Ötajtós! Tavaly szétment egyszer a C oszlopban a toldásnál és akkor néztem, hogy már elég szépen a csomagtér ajtónál el van nyomódva, most nem is működik (gondolom a kis keresztmetszet és a -10°C), csak idáig hanyagoltam a cserét.
ezért nem is jegyzem a költségeket. Attól, hogy tudom mennyi a ft/km költségem, még nem csinálnám másképp. mellesleg semmit nem csinálok "okosban", otthon, pedig van szerszám is, szerelő is a háztartásban. De még olajcserét sem!
Egyszerűen a precizitásom miatt csinálom, ez ilyen elmei tünet. :D
én is ilyen vagyok... igaz, hogy csak az első tulaj vezette a szervizkönyvet, gondolom a garancia miatt, a másodiknál 5 év kimaradt. Nálam most újra gyűlnek a szervizszámlák és pecsétek. Excel táblázatom is van a cserélt alkatrészek pontos cikkszámával, dátumokkal, árakkal...bár azt inkább csak azért kezdtem el, hogy lássam mennyit kell költeni az autóra. Eddig ez a legolcsóbban fenntartható autóm. :)
Szerintetek meg fogja nézni ezeket valaki, ha majd egyszer, kb 20 éves korában eladom? Kétlem. :)
Én nagyon ritkán intézem sk az alkatrészt, vagy anyagot. Csakis akkor, ha erre kifejezetten megkérnek. Persze, hogy volt számla, munkalap, olyan helyre nem is megyek, ahol nincs írásban dokumentálva, mit végeztek el az autón.
Off: szombaton adtuk le a bontóban a 19 éves Swiftünket, amit totálra tört a gyerek. Volt mellé 3 szervizfüzet is, vezetve, utolsó olajcsere 439755 km / 2016.04.07. Én ilyen hülye vagyok. A Lacettim is ilyen. Pedig tudom, senkit nem érdekel majd, ha eladom, miként volt karban tartva. mármint nem tudom érvényesíteni, hogy rendesen karban volt tartva. Ezért sincs napirenden az eladása.
Ha számlád, és munkalapod is van, akkor már egy normális szervizben járhattál, sok helyen még papír sincs, és nem ez a normális megoldás. A 8 hónap lehetett volna kérdéses, nem kötözködtek, mert gondolom a szilentet is ott vetted.
Az off technikába beépített 34000 forintos szilent 8 hónap / 6000 km alatt tönkrement, azt ingyen cserélték ki nekem a szervizben, úgymond szavatosság keretein belül. Akkor VIP kiszolgálásban részesültem?
Pontosítsunk, minden 20 ezer forint fölötti javításra fél év szavatosság vonatkozik. Ehhez persze kellene munkalap, és számla is. Sőt, a 6 hónapon belül a szerviznek kell bizonyítania, hogy jó alkatrészt, megfelelő módon építettek be.
Azt, hogy azáltaluk heszerzett és beépített alkatrészekre, illetve az elvégzett munkára egy év szavatosság van. Nem tudom, hogy esetedben lehet-e érvényesíteni. Ha jól értem, amit kértél elvégezték, a hiba ott lehet, amit nem végeztek el. Azért én beleállnék, elvégre a fék felújítása után veszélyes fékhibavlépett fel.
Tegnapi tapasztalat: a melegedés sebesség függő! Egy kis indulás, megállok, 30-al végig megyek 1-2 utcát, megállok - semmi gond. Felbátorodva, egy kb 2 km-es szakasz után, ahol tartósan 50-nel mentem, erős füstőlés, szinte izzik a felni...Hétfőn reggel vészvillogó és 30-al csorgok át a városon a szervizbe, az biztos....
Kézifék hiba esélye kicsit, nagy eséllyel a nyergeg van megszorulva (Lacetti tipushiba)
- nyereg felújitás (Sebi árul javító kittet hozzá, nem vészes) Fontos, hogy új nyerget csak akkor kell venni, ha a dugattyú a jelenlegibe annyira belerádott, hogy a nyereg belső fala is károsodott, különben nem !
- hátsó fékcső csere
Ha mész vele, útközben többször is állj meg és ellenőrizd, mennyire melegszik. Ha betüzesedik a tárcsa, akkor ahogy kollégák irták, mehet a csapágy is a levesbe....
Én is átestem ezen. Hátsó féknyereg csere kb. 50eFt. ha felújjított nyerget veszel.Nálam úgy néz ki megúszta a csapágy és a féktárcsa!Nem tudtam mióta fogott ,mire észrevettem.
Köszönöm! Sezrviz csak hétfőn fogad, elmondásom alapján a kézifékre tippelnek (?? szeptemberben volt féktárcsa és betét csere, náluk, tehát jótállásuk érvényes...). A max 50 km megoldható, önfegyelem az van :-)
Akár teljesen megégetheted a tárcsát, ami kuka lesz. . A gumi talán nem fog szétmenni. Még a kerékagy csapágy károsodhat, ha nagymértékű hőt vezetődik rá a féktől. De akkor már károsodhat az ABS jeladó is. Persze rövidebb táv és alacsonyabb sebesség esetén ezek esélye jóval kisebb. Kérdés, valóban csak 50 km és csak városban, stb. stb. stb.
Ugye ilyenkor van az, hogy hopp, még ide elugrom, meg oda, jajj, sietnem kell. :)
Nem tudom, amikor nekem köszönt be, én szerencsére nem voltam rákényszerítve, hogy menjek, vittem a szervizbe rögtön. Ha mindenképp menned kell, sűrűn ellenőrizd, mi történik hátul.
Minden bizonnyal szorul a féked. Mihamarabb keress szervizt, mert a tárcsa és a betét nem fog örülni ennek a ténynek és cserét fognak igényelni. Célszerű a féknyerget felújítani mindkét oldalon, hogy később ne érjen ismét meglepetés, dugattyú porvédők cseréje, akár a gumi fékcsövet is lehet cseréltetni.
Egy körben olcsóbb letudni, mint tippelgetni és 2-3 alkalommal sokkal többet elkölteni rá. Az első fékekkel is előfordulhat, így ott is ugyanezt célszerű elvégeztetni.
ma átlagos városi használat után hazaérve erős égett szagot éreztem, és szimatom a jobb hátsó kerékhez vezetett . Felni forró, a gumi nem. Fékezéskor nem tapasztaltam semmi rendkívülit, nyáron féktárcsa, fékpofa csere volt. A fő kérdésem: lehet így menni vele? Mennyit? Nem kapok defektet? Nyilván mielőbb cél a szerviz, de addig még lenne pár halaszthatatlan dolgom...
Mostmár 2400-ért tudok tényleg gyárit, miután egy kolléga felhívta rá a figyelmem, ennyiért az usából is tudok hozni gyári GM-est, nem is ezzel van a baj. A történet maga szomorúbb, mint 3 db kupak 7 ezresért.
Lehet, viszont pontosan ugyanazok a számok voltak rajta (gyári szám) mint a fent lévőkön, a képen GM zacskós alkatrész van, élőben meg kicsit más. Sárgának sárga volt, az tény, tehát hasonlított. :D