azt hogy éred el, hogy jól kidagadjank? már kérdeztem a múltkor, mert én is kipróbálnám úgy is. több sütőpor? vagy állni hagyni? igazság szerint, nekem a kevesebb sütőporral lett púposabb!
Tereza, én is olajozok. Ne aggódj, hogy lecsurog az oldaláról! A legelső (amerikai) muffintepsimre még az volt ráírva, hogy nem is szabad az oldalát bekenni, csak az aljába kell önteni egy pici olajat. A vajazás+lisztezés sztem fölösleges macera. Épp az a klassz a muffinban, hogy hirtelen felindulásból 5 perc alatt összedobható. A fene fog kenegetni, lisztezgetni, aztán meg a pultot takarítani.... :-))))
Stahljucinak sztem ikeás muflitepsije van, ez kb. olyan, mint a dr.oetkeres 12-es. A mennyiséget nem kell annyira mellre szívni, ahogy láttam ő pl. elég lapos muflikat süt. Én meg azt szeretem, mikor jól kidagadnak a lyukakból. :-)
Én eddig olajoztam, és nem liszteztem, és tök jó volt.
Tegnap - mivel olvastam az Oetker tájékoztató füzetkéjét, amit a tortaformához adtak, hogy inkább margarin, az olajat nem ajánlják - margarinoztam, és nehezebben jött ki.
De még eszembe jutott, hogy Stahl Juditnak vajon milyen méretüek a muflijai? 12 db-os, de nem néz ki túl nagynak. (A receptjei miatt kérdezem.) Ti mit gondoltok? Vagy csak én vagyok ilyen mániás?
Most nézem, hogy a mini mufli papirján azt irják a receptben, hogy für die Form: etwas Margarine, etwas Weizenmehl. Hát, én csak 1 lukat próbáltam margarinozni, de ahhoz nem volt türelmem, nemhogy még liszttel szórjam! Gyorasabbnak itéltem az ecsettel való olajozást, bár lehet, hogy nem ez a legideálisabb, mert egy része(?) lefolyik az oldalakról, és pici tócsa marad az alján. De nem volt baj, szépen kijött, bár igaz, hogy a tésztában is volt olaj. Talán azért?
Ti hogy csináljátok?
Ha olyan van, hogy sonka, sajt, ami magában zsiros, akkor egyáltalán nem kell "alázsirozni"?
Megvettem a 12-est. Original american muffinform a felirata, igy talán nagynak számit, de nem tudtam ellenállni és valószinű ezt láttam vagy másfél éve valakinél. Az otthonimtól kb. fél cm-el szélesebb, de kb. 1,5cm-vel laposabbak a lukak. Valszeg agyatokra megyek a méreteimmel, de most már befejezem.
Bármilyen piskótamorzsa (tegnap sos babapiskótát kellett beleraknom), erős feketekávé + rum, hogy jó tocsakos legyen, cukor v. édesítőszer ízlés szerint, mazsola, egérkaki, citromhéj, narancshéj, lekvár, keserű kakaópor, meg bármi, ami szerinted puncsba való.
Levágtam a buflák kalapját, a belsejüket kiszedtem mokkáskanállal, és a helyére jött a trutyi. Ha lett volna időm, akkor a kiszedett belsők adták volna a puncstöltet alapját.
Valszeg azért tortaformában is megkapja még apukám a puncsot, de ahhoz már végképp nem volt türelmem tegnap... Különben is, a családi ebéd majd jövő hétvégén lesz.
Aki gyönyörűséget akar enni, menjen cukrászdába. Aki meg finomat, az süssön magának, vagy kérje meg a feleségét/barátnőjét/lányát/stb. :-)))))))) Na de komolyan: a legócskább cukrászdában is "szépek" a sütik, csak meg ne kóstold!
Jaj most lettem kész... teljesen... :) Köszi a segítségeteket!
Íme az eredmény:
Zitka! Tudod mér' nem mignon lett? Mert a mignon szép:( Ez egy adag rózsaszín borzaska:( Még nem tom, chokito-e egy kicsit, mert rondának ronda, de még nem derült ki, finom-e. Most csak néhányat hagyok megenni, a többi érjen holnapig, az a puncsnak muszáj.
A muffin formában sütött indiánert is ketté kell vágni. Levágni a tészta tetejét, a tésztéra jön a krém, a teteje csokiba mártva visszakerül a tetejére. És szép. Ugyanígy a puncsos is készülhet.
Bocsi, közben el kellett mennem itthonról, és csak most értem haza.
A puncstorta maflásítva az nem a mignon? :-)))))))))
Mi gyerekkorunkban paprikáskrumplis sütinek hívtuk a puncstortát, ui. a tölteléke pont úgy nézett ki, mintha a maradék paprikáskrumpli lett volna bepakolva a két piskótaréteg közé. :-)))
bolti magdalenas : szerintem piskóta némi zsíradékkal megküldve.
Ja, még valami: olvastam itt, hogy van, aki az összedobálás híve, aztán hadd süljön - én itt szépen ki szoktam kutyulni mindent (vajat habosra, tojatokat egyesével bele, lisztet-tejet fokozatosan) - nem mertem még a zutyulós módszert kipróbálni.
Hát, ha belenyomatod, az vszeg még nyers korában menne - de nem tudom, a puncstölti mennyire állja a sütést. Képen már láttam kettévágott+kencélt maflást, az Officina Nova Édességek-kötetében - az nagyon gusztán nézett ki :)
Szóval én sütés után szelném, kenném, tetejét fondanoznám :)
Szerinted az igazi puncsos tölteléket bele lehet a már megsült muffinodba habzsákolni / injekciózni, vagy szétesne, és inkább vágjam ketté és kenjem meg?
amúgy a papír-témához: néha az öcsém kisfiával sütögetek, és imádja belepakolászni a papírkákat a lyukakba - meg még azt is hagyom, hogy a tészta egy részét ő kotorja a helyére (ellenőrzött kísérlet) :) igaz, így másfélszeres az időfelhasználás, de kit izgat :)
azt a recepicét próbáltad már, amit a (760)-ban leírtam? Nekem határozottan piskóta-jellegű tésznya jön ki belőle - elég sok változatban/adalékkal sütöttem már.
Zitka, tudnál nekem valami tippet adni a következőhöz? :
Apukám kedvence a puncstorta, de én most maflásítani szeretném. Milyen piskótát lehet mondjuk a minimaflásban csinálni? Megtölteni és bevonni már tudom, csak az alapanyag megsütésében vagyok bizonytalan. Ugyanis a "rendes" piskótához a jól felvert tojásfehérjével indulunk, beleforgat, stb., a mufli meg pont nem ilyen. Van valami piskótához hasonló ötleted, ami mufli? Ha még nedvesebb jellegű, olyasmi, mint a bolti magdaléna, talán még jobb.
Ma este kéne megcsinálnom, hatig dolgozom, és még aztán kéne hét tájt nekiállni...
Tereza, én is csak tervezem a fasírt sütést a minimuffinosban. Semmiképp nem tennék rá morzsát. Normál tepsiben szoktam apró (kb. diónagyságú) fasírtgombócokat sütni, természetesen arra se teszek morzsát. Bár, meg kell mondanom, azért a sok olajban sütött minifasírt sokkal finomabb. :-) Csak nagyon utálom, hogy telemegy olajszaggal az egész lakás. :-(
A miniket én bizony beolajoztam kenőtollal, mert féltem, hogy nem jönnek ki. Most a kenőtoll lett szilikonos, Karácsonyra kaptam, állitólag a Jézuska Kikában vette. Persze nem olyan extra, mint Stahlé, de ez is jó.