Keresés

Részletes keresés

joho53 Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1215

Kedves Évi! 

Most már sikerült ,meglehet nézni hogy milyen siralmas álapotban van a fa.

talán a segitségetekkel még megmethető .Szerintem ez már a 24 órában van

üdv.joci /Joho53/

Előzmény: Évi5 (1214)
Évi5 Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1214

A képbeszúrásod nem sikerült. Ennek több oka is lehet:

- túl nagy. Érdemes lekicsinyíteni 640x480-as méretre, jpg formátumba.

- Miután kikerested a képet, majd a feltölt gombra kattintottál, ezzel még nincs vége a műveletnek. Csak alul jelenik meg a kis kép, ahol a mellette lévő beszúrás gomba kell kattintani. Ezzel a művelettel van befejezve a feltöltés.

Próbáld meg ezek alapján. (Vígasztaljon a tudat, hogy szerintem ezer emberből egy az, akinek elsőnek sikerül ez a művelet. Bevallom, én a többi 999 közé tartoztam.)

Előzmény: joho53 (1212)
joho53 Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1213
Előzmény: joho53 (1212)
joho53 Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1212

Igy néz ki a beteg fa Az elöbbbi beírásnál nem sikerült a képet valamilyen okból feltennem .Remélem most sikerül.

Sziaszttok várom reagálásátokat

üdv.

Előzmény: joho53 (1211)
joho53 Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1211
Kedves Évi!

Köszönöm segítségedet most nem tudtam gyorsabban mást tenni, mint hogy írtad szappanos vízzel lemostam és kivittem hűvös helyre. Remélem jól tettem. El vagyok keseredve, mert félek, hogy elpusztul a fa.Sajnos ilyen álapotban van a fa.

Köszönöm joho 53

Üdvözlettel:

Előzmény: Évi5 (1205)
csabaje Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1210
Igen, ha minden ok. Egy virágból kereken 1 év alatt lesz érett citrom, alig győzi az ember kivárni.
Előzmény: gáborke (1207)
csabaje Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1209

Én is dugványról neveltem a citromfámat. 3 éves korárban ettünk róla először citromot, nagyon szépen növekszik, terem. Egy hátránya van a dugványról szaporított citrusoknak, hogy valamivel érzékenyebbek, mint az ellenállóbb, de alapból nem termő alanyra oltottak. Pl. kényesebbek a talaj mésztartalmára, így mindig esővízzel vagy lágyított vízzel kell locsolni. Másik különbség, ami nem feltétlenül hátrány, hogy bokorrá fejlődnek inkább, de ha mégis szabályos fácskát szeretnél belőle, egyenes törzzsel, akkor ez irányba kell metszeni, már az elején. És még sok türelemre is szükséged lesz így az elején, elég lassan indulnak be. Sok sikert.

Előzmény: szilkszilky (1203)
csabaje Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1208

A pajzstetű ellen legjobb szer az Actara. Ezt nem kell fújkálni, hanem csak bele kell keverni az öntözővízbe, meglocsolni vele a növényt, pár napon belül megdöglik az összes kis szemét pajzstetű. Két hátránya van: 1.) Elvileg csak méregkezelői papírral rendelkezők vásárolhatják, persze van ahol kiadják nélküle is (de ha van ilyen ismerősöd, ez nem gond). 2.) A méhekre veszélyes lehet, ezért soha ne használd virágzó növényre, (maradjon meg végszüKség esetére, egy igazán beteg növény persze úgysem virágzik).

Írhatnám 3. pontnak, hogy nem is mindenhol lehet kapni, esetleg rendelni kell, bár egyébként nem veszélyes szer, a méhek miatt van a szigorítás. Emberre való veszélyéből ráadásul sokat levon az, hogy nem kell a levegőbe juttatni, és egy közepes citromfára egy 4 g-os kiszerelésnek az 1/10-e is elég.

Ugyanakkor persze jó lenne, ha találnál a citromfának egy hűvösebb helyet, a pajzstetű tipikusan gyengeségi kártevő, csak a rossz helyen tartott növényeket támadja meg, pl. ha nyáron túl száraz a levegő, vagy télen túl meleg és túl sötét helyen van. Észrevételem szerint sokan féltik a növényeiket a hidegtől, aztán sokkal nagyobb kárt tesznek bennük azzal, hogy meleg, sötét helyen tartják őket. A citromfa pl. elvisel gyenge éjszakai fagyot is, vagy tartós +1 fokot. Enyhe téli napokon, (főleg ha nagyvárosban laksz, vagy van egy napos védett teraszod vagy járdád) kinn a helye!

Előzmény: joho53 (1204)
gáborke Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1207
Persze az első virágzáskor még le szoktak hullani a virágok, főleg hogy még pici, de 2 év után már szépen teremhet.
Előzmény: Évi5 (1206)
Évi5 Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1206

Igen!!!

Ez a legegyszerűbb módja, hogy termő növényed legyen! Nemsokára hatalmas gyümölcsök fognak lógni a fádon!

Számolj majd be a további fejleményekről is!

Szia!

Évi

Előzmény: szilkszilky (1203)
Évi5 Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1205

Szia joho53!

A citromfádat pajzstetű támadta meg, ettől lesz ragacsos a levél (mézharmat). Ha nem kezeled, akkor a mézharmaton szürkepenész is megjelenik. Mindez a meleg, száraz levegő miatt van, ez kedvez a pajzstetű megjelenésének, terjedésének. Vigyázz, más növényre is átterjedhet. Lehet boltban kapni különböző vegyszereket kimondottan pajzstetű ellen, ezzel kell lefújni, permetezni a citromfádat. Egyszerű háziszappanos vízzel is le lehet mosni, ez a módszer is hatásos.

Ha pajzstetű ellen lekezelted a növényt, hűvös helyre kellene rakni. A citromfa igényli a téli teleltetést, kb 10-12 fokos hőmérséklet a megfelelő számára.

Ha az ágak végei elkezdenek száradni, akkor lehet, hogy ez is a pajzstetű számlájára írható, a fiatal hajtások érzékenyebbek, a tápanyagot elszívják ezek a kis állatkák.

Sok sikert!

Üdv

Évi

Előzmény: joho53 (1204)
joho53 Creative Commons License 2006.01.15 0 0 1204
Kedves fórumtársak!

Nagyon gyors segítséget szeretnék kérni töletek. 2005 februárjában vásároltam egy citromfát. Szép volt rajt a termés is. Valamilyen betegség miatt lehullott a levél róla. Le kellett vennem az éretlen gyümölcsöket is. Alig vártam hogy kitavaszodjon, hogy elkezdjen hajtani, nagy nehezen megidult de szerintem nem hozott megfelelő hajtást. Most télre behoztam a 20 fokos lakásba az a kevés levél is lehullott róla. Most elkezdett ragacsossá válni az ágai. Valószínűleg a tetűnek valamelyik formája. El vagyok keseredve, mert az ágak végei kezdenek beszáradni. Ki vihetem e  hűvös helyre. Nem tudom, mit tegyek, félek, hogy el fog pusztulni. Nagyon sajnálnám. Kérlek benneteket, aki ebben jártas akkor írjon, hogy mit tegyek. Nagyon gyors segitségre van szükségem.

Várom válaszotokat és megnyugtató segítségeteket.

szilkszilky Creative Commons License 2006.01.15 0 0 1203

Tudjátok mi ez? Nyáron Horvátországból egy termő citromfáról dugványoztam. Eddig semmi életjelet nem mutatott azonkivül, hogy zöld maradt. Most meg virágzik! Ez azt jelenti, hogy nem is kell beoltani majd és teremni fog?

csabaje Creative Commons License 2006.01.13 0 0 1202
Mik vannak, azért nem dobom ki a műanyag hordóimat.
Előzmény: lesárgult (1200)
gedeonusz Creative Commons License 2006.01.13 0 0 1201
Köszi az infót!
Előzmény: lesárgult (1200)
lesárgult Creative Commons License 2006.01.13 0 0 1200
Szi,
Sajnos nem tudom, hogyan működik. Eddig még egyik magyarázatot sem tudtam elfogadni.

Azt viszont meg tudom mondani, hogyan kell csinálni: a mágneses vízkő lerakódást gátló szerkezetek közül bármelyik megfelel. Innen talán már ismerősebb a dolog.
Én egy Ökonet-es ismerősömtől vettem, de az Otto katalógusban is szokott lenni, a Conrad katalógusban is.

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMUZPVVZXVkVwUFZrVkdOUT09

http://www.okonet.hu/hun/index.php?s=term#

Én az Ökonet hálózat Ökomag és Petrol/ Turbo booster termékét próbáltam ki. (elég húzós áron adják, de máshol sem sokkal olcsóbb) Korábban a Conrad-nak is volt gyűrű alakú terméke.
Ugyanolyan elven működnek, két (vagy négy) mágnes között folyik át a víz. Sajnos ezt nem tudom megmondani, hogyan működik. A spineket egy irányba rendezi, valahol ezt olvastam, de orvos lévén többet nem értek hozzá. Talán a kristálytanhoz tartozik ez a téma.
A gömb és a gyűrű alakú ugyanúgy működik, a gyűrű alakúban erősebb mágnesek vannak. A gömböt ráhúzod a vízcsapra, vagy a locsolócsőre, a gyűrűnél ez egyértelműbb. Sajnos az eredeti célra nem alkalmas a gyűrű, az autómnak az üzemanyag fogyasztását nem csökkentette, de a kerti locsolócsőre rátettem, utána kivirágoztak az angyaltrombiták.
Két nagy gyűrűt ajánlottak a ház bejövő vezetékére. Ettől megszűnt a WC-ben a havonta sárgálló vízkő.
Nekem a legjobban az vált be, amikor a vízcsap kifolyó csövére tettem. Az így felforralt vízből a mészkristályok másképpen kristályosodnak ki, a tojáshéj szerű réteg helyett krétapor szerűen ledörzsölhető az edény faláról.
Virág locsoláshoz egyszerűbb megoldás, mintha ioncserélt vizet állítanál elő.
Calgon helyett a mosógép is kapott egy ilyen gyűrűt. A mosógépbe rakott golyótól nem sok jót láttam. A golyót berakhatod egy kancsó vízbe, akkor is működik. Szubjektív a dolog, de a víz ízét is megváltoztatja (én megismerem).
Az elektromos szerkezetekkel nincs tapasztalatom, akivel beszéltem, annak a mosogatógépből apró darabokban mosta ki a már lerakódott vízkövet.
Elnézést a moderátortól, kicsit hosszúra sikerült.
Statement: sem az Ökonettel, sem a Conrad, sem az Otto katalógussal üzleti vagy foglalkoztatási viszonyban, sem egyéb érdekeltségben nem állok. A szerkezet házilag is előállítható.
Előzmény: gedeonusz (1198)
-Tatti- Creative Commons License 2006.01.12 0 0 1199
Köszi Évi5
gedeonusz Creative Commons License 2006.01.12 0 0 1198

"de mágnessel lágyított vizet használok a kerti locsoláshoz"

Szia,

Elmondanád, hogy hogyan működik ez a mágnessel való vízlágyítás?

Előzmény: lesárgult (1194)
Évi5 Creative Commons License 2006.01.12 0 0 1197

Szia Tatti!

Korábban én is próbálkoztam papaya nevelésével, így van némi információm. Az egyik legfontosabb, hogy fertőtlenített földbe kell ültetni, palántadőlés ellen (gomba) permetezni kell. (fertőtlenítés: vizes földet berakod pár percre a mikróba, sütőbe, hogy a benne lévő élőlények, gombák, baktériumok elpusztuljanak.)

Én ezeket nem tettem meg, egyszerűen csak a burokból kiszedett magokat beleraktam a földbe, és szépen ki is kellt mindegyik. Mikor kb 30 cm magasságot elérték, sorra dőltek ki, akármit is csináltam. Itt a fórumon homályosítottak fel, hogy mit kellett volna csinálnom. (Kb 30 magot ültettem el, ugyanennyit anyukám, így osztogattuk boldog-boldogtalannak, hogy ők is nevelgessék. Mindenkinél elpusztult, pedig a sámántánctól kezdve a különböző nevelési módokon keresztül mindent kipróbáltunk.)

Némi információ a tartásával kapcsolatban: Szereti a meleget és a napfényt. Nyáron nyugodtan ki lehet rakni szoktatás után az udvarra, akár a tűző napra is. Ekkor gyakrabban kell locsolni, hogy ne kókadjanak le a nagy levelei, de arra ügyelni kell, hogy könnyen kirohad. Télen a szárazságot jobban tűri. Laza, jó vízáteresztő képességú földbe kell ültetni. Nitrogénes tápoldattal lehet havonta öntözni, a szerves trágya is jó neki.

Metszeni nem kell, de ahol megsérül, ott elágazik. Gyorsan nő. Ahhoz, hogy teremjen, kell egy termő és egy porzó növény. Nagy melegben (trópusokon) előfordul, hogy egy növény megváltoztatja a nemét, hoz porzó és termő virágokat is. Minél melegebb van, annál jobban érik a gyümölcs, édesebb lesz. Átültetéskor vigyázni kell, mert könnyen sérül a gyökérzete.

Röviden, ennyi. Sok sikert! Számolj majd be a későbbiekben is a fejleményekről.

Üdv.

Évi

Előzmény: -Tatti- (1195)
son321 Creative Commons License 2006.01.11 0 0 1196
nekem kb 100 kis papayám volt, sztem nagyjából az összes mag kikelt, nem is gondoltam volna, de kb mikor megjelentek az első valódi levelei akor mindegyik szépen elpusztult, én meg csak tétlenül néztem, nem tudtam mit csinálni. késöbb tudtam meg hogy ajánlatos lefejteni a magokról a fekete burkot, lehet h nálam ez volt a hiba, vagy a talaj, vagy a víz, nem tudom...
te hogy csináltad? bízom benne legalább neked menni fog:)
Előzmény: -Tatti- (1195)
-Tatti- Creative Commons License 2006.01.11 0 0 1195

Sziasztok!

Tudom hogy ez nem ide tartozik de mindegy.Kikelt 1 papaya mag és már kb 5cm magas nem tud e valaki segítséget nyújtani,hogy milyen sűrűn locsoljam és milyen helyen legyen?

Valaszolat köszonöm!

lesárgult Creative Commons License 2006.01.10 0 0 1194
Sziasztok,
Most kapcsolódtam be a fórum olvasásába.
Korábbi 1022-es hozzászólásra válaszolnék.
Nekem is bújt már ki egyszer három hajtás egy narancsmagból, de elpusztultak. Úgy hallottam, hogy ilyen esetben egy növény ivaros szaporodású, a többi pedig szűznemzéssel jön létre az anyanövényből, abból termő példány nevelhető mivel genetikailag azonos az anyanövénnyel. Forrást sajnos nem tudok, akitől hallottam az a Nálunk is megterem című könyvet forgatta, de az nekem nincs meg.

Más: nekem a citromfával akkor jöttek a sikerek, amikor elkezdtem esővízzel öntözni. Most ha nincs esővíz, csapvízzel öntözöm, időnként nyáron, de mágnessel lágyított vizet használok a kerti locsoláshoz. Más növénynél is működik (datura, enciánfa), rögtön megjelentek a virágok több éves próbálkozás után.
Előzmény: Whirl (1022)
grifi Creative Commons License 2006.01.07 0 0 1193

Egyáltalán semmi tápanyag nem kell neki amíg nincs gyökere, minél sterilebb anyagba dugod, annál jobb. Utána már át lehet ültetni földbe. Én tejfölös pohárba szoktam dugványozni (az alját ki kell lukasztani), aztán ráhúzok egy uzsonnás zacsit, és rágumizom befűttes gumival. Az a lényeg, hogy a homok/perlit mindig nedves legyen. Ha rajta van a zacskó, akkor nem nagyon tud kiszáradni, és a levegő is jó párás benne.

A citromot tél végén lehet dugványozni, és meleg, világos helyre kell rakni.

A legjobb szerintem nyár elején, az új, félérett hajtásokból dugványozni, ilyenkor nagyon jól gyökeresedik.

Hogy mennyi idő kell a gyökeresedéshez, azt nem tudom pontosan, de néhany hét biztosan. Utána - ha nagyon kíváncsi vagy - óvatosan ki lehet húzni a dugványt, ha az alja barnás, akkor eldobhatod. Ha nem jön ki könnyen, akkor már van gyökere, a legjobb az egészet kiszedni, hogy ne sérüljön meg. Ha még nincs gyökere, vissza kell dugni.

Üdv.

Előzmény: Nemgéza66 (1192)
Nemgéza66 Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1192

Köszi mindenkinek.

Grifi, ez profi válasz volt. (Ha csak homokba vagy perlitba van, akkor igazából honnan jut tápanyaghoz? Vagy elég neki az a kevés amit abban talál?)

Mennyi idő után számíthatok arra, hogy kigyökeresedik, és már földbe lehet ültetni?

Várjam meg a tavaszt, vagy lehet ilyenkor is elkezdeni?

Előzmény: grifi (1191)
grifi Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1191

Azért jobb a homok, mert abban kevesebb a szerves anyag, és így nehezebben rohad ki a dugvány.  A legjobb a vízzel alaposan kimosott szürke folyami homok - mert abban kevés a szerves anyag, és a gyökerek is könnyen fejlődnek benne -, vagy a kertészeti perlit, ezt az áruházakban lehet kapni.

Ha már gyökerezik a dugvány, akkor át lehet ültetni földbe.

A leveleket azért kell félbevágni, mert a dugványnak nincs gyökere, és így nem tudja elég gyorsan pótolni az elpárologtatott vizet. A fölső 2-3 levelet elég rajtahagyni egy 10-12 cm-es dugványon. A legjobb az edényre egy átlátszó fóliazacskót ráhúzni, így mindig párában van, nem szárad ki, és biztosabban gyökerezik. Én gyökereztető port is szoktam használni.

Előzmény: Nemgéza66 (1189)
gedeonusz Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1190

Azt hiszem a leveleket azért kell félbevágni, hogy a gyökérképzésre fordítsa minden energiáját és ne az anyagcserére vagy fotoszintézisre.  Gyakorlatban láttam egy "profi gyökereztetőnél". A homok nem tudom miért jobb, mint az eredeti talaj, de ő homokban csinálta. :-)

Előzmény: Nemgéza66 (1189)
Nemgéza66 Creative Commons License 2005.12.29 0 0 1189

Köszi.

A basudin mindet leírtja?

A gyökereztetéssel kapcsolatban: Homokba kell tenni? Én olyan talajra gondoltam, mint amiben nőtt.

A leveleket miért kell félbevágni?

Előzmény: gedeonusz (1188)
gedeonusz Creative Commons License 2005.12.29 0 0 1188

Szia!

Citromot lehet hajtásról gyökereztetni. Friss, még zöld hajtást dugj be homokba, a leveleket vágd félbe. A legjobb, ha raksz rá valami üvegbúrát, hogy magas legyen a páratartalom.

Előzmény: Nemgéza66 (1186)
rágica Creative Commons License 2005.12.29 0 0 1187
Nálunk pajzstetű ellen a "BASUDIN" a nyerő. (Van ilyen nevű talajfertőtlenítő szer is, de ez permet.)
Előzmény: Nemgéza66 (1186)
Nemgéza66 Creative Commons License 2005.12.29 0 0 1186

Sziasztok!

Citromfa kontra pajzstetű kérdésben szeretnék tanácsot kérni.

A hozzászólásokat már végigolvastam. Nekem a lemosás segített egy krízishelyzetben, de nem írtotta ki teljesen a tetveket. Olyan ágas bogas, hogy képtelenség mindenhol átmosni az ágakat leveleket, most meg szaporodnak rendesen. Szeretném a dögöket véglegesen kiírtani.

A korábban használt szerek nekem még egy ici-picit sem hatottak, igaz, hogy eddig mindenféle BIO szerekkel próbálkoztam.

Kipróbáltam a cigi áztatást és az azzal való öntözést és permetezést is, de semmi látható eredmény. Próbálta már ezt valaki, vagy ez is csak olyan legenda, amiről már mindenki hallott, de még senki sem csinálta.

Ha mégis, akkor légyszi írja már le, a konkrét haditervet. Mennyi cigi, mennyi vízben, mennyi idő után hatott, stb.

Ma megpróbálom, az általatok említett FITO gyártmányú spray-t megvenni, de szimpatikusabb lenne a dohány. Egyébként a FITO az felszívódik a növényben, vagy csak azokra hat, amelyeket konkrétan elér a permet?

Még egy kérdés. Magról ültetett fácskáim vannak ( meg egy fagytűrő a kertben), de eddig hagytam őket nőni, ahogy akartak, soha nem vágtam az ágaikat. Most viszont az egyiket meg kellen nyírbálni, mert nagyon megnyurgult. A levágandó ágakat megpróbálnám gyökereztetni.

Szokott ez sikerülni? Ha van rá esély, akkor pontosan hogyan csináljam?

Mekkora darabokat vágjak, lehet-e "egy darab "közepe" is, vagy kell hogy az ágvég rajta legyen?

Várjak tavaszig, amikor éledezik minden és a nők is egyre lengébben öltöznek, vagy lehet ilyenkor is?

Köszi előre is és Boldog augusztus 20-át mindenkinek

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!