Keresés

Részletes keresés

Amita13 Creative Commons License 2022.08.11 0 3 20286

Ha már Pjotr szóba került, lesz augusztus végén náluk egy csemegeszőlős rendezvény, ő is előadó:

2022. AUGUSZTUS 27., SZOMBAT, 10:00–16:00
I. Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Verseny
PTE Szőlészeti És Borászati Kutatóintézet

A magyar csemegeszőlő termesztés fejlődése mindannyiunk érdeke, egyre nagyobb az érdeklődés, a csemegeszőlő fogyasztás nagy része azonban importból származik.
Az I. Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Verseny a Kutatóintézet kezdeményezése, melynek célja a termelők szakmai támogatása, a csemegeszőlő, mint egészséges gyümölcs népszerűsítése, új fajták, új trendek bemutatása.
Génbankunk és a korszerű nemesítési eredmények, a borszőlő fajtákhoz hasonlóan, a csemegeszőlő fajták esetében is jelentős sikereket hozhatnak.
Nemcsak Kiállítás, hanem Verseny is lesz, a szakmai zsűri mellett számítunk a közönségszavazatokra is!
Program:
- Megnyitó 10 órakor
A program fővédnöke Nagy István agrárminiszter, védnöke Rittlinger József a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei elnöke, házigazda Madaras Zoltán PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke
- Előadások
10.15 – 10.30 Dr. Teszlák Péter: Nemzetközi trendek, új fajták a csemegeszőlő nemesítésben
10.30-10.50 Rittlinger József: Agrárgazdasági pályázati lehetőségek
10.50– 11.15 Pernesz György: Szőlő fajtahasználat Magyarországon
- Kiállítás és Verseny 11.00 – 16.00
- Eredményhirdetés 16 órakor
Részvételi regisztráció: borbirtok@pte.hu
A program INGYENES és regisztráció köteles. Regisztrációnak a borbirtok@pte.hu-ra érkezett e-mail számít (elérhetőség, létszám megadásával). Köszönjük!

Részletesen:
A csemegeszőlő termesztés szakmai támogatására az utóbbi években egyre nagyobb igény jelentkezett és a csemegeszőlő iránti érdeklődés országos szinten is fokozódik.
A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének célkitűzései között szerepel, hogy támogassa a magyar csemegeszőlő termesztés fejlődését.
Hazai és nemzetközi viszonylatban is megfigyelhető, hogy a csemegeszőlő fogyasztás egy főre jutó éves mennyisége folyamatosan növekszik. Napjainkban a fogyasztás nagy része importból származik, a jelenlegi termőterületünk 1000 ha körül van (viszonyítási alapként: a teljes hazai fogyasztás ellátása ~14000 ha termőfelületből biztosítható). A fogyasztói igények nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is változtak, egyre kifinomultabbak lettek, az új trendek kizárólag magas minőségi elvárások mentén alakulnak.
A csemegeszőlő termesztés sikeressége, jövedelmezősége főként a termésbiztonságon alapul, amelynek legfontosabb pillérei a szőlőfajták, másnéven a ’genetikai alapok’. A Kutatóintézet génbankja, illetve a korszerű nemesítési eredmények, a borszőlő fajtákhoz hasonló módon, a csemegeszőlő fajták esetében is jelentős sikereket hozhatnak.
Az I. Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Verseny megrendezésével a Kutatóintézet, mint házigazda egy olyan kezdeményezést indít útjára, amellyel szakmai támogatást biztosítunk az árutermelők, családi gazdálkodók számára, kiemelve a háztáji termesztés jelentőségét.
Továbbá feltett szándékunk a rendezvénnyel, a csemegeszőlő - mint egészséges gyümölcs - népszerűsítése, új fajták, új trendek bemutatása a fogyasztók számára.
Nemcsak Kiállítás, hanem Verseny is: a rendezvény ideje alatt a kiállítók között versenyt indítunk többféle kategóriában (legszebb fürt, legnagyobb fürtméret, legnagyobb bogyóméret - magvas, és magvatlan kategóriában -, legfinomabb íz, illetve közönségszavazat alapján. A kategóriák értékelését a Kiállítás alatt 3 tagú szakmai zsűri végzi, nyilvános eredményhirdetés a kiállítás zárása előtt.

Előzmény: laca5 (20282)
vártán Creative Commons License 2022.08.11 0 0 20285

30 éve keresem a viszonylag könnyen termeszhető fajtákat, talán eljutottam arra a szintre, hogy kapisgálom ezt a tudományt. Nagy fajtákat selejteztem, Szőlőskertek királynője, Hamburgi muskotály, Favorit, Attlia, és az összes orosz ukrán eredetűfajtát ami megfordult a kezemben. Miért is? Növényvédelem, fürtrothadás(orosz-ukrán). bogyórepedés stb. Volt olyan eset, hogy a Csiri-csurit napjában permetezte mégis levél és fürtproblémák voltsk. Nem azt mondom, hogy a fajtaleírások rosszak, hanem azt, hogy minden terület más. Megoldás rezisztens fajták keresése, ültetése, de ezeket is kell permetezni, ha úgy esik. Vannak itt is meglepetések, vagy lehetnek. Az Eszter kék szőlő és kora. Mindig voltak madárkás szemek, de a hideg májusnak köszönhetően a madárkás bogyók alkotják a többséget. Erősen gondolkodom, hogy ettől is megszabadulok.

Milyen fajtáim vannak? Bolgár rezi, Dunav, Pölöskei muskotál, Palatina, Vénusz, Otelló, Fanny, Moldova és még néhány ami nem rezisztens.

Nekem nem célom a piac, hanem az hogy népes családom számára szőlő futószalagot biztosítsak július végétől november végéig.

A főlia alatti termelés egészen más mint  szabadföldi, nem csináltam nem is fogom.

Előzmény: iknalap (20279)
iknalap Creative Commons License 2022.08.11 0 0 20284

Nincsenek én nékem előítéleteim, mert új nekem sok minden. Kulicz László fajtabemutatóit (majdnem) végignéztem, hasznosak is, különösen mert több éves tapasztalatokat is közread. Volt konkrétan fajta, amiről szőlőszemnél érdeklődtem, segített is, illetve igyekszem használni az ő oldalán elérhető információkat. Éppen ezek alapján vannak ciril betűs és nem ciril betűs fajtáim is, igyekszem egy jó kis sort összerakni amit folyamatosan ehetek. Még egy oltványt tudok ültetni és van lehetőségem 6-7 tőke átoltására. Nem akarom túlragozni, csak érdekelnek a vélemények és lehetőségek. Ha minden összevetek, akkor is legfeljebb 10 fajta még amit jelenleg kipróbálhatok, szóval igyekszem minél több véleményt meghallgatni. Butább (remélhetően) nem leszek tőlük :-)

Előzmény: laca5 (20282)
beetee Creative Commons License 2022.08.11 -1 0 20283

Nem tudom, és nem is néztem utána. Van 2 vagy 3. Azokat le fogom szedni, csak nem jutottam el odáig.

Egyébként biztos valami halálos, ami miatt 1 km2-es körzetben kellene szőlőmentesíteni... ;)

Előzmény: kaktusz 22 (20281)
laca5 Creative Commons License 2022.08.11 0 2 20282

Nem csak Borisz van a világon, bár azt is tudni kell, hogyneki is van szőlője szabad földön, jó sok. És azon sem Zalagyöngye terem. De sorolható tovább is, tudok még néhányat, csak egy példa Kulicz Laci, akit láthatsz is, ő például egyáltalán nem fóliázik.  De vannak még, sokan mások is. És ha jobban megnézed, van ott is minden. Olyan is van, ami kiesik pár év után és olyan is, ami jól teljesít, marad.

Azt akarom kinyögni, hogy NEM a cirill betűvel van baj. Ez alapján válogatni lehet, de baromság. Akár "csak azt", akár "csak azt ne".

A probléma a viszonylag kevés és rövidtávú ismeret. 

És egy nagyon fontos szempont, hogy ezt a kevés ismeretet is torzítja még az, hogy sokan pénzt akarnak csinálni a szaporítóanyagból (ez még nem baj) és kozmetikázzák a valóságot (ez már baj). Elhallgatnak és kiemelnek tulajdonságokat máskülönben nem vennék meg sokan. Más kérdés, hogy sokakat nem is érdekel túlságosan, ők belevágnak mert tetszik a kép. 

Amíg várod vártán fajtasorát, szerintem olvass vissza, keresővel is próbálkozz, szőlőszem sanci édeske Pjotr is leírt legalább 5-10 esetben olyan fajtákat amiket hosszabb távon jónak tartanak. Kiindulási alapnak nem rossz. Hogy melyik, miben jó, az már egy elvi kérdéskör, a ma ismert fajták egyike sem tökéletes. Legfeljebb egyes szempontoknak jobban megfelel mint más szempontoknak.

Előzmény: iknalap (20279)
kaktusz 22 Creative Commons License 2022.08.11 0 0 20281

Üdv.! Kérdezném, hogy a Vénuszon az a pirosodott levél milyen betegség jele? Nekem is van, csak jóval több ilyen fertőzött levél látható és ez már zavar. Ahány "szakit" kérdezek, annyi magyarázat van, de valójában érdemi még nem volt köztük.

Előzmény: beetee (20278)
iknalap Creative Commons License 2022.08.10 0 0 20280

Nem rég voltam Békésben. Siralmas amit az Alföldön látni, igazi katasztrófa.

Előzmény: vártán (20277)
iknalap Creative Commons License 2022.08.10 0 0 20279

Nincs én nékem semmi bajom a fóliás szőlővel, gondolom ez egy intenzív termelési irány, illetve klimatikus oka is lehet a használatának. Bírálni sem szeretnék semmit és senkit, nincs hozzá tudásom. Csupán a számomra megfelelő fajtákon gondolkodom. Te mit ajánlanál, ami problémamentes, vagy kevés gonddal termeszthető a tapasztalataid szerint?

Előzmény: vártán (20269)
beetee Creative Commons License 2022.08.10 0 0 20278

Most ráérősebben, ahogy nézem ez még jócskán érés előtti.

A Himrod meg már leérett ez az utója és erősen hullik.

A földről (mulcs) ettem fel egy csomót.

Molyos... ja.

Ez meg a Vénusz. És nem is kell már neki semennyi. Most is érett.

Előzmény: öreg_néne_b (20262)
vártán Creative Commons License 2022.08.10 0 1 20277

Itt a Dunántúl legnyugatibb részén nincsen igazán aszály, kivéve egy-két foltot. Legutólján tegnap előtt volt 6 mm. Előtte pár nappal 17 mm. Sajnálom azokat ahol minden kisült, bár szárazság miatt kipuztult szőlőt meg nem látta. Csendes esőt kívánok minden aszály sújtotta gazdának.

Előzmény: öreg_néne_b (20270)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.08.10 0 14 20276

Mindenki el tudja dönteni, ki az idegbeteg:

Előzmény: van_Persil (20274)
laca5 Creative Commons License 2022.08.10 0 15 20275

A szándékkal és a hangnemmel sem volt gond, ő sem válaszolt sértő hangnemben, szerintem egy alapvető nézetbeli különbség, hogy ki, hogy látja az aknázómoly jelentőségét. 

Az "idióta" viszont már sértő és egy nézetkülönbség megléte nem indokolja. Véleményem szerint differenciálni nagyon fontos mert jár itt időnként olyan is (pl a legutóbbi zeneszerző) aki megérdemli, de ha a normális tagokat és törzsközönséget atommal lőjjük, mi marad Kim-nek?

Amúgy nekem tök mindegy, lehet, hogy kár is beleavatkozni, de ma olyan napom van, hogy elmondtam.

Előzmény: van_Persil (20274)
van_Persil Creative Commons License 2022.08.10 -20 2 20274

Qrvára nem, már elnézést.

Az a moly szokásos moly elleni szerekkel nem irtható, ha fölszaporodik, akkor igenis tud komoly károkat okozni, ezért az elején kell elkapni a grabancát, nem akkor kapkodni, amikor már késö.

Pont, hogy az öreg néne reakciója nem kellett volna, én teljesen normális hangnemben adtam neki tanácsot, de úgy látszik, idegbeteg a szentem.

Előzmény: laca5 (20271)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.08.10 0 0 20273

Köszi, megoldjuk beetee-vel.

Előzmény: laca5 (20272)
laca5 Creative Commons License 2022.08.10 0 0 20272

Nálam már esszük a Vénuszt. Frissen nem szeretem, mert erős, érezhető a héja, de pár nap pihenés után kiváló. Én is tudok adni ősszel.

Előzmény: öreg_néne_b (20266)
laca5 Creative Commons License 2022.08.10 -1 16 20271

Ez most olyan volt, mintha valakinek totálkárra tört volna az autója és Te szólsz neki, hogy lejárt az EÜ doboz is. Nem értem miért kell. 

Előzmény: van_Persil (20267)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.08.10 0 0 20270

heti egy két zápor

Inkább rohadna le a szőlőm, csak legyen ilyen...

Előzmény: vártán (20269)
vártán Creative Commons License 2022.08.10 -1 0 20269

Nem tévedsz, amit mondasz igaz. A nagy "ász" Borisz is fólia alatt termeli a ciril betús fajtáit!

Sikerült olyan fajtasort kialakítanom, amelyeknél a heti egy két zápor mellett is hibátlanok a bogyók. Orosz ukrán fajtákat tapasztalti alapon teljes mértékben mellőzöm.

De mindenki maga tudja!

Előzmény: iknalap (20248)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.08.10 0 15 20268

akárhogy könyörögsz is

Addig állj féllábon! :D

Idióta!

Már értem, hogyan tettél szert ennyi hódolóra. :D

Előzmény: van_Persil (20267)
van_Persil Creative Commons License 2022.08.10 -24 0 20267

Elnézést, hogy segitettem, igérem, soha többé nem fogok, akárhogy könyörögsz is. Idióta!

Előzmény: öreg_néne_b (20264)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.08.10 0 0 20266

Igen, ennek egy hét múlva érnie kellene és nem is hasonlít...
Köszi, élni fogok a lehetőséggel. :)

Előzmény: beetee (20265)
beetee Creative Commons License 2022.08.10 0 0 20265

Biztos nem az. A Vénusz nálam már érik mindjárt, de hetek óta lilás/lila. Se a levele, se a fürtje nem stimmel.

Ha pár napon belül beérik, és málnás :))) az íze, lehet Himrod.

Átoltáshoz tudok adni vesszőt majd, ha lesz rá igény,

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.08.10 0 1 20264

Köszi. Akkor Vénusz lesz belőle? Mert nekem nem a nulla kárt okozó kártevővel van bajom, hanem azzal, hogy nem az a fajta, aminek árulták...

Előzmény: van_Persil (20263)
van_Persil Creative Commons License 2022.08.10 -18 0 20263

A jobb oldali levelet vedd le és égesd el, firkálómoly van/volt benne.

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.08.10 0 0 20262

Először terem a Vénusznak vett szőlőm. Átvertek vele. :(

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.08.10 0 0 20261

Idén mindent megrágnak a darazsak. A kajsziban is jelentős kárt tettek, majd az ősziben, szilvában, szőlőben... :(
Pedig elég sok csapdát tettem ki.

Előzmény: laca5 (20259)
zsorsz Creative Commons License 2022.08.09 0 0 20260

20 másfél l-es csapdát raktam ki, félig vannak, lódarázs, meg azok a kisebbek, mintha nem akarnának elfogyni.

Előzmény: laca5 (20259)
laca5 Creative Commons License 2022.08.09 0 0 20259

Akár az is lehet, de hogy sok évekkel ezelőtt melyik áruda forgalmazhatott ilyesmit Mo-n? De az az egy biztos, hogy nem a megszokott belföldi fajtakör.

Más. Másnál is ennyire brutális idén a darázs kártétel? Én még ilyet nem láttam, mindent esznek ami nem labrusca és színesedni kezd. Ma már zsákoltam a Hamburgit  is, mert ami bogyónak kis színe van már eszik is. Pedig még van 3 hete legalább. Csak azoknak jelzem, akik ritkán járnak ki szemlézni.

Előzmény: renko60k (20257)
trakisbandi Creative Commons License 2022.08.09 0 0 20258

Nagyon szépen köszönöm.

Előzmény: renko60k (20257)
renko60k Creative Commons License 2022.08.08 0 0 20257

Kodrianka vagy Blac Madzsik.

Előzmény: trakisbandi (20255)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!