Ha te a kulturan a veled valo egyetertest erted, akkor sajnos azt nem tudok. De nem anyaztam/zsidoztam/ciganyoztam, legalabbis nem emlekszem ra. Meg csak le sem hulyeztelek. Vannak am moderatorok, lehet nekik arulkodni es kimoderaltatni ami nem tetszik. De hidd el, attol hogy nem szol neked senki egy ido utan (mert le fogok am kopni en is, tudod kit erdekelsz? :) ), a gyerekedet meg taplalod jol. Es vannak am nem jo gyerekorvosok is. Pont mint nogyogyaszok, kamionsoforok vagy tanarok.
NEkem igenis lelkiismeretfurdalásom van, amiért nem tudok szoptatni, de emiatt nem akasztom fel magam. Viszont azt az orvosom is megmondta, hogy az előírt tápszeradagnál többet nem lehet adni a gyereknek. Mégis ha még éhes mit adjak neki??
Ezért kap mindent amit lehet.
Okos anyukak,mas tema...
Mikor fujjak mar igazan ki az orrukat???Ciki,de nem emlekszem,a nagyok mikor csinaltak,olyan regen voltak picik.
A kicsi probalkozik,de inkabb a szajaval fuj,mint az orraval.Felek,most,hogy jon a tel,aktualis lesz a problema
Na akkor most szogezzuk le,hogy barmit meghallgatok,de ugyis azt csinalok,amit akarok.Lehet szimpatikus,lehet,hogy indulatokat valt ki /bar nem ertem miert/ ,lehet,hogy nem.
Eddig a 3.gyerekemet nevelgetem,meg egyiket sem mergeztem meg.
Ki a franc mondta neked, már bocs, hogy az én gyerekem kap tehéntejet????
Már bocsi, de Te, hogy megkóstoltattad vele, meg a babatejet is. Sőt azt is mondtad, hogy soha nem adnál tápszert, inkább adnál feles tejet, a nagy allergiahajlamra fittyet hányva. Én emlékszem rosszul? Mitől is változott meg a véleményed? Csak nem a kezdő anyukáktól?
A spenótról leírtam, amit leírtam, átsiklottál felette, nem baj. Inkább azt halld meg, ami hasznos, és ne pörögj egy csomó érett, több gyerekes anyukával szemben. Tudod, h én sem vagyok a mindenáron anyatejliga tagja, tudom, h rohadt nehéz fejni, nagyon tudom, de nem, nem szabad elválasztani, sem hozzátáplálni egy 2-3hós gyereket. Én is korábban kezdtem, mert így láttam jónak, de nem 2hósan.
Már csak egyet kérdezek: Ez az a gyerekorvos, akit ott hagytál a minap, mert hülye volt???
Shusy! NE légy ilyen indulatos, inkább érvelj! :) Én nem bántani akarlak, de fiatal vagy, és tapasztalatlan, az egyértelmű, h nem tettél meg mindent (több jelből ez már akkor lejött nekem, és a babaneten másnak is), de akkor leg hallgass a tapasztalt anyukákra, vagy leg végy példát anyukádról, aki a talin is azt mondta, h a legfontosabb az anyatej, és pont a "másik tábor" mellett érvelt, most csak téged akar védeni.
"ahol nem vagy szívesen látott vendég"
Talan olvasd el a forumok bevezetojet. Ezek nyilt, moderalt forumok, ahol keves kivetellel barki, keves kivetellel barmit leirhat. Lehet nyitni zartkoru levlistat pl a yahoon, aztan felvenni akit akarsz. De ide en is irhatok, megha neked nem is tetszik. :)
Danone activiat elolvastam, a natur valtozata joghurtot tartalmaz. Legalabbis itt Londonban :), de amennyire emlekszem Mao-n is.
Kedves idike, már a másik topikban, ahol a táplálásról kirobbant a vita, hozzászóltam, igaz, arra a füle botját sem mozdította senki, mert úgy tűnik, oda tényleg csak kezdők írhatnak, 8 éves gyerekkel nekik ne ugasson senki... :-)
Szóval, a gyerekorvosunk, akiben a legmesszebbmenőkig megbízom, írt egy receptkönyvet. Babareceptkönyvet, 6 hetes! kortól 6 hónapos korig. Olyan anyáknak, akiknek nincs! tejük. Mert ilyen is van. Leírja, hogy szerinte a legideálisabb a szoptatás, a bevezetőben hosszasan méltatja, majd szól arról (ami szerintem nagyon ritka), hogy egy anyának ne legyen lelkifurdalása, ha nem tud szoptatni. És ebben az esetben minél hamarabb tápláljon hozzá, hogy a gyerek mindent megkapjon. (Érted, ugye? Az anyatej mellé nem javasolja a korai hozzátáplálást, nekem sem javasolta anno, de tápszer mellé igen) A könyvben egy anyuka kommentálja végig a recepteket, aki mindet kipróbálta. A gyereke még életben van, és egészséges. Megjelenik a könyvben a tehéntej, és biza, a spenót is. A doktor nénink behatóan, és igen régóta foglalkozik táplálkozástudománnyal. Én bízom benne...
Nekem nem volt szükségem szerencsére minderre, mert a gyerek szopott. De tényleg, gondolkodjunk már el, a gyereknevelésben ugyanolyan trendek vannak, mint a divatban. Az én korosztályomat aránylag rövid ideig szoptatták, korán ettünk zöldséget. Nem vagyok allergiás, és életben vagyok, jó egészségnek örvendve, és bármit megeszem. Szóval szerintem nem kell megkövezni senkit, aki nem követi feltétlenül a trendet (mindig elgondolkodom azon is, a mai gyerekek mennyire válogatósak, és mennyi közöttük az allergiás, ez vajon miért lehet?).
Megjegyzem, mielőtt megköveznél: abszolút szoptatáspárti vagyok. Csak toleráns is :-) És láttam az unokahúgom gyerekét, még nem volt egy éves, ahogy magához ragadta a vaddisznópörköltet, és állatira élvezte. Nem kapott rendszeresen, mint ahogy az én lányom sem chilis babot, de néha belefért, mert imádta :-)
A többiek véeményére kíváncsi vagyok, csak a te gyűlöletedet nem vagyok hajlandó elviselni.
Még is hogyan lehet, hogy más a másféle véleményét kultúráltan képes itt közölni???
Vagy próbálj meg változtatni a hangnemen, vagy hagyj minket békén.
Bravo, fiatal koruaktol ritka erettsegrol tanubizonysagot tevo hsz! :(((
"aki a mai divatok szerint nőnek fel"
En azt hittem, ma az anyatejes taplalas a divat. Ugy mint par millio even keresztul...
"11 hónapos koráig csak szopott, és ugyanolyan allergiás, mint mi!!! "
Ja ott a csaladi hajlam az allergiara? Egy okkal tobb amiert figyelni kellene az allergenek korai bevezetesevel.
"Viszont az nagyon valószínű, hogy sokkal válogatósabbak lesznek és finnyásabbak"
Az en fiam 6,5 honapig csak szopott, 11 honaposan elvalasztotta magat, egy eves mult mikor eloszor tehentejet ivott es mindent megeszik most 4,5 evesen, Sosem volt valogatos es mivel mi 3 kbozo orszagban eltunk, eleg sok kbozo etelt kiprobalt mar, de eddig mindent megevett. Nem allergias, pedig nem szoktattam hozza az allergenekhez mar csecsemokent. A hugom kisfiat 1,5 evesen valasztottak el vegleg, 7 honapig csak anyatejet szopott, de ha barmivel megkinaljak most 20 honaposan, nem utasitja vissza. Mindent megeszik amit eletesznek, igaz, csak eletkoranak megfelelo taplalekot kap.
"minden gyerek tudja, mi a jó neki"
Akkor a te gyereked igen kulonleges, mert nem tudaj hogy mi a jo neki. Ha tudna akkor anyatejert reklamalna. :(
"minden anya érzi, hogy mi a jó a gyerekének"
Te pl. nem erzed, sajnos :(((
A tulzott sterilitassal kapcsolatban egyetertunk. A TULZOTTal kapcsolatban, ismetlem.
Itt már amint látom, inkább nagy veszekedések alakultak ki a Tic-Tac evők és a Danone joghurt evők illetve ellenzők között.
Jókat szórakozom.
Szerintem nem kell olyan komolyan venni azt. Mindenki saját maga dönti el, hgy mit ad a gyereknek és mit nem. A gyerek azt úgysem eszi meg, amit nem akar.
Elég hamar kialakul bennük ez.
A nagyon egészséges kaja sem tesz jót hosszútávon, mert a szervezetnek sokmindenre van szüksége, de mindent csak módjával.
Így nálunk a lányom kap húst + kolbászt+ tic-tac-ot + Danone szir-szarokat + jó sok gyümölcsöt is. Lehetőleg minden nap. ( itt a gyümölcsre célzok)
Szerintem egyébként a danone dogok még mindig jobbak, mint valami más édesség! pl. táblás csokik.
Na ennyi.
Szerintem nem szabad beleszolni abba, hogy ki hogyan is neveli csemetéjét. Meg kell hallgatni és tudomásul kell venni, hogy különbözünk.
Így, ha valami gond van, csak magára haragudhat az illető.....
Ki a franc mondta neked, már bocs, hogy az én gyerekem kap tehéntejet????
Nem is tudom ki esik át a ló túloldalára.
A spenótot, meg a doktornő javasolta, és ne haragudj, az ő véleményére többet adok, mint a tiedre.
Amúgy a spenót féle vita teljesen parttalan, mert a gyerekem NEM eszi meg a spenótot.
Kérlek, ha nem értesz velünk egyett, akkor menj vissza a Kezdő anyukákhoz, és ott írogasd a hülyeségeidet!Ott legalább egyetértenek veled.
Ildi,nem akartalak felmergesiteni,hiszen sokmindenben egyetertunk.Lehet,hogy en fogalmaztam felreerthetoen,hiszen egy 2 honapos gyerek igenis szopjon,legeslegeslegeslegutolso esetben tapszert kapjon,mast ne.
A napoztatassal pedig megint felreertheto voltam.
Az en kislanyom feherboru,/nyaron meg voros volt/ most mar inkabb szoke,de a nyaron mi is arnyekban kezdtuk a napoztatast es szep fokozatosan jutottunk el a nyar vegere odaig,hogy a 30-as faktoros babanaptejjel szep,egyenletes,tejcsoki szine volt.
Jo,a ciganygyerek hulye pelda volt,igazibol a falusi,egesz nap szabadon levo gyerekekre gondoltam.
Az 1 eves korral meg tobbe-kevesbe egyetertek a tehentejet illetoen,bar nekunk egy picit elobb is voltak mar probalkozasaink:)))
Gabiii, minden hsz-t ezzel kezdjek? :) Ez is csusztatas. A ket EVES nem = ket HONAPOS. Oriasi kulonbseg van kozottuk. A ket honapos ket honapja meg magzat volt es a placentan keresztul kapta a feldolgozott taplalekot, meg abban a fazisban van, hogy tanulgatja az emesztest. Nem veletlen, hogy kb 3 honapos korukig hasfajosok a hasfajos babak. Mert a tejben levo cukrot mg nem emesztik tokeletesen es ha a cukor a belukbe jut emesztetlenul, akkor hagfajast okoz. A ket eves emesztorendszere mar majdnem olyan mint a felnotte. En 1 eves korra teszem, amikor mar kapHAT egy gyerek tehentejet, bar inkabb a belole keszult termekeket.
A doktornenidnek lehet hogy igaza van a napoztatassal. Valoszinuleg te a feherboru/szoke v vilagosbarna magyar kategoriaba tartozol, az ilyen ujszulottek bore nagyon konnyen leeg. Nem veletlenul talaltak ki a sokfaktoros kremeket, bar en a feloltozve arnyekban hive vagyok. Egy pici baba meg ott is szep szint kap. A ciganygyerekeket megintcsak nem kellene idekeverni, mert az o boruk pigmentaltsaga kulonbozik a mienktol. Egyebkent lakott mar a szomszedsagomban negerbaba es meglepo modon ok is le tudnak egni, a kisbabakra a fekete bor ellenere figyelni kell. Annak a babanak a bore egyebkent sokkal erzekenyebb volt mint az en fiame, de maradjunk inkabb a sajat hazunk tajan. :)
"Kicsit lazabban kellene venni ezt az egesz gyerek-dolgot,mert ha mindig gorcsosen figyelunk,a gyereknek sem teszunk jot."
Ebben teljesen egyetértek. Nagyon sajnálom azokat a gyerekeket, aki a mai divatok szerint nőnek fel. Egyáltalán nem biztos, hogy nem lesznek allergiások, hiszen legtöbb esetben az allergiát a szennyeződések okozzák.
Ott van pédának a kishugom, aki 11 hónapos koráig csak szopott, és ugyanolyan allergiás, mint mi!!!
Viszont az nagyon valószínű, hogy sokkal válogatósabbak lesznek és finnyásabbak.
Én azt vallom, hogy ad1, minden gyerek tudja, mi a jó neki. Ami nem jó, azt nem eszi meg. Haa még gyengék a csontjai, akkor nem áll fel. Ha felállítjuk, tiltakozik. Ha nem tud ülni, hiába ültetem fel, el fog dűlni, vagy sír.
Ad2, minden anya érzi, hogy mi a jó a gyerekének. Én sem adok neki csapvizet mert tudom, hogy arzént tartalmaz. Érzem, hogy nem lenne jó neki. nem adok neki tehéntejet, mert érzem még korai lenne. Nem adok neki több tápszert, mint ami muszáj, mert tudom, hogy káros lenne.
Az én gyerekem nem steril, nem is volt beteg. Míg sorozatban látom, hogy azoknak az anyukáknak a gyerekei, akik nem vitték ki a gyereket hat hétig a levegőre, akik még egy évesen is sterilizáltak mindent, hogy úgy mondjam, láncbetegek. Egyszerűen nincsenek arra felkészítve, hogy ez a világ minden, csak nem steril.
Ezen totál ki tudok akadni. Egy jó példa a steril gyerekek anyukáinak gondolkodására: "Akkor sem venném a számba a fiam cumiját, ha előtte kifertőtleníteném a számat" Brrrr.
Gabiii ez megint csusztatas, mar bocs. A 2 honaposan fozelekadas kategoria meg nem a szeltol is ovas kategoria ellentete. A tehentej ALLERGIZAL, nem jo egy emberivadeknak bizonyos kor alatt. A tulzott tisztasag szinten karos, de attol hogy nem tartom a gyereket bura alatt meg nem kell a lo masik oldalara atesve felevesen kolbasszal etetni.
Nem kell gorcsosnek lenni semmiben, ez igaz, de a tul nagy lazasag sokba kerulhet es a szamlat a semmirol sem teheto gyerek allja :(((
Van igazsag abban,amit irsz,megis meg kell kerdeznem,mikortol szamitod az embergyereket tehentej fogyasztasra alkalmasnak?
Azert megneztem volna azt a parasztgyereket,aki ket evesen nem a habos frissenfejt tehentejet kapta.Mar ahol volt.
A doktornenink szerint 2 eves korig napra sem lehet vinni.Azert megkerdeztem,hogy ezt minden ciganygyerek tudja-e?
Nem tudom,te hol elsz,de tapasztalatom szerint /es ez nem Szentiras/ videken valahogy konnyedebben es termesztesen nevelik a gyerekeket.Az etkezestol az oltoztetesig,mindegfele szempontbol.
"le lehet élni úgy egy életet, hogy állandóan arra figyelsz, miben mi van, és az mit okoz?"
Szerintem nem, de nem is szukseges. Viszont egy pici babanal, aki meg maganak nem tudja megnezni, KOTELESSEGED neked ezt megtenni, ez a TE FELELOSSEGED.
Iszonyuan zavar ez az allando osszemosasa a dolgoknak, amiket nalad olvasni. Nem eszel tictacot, mert mi van benne??? Egy tictac 1 gramm, a benne levo rettenetes E adalekok akkor okoznanak NALAD valami gondot, ha naponta megennel 200 dobozzal! Megeszel napi tizet es az artalmas???? En nem ismerlek, de te irtad mashol, hogy el is vagy hizva sulyosan. Sacc/kb a te 100 kilodhoz a nap 10gramm tictac a te teljesen kifejlett emesztorendszereddel, osszevetve az unokadnak 3,5 honaposan adott spenottal meg tehentejjel meg kitudja mivel es a lanyodnak adott kolbasszal, mikozben mindketto 10 kilo alatti, az o fejletlen emesztorendszerukkel, hat tenyleg meg kell nezni a kulonbseget. Pedig ez matematika, neked meg abbol ugye diplomad van.
A noi tejet az embercsecsemok taplalasara talalta ki az anyatermeszet/joisten, a tehentejet meg a borjakera. Egy borju 2 evesen felnott leny, ivarerett es szaporodokepes, egy embergyereknek ehhez kb 16 ev kell. A tehentej ezert jo a borjunak, mert a szuleteskori sulyat egy evesen nem megharomszoroznia kell/ene mint egy atlaggyereknek, hanem megsokszoroznia.
A danone activia nem tartalmaz hozzaadott remseget, joghurtitalt meg lehet keverni hazi osszetevokbol, ha mar mindenaron azt akarsz adni a lanyodnak. Es a joghurt hazi keszitese sem ordongosseg es meg olcso is, csak egy befottesuveg kell hozza es egy pohar joghurt egy liter tejbe, de 4000 ft egy joghurtkeszito gep, akkor mar a gondolkodast is levette a valladrol.
A koraszulott kisbabak egeszen mas teszta.Ok sokkal erzekenyebbek,jobban kell veluk vigyazni.
Egy idore szuletett egeszseges gyerek viszont sokkal erosebb.
Nem hiszem,hogy teljesen vedeni kell mindentol oket,lehet,hogy sokkal rosszabbat teszunk vele.
Ez ugyanugy igaz a fene nagy sterilizalasra,mint a kajara.
Kicsit lazabban kellene venni ezt az egesz gyerek-dolgot,mert ha mindig gorcsosen figyelunk,a gyereknek sem teszunk jot.
Persze, tudom. Írtam is, hogy amit ki lehet védeni, azt tegyük meg. Ha nem muszáj, ne kockáztassunk.
Bár az én fiam úgy lett tejallergiás, hogy nem kapott tehéntejet, csak anyatejet. Ilyen is van.
Én például sosem ettem parlagfüvet, mégis allergiás vagyok rá! Jó, ez csak vicc volt.
Angi! Most őszintén, le lehet élni úgy egy életet, hogy állandóan arra figyelsz, miben mi van, és az mit okoz? Baromi fárasztó lehet.
Bár most én a Pankánál nagyon megnézem, hogy mi van abban, amit eszik.
Például így jöttem rá, hogy a védőnő által javasolt Danoninó nem joghurtból van. Tejfehérje koncentrátum, tejpor, meg isten tudja mi minden vacak van benne. Lehet, hogy keverem, de az biztos, hogy egyetlen danone termék sem szintiszta joghurtkultúra. Amit Panka eszik, az viszont az, és E jelű sincs benne, csak a joghurtitalban van egy.
Azaz, ha valaki olyan joghurtot ad a gyerekének, az olyan pont, mintha tejet adna. Arról nem is beszélek, hogy a bébi ételek nagy %-a tartalmaz tejport. Mi ezt is kerüljük.
Szóval én nem fogok senkit a tejre rábeszélni, de azért ne keverjük össze a ciánnal.
Egyébként én azóta nem ettem TIC-TAC-ot, mióta egyszer véletlenül elolvastam mi van benne.:-(((
Egy szomszed topikba irogat egy nagyon koraszulott kisbaba anyukaja (mellesleg Nagynullaek foldije), akinek a kislanya meg 6 honapos elmult es meg mindig anyatejet kap. Nem a sajat anyukajaet, az sajnos mar nincs, de mas anyukatol.
Igen, de 40éve azt sem tudták mi az az allergia, ezt ne felejtsd el! Most meg ha kell, ha nem kell, beleesik mindenki. Amúgy az is lehet, h akkor is, ha 1éves korig szopizik, és tehéntejet csak 1évtől kap ritkán (keresztlányaim), de most 4éves korára a kicsi is kinőtte, de olyan áron, h soha semmit nem szabadott kapnia ami tejjel készült! De ha kerülük !esetleg! megelőzhető.
A spenóthoz még annyit, h vannak új felfedezések, kiderül pl, h a megégetett hús rákkeltő, és az is h a spenótban ugyan valóban sok a vas (de ezekből a zöldfélékből nem igen szívódik fel), de káros savakat tartalmaz. Az én védőnőm is mondta, h adjak spenótot. Adtam is, beszámoltam a csajoknak a kezdőkbe, és mondták, h nem szabad. Mondtam a védőnőnek, aki utánanézett, és azt mondta, h bocsika, télleg nem szabad adni!!! NAgyon sokszor nem naprakészek, de ilyenkor érdemes figyelmeztetni, h Ő is tudja (ha olyan kedves-aranyos, mint a miénk, nem bántódik meg tőle)!
10 hónapos volt 13.-án. Nem kapkodja el a fognövesztést! :-)
A virslit el lehet nyammogni. Az enyém is rág rendesen. Amihez nem kell kimondottan fog, azt szétcsócsálja ő is. Bébiételből is csak a darabosat szereti.
Anyam speciel a haboru alatt tehentejen nott fel,pedig boldogabbak lettek volna nagyanyamek,ha van anyatej:((
Ez csak egy hulye pelda,tudom,hogy az anyatej a legoptimalisabb,de szukseg torvenyt bont
Mennyi idos is a kiralykisasszony???Csak a ket foga miatt bizonytalanodtam el.A mienknek 8 honaposan jott ki az elso foga,de 4 honapos volt,mikor megkaparintott egy virslit es kiszopta a belsejet.Egyszeruen nem lehetett elvenni tole