Keresés

Részletes keresés

-Tatti- Creative Commons License 2006.01.12 0 0 1199
Köszi Évi5
gedeonusz Creative Commons License 2006.01.12 0 0 1198

"de mágnessel lágyított vizet használok a kerti locsoláshoz"

Szia,

Elmondanád, hogy hogyan működik ez a mágnessel való vízlágyítás?

Előzmény: lesárgult (1194)
Évi5 Creative Commons License 2006.01.12 0 0 1197

Szia Tatti!

Korábban én is próbálkoztam papaya nevelésével, így van némi információm. Az egyik legfontosabb, hogy fertőtlenített földbe kell ültetni, palántadőlés ellen (gomba) permetezni kell. (fertőtlenítés: vizes földet berakod pár percre a mikróba, sütőbe, hogy a benne lévő élőlények, gombák, baktériumok elpusztuljanak.)

Én ezeket nem tettem meg, egyszerűen csak a burokból kiszedett magokat beleraktam a földbe, és szépen ki is kellt mindegyik. Mikor kb 30 cm magasságot elérték, sorra dőltek ki, akármit is csináltam. Itt a fórumon homályosítottak fel, hogy mit kellett volna csinálnom. (Kb 30 magot ültettem el, ugyanennyit anyukám, így osztogattuk boldog-boldogtalannak, hogy ők is nevelgessék. Mindenkinél elpusztult, pedig a sámántánctól kezdve a különböző nevelési módokon keresztül mindent kipróbáltunk.)

Némi információ a tartásával kapcsolatban: Szereti a meleget és a napfényt. Nyáron nyugodtan ki lehet rakni szoktatás után az udvarra, akár a tűző napra is. Ekkor gyakrabban kell locsolni, hogy ne kókadjanak le a nagy levelei, de arra ügyelni kell, hogy könnyen kirohad. Télen a szárazságot jobban tűri. Laza, jó vízáteresztő képességú földbe kell ültetni. Nitrogénes tápoldattal lehet havonta öntözni, a szerves trágya is jó neki.

Metszeni nem kell, de ahol megsérül, ott elágazik. Gyorsan nő. Ahhoz, hogy teremjen, kell egy termő és egy porzó növény. Nagy melegben (trópusokon) előfordul, hogy egy növény megváltoztatja a nemét, hoz porzó és termő virágokat is. Minél melegebb van, annál jobban érik a gyümölcs, édesebb lesz. Átültetéskor vigyázni kell, mert könnyen sérül a gyökérzete.

Röviden, ennyi. Sok sikert! Számolj majd be a későbbiekben is a fejleményekről.

Üdv.

Évi

Előzmény: -Tatti- (1195)
son321 Creative Commons License 2006.01.11 0 0 1196
nekem kb 100 kis papayám volt, sztem nagyjából az összes mag kikelt, nem is gondoltam volna, de kb mikor megjelentek az első valódi levelei akor mindegyik szépen elpusztult, én meg csak tétlenül néztem, nem tudtam mit csinálni. késöbb tudtam meg hogy ajánlatos lefejteni a magokról a fekete burkot, lehet h nálam ez volt a hiba, vagy a talaj, vagy a víz, nem tudom...
te hogy csináltad? bízom benne legalább neked menni fog:)
Előzmény: -Tatti- (1195)
-Tatti- Creative Commons License 2006.01.11 0 0 1195

Sziasztok!

Tudom hogy ez nem ide tartozik de mindegy.Kikelt 1 papaya mag és már kb 5cm magas nem tud e valaki segítséget nyújtani,hogy milyen sűrűn locsoljam és milyen helyen legyen?

Valaszolat köszonöm!

lesárgult Creative Commons License 2006.01.10 0 0 1194
Sziasztok,
Most kapcsolódtam be a fórum olvasásába.
Korábbi 1022-es hozzászólásra válaszolnék.
Nekem is bújt már ki egyszer három hajtás egy narancsmagból, de elpusztultak. Úgy hallottam, hogy ilyen esetben egy növény ivaros szaporodású, a többi pedig szűznemzéssel jön létre az anyanövényből, abból termő példány nevelhető mivel genetikailag azonos az anyanövénnyel. Forrást sajnos nem tudok, akitől hallottam az a Nálunk is megterem című könyvet forgatta, de az nekem nincs meg.

Más: nekem a citromfával akkor jöttek a sikerek, amikor elkezdtem esővízzel öntözni. Most ha nincs esővíz, csapvízzel öntözöm, időnként nyáron, de mágnessel lágyított vizet használok a kerti locsoláshoz. Más növénynél is működik (datura, enciánfa), rögtön megjelentek a virágok több éves próbálkozás után.
Előzmény: Whirl (1022)
grifi Creative Commons License 2006.01.07 0 0 1193

Egyáltalán semmi tápanyag nem kell neki amíg nincs gyökere, minél sterilebb anyagba dugod, annál jobb. Utána már át lehet ültetni földbe. Én tejfölös pohárba szoktam dugványozni (az alját ki kell lukasztani), aztán ráhúzok egy uzsonnás zacsit, és rágumizom befűttes gumival. Az a lényeg, hogy a homok/perlit mindig nedves legyen. Ha rajta van a zacskó, akkor nem nagyon tud kiszáradni, és a levegő is jó párás benne.

A citromot tél végén lehet dugványozni, és meleg, világos helyre kell rakni.

A legjobb szerintem nyár elején, az új, félérett hajtásokból dugványozni, ilyenkor nagyon jól gyökeresedik.

Hogy mennyi idő kell a gyökeresedéshez, azt nem tudom pontosan, de néhany hét biztosan. Utána - ha nagyon kíváncsi vagy - óvatosan ki lehet húzni a dugványt, ha az alja barnás, akkor eldobhatod. Ha nem jön ki könnyen, akkor már van gyökere, a legjobb az egészet kiszedni, hogy ne sérüljön meg. Ha még nincs gyökere, vissza kell dugni.

Üdv.

Előzmény: Nemgéza66 (1192)
Nemgéza66 Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1192

Köszi mindenkinek.

Grifi, ez profi válasz volt. (Ha csak homokba vagy perlitba van, akkor igazából honnan jut tápanyaghoz? Vagy elég neki az a kevés amit abban talál?)

Mennyi idő után számíthatok arra, hogy kigyökeresedik, és már földbe lehet ültetni?

Várjam meg a tavaszt, vagy lehet ilyenkor is elkezdeni?

Előzmény: grifi (1191)
grifi Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1191

Azért jobb a homok, mert abban kevesebb a szerves anyag, és így nehezebben rohad ki a dugvány.  A legjobb a vízzel alaposan kimosott szürke folyami homok - mert abban kevés a szerves anyag, és a gyökerek is könnyen fejlődnek benne -, vagy a kertészeti perlit, ezt az áruházakban lehet kapni.

Ha már gyökerezik a dugvány, akkor át lehet ültetni földbe.

A leveleket azért kell félbevágni, mert a dugványnak nincs gyökere, és így nem tudja elég gyorsan pótolni az elpárologtatott vizet. A fölső 2-3 levelet elég rajtahagyni egy 10-12 cm-es dugványon. A legjobb az edényre egy átlátszó fóliazacskót ráhúzni, így mindig párában van, nem szárad ki, és biztosabban gyökerezik. Én gyökereztető port is szoktam használni.

Előzmény: Nemgéza66 (1189)
gedeonusz Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1190

Azt hiszem a leveleket azért kell félbevágni, hogy a gyökérképzésre fordítsa minden energiáját és ne az anyagcserére vagy fotoszintézisre.  Gyakorlatban láttam egy "profi gyökereztetőnél". A homok nem tudom miért jobb, mint az eredeti talaj, de ő homokban csinálta. :-)

Előzmény: Nemgéza66 (1189)
Nemgéza66 Creative Commons License 2005.12.29 0 0 1189

Köszi.

A basudin mindet leírtja?

A gyökereztetéssel kapcsolatban: Homokba kell tenni? Én olyan talajra gondoltam, mint amiben nőtt.

A leveleket miért kell félbevágni?

Előzmény: gedeonusz (1188)
gedeonusz Creative Commons License 2005.12.29 0 0 1188

Szia!

Citromot lehet hajtásról gyökereztetni. Friss, még zöld hajtást dugj be homokba, a leveleket vágd félbe. A legjobb, ha raksz rá valami üvegbúrát, hogy magas legyen a páratartalom.

Előzmény: Nemgéza66 (1186)
rágica Creative Commons License 2005.12.29 0 0 1187
Nálunk pajzstetű ellen a "BASUDIN" a nyerő. (Van ilyen nevű talajfertőtlenítő szer is, de ez permet.)
Előzmény: Nemgéza66 (1186)
Nemgéza66 Creative Commons License 2005.12.29 0 0 1186

Sziasztok!

Citromfa kontra pajzstetű kérdésben szeretnék tanácsot kérni.

A hozzászólásokat már végigolvastam. Nekem a lemosás segített egy krízishelyzetben, de nem írtotta ki teljesen a tetveket. Olyan ágas bogas, hogy képtelenség mindenhol átmosni az ágakat leveleket, most meg szaporodnak rendesen. Szeretném a dögöket véglegesen kiírtani.

A korábban használt szerek nekem még egy ici-picit sem hatottak, igaz, hogy eddig mindenféle BIO szerekkel próbálkoztam.

Kipróbáltam a cigi áztatást és az azzal való öntözést és permetezést is, de semmi látható eredmény. Próbálta már ezt valaki, vagy ez is csak olyan legenda, amiről már mindenki hallott, de még senki sem csinálta.

Ha mégis, akkor légyszi írja már le, a konkrét haditervet. Mennyi cigi, mennyi vízben, mennyi idő után hatott, stb.

Ma megpróbálom, az általatok említett FITO gyártmányú spray-t megvenni, de szimpatikusabb lenne a dohány. Egyébként a FITO az felszívódik a növényben, vagy csak azokra hat, amelyeket konkrétan elér a permet?

Még egy kérdés. Magról ültetett fácskáim vannak ( meg egy fagytűrő a kertben), de eddig hagytam őket nőni, ahogy akartak, soha nem vágtam az ágaikat. Most viszont az egyiket meg kellen nyírbálni, mert nagyon megnyurgult. A levágandó ágakat megpróbálnám gyökereztetni.

Szokott ez sikerülni? Ha van rá esély, akkor pontosan hogyan csináljam?

Mekkora darabokat vágjak, lehet-e "egy darab "közepe" is, vagy kell hogy az ágvég rajta legyen?

Várjak tavaszig, amikor éledezik minden és a nők is egyre lengébben öltöznek, vagy lehet ilyenkor is?

Köszi előre is és Boldog augusztus 20-át mindenkinek

kertészboy Creative Commons License 2005.12.27 0 0 1185

Don Palesz hali!

Hogy van a banán növényed amit Rappaiáéktól vettél a kert. egyetemi kiállításon?

Én aug-ban meggondoltam, és nagy edénybe ültettem. Sajnáltam volna kint hagyni, most a szobában van, és vontatottan, de hajt. A levelei persze nem azok az egészségesek mint nyáron, hanem a még ki sem bomló új levélen már száraz barna folt jelentkezik. Van erre valami infód, hogy mi lehet?

Üdv!

Tkali Creative Commons License 2005.12.26 0 0 1184
Köszönöm a válaszokat és mindenkinek Kellemes Ünnepeket Kívánok!
Encsi84 Creative Commons License 2005.12.24 0 0 1183
Boldog,meghitt karácsonyt kívánok!

gáborke Creative Commons License 2005.12.23 0 0 1182
hú..elirtam szóval az eleje: Nem nagy baj ha, ..........
Előzmény: gáborke (1181)
gáborke Creative Commons License 2005.12.23 0 0 1181
szia.
Nagy baj ha, beviszed hüvösebb szobába, esetleg a levele jobban fog hullni egy ideig mig meg nem szokja, esetleg gyümölcse lehullhat. Nem kell a citromokat leszedni. viszont az öntözést csökkentsd.
Pókháló, lehet sima pók miatt is. inkább a levél fonákján kéne megnézni nagyítóval, vannak e mozgó picike atkák.De a szívogatásük nyomán a levelek pöttyösödnek, torzulnak, sárgulnak..
És viszont Kellemes Karácsony!
üdv.
Előzmény: Tkali (1180)
Tkali Creative Commons License 2005.12.22 0 0 1180

Sziasztok!

Kaptam egy oltott citromfát, ez lesz az első teleltetésem, most hogy elkezdte hirtelen hullajtani a leveleit, megijedtem és most kerestem a neten egy-két infot. Nagyon tetszik ez a fórum, most már tudom miért hullajtja a leveleit. A kérdésem csak annyi lenne, ha most egy fűtött szobából hirtelen kiteszem egy ~10 C garázsba az megfogja-e viselni. Van még rajta 5 db zöld citrom maradjon rajta, vagy leszedjem? A topic elején volt egy hasonló problémájú beírás, ott kérdeztétek hogy a citromfán van e pókháló, ezen van az ágai között, de nem a leveleken, ez jó vagy rossz? A válaszokat előre is köszönöm, és mindenkinek Kellemes ünnepet kívánok!!!!

gáborke Creative Commons License 2005.12.13 0 0 1179

Szióka!

Hát nem hiszem hogy vízhiány lenne, én alig locsolom, szinte száraz még nyáron sem szoktam nagyon vizesre. Nálam is hullik kissé a levele főleg a régik. Ha a felénél többet nem hullajt nem hiszem hogy baja lenne. Most hogy ilyen sötét az idő, ez előfordul, cseréli a leveleit. Erősen ne locsold mert csak baja lehet. A földjével, gyökerével nincs baj?

Kártevő? Ha ilyen baj nincs, akkor nem kell megilyedni, gondolom múlt  évben is besűrűsödött rendesen, majd most tavasszal is be fog.

üdv.

Előzmény: andrás2 (1178)
andrás2 Creative Commons License 2005.12.13 0 0 1178
Szia Gáborka! Olajfával kapcsolatban lenne kérdésem. Normális-e, hogy hullajtja a levelét, de rendesen. Tavaly is ugyanezt tette, akkor arra fogtam, hogy alulöntöztem, idén jobban figyelek rá. Kb 10-15 fokon van, és szerintem nem sötét, legalábbis sem a leanderek, sem a gránátalma, sem az ólomgyökér nem nagyon panaszkodik. esetleg vmi tipp mi lehet a baja? Köszi: András
Előzmény: gáborke (1176)
-Tatti- Creative Commons License 2005.12.11 0 0 1177

Sziasztok!
Úgy néz ki,hogy kapok 1 citromfa hajtást.

Mit csináljak majd vele?

-Tatti-</P>

gáborke Creative Commons License 2005.12.11 0 0 1176

Ha már a csiraleveleken kívül hozott pár igazi levelet akkor már szét lehet őket szedni, a főgyökerét érdemes kicsit visszacsípni ilyenkor, hogy jobban elágazzon.

A citromot levélformáján kívül biztosan megállapítani, a levél megdörzsölésével lehet, a citromnál ilyenkor természetesen erőteljes citromszagot érzünk, mig a mandarinnál, más illatú aromás mandarinszagot érzünk.

A mandarint is kell oltani, igen.

Előzmény: Encsi84 (1174)
Encsi84 Creative Commons License 2005.12.10 0 0 1175

Megnézegettem itt a neten a többiek palántáit,az alapján citromfám nő:).

A másik cserépben is megindult valami:)Csak annak még nagyon kicsiny a levele.

A mandarinokon is láttam csírát, kiváncsi vagyok,mi lesz.

A mandarint is szokták oltani ugye?

Encsi84 Creative Commons License 2005.12.10 0 0 1174

Köszi neked is!

Engem érdekel!

Mint hozzáértő megszeretném még kérdezni, hogy mivel 1 edénybe szórtam bele a magokat, és az egyik már hozott 3 levelet, mikor ildomos különszedni?Várjak még egy kicsit? :)Az a jó,hogy azt sem tudom,hogy citrom,vagy mandarin..Majd teszek képet.

Előzmény: gáborke (1173)
gáborke Creative Commons License 2005.12.10 0 0 1173

Nos kedves ananászosok!

Az ananász tetejéről levágott rozettát a levelekig le kell vágni, majd az alsó 3-4 levélsort célszerű eltávolítani, szerencsés esetben már itt a levelek alatt látszanak a gyökerkezdemények(picik). Csak nagy és szép zöld friss rozettával érdemes próbálkozni. Vizben is gyökereztethető igy valamivel hosszabb idő, és földben is. ügyelni kell gyökereztetésnél hogy földben a tövét ne érje túl sok viz mert kirohadhat(a leveleit viszont érdemes permetezni).Párás(takarás), meleg helyen jól gyökeresedik(25-30 fok).

3-4 hét alatt gyökeresedésnek indulhat(a fény ilyenkor télen pótolni kell).

A növény gyökeresedés után 2-3 hónappal fejlődésnek indul és azévben már félméteres leveleket is hozhat.

A növény maga tőrózsás évelő tehát nem bokor.

Nem szükséges neki nagy cserép, mivel föleg sekélyen gyökerezik. termőkorban is elég egy 25 cm-es cserép.

A vegetációs időszakban a levél közepén álljon mindíg viz, vagy híg tápoldatos víz.

nyáron meleg, szürt napos helyet igényel, a vizet szereti, de tűri a szárazságot is.

Télen hűvös 15 C-os vagy fényesebb 20 fokos helyiségben tartsuk csökkentett öntözéssel.

Teremni elméletileg 2-3 éves korától szokott, ha jó helyen van tartva és jól fejlődik.

Az enyémnek jó 1 m-es levelei vannak, de még eddig nem termett(4 éves lesz).

Viszont Pl. a Brico Store-ban tavasszal sokszor szokott lenni kisterméses növény olyan 2000Ft körüli áron is, ha vkit érdekel.

Freddy56 Creative Commons License 2005.12.10 0 0 1172

Még egyser szia!

A méretekhez: 22cm-es az átmérője az edénynek, ehhez kell viszonyítanod. A két felülnézeti kép két külön növényke. Mindkettőt kb. egyidőben ültettem, max. 1 hét különbséggel. A közepén levő új levelek is azt mutatják, élnek a növénykéim (úgy 11 hónapja)

Üdv: Freddy

Előzmény: Freddy56 (1171)
Freddy56 Creative Commons License 2005.12.10 0 0 1171

Szia Encsi!

Bocs, de délelőtt néztem meg a Netet, porszívózás közben pihenésképpen, majd csináltam gyorsan pár képet. Munka utám humtam egy kicsit, majd az előbb tettem elküldhető méretűbe a képeket. Szóval ezek már szűk 1 éves "bokrok". Ha hinni lehet a szakirodalomnak, még termést is hoznak pár év múlva, de gondolom, nagyobb edényre van szükségük, mint pl. a banánfának is, ahhoz, hogy teremjen, úgy 7-800 literes edényre van szükség minimum.m (Az enyém még kb. 50 literes edényben "szenved")

Szóval Ők lennének a kis ananász bokrok, nagyon büszke vagyok, hogy közel egy év után ilyen állapotban vannak. Remélem, Neked isn sikerül majd. Üdv: Freddy
Előzmény: Encsi84 (1170)
Encsi84 Creative Commons License 2005.12.10 0 0 1170

Köszi! Sajna a mienk teteje már nem olyan zöld,mert már 1 hetet állt, de max majd veszek egyet karácsonyra:).

Mutatnál képet,hogy hogy néz ki a fejlődő példányod?Köszi:) mégegyszer!

Előzmény: Freddy56 (1169)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!