Keresés

Részletes keresés

Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.03.09 0 0 1795

Nóra: Én is tettem fel kérdést és a válasz kb a kérdés volt. Irásban, szigorúan a 30. napon!

Gergő: üzleti tervet kellene csinálnod! Mit tervezel termelni, miből mennyi termés várható és abból származó bevétel szembeállitva a felmerűlő költségekkel. Véleményem szerint valamilyen szakmai szervezetet kellene megkeresned! Vagy valamilyen szakmai oldalt. (A TB-s másnap válaszolt, az ingatlan.com-ról banki szakértő három nap mulva. A pontositó kérdésre meg másnap.) Tudom, hogy nem jogforrás, de az APEH-é sem felhasználható konkrét ügyben. ( A felhasználhatóért egy valag pénzt kell fizetni.)

CBNora Creative Commons License 2012.03.09 0 0 1794

A férjem már tett fel E-mailben kérdést az adóhivatalnak, és válaszoltak rá. Nem túl gyorsan, de noszogatás nélkül, még az első levélre.

Amúgy a férjem is azt javasolta, hogy írjuk be a véleményünket O. V. honlapjára.

Előzmény: gergerg (1791)
gergerg Creative Commons License 2012.03.09 0 0 1793

1. Először is engedje meg, hogy felhívjuk figyelmét a honlap többi részén elhelyezett tájékoztató anyagainkra, különösen az „Információs füzetek” aktuális évi tájékoztatójára, melyek átfogó jelleggel ismertetnek egy-egy fontos, közérdeklődésre számot tartó témát. Kérjük, hogy kizárólag ezek áttanulmányozását követően keressen meg bennünket elektronikus levélben.

2. A tájékoztatási kötelezettség az állami adó- és vámhatóság feladat- és hatáskörébe tartozó valamennyi adónemet, illetőleg az adózás egészét érintő – anyagi, eljárásjogi és technikai – kérdések megválaszolására terjed ki. Így nem feladatunk pl. az önkormányzati adókkal kapcsolatos tájékoztatás, valamint az általános vállalkozási, üzletviteli tanácsadás sem.

gergerg Creative Commons License 2012.03.09 0 0 1792

:-))

Bármilyen hihetetlen is, én szeretném ha minden egyes fűszálat hivatalosan adhatnék el.

Előzmény: Törölt nick (1790)
gergerg Creative Commons License 2012.03.09 0 0 1791

Szerintem az ember elvárhatná hogy az önkormányzatnál, vagy több település önkormányzatánál legyen egy ember aki válaszolni tud a kérdésekre, vagy ha nem, akkor azt mondja, holnap utánnanézek és visszahívom. Az önkormányzat a falugazdászhoz küldött, ami még rendben is van, a falugazdász meg az apeh-hez, aki majd jól kiröhög a 3 fej fokhagymás kérdésemmel. Most ott tartok hogy ráncbaszedem a kérdéseimet, elküldöm az apeh-nek e-mail-ben, ha azt a választ kapom hogy nem lehet csak járulékfizetéses östermelőként értékesíteni a felesleget, akkor az e-mailt továbbítom miniszterelnökünknek, és az egyik tv csatornának, majd nekikezdek feketén árulni, és az adóhivatal válaszára fogok hivatkozni. Ha más választ kapok, akkor minden rendben. Ha nem kapok választ, akkor addig zaklatom őket telefonon amíg nem válaszolnak.

Előzmény: tp329 (1789)
tp329 Creative Commons License 2012.03.09 0 0 1789

Vallami ilyesmire számítottam. Csak kéne vennem lottót! De jelen esetben ez nagyon elszomorító.

Előzmény: gergerg (1788)
gergerg Creative Commons License 2012.03.09 0 0 1788
Na megkérdeztem a falugazdászt. A válasz: Ühüm bühüm, az apeh-nál tessék érdeklődni.
Csiki 74 Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1787

Nálunk 2.8-3 közt megy literje háztól.

Egyébként lehet egy könyvelő is felvilágosítást tud nyujtani,sok jogszabájt ismernek azok is(járulék adó stb.)

Kivánom azért hogy legyen szerencséd ebben a nagy kavalkádban.

Előzmény: gergerg (1786)
gergerg Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1786

Nem is vettem én okoskodásnak amit írtál, meg másokét sem, tudom hogy aki írt a témában mindenki segíteni szeretett volna. Majd meglátjuk mi lesz. Nem szivesen árulnám feketén, nem csak azért hogy nehogy feldobjon valaki, nem szeretnék titkolózni, stb. Legrövidebb út az egyenes. Viszont biztos hogy nem fogom ezt az évet kihagyni, amikor szabadidőm is van a 6 óra miatt és a pénz is jól jön. Van amit most is árulok, elég lassan fogy, de jól jön a bevétel belőle.Fél liter most egy napi fizetésemmel ér fel.

Előzmény: tp329 (1784)
tp329 Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1784

Próbáltam már követni korábban is a problémát, addig értettem, hogy a jelenlegi munkahelyi helyzeted miatt, ha őstermelői igazolványt váltanál, akkor kellene  járulékokat fizetned.

Ennek fejében ugye biztosítva lennél és a vonatkozó adó stb. kedvezményeket is igénybe vehetnéd és eme igazolvánnal felvértezve eladhatod az 5q fokhagymádat.

1.

Gond az, hogy úgy tűnik, nem tudsz annyit árulni, hogy a járulékokat kifizesd és még maradjon is valami, tehát nem éri meg őstermelőnek lenned.

Remélem, eddig képben vagyok.

2.

Mit tegyél, hogy az 5 q fokhagymát, amit tartva jó emberek ténykedésétől, nem mersz csak úgy pénzzé tenni, mégis hozzon valamit?

Szerintem:

Vevőt keresel, adás-vételi szerződés kötsz, mintha a kocsidat adnád el. Szerződést jól elteszed, pénzt kétszer átszámolod és elköltöd! Aztán jövőre az adóbevallásod megfelelő rovatába (most nem jut eszembe a neve) beírod és a megfeleő %-át (talán 90?) jövedelemnek tekintve leadózod, ha kell!

Azért erre tartalékolj egy kis zsét!

Ezzel a kérdéssel egyébként én nem a falugazdászt keresném meg (bár legyen vele szerencséd) ,hanem az APEH-ot, írásban! Hozzá vannak szokva! És, ha az ő válaszuk alapján jársz el, annál jobb biztosíték nincs!

Nem akartam okoskodni, inkább csak együtt gondolkodni, mert átérzem, hogy ez elég kemény dió a helyzetedben!

Kíváncsian várom a fejleményeket, sok sikert!

Előzmény: gergerg (1783)
gergerg Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1783

Hát végignéztem, nem először, okosabb nem lettem. Holnap felhívom a falugazdászt, és a következő kérdést fogom neki feltenni.

6 órában dolgozom, hogyan tudok legálisan eladni a kertemben termett fokhagymámból úgy hogy ne keljen járulékot fizetnem.

Előzmény: tp329 (1782)
tp329 Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1782

Akkor javasolnám eme két oldal átolvasásást! És akkor még a piacokról stb. szóló rendeletet nem is szedtük elő!

Azt ugye rajtam kívül mindenki tudta, hogy gépkocsíból tilos palántát árulni!?

Nóra! Sajnálom! (Becs szó! Nem én voltam! A 2. link közepe körül, ha erről beszéltünk.))

Mezőgazdasági őstermelő magánszemély adózásának Alapvető ...www.apeh.hu/data/cms220696/6_fuzet_ostermelok_2012.pdfNyilvános "+1" hozzáadva. VisszavonásFájlformátum: PDF/Adobe Acrobat - Gyorsnézet
2012. jan. 1. – őstermelő az az e tevékenysége tekintetében nem egyéni vállalkozó ... Mezőgazdasági kistermelőnek az az őstermelő tekinthető, akinek az ...

Mezőgazdasági őstermelőket érintő legfontosabb változások a 2012 ...www.apeh.hu/magyar.../ado/.../mez_valt_111221.html - Tárolt változat Nem segít? Minden www.apeh.hu találatot letilthat, ha bejelentkezve keres.www.apeh.huMinden www.apeh.hu találat letiltásaNyilvános "+1" hozzáadva. Visszavonás2011. dec. 21. – A csak regisztrációs számmal rendelkező magánszemély nem tekinthető őstermelőnek. A 2012. évtől a személyi jövedelemadóról szóló 1995.

Gerger! Azért majd mond el, hogy mennyire naprakész a falugazdászod!

Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1780

Az őstermelő egy vállalkozási forma. A kistermelői meg szerintem nem. Kb annyi a különbség, hogy csináltál világitást a palántáknak és ha azt eladásra csinálod akkor vállalkozás, ha meg elmegyek hozzád és megtetszik, és megkérlek, hogy csinálj nekem is egy olyat, akkor az nem vállalkozás, az egy alkalmi ügylet. Függetlenül, hogy fizetek érte.

Az őstermelőivel jár a kedvező adózási feltételei, mig a kistermelő az ingó dolgok adásvételének szabályai vonatkoznak. (Mint a vatera, tesz-vesz, stb.)

Szerintem nézz be ide is (és kérdezzél is!): http://termelotol.hu/ (Biztosan nem egyedi a problémád.)

Előzmény: gergerg (1769)
CBNora Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1778

Hú, B+, pedig abban a decemberben én is komolyan gondolkodtam!

Bár tévednél! De amilyenek a dolgok mostanában, sajnos el tudom képzelni, hogy igazad van. Túl szép is lenne.

Előzmény: tp329 (1777)
tp329 Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1777

Kb. én is azt mondtam, mait Nóra írt az elején! A nagymama ezüstjét is eladhatod és leadózol utána. Van olyan is az adó tv-ben, hogy önálló tevékenység. Szerintem ez vonatkozhat rá, ha az ember nem őstermelő (nem vagyok jogász!)  A mg. termékekkel az a baj, hogy egyéb (növényegészségügyi stb. stb. szabályok is vonatkoznak rá, ezekkel nem tudom, mi van)

Felhívnám a figyelmed, hogy valamelyik tv-ben olyat olvastam, hogy a "kistermelő az az őstermelő" stb. ezen elgondolkodtam.

Nagy fogalmi kavarodás lehet itt a hivatalos és a hétköznapi szóhasználatban!

Lehet, hogy Gergerg, aki kicsiben kertészkedik, nem is kistermelő, csak szimplán "Gergergakikicsibenkertészkedik"?

Így olvasva pláne érdekesek a különböző rendeletek.

Ha megtalálom majd ide rakom a linket, hogy 2012-től csak akkor szuperál ez az őstermelői dolog az egész évre, ha március 20-ig le van papírozva! Ha jól értelmeztem, akkor a Nóra írásának vége így ugrott és te sem tudod jól! (de bár tévedjek!)

Adjak néhány jogszabály címet, ami esetleg érdekes lehet? (csak, hogy teljesen belezavarodj)

Előzmény: gergerg (1776)
gergerg Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1776

Amit a végén írsz az így van, csak soká lesz december. :-))

Ha meg amit az elején írsz az igaz lenne, az lenne a legjobb.

Előzmény: CBNora (1774)
Mariska néni Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1775

Igen, úgy láttam, hogy a környéketeken van, gondoltam, hátha érdekes lehet.

Előzmény: gergerg (1773)
CBNora Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1774

Tegnap beszélgettünk erről a férjemmel. Szerinte magánszemélyként is eladhatok bármit, csak mások az adózási feltételek, nem olyan kedvező, mint egy bejáratott őstermelőnek. A bevétel után kell fizetni tb-t, egészségbiztosítást, adót, csak arányosan, nem havi adott akárhány tízezret. Mint a megbízási szerződéssel végzett munka, ahhoz sem kell vállalkozónak lenni. Persze tényleg pontosan utána kell ennek nézni. Meg annak is, hogy úgy nem működik-e, hogy decemberre kiváltod az őstermelőit, és akkor az elsőv csak egy hónap, arra kell csak kinyögni a komoly összeget a semmi után is. Mert úgy értelmeztük, hogy nem egy évig, hanem első évben kell fizetni. És ha az első év csak egy hónap... Ezt is kérdezd meg!

Előzmény: gergerg (1770)
gergerg Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1773

Mariska néni küldte az állásajánlatot?

Előzmény: Mariska néni (1767)
gergerg Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1772

Innen biztos hogy senki semmiért nem tilt ki, azért nem a kertészetben van a topic hogy bármiről lehessen beszélni. 

Előzmény: Laci/Zápolya (1765)
gergerg Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1771

Nem lenne rossz ha így lenne.

Előzmény: Mariska néni (1767)
gergerg Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1770

Lehet hogy eltévedtünk? Egészen biztos. Legalábbis részemről. De ha ez így lenne, mi értelme lenne az őstermelői igazolványnak.

Előzmény: tp329 (1768)
gergerg Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1769

Én most kutakodtam utánna de nem találtam semmit. Holnap felhívom a falugazdát. Ha így van akkor nyert ügy. Viszont ezt hívták kistermekőknek, arra viszont tudtommal az őstermelőkre vonatkozóak érvényesek.

Előzmény: Laci/Zápolya (1766)
tp329 Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1768

Érdekes ez a dolog! A múltkorában olvastam a piacokról szóló rendeletet és abban hosszasan részletezték, hogy a kistermelő milyen feltételekkel árulhat stb.

DE! Arra nem emlékszem, hogy olyat írtak volna, hogy aki nem az, az nem árulhat! De most megnézem megint!

Lehet, eltévedtünk a fogalmak erdejében?

Mariska néni Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1767

Nálunk a piacon rengetegen árulnak palántát úgy, hogy helypénzt fizetnek és kész.

Előzmény: gergerg (1763)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1766

Munka mellett hallgatom a rádiót: azt mondták, hogy bárki kiviheti a piacra / beviheti a helyi boltba, ha valamilyen feleslege termett a kertben. (Őstermelői nélkül!) Nem kell más, csak be kell mutatni a permetezési naplót. Lehet, hogy annyira új rendelkezés, hogy még nem tudnak róla?

Előzmény: gergerg (1763)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1765

Sziasztok! Ide be merem tenni. Doktori (PhD) értekezés a talajtakarási módszerek összehasonlitásáról: http://phd.lib.uni-corvinus.hu/499/ Remélem, hogy nem leszek kitiltva miatta! 

gergerg Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1764

Egy nyugdíjas lenne, de a valóságban nem múködne.

Előzmény: tp329 (1762)
gergerg Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1763

Őstermelői nélkül nem hiszem hogy bármit is eladhatok. Eleve ha egy faluban ki szeretnék ülni eldni a palántáim, be kell mennem az illetékes önkormányzathoz befizetni a helypénzt, és hogy lemásolják a papírjaimat. Hogy nem ez a kormány csinálta, lehet, de mikor hozzányúlt hogy tovább szigorítsa, akkor nem tett semmit. Képzeld el hogy van egy kapcsoló meg egy konektor egymás mellett, mond a kettő ki van esve. Kihívsz engem, én megállapítom hogy a konektort nem lehet visszatenni, ezért leszerelem, a vezetékeket meg leszigetelem. A kapcsolóhoz meg hozzá sem nyúlok. Ha már egyszer ott matatok nem lehet hogy azzal is kezdenem kéne valamit?

Előzmény: Laci/Zápolya (1761)
tp329 Creative Commons License 2012.03.08 0 0 1762

Bocs, hogy belekotyogok, főleg, hogy nem néztem utána! Ezért szólj, ha tévedek!

Kicsit más oldalról közelítem meg a kérdést!

1.

Termelni, eladni az őstermelői nélkül is eladhatsz állampolgári jogon, az adózási stb. kedvezményeket nem tudod igénybe venni! De ez most érint téged? Ahogy írod, ezzel az alacsony bérrel nem hiszem, hogy adót kéne fizetned, még ha bevallod a bevételeidet akkor sem! Kérjél számlát pár dologról és akkor még költséget is tudsz felmutatni.

2.

Ha mégis jó lenne, ez az őstermelősdi, akkor meg nincs a családban más, pl. nyugdíjas, akinek a nevén futhatna?

Előzmény: gergerg (1760)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!