Keresés

Részletes keresés

alpesi Creative Commons License 2003.10.01 0 0 798
"Egyébként az a hulladék-szelektálás itt sem olyan régi dolog. Ha jól emlékszem úgy 10-12 éve kezdték." Hát én sem tudom, hogy mikor kezdődött a "szelektálás", de az biztos, hogy 1991-ben, amikor Murauban voltunk, ott már így gyűjtötték a szemetet. Néztünk is mint az bizonyos gyerek a moziban.
Előzmény: asx (795)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.10.01 0 0 797
10-12 éve? mi meg jövőre kezdjük az EU belépéssel. az 11-13 év csúszás. Azalatt X erdőt el lehet pusztítani.
:((
igen, pont ez az. az hogyan lehet, hogy itt mondjuk a Lepencében úsznak az üres flakonok?
az a lényeg, h a magyar nem tudja felfogni, h mit jelent a természet számunkra.
Előzmény: asx (795)
alpesi Creative Commons License 2003.09.30 0 0 796
"Hát akkor, ne székenssz, de endegd meg, hogy én pitruljak. Egyébként részemről lezártam ezt a témát, mivel off topicik (egyébként..., bocs , hogy más a véleményem)"
Bocsi, csak a klaviatúra esett szét!! Akkor pontosítva , ne szégyeld magadat, de engedd meg, hogy én piruljak....
"Nem rossz neked így élni?"
Nem, mert én nem "így" élek, ahogy te egyáltalán nem tudod elképzelni, hogy így is lehet élni. De én nem minősítek, mivel az is minősítés, ha valaki megpróbál minősíteni....
Előzmény: bogyó (794)
asx Creative Commons License 2003.09.30 0 0 795
Nekem ez volt a lényeg, mert reméltem, hogy visszakaphatok egy csomó pénzt! :)
Egyébként az a hulladék-szelektálás itt sem olyan régi dolog. Ha jól emlékszem úgy 10-12 éve kezdték. De az viszont igaz, hogy az erdőkben nincs szemét. Ki tudja mi lehet az oka, talán az öntudat, talán a természet szeretete, talán az, hogy itt minden (még az erdő is) privát tulajdon. Néha még a gombaszedés is sokba kerülhet...
Előzmény: Fatboy Slim (792)
bogyó Creative Commons License 2003.09.30 0 0 794
(Nem értem, hogy mit írsz, csak sejtem.) Nem rossz neked így élni? Csak érdekel, és szerintem a téma nem offtopik, sőt. Mondjuk még az is érdekelne, hogy szerinted miért reménytelen a helyzet.
Előzmény: alpesi (793)
alpesi Creative Commons License 2003.09.30 0 0 793
"Nincs olyan óriási deficitje a magyaroknak, amelyet ne az életminőség és életszínvonal indukálna. Ezek leküzdhetőek, és leküzdendőek, de szerintem nincs szégyellnivalónk."
Hát akkor, ne székenssz, de endegd meg, hogy én pitruljak. Egyébként részeről lezártam ezt a témát, mivel off topicik (egyébként..., bocs , hogy más a véleményem)
Előzmény: bogyó (789)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.09.30 0 0 792
jól kiragadtad a lényeget. :))
lehet, h ebben tévedett az illető, vagy csak egyes régiókról írt a kolléga.
itt az a lényeg, hogy mennyire tudja pl. egy osztrák a hulladék-szelektálás lényegét és mennyire ismeri a szemét rendkívül káros környezeti hatásait.
hogy lehet az, h ott az erdőkben sehol egy szemét?
hát úgy, hogy nem is iskolában, hanem már oviban van egy környezetvédelem nevű tárgy és beléjük rágják azt, hogy mi mennyire káros.
ezt ahogy látom, ők szentírásnak veszik
Előzmény: asx (790)
asx Creative Commons License 2003.09.29 0 0 790
"Ausztriában érdekeltté teszik a szemetelőt, hogy szelektíven szemeteljen. Azaz nincs szemét szállítási díj..."

Hát ezt meg ki mondta Neked, hogy nincs szemétszállítási díj???
Ha komoly helyről hallottad, akkor jelöld meg a forrást kérlek, mert ebben az esetben vissza fogom követelni az eddig törvénytelenül beszedett díjakat!

Előzmény: alpesi (780)
bogyó Creative Commons License 2003.09.29 0 0 789
Szvsz gondolkodásmód, mentalitás,tolerancia, stb. és talán földrajzi fogalom is, de ebben az összefüggésben ez most lényegtelen

Hát, apám, én éltem az UKban, Németországban és Luxemburgban, belga- és tőzs-franciák, valamint vallonok között. Tolerancia legtöbb a németekben volt, legkevesebb a franciákban és az angolokban, de ez kavés sokkal kevesebb volt, mint egy átlag mucsai magyarban. Ha nincs francia és angol tolerancia, akkor hol az európai tolerancia? Svédországban? Nem jegyzik. Dániában? Azt sem jegyzik. Az osztrákok sem toleránsak, ráadásul rettentően tehetségtelenek, mondjuk magyar szemmel nézve, birkák. Arra vannak ezek a népek kondicionálva, hogy jobb, nem bántod a másikat, jobb ha rendesen közlekedsz, mert elvesszük a pénzedet, és akkor nem lesz új tévéd.

Nyilván ez sarkítás, de nagyjából így néz ki a helyzet. Ezeken felül - bár ez most nagyon off - olyan politizálás folyik ezekben az országokban, amit még Csurka sem mer megtenni errefelé, és az az ottani mérsékelt baloldal...

A szelektív hulladékgyűjtés szvsz nem pénzkérdés, hanem gondolkodásbeli kérdés. Egyébként a szemét feldolgozás nagyon jó üzlet is lehet. De mi annyira "gazdagok" és magyarok vagyunk, hogy sz@runk az egészre, és az sem baj, hogy lassan belefuladunk a mocsokba. De ez a téma már itt elég off.

Azt gondolod, hogy nem pénzkérdés a szelektív hulladékolás? Ne röhögtess. Rengeteg pénz ment el, hogy belegyömöszköljék az "európaiak" agyába, hogy ez jó. Mindenhova ki kellett tenni plusz három kukát. Ellenőröket kellett fizetni. Háromszor annyi kukásautó vagy új, szelektív autók kellettek. A szemetesdi azért jó bolt, mert az állam nagyon sokat költ a támogatásra. És ez így van jól, de _pénz_ kell hozzá, meg politikai akarat. Harminc éve sehol sem volt szelektív hulladékosdi, akkor még parasztok voltak az "európaiak", most meg már nem azok? Na neee.

Nincs olyan óriási deficitje a magyaroknak, amelyet ne az életminőség és életszínvonal indukálna. Ezek leküzdhetőek, és leküzdendőek, de szerintem nincs szégyellnivalónk.

Előzmény: alpesi (788)
alpesi Creative Commons License 2003.09.29 0 0 788
"Mit jelent az, hogy "Európa"? Szvsz gondolkodásmód, mentalitás,tolerancia, stb. és talán földrajzi fogalom is, de ebben az összefüggésben ez most lényegtelen.
"Nagyon sok minden csak pénzkérdés, illetve "energiakérdés". Amíg az emberek a keresetük 40-50%-át kajára költik, addig nem fognak (nem tudnak) olyan luxusokban gondolkodni, mint szelektív hulladékgyűjtés." A szelektív hulladékgyűjtés szvsz nem pénzkérdés, hanem gondolkodásbeli kérdés. Egyébként a szemét feldolgozás nagyon jó üzlet is lehet. De mi annyira "gazdagok" és magyarok vagyunk, hogy sz@runk az egészre, és az sem baj, hogy lassan belefuladunk a mocsokba. De ez a téma már itt elég off.
Előzmény: bogyó (787)
bogyó Creative Commons License 2003.09.29 0 0 787
Mit jelent az, hogy "Európa"? Ettől én mindig kiakadok: nincs olyan, hogy Európa vagy európai szellemiség: vannak európai országok, ezek alkotják Európát. Ha azt kérdeznéd, hogy hol kezdődik Európának az a fele, amelyik háborítatlanul fejlődött az elmúlt ötven évben, akkor az tényleg a Lajtánál, viszont pl. a két vháború között az életszínvonal Magyarországon nagyobb volt, mint Ausztriában.

Nagyon sok minden csak pénzkérdés, illetve "energiakérdés". Amíg az emberek a keresetük 40-50%-át kajára költik, addig nem fognak (nem tudnak) olyan luxusokban gondolkodni, mint szelektív hulladékgyűjtés. Párizsban mindenki lekúrja a staubot a földre, csokipapírt és zacskókat dobálnak el csak úgy, viszont reggel hétkor minden utcán automatikus mosórendszer lép életbe, amelyik letakarítja a dzsuvát, na meg persze rengeteg az utcaseprő: ez csak pénzkérdés.

Előzmény: Fatboy Slim (781)
bogyó Creative Commons License 2003.09.29 0 0 786
Azt biztos a lap fizette :-)
Előzmény: szedmák bakter (783)
bogyó Creative Commons License 2003.09.29 0 0 785
Téged aztán jó nagy görccsel áldott meg az úristen. Mi lenne, ha elgondolkoznál, hogy tényleg jól csinálsz-e mindent, illetve tényleg jól értesz-e minden hozzászólást, ahelyett, hogy itt sértődőznél minden hozzászólásodban.
Előzmény: Széllovas Tomika (778)
bogyó Creative Commons License 2003.09.29 0 0 784
Magyarországon azért nem érdemes, mert nincs szelektív feldolgozás. Azaz hiába pakolod szét, úgyis egybeöntik :-(((
szedmák bakter Creative Commons License 2003.09.29 0 0 783
No, szemezgetek az új Wan2-ból(ez egy elvileg "független" zenei magazin,gyakorlatilag meg nem-amúgy nagyon színvonalas)

No,a fiúk eljutottak Berlinbe is.Néhány gyöngyszem a cikkb?l:(A nagy medve fiai,48-53.old)

"Kávé után pisi-kaki (a beenged? forgókorlátot a WC-ben egy közepesen edzett férfiember simán átugorja, csajoknak 0,30-0,50 euró)"

Kihasználva a kedvez? történelmi pillanatot,átsétáltunk a Brandenburgi kapu alatt,és az egykori Fal képzeletbeli helyén egy parkban egy jól megérdemeltet hugyoztunk.(Berlinben szerencsére rengeteg hatalmas park van(..)

Tény,nem kellemes dolog 130 forintot fizetni egy kisdologért,de a kedves cikkirónak volt pénze 5 nap piálásra,egy rakat partybelép?re,meg egy Red Hot Chili Peppers koncertre.

alpesi Creative Commons License 2003.09.29 0 0 782
Kösz, de sajna vszínű, hogy elég kevesen gondolkodunk így.
Egy kicsit kapcsolódik a témához: A fiam kb. 4-5 éves volt és először volt kint velünk a sógoroknál. Átléptük a határt és vhol Burgenlandban autózunk, amikor megszólal hátul: "Hát itt még a fű is zöldebb!" Pedig ez még csak Burgenland volt.
Előzmény: Fatboy Slim (781)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.09.29 0 0 781
:))
tetszik az iróniád.
épp tegnap volt az osztrák szelektív hulladékról egy műsor a TV2-n. szomorú volt a sok tény ránknézve.
"Európa a Lajtánál kezdődik!"
sajnos, az igazi Európa valóban ott :(((
alpesi Creative Commons License 2003.09.29 0 0 780
Ausztriában érdekeltté teszik a szemetelőt, hogy szelektíven szemeteljen. Azaz nincs szemét szállítási díj, de ennek fejében megkövetelik, hogy szétválogasd a szemetet. Egyébként a szemét újra hasznosítása elég jó üzlet is. Itt a Balkánhoz közeli kis országunkban még nem megy, mert mi ennyire gazdagok vagyunk.
Tomika!
"Arról, hogy ki mit tart balkáninak, mi összehaverkodtunk egy görög csapattal, szerintük G.o. nem európa, hanem balkán, és európa Bulgáriánál (!) kezdődik." Európa a Lajtánál kezdődik!
Előzmény: Széllovas Tomika (779)
Széllovas Tomika Creative Commons License 2003.09.29 0 0 779
Elég felháborító volt a dolog, szívem szerint helyben fejbelőttem volna a szemetelő köcsögöket, de azért már ide is írtam, hogy szerintem Anglia sokkal szemetesebb, ráadásul Görögország is rohadt szemetes, bár a az is inkább a felkapottabbb helyeken, nemezetközi útvonalak mentén.

Arról, hogy ki mit tart balkáninak, mi összehaverkodtunk egy görög csapattal, szerintük G.o. nem európa, hanem balkán, és európa Bulgáriánál (!) kezdődik.

Amúgy önkritikus is vagyok, én sem gyűjtöm szelektíven a hulladékot, pedig azért van néhány hulladékgyűjtő udvar, igaz azok sem olyan fejlettek, mint Ausztriában, de ezen a szokásomon megpróbálok változtatni.

Előzmény: ke_p (776)
Széllovas Tomika Creative Commons License 2003.09.29 0 0 778
Nagyon jól látod, itt már azt is lenézték, akinek nem ízlik az adott ország étkezési kultúrája, az ne utazzon oda.

Bár azért a horvátoknál is sok dolog van, amit fel lehet ízekben is fedezni.

Én is megnéztem az ismétlést, és azért k*ra sajnáltam az anyukát, hogy neki még a szabadság ideje alatt is főzni kell, pedig látszott, hogy nincs kedve, meg még desszertet is kért volna a papa. Ez neki nem pihenés, nem véletlenül az ürge magyarázott lelkesen végig.

Előzmény: vilagutazo (759)
Széllovas Tomika Creative Commons License 2003.09.29 0 0 777
Ezen lepadlóztam, te hol élsz, az őskorban?
Átlépem a határt vállamon a puskával, meg a horgászcuccal, azt csak akad vmi?

Vagy a helyszínen farigcsálok íjat, nyilat?

Tényleg nagyon sok kempingező így utazik...

Előzmény: asx (760)
ke_p Creative Commons License 2003.09.28 0 0 776
A Napló ma esti adásában téma volt a szemétkezelés. Rossz példa: Magyarország, többszázezer köbméter illegálisan lerakott hulladék. Jó példa: Ausztria, ahol kimossák a tejesdobozt, mert ragacsosan nem szabad kidobni. Hatféle kuka van és mindegyiket máskor viszik.
Ausztriában egyetlen szemetes terület van: Bécs és Hegyeshalom között az autópálya, de ott 90%-ban magyar gyártású italos- és cigarettásdobozok vannak szerteszórva.
alpesi Creative Commons License 2003.09.28 0 0 775
"Nem biztos, hogy ennyire rossz a helyzet, csak kritikusabbak vagyunk a honfitársainkal szemben."
Lehet, hogy igazad van, de tudod ez az a szindroma, hogy érted haragszom nem ellened. Néhány helyen és közegben már nem is mondom el a véleményemet, mert már sokszor lehazaárulóztak és leidegenszivüztek.
Egyébként érdekes, hogy a németek tömegben valóban elég bunkók tudnak lenni. Bár a csürhe szellem lehet, hogy az emberi faj specifikuma.
Előzmény: Törölt nick (774)
alpesi Creative Commons License 2003.09.28 0 0 773
"Szvsz a sz@rrágás nemzeti, faji, vallási hovatartozástól független emberi tulajdonság." Így igaz csak körünkben sokkal több a sz@rrágó az ismert múltunk és a jelenünk rögvalósága miatt.
Előzmény: Törölt nick (772)
bogyó Creative Commons License 2003.09.28 0 0 771
Szerintem lehetne nyitni egy topikot "Utazik a holland" címmel, mert amit azok leművelnek, annak nincs párja kerek e világon. Amúgy meg igen, spórolni akart, csak nem biztos, hogy ez sikerült is neki, de a szándéka biztos ez volt.
Előzmény: vilagutazo (770)
vilagutazo Creative Commons License 2003.09.28 0 0 770
alpesi, szerintem nics igazad, hogy "Ennek sajnos köze van a középkelet európai nyomorúságnak is."
Ez a fajta utazás egy típus és nincs semmi köze a nyomorúsághoz! Én már láttam Törökországban olyan lakókocsis hollandot, aki két zsák burgonyát cipelt a lakókocsijában Hollandiából :-)) Szerinted spórólni akart?
Előzmény: alpesi (769)
alpesi Creative Commons License 2003.09.28 0 0 769
Statisztikával természtesen nem rendelkezem, de vszínű, hogy többségben vannak a "rántott husis, ubi salátás" magyar utazók. Ennek sajnos köze van a középkelet európai nyomorúságnak is. A génekben van, hogy muszáj spórolni. Bár ez valójában nem is spórolás. Az igényszint meg mindenkinél más és más. Én pl. két nap után megörülnék a tengerparton nyáron, ha abból állna a nyaralás, hogy kint döglök a parton. Nem véletlen, hogy tavasszal szoktam menni a tengerhez. Nincs akkora tömeg és nyugodtan megnézhetem a városokat és a természetet is. Nyáron viszont a hegyekbe megyek, de lehetőleg magyar mentes övezetet választok.
Más:
Egy egyszerű Duna parti sátrazás is lehet ugyanolyan értékű, mint bármelyik külföldi út, mert valójában az utazást az ember tölti meg tartalommal. Nekem egy mo-i kerékpártúra, ahol viszem a sátramat magammal gyakorlatilag élményben azonos értékű egy alpesi hegyi túrával. Csak természetesen más, de élményben szinte nincs különbség.
Előzmény: Törölt nick (765)
_Hipra Creative Commons License 2003.09.27 0 0 768
Üdv!
Láttam az ominózus műsort (2X is, ugyanis ma volt az ismétlés). Nos, igazából semmi bajom nem volt velük, ők ezt a fajta nyaralást szeretik, kényelmesek, legyen. Vigyék a hátukon a hűtőszekrényt, bepácolt husikát, fröccsnek valót. Ebben semmi kivetnivalót nem találok. Kártyázzanak egész nap, üljenek a hűvősben, néha áztassák a feneküket a vízben, ám legyen. Ez a család pihengetett a maga szerény módján. Ennél sokkal rosszabbak is vannak, egy csomó példát említettetek lejjebb. Nagyon sok múlik a műsor szerkesztőségén, hogyan hogyan "tálalják" a dolgot. Kicsit néhol sztem cinikus volt a hangvétel, szerintem alaptalanul.
Világutazóval egyet kell értsek, Reszegi barátommal jotunheimeni túra alkalmával legalább napi 2 órát főztünk gázfőzőn és élveztük a dolgot. Nagyon jó kajákat lehet készíteni (pudingos tejberizs, ezt itthon is szívesen megeszem:)), bár akihez közel áll a természetjárás, hegymászás, úgyis tudja.
Btw nagyon tetszik a topic, jókat nevetek rajta :)
vilagutazo Creative Commons License 2003.09.27 0 0 767
Mesélek egy rövid történetet, azért hogy ne legyek teljesen off topic.

1997 New York, JFK repőtér. Éppen leszálltunk a repülőről, amikor egy nő határozottan odalépett az egyik pulthoz és elkezdett magyarúl valamit mondani az ott lévő pultos kisasszonynak. Miután az semmit nem értett a nő többször, egyre hangosabban és tagoltabban ismételte a problémáját magyarúl. A reakció ismét teljes értetlenség :-)) Erre a nő hozzám fordúlt:
- Fiatalember, modja már meg ennek a hülyének, hogy elvesztettem a füllbevalómat és ha megtalálják, küldjék a címemre.... :-))

Előzmény: vilagutazo (763)
asx Creative Commons License 2003.09.27 0 0 766
Én nem megyek távol a civilizációtól, nekem jó a hotel is. Nem akarok halászni, vadászni, megelégszem azzal ha elémteszik az étteremben. :)

"kb. 3500 forint egy hamburger..."

Na igen, de az a Hamburger nem az a Hamburger amit a mekiben kapsz 1 Dollárért!
Gondolom az az a fajta volt amihez van saláta és jó adag hasábburgonya.

"Állítom neked, hogy a gázfőzőmön egy konzervből és néhány egyéb hozzávaloból százszor jobb kaját tudok csinálni, mint a legjobb balatoni vendéglőkben. "

Hát önbizalmad az van! :)

Előzmény: vilagutazo (763)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!