Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Hogy van a banán növényed amit Rappaiáéktól vettél a kert. egyetemi kiállításon?
Én aug-ban meggondoltam, és nagy edénybe ültettem. Sajnáltam volna kint hagyni, most a szobában van, és vontatottan, de hajt. A levelei persze nem azok az egészségesek mint nyáron, hanem a még ki sem bomló új levélen már száraz barna folt jelentkezik. Van erre valami infód, hogy mi lehet?
szia. Nagy baj ha, beviszed hüvösebb szobába, esetleg a levele jobban fog hullni egy ideig mig meg nem szokja, esetleg gyümölcse lehullhat. Nem kell a citromokat leszedni. viszont az öntözést csökkentsd. Pókháló, lehet sima pók miatt is. inkább a levél fonákján kéne megnézni nagyítóval, vannak e mozgó picike atkák.De a szívogatásük nyomán a levelek pöttyösödnek, torzulnak, sárgulnak.. És viszont Kellemes Karácsony! üdv.
Kaptam egy oltott citromfát, ez lesz az első teleltetésem, most hogy elkezdte hirtelen hullajtani a leveleit, megijedtem és most kerestem a neten egy-két infot. Nagyon tetszik ez a fórum, most már tudom miért hullajtja a leveleit. A kérdésem csak annyi lenne, ha most egy fűtött szobából hirtelen kiteszem egy ~10 C garázsba az megfogja-e viselni. Van még rajta 5 db zöld citrom maradjon rajta, vagy leszedjem? A topic elején volt egy hasonló problémájú beírás, ott kérdeztétek hogy a citromfán van e pókháló, ezen van az ágai között, de nem a leveleken, ez jó vagy rossz? A válaszokat előre is köszönöm, és mindenkinek Kellemes ünnepet kívánok!!!!
Hát nem hiszem hogy vízhiány lenne, én alig locsolom, szinte száraz még nyáron sem szoktam nagyon vizesre. Nálam is hullik kissé a levele főleg a régik. Ha a felénél többet nem hullajt nem hiszem hogy baja lenne. Most hogy ilyen sötét az idő, ez előfordul, cseréli a leveleit. Erősen ne locsold mert csak baja lehet. A földjével, gyökerével nincs baj?
Kártevő? Ha ilyen baj nincs, akkor nem kell megilyedni, gondolom múlt évben is besűrűsödött rendesen, majd most tavasszal is be fog.
Szia Gáborka!
Olajfával kapcsolatban lenne kérdésem. Normális-e, hogy hullajtja a levelét, de rendesen. Tavaly is ugyanezt tette, akkor arra fogtam, hogy alulöntöztem, idén jobban figyelek rá. Kb 10-15 fokon van, és szerintem nem sötét, legalábbis sem a leanderek, sem a gránátalma, sem az ólomgyökér nem nagyon panaszkodik.
esetleg vmi tipp mi lehet a baja?
Köszi:
András
Ha már a csiraleveleken kívül hozott pár igazi levelet akkor már szét lehet őket szedni, a főgyökerét érdemes kicsit visszacsípni ilyenkor, hogy jobban elágazzon.
A citromot levélformáján kívül biztosan megállapítani, a levél megdörzsölésével lehet, a citromnál ilyenkor természetesen erőteljes citromszagot érzünk, mig a mandarinnál, más illatú aromás mandarinszagot érzünk.
Mint hozzáértő megszeretném még kérdezni, hogy mivel 1 edénybe szórtam bele a magokat, és az egyik már hozott 3 levelet, mikor ildomos különszedni?Várjak még egy kicsit? :)Az a jó,hogy azt sem tudom,hogy citrom,vagy mandarin..Majd teszek képet.
Az ananász tetejéről levágott rozettát a levelekig le kell vágni, majd az alsó 3-4 levélsort célszerű eltávolítani, szerencsés esetben már itt a levelek alatt látszanak a gyökerkezdemények(picik). Csak nagy és szép zöld friss rozettával érdemes próbálkozni. Vizben is gyökereztethető igy valamivel hosszabb idő, és földben is. ügyelni kell gyökereztetésnél hogy földben a tövét ne érje túl sok viz mert kirohadhat(a leveleit viszont érdemes permetezni).Párás(takarás), meleg helyen jól gyökeresedik(25-30 fok).
3-4 hét alatt gyökeresedésnek indulhat(a fény ilyenkor télen pótolni kell).
A növény gyökeresedés után 2-3 hónappal fejlődésnek indul és azévben már félméteres leveleket is hozhat.
A növény maga tőrózsás évelő tehát nem bokor.
Nem szükséges neki nagy cserép, mivel föleg sekélyen gyökerezik. termőkorban is elég egy 25 cm-es cserép.
A vegetációs időszakban a levél közepén álljon mindíg viz, vagy híg tápoldatos víz.
nyáron meleg, szürt napos helyet igényel, a vizet szereti, de tűri a szárazságot is.
A méretekhez: 22cm-es az átmérője az edénynek, ehhez kell viszonyítanod. A két felülnézeti kép két külön növényke. Mindkettőt kb. egyidőben ültettem, max. 1 hét különbséggel. A közepén levő új levelek is azt mutatják, élnek a növénykéim (úgy 11 hónapja)
Bocs, de délelőtt néztem meg a Netet, porszívózás közben pihenésképpen, majd csináltam gyorsan pár képet. Munka utám humtam egy kicsit, majd az előbb tettem elküldhető méretűbe a képeket. Szóval ezek már szűk 1 éves "bokrok". Ha hinni lehet a szakirodalomnak, még termést is hoznak pár év múlva, de gondolom, nagyobb edényre van szükségük, mint pl. a banánfának is, ahhoz, hogy teremjen, úgy 7-800 literes edényre van szükség minimum.m (Az enyém még kb. 50 literes edényben "szenved")
Szóval Ők lennének a kis ananász bokrok, nagyon büszke vagyok, hogy közel egy év után ilyen állapotban vannak. Remélem, Neked isn sikerül majd. Üdv: Freddy
Nem tudom mit csináltam, de a vásárláskor azt néztem, minél zöldebb legyen az ananász levélzete. Megvettem, hazavittem, és úgy kb. 2-3 cm-es hússal vágtam le a tetejét. Az elsőnél még úgy csináltam, ahogyan a topikban ajánlották, azaz egy vízzel teli üvegre tettem két vékony pálcikát, erre a "lefejezett" ananászt. Na persze nem akart gyökeret ereszteni, bedurrantam, és beletettem egy cserép földbe, azaz szinte a föld tetejére, csak kb. szűk fél centi volt rajta a föld az ananász aljától számítva.
A másik kettőt már eleve így raktam a cserepekbe. Ez múlt év decemberben történt, azaz, ha nem fogta volna meg, már régen elszáradt volna (nyáron az egyiket kíváncsiságból kiszedtem, és láss csodát: gyökeret eresztett).
A használt földkeverék a nálam bevált összetétel: a boltban vásárolható általános virágföld, tőzeg és marosi homok 1/3 - 1/3 arányban (könnyű nekem, szegedi vagyok, de szerintem a marosi homokot pótolni lehet teaszűrőn átszitált sóderral is, a lényege a talaj porhanyósabbá tétele).
Sok szerencsét, majd írd meg, sikerült-e! Ha igaz, amit ír a szakirodalom, pár év múlva saját ananásztermésem lehet!
Egy régi hozzászóláshoz: (939-es hsz, 06.10-én Dhoora) a sima, mezitlábas tálcás bolti datolya magjait beletettem egy pohárba, nyakonöntöttem vízzel, ezt persze 2-3 naponként leöntöm, és frisset kapnak, és örömmel tapasztaltam, az egyik megindult. A mag közepe táján (nem a végénél, mint gondoltam volna) megjelent egy kis fehér dudorka, most olyan 2 mm lehet. Még várok az elültetéssel, mert szeretném tudni, ez most a gyökere lesz-e, vagy a törzse.
Remélem azóta már Neked is sikerült csíráztatni, nekem a múlt éviből 4 kis fám van, az egyiknek már 3 levélkéje van, a többinek még csak kettő.
A sziámi iker citrusaim is új hajtást hoznak, kíváncsi leszek, hogy meddig maradnak egyformák.
Évi5: a három ananászom szépen fejlődik, és a tavasszal vett citromfám hamarosan virágzani fog. Roppant kíváncsi vagyok, lesz-e olyan, ami megköt, erről majd beszámolok.
10 éves magról ültetett citromfa ritkán virágzik, főleg, ha nem igazán megfelelő helyen volt. Ha nagy dézsában van, akkor 15-20 év a szokásos, persze szerencséd lehet. Viszon ahhoz is szerencse kell, hogy milyen minőségű gyümölcsöt hoz. Attól függ mi volt a beporzó fa. Többnyire nagyon selejtest szokott teremni. A kertészek azért oltják. Az oltott már a köv. évben virágozhat, és a termése az lesz amit beoltottak.
Hát azt nem tudtam, hogy magról vetett, ebben az esetben nem biztos, hogy teremni fog, és azt sem tudni, hogy milyen lesz a gyümölcse. Szerintem a legjobb lenne beoltani, vagy szemezni. Egyébként elvileg más citrusfélét (pl. narancsot) is lehet ráoltani.
Nem akarlak elkeseríteni, de szakkönyv szerint a magról kelt citromfa kb. 10-15, némely könyv szerint 15-20 év múlva virágozhat, ha nincs beoltva. Anyukámnak van egy közel húsz éves magról kelt citrusa, esze ágában sincs virágozni. Viszont, a termő fáról lemetszett ágak nála is szépen kigyökeresedtek, némelyik még gyökértelen állapotban is hozott virágot. (Persze, le is potyogott.) Az ilyen fajta dugványok termőek, nem kell beoltani őket, így nemsokára te is a saját termesztésű citromodat eszegetheted róluk.
Nekem sem sikerült narancsot csíráztatnom földben, viszont papírzsebkendőn műanyag dobozban fűtőtestre rakva igen. Most telel, kb 10 centi, pátyolgatom mint a szemem világát.