hello, attól függ, hol laksz és ott milyen a helyi rendelet. budapesten pl. minden kerületben más. van ahol kell rá szájkosár és van, ahol nem. a mi kerületünkben szerencsére nem kell. viszont, ha eggyel arrébb megyek, akkor meg rá kellene raknom. és mindig van egy kedves ember, aki beszól...
Köszi a válaszod! Nagynövésű kölyökkutyának való Eminent tápot adunk neki és olyan adagban, ahogyan azt a csomagolás feltünteti, de szoktam neki hozzákeverni fincsi kajamaradékot is-azt nagyon szereti-meg főtthusit, zöldséget. Amin meglepődtem, hogy a céklát egyenesen imádja:-) Nem szeretnénk őt túlhizlalni, de kicsi korában olyan kis dundi volt a testvérei között:-) Csatolok egy fotót is, épp valami barkácsmunka közepette csíptem őt el:-)
...Ja, amúgy nem lusta, nehézkes, mindanyian hamarabb kifáradunk mit ő egyedül:-)
Ez bonyolult:) Ha szuperprémium tápot kap, akkor a ttkg 1-1,2 százaléka/nap. Mellé zöldség, rágcsának csont. Ha kalóriás egyebet, tápot csökkenteni. Egyszerűbb a táp:)
Van aki nagyon akar nőni-hízni, van akit fújni kell, noszogatni. A Pandák nőnek mint a bolondgomba...
Maci most a korának megfelelő adagjára kell visszaálljon, nem lesz baja, csupán elevenebb, mozgékonyabb lesz.
37-40 kg teljesen jó súly, ha méretben is megfelelő a kutyalányod. Persze tudom, hogy sok gazdi imádja a bumfordi, zömök megjelenésű fundibabákat, de ráér 3 évesen bölény lenni egy gyerkőc. Addig nőnie, fejlődnie kell. Első év a csontoké, második az izmoké, oszt utána lehet nagy macit csinálni belőlük, addig árt a felesleges súly. A fejlődése nem a mennyiségtől függ elsősorban, hanem a minőségtől.
Magam is egy-egy kamaszomat elhízlalok néha sajna. Ha visszaáll a neki megfelelő súlyra sokkal vidámabb, nem nyálzik-szuszog-puszog. Én szemmértékkel csinálom:) Ha nem nehézkes, jókedvű és eleven nem aggódok pár kilón. Ha belustul azonnal lefelezem az adagját 2-3 hétre.
Szia Feketepanda! Már annyi szó esett a kutya helyes táplálásáról, meg, hogy mikor sovány, mikor elhízott, hogy szeretném megkérdezni, hogy egy 8 hónapos fundilányzónál a 37-40 kg ideális? Vagy túletetjük? Vagy sovány? Sajnos mi nem tudjuk megítélni, de van olyan, hogy pl hozzá sem nyúl a reggelijéhez...de lehet, hogy azért, mert este később kapott enni és még nem korrog a poci? De amit napközben kap, jutalomfalcsit vagy zöldséget, gyümit, rágcsálnivalót, azt megeszi. Már arra is gondoltunk, hogy nem szeret egyedül lenni, inkább otthagyja a fincsi kaját és jön a nyomunkba. Köszi a válaszokat! Szép napot!.-)
Szegény kutyusod:( mennyi idős? Hány kiló, hogy már diétáznia kell? Sajnos a súlyra tényleg figyelni kell, nem mindegy, hány kilót visz, hirtelen nő. Kitartás! Csak saját tapasztalat, de azért leírom, hogy a mi kutyánk is kövérkének nézett ki, de nem evett többet ( szerintem) mint kellett volna, mozgott is, aztán egyszer csak nyúlt egy nagyot, és vhogy beállt:)
Ja, így jó lesz, kaja-játékok bent, blöki lassan megszokja. A bezárás ellen eleinte bömbizni fog, de megszokja.
Reggel-este a megbeszélt mennyiség, slussz:)) Akkor sem, ha úgy tűnik éhen hal:)) Sajna kövér lett. Ha hasmenés a gyümitől, akkor semmi. Minimum 1 hónap mire "kiegyenesedik". Neki fel kell ugrani fektéből és vidáman rohangálni....addig míg ezt nem csinálja, semmi kaja, csak a megbeszélt. Rágjon ez mellett csontot, répát, almát ...slussz:))
Dadlykém a kőveket hordja redszeresen a sziklakertből nem tudom leszoktatni róla, tegnap megint fogott egy sűnit.
Rég találkoztunk újabban nem járok kiállításokra Dadly itthon már miden címet megszerzett meg lehet, hogy ki is öregedett a kiállításokra járogatásról, hiszen már 4,5 éves .
Forró simogatás a kutyúknak dadly fülpuszit küld szukáknak
Megjött a kennel. Macim féltékenyen örzi a macsoktól , de bent nem nagyon van. Egyenlőre nyitva van az ajtó, jön- megy. Bent kap kaját, a játékait beraktam....Probáltuk az ajtót bezárni, de rögtön hisztizett, beültem mellé, akkor jó volt , de inkább az ölembe ült. A teoriám, hogy most jó pár napig szoktatjuk hozzá. néha bemegyünk játszunk, bezárom magunkat. Igérem nem alszok vele kint az éjszaka:-)))
Már napi 2*2km-re rá tudom beszélni öt. Sajnos a gyümölcsöktöl nagyon megy a hasa....a diétát nehezen birja....
Kornél, mi készültünk Komáromba, persze csak bámészkodónak Alíz nélkül, de közbejött valami a hétvégére, úgyhogy lefújtuk:-( De, ha valahol itt a közelben lesz kiállítás, akkor kérlek benneteket írjatok, mert szeretnénk körülnézni, hogy is telik egy ilyen nap:-) Köszi, szép hétvégét mindenkinek!
El sem tudom mondani mennyire lassan telik az idő. Már nagyon várom a babát. Kíváncsi leszek, hogy fog eltelni az első pár nap. Amikor megkaptuk Dont, az első két éjszaka a férjemmel aludt. Ő volt a pótmama. Utána minden rendbe volt.
Természetesen ha majd lesz képem róla, jövök büszkélkedni.
Szia Feketepanda!
Hát igen, ebből is látszik, hogy a fundik mennyire más természetű kutyák. Én mindíg Donból indulok ki, de hát ő egy igazi örző-védő kutya volt. Ő is hízelgett, de mindíg volt benne valamiféle tartás. Nem volt egy cica típus.
Szóval akkor csak póráz kell, azt mindenféleképpen megakarom venni, mire hazahozzuk.
Ha a kutyánk azt fogja csinálni amit mi, akkor traktoros lesz, mert minden este Lilit tolom körbe-körbe a kis traktorjával az udvaron...
Korrekt, így van mindenben. Maci gyümölcsöt és zöldséget ehet!
sziszka...
Fundira szájkosár? Minek? ...egy esetben kellhet, tömegközlekedési eszközön.
A fundik nevelése két dolgon alapul. A következetességen és azon, hogy "másoknak". Ha a gazdi kedvenc esti elfoglaltsága a nyugágyban pipázva újságot olvasni, hamarosan ott találja a blökit hintázva, szájában pipát rágva és mellső lábai közt újságfoszlányokkal:)) Teregetni is fog és gyomlálni is! És mesterien értenek a gazdik neveléséhez is. Mindent bevetnek, hogy megtörténjen, amit akarnak!!
Amit szabad azt mindig szabad, amit nem azt soha. Van időd előre eldönteni. Ha kiegyensúlyozott, folyamatos szeretetet kap, a gazdi kedvéért meg fogja tenni, amit az kér tőle. Figyelni fog rá. Alapvetően önálló döntést hozó kutya, így elsősorban a számára érdekes és fontosnak ítélt dolgokat teszi meg örömmel. Ha hülyeségnek tart valamit kifejezi ezt:))
Nálunk most favágás volt, farakást építettünk...másnapra fele az udvarban hevert, egész éjjel dolgoztak. Mikor duzzogva nekiálltam visszahordani figyeltek, és hamarosan mindegyik cipelte újfent szanaszét a fát. Istenem, arra hogy tudnám rábírni őket, hogy oda hordják, ahova kell?????????:)))
Nekünk pont fél éve van fundink, és csak azt tanácsolnám neked, hogy minden egyes napot használjatok ki, gyönyörködj benne, tanítsd és fotózd, mert olyan hamar felnő:-) Általában kéthetente járunk anyukámékhoz, és minden alkalommal csak ámultak, hogy mennyire más mint az előző látogatáskor. Olyan nagyon gyorsan megnő. Mára már 8 hónapos és 47 kg és még mindig gyerek:-))) Gondolom, várod már, hogy leteljen a 2 hét:-) Várjuk ám a fotókat majd!!! Szép napot!
Ne vedd készpénznek, amit irtam. Nekem ez az első kutyám....én a mezőn sétáltatom, kevés emberrel találkozunk, az állatorvos meg jön. Várd meg a Fekete Panda válaszát:-))))
Hát, ha én is hozzászólhatok, sztem pénzkidobás a szájkosár. Egy fundinak á' dehogy van szüksége rá. El sem tudnám vele képzelni, hogy utcán azzal bandukoljon sétáltattás közben... Rotin, dobbermanon oké. Nyugodj meg nagyon békés, fegyelmezett,tekintélyt parancsoló kutyusod lesz. Jól választottál! Hozz képet róla!:)
Köszönöm válaszodat. Ok, megnézem itt milyen láncok vannak. Én csak azért gondoltam a szájkosarat, mert anno a mi kutyusunkat szájkosár nélkül nem vihettük el az állatorvoshoz, és egész kamasz volt már mikor kezdtem hozzászoktatni és elég nehezen ment. Meg én úgy gondoltam, hogy kötelező, ha kiviszem az utcára...
Csak nem akarom még egyszer elkövetni ugyanazt a hibát amit az első kutyámnál.
Én is bajba voltam elöször. Tébláboltam napokig a boltba.
Hámot nem ajánlok, mert pillanatok alatt kinövi. A bőrnyakörv jó, csak pl. a mi méretünkre ami 60 cm, már csak vastagokat lehet ,ami csunyán lenyomja a gyönyörű szörét.
Végül egysoros 55cm láncot vettünk, 8 méteres zsinoros behúzos porázzal. Vettünk mellé bör porázt is.
A séta néha ezzel , néha azzal megy. De igazából már csak azért visszük, hogy a kutya vigye a szájába. Gyönyörűen jön láb mellett,poráz nélkül is , max 1-2 méterre megy el mellölem. A nyakörvet meg séta után levesszük. Késöbb mikor nagyobb lesz, lehet rá csináltatni hámot, és majd huzhatja a szánkót a kicsivel....de ez még nem idén lesz nálatok:-)))
Az oviba meg a rövid porázt kell vinni, s pl ott inkább a börnyakörvet ajánlják.
Megszeretném kérdezni, hogy te mit ajánlassz egy fundi kölyökhöz pórázt vagy hámot. Tegnap voltam egy kutyás boltba, csak szétnézni.... Találtam színes csomózott kötelet játéknak és nézegettem a nyakörveket is. Az eladó szerint a hám jobb kölyökkutyának, de egy fundinak is? Szájkosárhoz egész kis korában szoktassam vagy az később is ráér? Szoktam nézni szinte minden nap a Spektrumon a Póráz két végén című műsort. Nagyon jó. Ott egyfolytában jutalomfalattal érik el a kutya motiválását. Erről mi a véleményed? És mi legyen a jutalomfalat? A kislányom miatt godoltam, hogy egész kiskorában már hozzászoktatom a kutyust, ha Lili közelében van, akkor vigyázni kell. Nem tudom ez a gyakorlatban működik e...
Küszönöm szépen!!!!! Argosz vezet, mostmár magabiztosan. Attól még szavazzon, aki nem tette, nehogy elbízzuk magunkat!!!! :) A berni pásztorom viszont elég rosszul áll. Egy cocker spániellel van nagy versenyben, szóval ha megtehetitek és van időtök kérlek Rá is szavazzatok!
Szétküldtem e-mailben a linket, hajrá, nem hagyhatunk veszíteni egy fundit!!:)) Átvette a vezetést!!!!!!!:)) Most megyek, mert Rouge baba költözik, este még toborzok neki rajongót:))