Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Nem tudom mit csináltam, de a vásárláskor azt néztem, minél zöldebb legyen az ananász levélzete. Megvettem, hazavittem, és úgy kb. 2-3 cm-es hússal vágtam le a tetejét. Az elsőnél még úgy csináltam, ahogyan a topikban ajánlották, azaz egy vízzel teli üvegre tettem két vékony pálcikát, erre a "lefejezett" ananászt. Na persze nem akart gyökeret ereszteni, bedurrantam, és beletettem egy cserép földbe, azaz szinte a föld tetejére, csak kb. szűk fél centi volt rajta a föld az ananász aljától számítva.
A másik kettőt már eleve így raktam a cserepekbe. Ez múlt év decemberben történt, azaz, ha nem fogta volna meg, már régen elszáradt volna (nyáron az egyiket kíváncsiságból kiszedtem, és láss csodát: gyökeret eresztett).
A használt földkeverék a nálam bevált összetétel: a boltban vásárolható általános virágföld, tőzeg és marosi homok 1/3 - 1/3 arányban (könnyű nekem, szegedi vagyok, de szerintem a marosi homokot pótolni lehet teaszűrőn átszitált sóderral is, a lényege a talaj porhanyósabbá tétele).
Sok szerencsét, majd írd meg, sikerült-e! Ha igaz, amit ír a szakirodalom, pár év múlva saját ananásztermésem lehet!
Egy régi hozzászóláshoz: (939-es hsz, 06.10-én Dhoora) a sima, mezitlábas tálcás bolti datolya magjait beletettem egy pohárba, nyakonöntöttem vízzel, ezt persze 2-3 naponként leöntöm, és frisset kapnak, és örömmel tapasztaltam, az egyik megindult. A mag közepe táján (nem a végénél, mint gondoltam volna) megjelent egy kis fehér dudorka, most olyan 2 mm lehet. Még várok az elültetéssel, mert szeretném tudni, ez most a gyökere lesz-e, vagy a törzse.
Remélem azóta már Neked is sikerült csíráztatni, nekem a múlt éviből 4 kis fám van, az egyiknek már 3 levélkéje van, a többinek még csak kettő.
A sziámi iker citrusaim is új hajtást hoznak, kíváncsi leszek, hogy meddig maradnak egyformák.
Évi5: a három ananászom szépen fejlődik, és a tavasszal vett citromfám hamarosan virágzani fog. Roppant kíváncsi vagyok, lesz-e olyan, ami megköt, erről majd beszámolok.
10 éves magról ültetett citromfa ritkán virágzik, főleg, ha nem igazán megfelelő helyen volt. Ha nagy dézsában van, akkor 15-20 év a szokásos, persze szerencséd lehet. Viszon ahhoz is szerencse kell, hogy milyen minőségű gyümölcsöt hoz. Attól függ mi volt a beporzó fa. Többnyire nagyon selejtest szokott teremni. A kertészek azért oltják. Az oltott már a köv. évben virágozhat, és a termése az lesz amit beoltottak.
Hát azt nem tudtam, hogy magról vetett, ebben az esetben nem biztos, hogy teremni fog, és azt sem tudni, hogy milyen lesz a gyümölcse. Szerintem a legjobb lenne beoltani, vagy szemezni. Egyébként elvileg más citrusfélét (pl. narancsot) is lehet ráoltani.
Nem akarlak elkeseríteni, de szakkönyv szerint a magról kelt citromfa kb. 10-15, némely könyv szerint 15-20 év múlva virágozhat, ha nincs beoltva. Anyukámnak van egy közel húsz éves magról kelt citrusa, esze ágában sincs virágozni. Viszont, a termő fáról lemetszett ágak nála is szépen kigyökeresedtek, némelyik még gyökértelen állapotban is hozott virágot. (Persze, le is potyogott.) Az ilyen fajta dugványok termőek, nem kell beoltani őket, így nemsokára te is a saját termesztésű citromodat eszegetheted róluk.
Nekem sem sikerült narancsot csíráztatnom földben, viszont papírzsebkendőn műanyag dobozban fűtőtestre rakva igen. Most telel, kb 10 centi, pátyolgatom mint a szemem világát.
A max 10-12 fok ideális télen, nyáron pedig legjobb a szabadban tartani. Ha nemes növény, és van elég tápanyaga, akkor előbb-utóbb teremnie is kell. Nyáron sok vizet és tápanyagot igényel.
Szerintem a legegyszerűbb szaporítás a dugványozás nemes növényről. Sokkal gyorsabban megnő, mint a magról nevelt, és oltani sem kell, mert már nemes. Így pár év, és már terem is.
Ja, és nem árt rendszeresen metszeni a dézsában nevelt növényt. Én évente kétszer minten erősebb új hajtást 3-4 levélre szoktam metszeni. Később ha kell, ifjítani is lehet.
Próbálkoztunk oltással is (beoltani a fácskáinkat), de az oltás nem sikerült, de a levágott ágak, amiket csak poénból ledugtam a földbe, azok meggyökeresedtek.
Encsi84:
Nem tudom. Az elfogyasztott citromok magját szárítottuk ki, és ültettük el. Ebböl lettek a citromfáink.
Jelenleg 2 évesek, még nem akarnak virágozni. :-(
Van egy több mint 10 citromfám csak ahol volt ugyanis kaptam nagyon meleg helyen volt és szerintem ezért nem virágzott. Most kitettem ahol max 10-12 fok van szerintetek fog majd virágozni és teremni?Persze jövőre.
A vadcitrom magjából nevelt fát is oltatni kell, hogy teremjen. Van Diósdon egy kertészeti bolt, ahol a bejárat előtt áll egy szép nagy példány (több centis tüskékkel). Van rajta mindig egy csomó citrom. Ha szereznék arról magokat, akkor lehetséges, hogy termő lenne a belőlük nevelt növénykém?
Képet tegyél fel róla! Így elég nehéz bármit is mondani.
Én amikor elültettem őket, akkor már látszott, hogy melyik fele lesz az alja meg a teteje, úgyhogy úgy ültettem, hogy jó irányban legyenek, ne kelljen a földben forogniuk.
Egyébként meg ha több magod van, akkor kísérletezhetsz is. Elültethetsz most is egy párat, a többivel meg várhatsz esetleg egy kicsit tovább.
Hát kertészetben nem is fognak az oltásához ha nem éri el a 6-8 mm-t. De otthon akár egyéves hajtást is olthatunk, persze ügyesség kell.:) Én jó 5-6 olyan alany növényt oltottam át nyáron, ami kb 2 mm es ha megvolt(9 hónaposak ha voltak), és sikerült mind. De persze gyors erőteljes kihajtás vastagabb alanyból jön hamar. Ezek a vékony alanyok valamivel lassaban nőnek, viszont nagyon szép kis lombos fává nevelhetők.
Hát nem tudom, ez egy próbálkozás... remélem, hogy kapok majd valamire igazi citromfát is. Majd szülinap , Jézuska meg ilyenek:) hoznak nekem, Most még nem is kell,majd jövőre,mert akkor lesz neki helye.
A saját próbálkozás, az pedig más... amit az ember saját maga csinál,az mindig egy kicsit több a boltinál. 2 évesen oltatni kell az tudom.