

Előzmény: sakáll (1117)
sakáll Creative Commons License 2005.11.11 0 0 1117
szia qáborke!köszönöm a válaszodat.a szobában nálunk tul meleg van,ugyhogy marad neki a hideg.kiderül tavaszra,hogy jol döntöttem-e.egyébként a többi citrussal telel egy tornateremben, amit tavaszig senki sem használ,csak néha kiszellőztetik.az ablakok mellé raktam a növényeket,hogy sok fényt kapjanak.a tornateremben a fűtés minimális,4-5 fokig hül le a levegő.az nem baj,hogy nappal,amikor a nap besüt még elég meleg van?bár,ha bejönnek a hidegek nem lesz ilyen probléma,szerintem.még azt szeretném megkérdezni,hogy milyen földet használsz?
gáborke Creative Commons License 2005.11.10 0 0 1116

Szió. A meleg teleltetés a javalott neki, pontosabban a szakirodalom szerint 12-14 C-on kéne legalább teleltetni. 4-5 fokon azért át lehet teleltetni, de a földjét tényleg csak kissé kell öntözni, mert ilyen hidegben nagyon érzékeny a gombákra a gyökere, és ha majd terem akkor a termése is gombás lehet a hüvös miatt. A nyírkos levegőjű teleltetőhely nagy ellensége. Hát ezek miatt ajánlott melegebben tartani akár szobában is, mivel ez trópusi citrusféle. De jól gondozva a 4-5 fokon is áttelel, de nem annyira biztonságos.

üdv.

Előzmény: sakáll (1115)
sakáll Creative Commons License 2005.11.10 0 0 1115
azt szeretném kérdezni,hogy a másféléves mexican lime fácskám kibirja-e a 4-5 fokos teleltetést?eddig nincs semmi baja,sőt szépen hajt.hallottam,hogy meleg teleltetés kell neki,de az ellenkezőjét is mondták már.
gáborke Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1114

Budapest,

tavasszal már többen is küldenénk oltóágat, de a Szeged talán tényleg elég közeli

Előzmény: -Tatti- (1112)
Freddy56 Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1113

Hello Tatti!

Igaz nem Békésben, de a közelben lakom (Szeged). Innen hamarabb odaérhet tavasszal az oltóág. A mélcímemet megtalálod, ha igaz, akkor még a küld módban van, bár volt, hogy átíródott. Az én termő fáim eredetije a Szegedi füvészkertből valók, ezek még a hagyományos citromok. Ha gondolod, állok rendelkezésedre, (de szerintem Évi5 sem zárkózna el attól, hogy tavasszal oltóágat adjon) . Üdv: Freddy

Előzmény: -Tatti- (1103)
-Tatti- Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1112
és akkor milyen megyében laksz gáborke
Előzmény: -Tatti- (1110)
-Tatti- Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1111
És akkor milyen megyében laksz!
Előzmény: -Tatti- (1110)
-Tatti- Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1110
A cirtromfám

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!