A benzinár egy hasonlat volt, azt is mindig emelik valamilyen épp aktuálisnak tűnő indokkal, egyéb összefüggés nincs. A lényeg az ha EU nem lenne akkor is hasonlóan igyekeznének a kormányok minél kedvezőbb terepet előkészíteni a beáramló tőkének ill. a munkaadóknak.
Az más kérdés, hogy ez a vadkapitalizmus kései közép-európai válfaját hozza létre.
Azt továbbra is fenntartom , hogy a gazdaságilag szupererős EU kedvezőbb viszonyokat hoz létre polgárai számára , mint a 4 éves nemzeti kormányok akik saját polgáraik jogait szűkítik, a tőke érdekében.
Rémlik a középkori Angliából valami hasonló dolog...
Ha nincs EU ,találnak más okot,
"benzinár ": Azért ez igen érdekesen hangzana, hogy a magas benzinár miatt
a munkavállalók helyzetét tovább kell rontani....:(
'...A Munks Törvénykönyvének módosításával én sem értek egyet, lazítás helyett szigorítanám a
szabályozást,a szerencsétlen munkavállaló így is elég gyenge alku helyzetben van. ..."
Ez sajnos pontosan azok a "...köztiszteletben (sem) álló személyek..." fogják eldönteni, akiknek talán éppen nem kellene...
MÁS:
Tegnap hallottam egy megbízható ismerőstől:
Egy külföldi "vállalkozó" tulajdonában levő cégnél a 8 órás munkaidő után csodálkozva vette
észre, hogy a "munkavállalók" a munkaidő lejárta után néhány perccel elhagyják a munkahelyet....
Amellett nincs munkaszerződés, nincs túlóra fizetés, semmi....idén állítólag még
fizetés emelést sem kaptak...
"A mostani munkatörvénykönyv-tervezett -módosítást azzal indokolja a "kedves kormány
még kedvesebb képviselője", hogy Brüsszeli tárgyalások során merült fel
a munka törvénykönyve módosításának ilyen irányú szükségessége... "
Ha nincs Eu találnak más indokot ld: benzinár
"Tegyük fel hogy az Unió után még több külföldi tőke jön be, látja mit művelnek,
művelhetnek az általad "magyar"nak titulált cégek (én több olyan "hasonló elven működő
vállalkozásról tudok, melynek külföldi tulajdonosa van, de nem teszem közzé, mert
jó ismerőseim dolgoznak ott), majd hülyék lesznek ettől "eltérő üzleti magatartás"-t
folytatni..."
Igazad van tőlem is kértek már tanácsot , hogy lehetne spórolni, csak az arány különbözik.
off
A Munks Törvénykönyvének módosításával én sem értek egyet, lazítás helyett szigorítanám a szabályozást,a szerencsétlen munkavállaló így is elég gyenge alku helyzetben van.
Mitől javul(hat) a helyzet az EU csatlakozás...????
A mostani munkatörvénykönyv-tervezett -módosítást azzal indokolja a "kedves kormány
még kedvesebb képviselője", hogy Brüsszeli tárgyalások során merült fel
a munka törvénykönyve módosításának ilyen irányú szükségessége...
MÁS:
Tegyük fel hogy az Unió után még több külföldi tőke jön be, látja mit művelnek,
művelhetnek az általad "magyar"nak titulált cégek (én több olyan "hasonló elven működő
vállalkozásról tudok, melynek külföldi tulajdonosa van, de nem teszem közzé, mert
jó ismerőseim dolgoznak ott), majd hülyék lesznek ettől "eltérő üzleti magatartás"-t
folytatni...
Amiket leírtál valóban meglévő problémák, megjegyzem épp a magyar cégek fizetnek zsebből szívesen, vagy teszik kényszervállalkozóvá robotosaikat.
Nem látom ,hogy az EU csatlakozás hol rontana a jelenlegi helyzeten, csak javíthat.
Ha belépünk a dolgozók érdekképviselete is erősebb lehet - ez már rajtuk is múlik- nyugati társszervezeteikkel megerősődve.
A nyugati dolgozók érdeke közvetve a magyar dolgozók helyzetének javítása a belépés után.
Tény az elmúlt 10 évben a Munka Törvénykönyvének folyamatos gyengítésével és egyéb intézkedésekkel az állam csak rontotta a dolgozók helyzetét, és akor nem beszéltünk még a 3 napos BS eltörléséről, a TB emeléséről ( munkavállaló által fizett)
Röviden az általad felvetett problémák valósak, csak nem függnek össze az EU csatlakozással.
A magyar törvények nem akadályoznak senkit az érvényesülésben, a fő akadály inkább a tőkehiány ( vagy a hitel elérhetetlensége) , ezen jelentősen segíthet az infláció jövőbeni csökkentése és a jelzáloghitelezés elterjedése, majd egyszer...
"...A részmunkaidő nem olyan egyszerű dolog, mert akkor nem kapsz nyugdíjat, egyébként ezen a
területen készülnek új törvények, ez állami feladat..."
Ez a munkáltatókat nem fogja érdekelni a legkevésbé sem...ma sem érdekli...pl:
a munkavállalók (kft, bt,stb) legnagyobb része már most a minimálbérre van
bejelentve, sőt sok helyen a "vállalkozás" a dolgozóval munkaszerződést sem köt...
A munkavállaló viszont kénytelen akár így is vállalni, mivel kell a pénz...még akkor is ha ez később a jövőjébe kerül....
Az utóbbi 5-10 év után az Állam ez ellen tehetetlen, sőt talán tenni sem akar ez ellen...
Felmerülhet a jogos (?!) kérdés, akkor minek tarjuk az államot (?!), ha nem képes ellátni a feladatát ...
".. csak a lehetőséget biztosítják....
A lehetőséget biztosítják a társadalom egy részének, míg a másiktól még a lehetőséget is
elveszik...(??)
Pl. a munka törvénykönyvének változtatási terve arra enged következtetni, hogy a munkavállalókat még kiszolgáltatottabbá kívánják tenni (talán a tőke ezzel történő "idecsalogatása érdekében") és ezzel a munkavállalók esélyeit, amúgy sem jó lehetőségeit tovább rontják, de a szükségességét hangsúlyozzák , merthogy az EU ezeket a változtatásokat "szabta meg"...
"...Valaki él vele, valaki várja a sült galambot...." *--van aki élne, de a törvények, jogszabályok,
életkörülmények , árak nem hagyják, nem engedik, hogy éljen vele...-*
Az államnak nem feladata a bérek emelése, csak a kereteket az alsó határt szabhatja meg, ill. a saját dolgozói fizetését határozhatja meg.
Röviden az államtól nem sok jót várok.
Ugyanakkor nem várok 200%-os élelmiszer-áremelkedést. (a szakértők esetében nem a topic résztvevőire gondoltam, nem tudom miért vetted magadra a titulust?)
A mezőgazdaság a leginkább korlátok közé zárt tevékenység az EU-ban, nem fog minden magyar árú kimenni, mert eleve túltermelés van mindenből, inkább a fordított hatástól félek- mint Görögország esetében- aki alacsony kvótát kapott és importálni kénytelen élelmiszert, ez tényleg drágulást okoz!
A bérek egyébként nem egyenesen arányosan változnak a termelékenységgel ill. a nyereséggel.
A munkavállaló annyi bért kap amennyiért a piacon az átlag az adott munkát elvállalja, ezért kell a "magas" minimálbér ,hogy ne lehessen végtelenségig leszorítani a magyar béreket, ha a külföldi magasnak találja, húzzon Afrikába!
A részmunkaidő nem olyan egyszerű dolog, mert akkor nem kapsz nyugdíjat, egyébként ezen a területen készülnek új törvények, ez állami feladat.
A telefondíj csökkeni fog, ezt a távközlés liberalizációja okozza, Németországban igen jelentős - pontos adatokat nem tudok- kb 30-50%-os díjcsökkenés következett be!
Senki ne várja az államtól, vagy az Eu-tól ,hogy attól jobban fog élni, csak a lehetőséget biztosítják. (tanulni,tanulni és tanulni: V.I.L!)
Valaki él vele, valaki várja a sült galambot.
Az Eu-ban is vannak koldusok és hajléktalanok.
Én nem tartom magam szakértőnek, és más se tegye...
Én csupán garanciákat kérek, keresek arra, hogy a jövőbeli Uniós tagság után a nem EU konform árak EU konform-hoz történő igazítása során (telefon le 10 %-al) élelmiszerár (fel 200%al) EMELIK -E A FIZETÉSEKET, a Megnövekedett árakat miből fizetem ki...
A reménykedésből a 3 kormány alatt mostmár elég, ha nincs érdemi válasz,
akkor nincs rá okom, hogy Uniopárti legyek...A gazd. növekedés, meg a Bank Utca, megegyebek hidegen hagynak,
ua. nem adnak érte a boltba semmit...
És szerintem még jónéhányan így lehetnek ezzel...
Győzzetek meg, vannak e törvénytervezetek arra, hogy a vállalkozásokat bérkorrekcióra
kényszerítik,
A minimálbér emelése ua. nem fogja elérni a kívánt hatást, ha részmunkaidőre jelentik
be a dolgozókat...
A munkavállalók életkörüményei az EUcsatlakozás közeledésével, és a gazd. növekedéssel
fordítottan arányos.....
Ezek a saját tapasztalataim (is)...
Mindig érdeklődve olvasom amikor szakértőink a vásárlóerőparítást kihozzák kb 1:2 EU/Mo ergo 1 euroért nálunk 2 egységnyi terméket vehet a magyar szemben az EU-val ahol csak egyet.
DE más táblákban pl: a német utazóknak kiadott összehasonlító táblázatban 1:1,3 arány szerepel.
Természetesen ki lehet hozni a fenti számot egy képzett átlagfogyasztásra.
Az árdrágulás elmélete valahonnan innen származik.
Külföldön járva-kelve egyes területeken egyes áruk, szolgáltatások esetében valóban akár 3-4 szeres különbséget is talál az ember pl: Ausztriában, de pl Görögországban, vagy Spanyolban ugyanez már jóval kisebb, bár termékenként változó. Érdekes példa volt sokáig az autókereskedők által alkalmazott árak esete, amikor fél Ausztria külföldön vett autót, de a briteknél is jelentős árkülönbség van más tagokhoz képest.
Ez azt mutatja, hogy az árak ( és különösen bérek) kiegyenlítődése nem jár együtt ez EU tagsággal automatikusan.
Ami drágul az először az élelmiszer lesz, ami a szegényebb polgárokat fogja súlyosan érinteni.
Ennek gyógyszere a minimálbér további emelése.
középtávon pedig - a munkaerő drágulásával - emelkedni fognak a szolgáltatások árai.
Ugyanakkor már rengeteg termék ára EU konform, vagy éppen drágább!!
Elég ha a telefont vagy az internet költéget nézi az ember, de a műszaki cikkek, ruházati termékek, autók ára, egyes élelmiszerek!! (pl: a csirkehús olcsóbb lesz mert kint csak a mellnek van piaca a többi hulladék pl: comb 6 cent/kg forrás:HVG), és persze a benzin már elérték vagy meghaladták az EU szintjét, egyes esetekben itt árcsökenés lesz.
A fentiekkel nem azt állítom ,hogy nem lesznek hatalmas problémák a csatlakozással, de azt nem várom ,hogy az árak kétszeresek lesznek, igaz azt se ,hogy a bérek is.
Már több "megbecsült gazdasági elemző" kifejtette, hogy pl. a kenyér, mezgaz, stb termék árát azért fogják emelni, mert ha a magyar nem tudja kifizetni, nem kell, hogy ezután érdekelje,
mert kiviszi az EUba és ott a magas árakat már ki tudják fizetni, viszont a megnövekedett magyar kínálat az EU piacon 0,5-1%os változást okoz..."statisztikai hibahatár" kifejezést
használta az egyik "szakember".
Viszont az általánosan magas EU árakat a magyar fizetésből képtelenség kifizetni...Kétségtelen hogy most is EU közeliek az árak, de ha a gyógyszer, a kaja, stb. létszükséglet pluszban megemelkedik, akkor...
nos akkor mi lesz...Ugyanis ezek olyan ktgek, melyeket azonnal, és állandóan
"finanszírozni" kell, viszont ha a fizetések nem fogják "azonnal" követni az áremelkedést,
már pedig a jelek szerint nem fogják, akkor...
Gettósodás, ???.-...
És az ilyen esetek sem fognak megszűnni, mint pl:
Ez egy téli történet, itt még nem meséltem:
A Fűtés+Vízszámlára kihoztak egy hónapban majdnem 20Ezer Forintot...
Természetesen azonnal hívtam a "Monopolhelyzetben levő Szolgáltatót"
Itt közölték , hogy mivel nincs gáz/vízóra, ezért (lakótelepi lakásról van szó 3 tagú család)
azt a Víz/Gázmennyiséget, ami a ténylegesen nyomon követhető (gáz/vízóra) felett "használnak el" azt a többi nem gáz/vízórás "lakos" között osztják el...Még azt sem említette, hogy milyen arányban...Akkor közöltem vele a mennyiséget, hogy ennyit mi nem használtunk el, erre azt mondta elhiszi, igazam van, de mivel nincs "gáz/víz"órám, ...ki kell fizetni...
Azt javasolta megoldásként , hogy szereltessek be órá(kat) mindjárt vagy 3 is kell (!!), mire én , hogy ilyen számlák mellett honnan szerezzek erre 60 E Ft-t...???
Azt mondta a nyári hónapokban kevesebb, akkor szereltessem be...(!!!) mintha másra nem is kellene pénzt kifizetni...
Ezután a nem éppen kellemes beszélgetés után felhívtam a fogyasztóvédelmet, ahol közölték, hogy ez van, nincs mit tenni, ugyanis ha pl. csőtörés, stb...ból ered a "többletfelhasználás" ugyanis a csőtörés sem használ (víz/gáz"órát, az így "felhasznált" "mennyiség" is a "lakosok" között kerül "kiszámlázásra". Ez természetesen törvénytelen, viszont utólagnem lehet a törvényszegést bizonyítani...
A jogi lehetőségek után érdeklődve (amerikával példálóztam) közölte, hogy 50-60 évvel le vagyunk maradva ettől (is).
Hol itt a Felkészült EU tagjelölt Magyarország???Ezeket a problémákat
megoldja az EU-csatlakozás (csalatkozás?) , vagy pedig kiélezi???
Ezekről miért nem hallani egy szót sem???
Talán azért mert nincs megoldás???
Az probléma valóban megoldhatatlan, csak elodázni lehet???
AZ egyedüli amiben felkészültünk az EU-ra, az a korrupció, a bűnözés,
az már eléri a "kívánt" mérttéket...
Ez egyebkent nagyon megfigyelheto, hogy barmifele adatra kisebb folyoitarokban, magazinokban lehet rabukanni. Csak ezek mennyire hivatalosak? Itthon is ez van, attol meg hogy valaki a Figyeloben, HVG-ben, Mozgo Vilagban kiad egy GDP adatot, az meg attol nem a hivatalos.
EuStat: Nem is erdekel, de biztos nem az iterativ korrekciok miatt.
Amugy valszeg hallottad, hogy ez az elso ev amikor minden K-EUs orszag GDP novekedese +. Meg Ukrajna, Romania is, Oroszorszag meg egyenesen a robusztus talpraallas jeleit mutatja (ha jol emlekszem meg Beloruszia is ugy no (papiron) mint a gomba).
nyugodj meg, az EU-csatlakozasrol lesz nepszavazas Magyarorszagon, de csak akkor, amikor mar mindent elokeszitettek es megprobaltak rendesen tajekoztatni a kozvelemenyt.
Akkor aztan majd kiderul mit akar a magyar nep.
A norvegok peldaul mar ketszer elutasitottak nepszavazason a csatlakozast. Svajs is szavaz gyakran a kozeledesrol.
Ausztria peldaul a NATO-t nem szavazta meg. Szoval nem mindig az igen jon ki.
Europaban nem szokas megkerdezni az embereket, hogy mit is akarnak?
Bar volt egy szavazas fele nehany evvel ezelott, de hogyan??? Ugy tunik, ebben nem kell Europat lekoppintanunk! Vagy az ilyen nepszavazasra mar nem marad penz?
Valahol Europaban lehetett szavazni is. :-D Es tudomasul is vettek az eredmenyt! Nalunk ezt nem lehetne?
Meg Belgiumban sem tudjak lehozni az idei GDP adatokat. Na mindegy. Meg mindig jobb, mint az EUROSTAT egyhonapos kis konyve, ahol rolunk vegig mindenhol 1997-es adatok vannak.
Sokszor elhangzik az EU-csatlakozással kapcsolatosan, hogy akkor majd emelkedni fognak az árak?
Szeretném, ha valaki pontosan elemezné nekem ezt a folyamatot.
Tehát Mari néni a kofa, ezt mondja majd: "Á, tegnap óta tagja vagyunk az EU-nak, akkor én most 25%-kal felemelem a tojás árát."?