Nem kötekszem, miért tenném? Csak szóltam valami miatt, amit, úgy láttam és látom, nem értesz. Amiről te beszélsz ("szintén lehetett olvasni ilyen, ill hasonló kitételeket, hogy az írásban szereplő SAJÁT karaktereit, cselekényt, stb. csak az író engedélyével lehet felhasználni."), az csupán (n)etikett, nem copyright, ami már jogi fogalom. Egyébként köszi, hogy felvilágosítasz más fanfic írásokról. Tényleg, hátha nem is tudom, mi is az a fanfic... ;-)
HP-s utalást nem találkam benne, de a fényharcos erősen deja vu-t okozott nekem kölyökkoromból. Valaki már írt egy fényharcos sztorit, ami nagyjából így kezdődik... Meg is jelent, de nem jut eszembe a címe. Talán pont A fényharcos volt?
Mondjuk a főhőst nem így hívták, úgyhogy fanficnek éppen nem minősíthető.
@Grendar: megkérdezhetem mikor írtad és mennyi ideig?
Egyrészt más fanfic írásoknál, (Ahol teljesen, ill nagyobb részben az író karakterei, cselkményei, stb uralták a történetet) szintén lehetett olvasni ilyen, ill hasonló kitételeket, hogy az írásban szereplő SAJÁT karaktereit, cselekényt, stb. csak az író engedélyével lehet felhasználni. Másrészt, ha anyagi hasznot akarnék belőle, akkor nem tettem volna ki ide a linket.
Harmadrészt
Aki olvasni akar olvasson.
Aki kötekedni akar, kötekedjen.
Részemről ez a topic, egyszer s mindenkorra OFF!!!
Valami itt nem stimmel... ha HP-s fanfic, akkor HP-s fanfic, ha viszont nem, akkor vár a Kezdő írók topikja (Megj: Elgépelést nem érdemes külön hozzászólásban javítani, bízd a dolgot az olvasó intelligenciájára.)
Ez nyilván így van, a fanfiction természetéből eredően mégsincsenek copyright jogaid, azaz nem tudod büntetőjogilag szankcionálni azt, hogy valaki ne használja fel a világodat vagy a szereplőidet, ha úgy akarja. Persze, ettől még kiírhatod, hogy tiéd a copyright, csak semmi értelme nincs. Ez nem kötekedés, hanem tényközlés, mint ahogy az is, hogy a fanficionök elé szokás disclaimert írni, amelyben az író - Veled ellenkezőleg - kijelenti, hogy 1. semmiféle kreatív joga nem fűződik az alkotáshoz(!) 2. semmiféle anyagi haszon nem vezérelte történetei megírásakor (ld. Wikipedia - Disclaimer) Ez azonban gyakorlatilag a copyright ellenkezője.
Igaz, a netikett alapján lehet kérni, hogy csak az engedélyeddel használják fel bármilyen ötletedet, vagy tegyék fel a történetedet valamilyen oldalra, és a fan-oldalak moderátorai általában gondosan ügyelnek arra, hogy megakadályozzák az ilyesfajta lopásokat.
Egyrészt én nem emléxem, hogy beléd kötöttem volna, másrészt a pár Harry Potteres utalástól eltekintve, a könyvem szereplői, karakterei, (a történeteim egész világa) tejlesen az én fantáziám alkotásai, modhatni (gyermekei) és mint ilyent, véleményem szrint joggal tartom olyan szinten magaménak, hogy bárminemű felhasználás kizárólagosan az én engedélyemmel, belegyezésemmel történhet.
De az a baj, hogy neked igazából semmiféle kopirájt jogaid nem lehetnek a fanficeiddel kapcsolatosan. Persze, ha a Fényharcos nem fanfic, akkor akár ez is lehet.
Enahma, ha benézel a Harry Potter topicokba, és visszaolvasol, akkor talán már nem feltételezel ilyen rosszindulatot rólam. De ha téged zavar ez a cím, akkor adhatok egy másikat is, ahol száz százalék, hogy se te se senki nem talál egyetlen vírust sem. (Egyébként a másik címen sem, de ha félsz...)
Azért én igyekszem befejezni a saját verziómat, és addig "félvakon" fórumozok, hogy ne tudjak meg részleteket az új könyvből. Angolból úgysem vagyok ennyire perfekt és időm se lenne rá sajnos... :-( Esz a kíváncsiság, de kibírom valahogy azt a pár hetet, legalább gyorsabban írom! :-)))) Aki várja a magyar kiadást, szívesen látom! http://www.g-portal.hu/portal/exmemoriam/
Csak az új részeket nyomtattattam ki, a többit már korábban nyomtatta :P Darabonként kell, könyörgöm :D Egyébként Verdana 6-os, dupla vagy tripla oszlopban.
És a fenébe, elolvastam a 7-es könyvet, és most úgy olvasnék még valamit - jó hir a fanfic rajongóknak, h a hetes után nyugisan mennek a ficek, a hatosnál három hétig feléjük se birtam nézni - vagyis könnyen előfordulhat, h mégis megmarad a fandom... Annyi minden befejezetlenül marad a könyvben, és annyi minden történhetett volna másként, h az már szinte paradicsomi állapotokat teremt a fanficeseknek.
Irók, figyelem: szivesen vennék egy vigyoriszőketolvaj+legjobbarátja-slashet ;) Végülis egyikük se nősült, és milyen megható volt a vége is :) Csak le ne lőjem a poént azoknak, akik még nem olvasták :) Fenébe, hogy fogok én itt rajongani a Vigyoriért úgy, h ne süssem el a poént?
2007. július 20-án éjfélkor a Czikornyi és Patza könyvesbolt bemutatja a Harry Potter sorozat utolsó kötetét. Számoljon ön is vissza magával Harry Potterrel, aki beleegyezett, hogy dedikálja az első 500 kötetet!
Rövid fanfic, angol, vicces, Snarry!!!!!! :D (én szóltam előre, utólag ne izélgessen senki!) Kis DH spoiler, vagy inkább ál-spoiler, mert az író nem olvasta. Írta: Babbling Brook
Hányas betűvel nyomtatod CP-t, hogy csak közel 100 oldal? Nekem Verdana 8-assal (ez még jól olvasható) már most 270 oldal.
(Ha vigasztal, nem csak Te gárgyultál meg a CP miatt. 5-kor felkeltem, hátha Jordan frissített, és akkor behozhatom kinyomtatni munkahelyre. 6-ig nem volt új rész, aztán meg készülődni kellett)
Gyorsan olvasd, mert a közeljövőre ígérte a befejezést is, remélem még a DH előttre, bár én már semmiképpen nem fogom tudni előtte elolvasni... egyedül a CP-t könyörögtem ki egy barátnőmtől kinyomtatva, azért mégse küldhetek neki (sokkal) több, mint száz oldalt :D
/és a CP rajongásomat bizonyítja az is, h végülis eldöntöttem, h azt nyomtattatom ki, nem a kiszivárgott hetes könyvet.../
Mielőtt kitűzzük a fekete zászlót, gondoljunk arra, hogy nem csak alternatív N-ik kötetre van piac... pl mandy-jg: Pumpkins and Coconuts egyfajta Neville-Luna románc