Szegény Mitakeumi. Lőtávba lehetett volna még, de így most úgy néz ki, kiszállt. Nagyon csodálkoztam, hogy Hakuho kikapott. Bár ha emlékeim nem csalnak, Daieisho nem most először veri meg, amúgy meglehetősen esélytelenként Hakuho-t.
Takanosho - Enho, néha valóban el kell csodálkoznom, Enho nem csak hogy gyors és trükkös, de méretéhez képest valami felmérhetetlen erő is szorult bele. Persze, másként nem is lehetne idáig jutni ilyen méretekkel.
Kotoshogiku végre szerzett egy kaci-koshi-t! Mióta nem volt már erre példa, jó ég. Ő az egyik legrégebbi bútor, nem örülnék neki ha rövid úton kizúgna Juryo-ba, pedig eddig magabiztosan menetelt felé. Akire felfigyeltem még eddig ezen a tornán, az Kotoeko. Ővé az egyik legnagyobb harci szellem ezen a tornán, kíváncsi vagyok még meddig jut vele.
alakul a basho, Hakuho veresége jót tett az izgalmaknak.
az egyel ezelőtti kérdésedre válaszolva, lehet, hogy egy a szemöldökcsontra bevitt tachiai-os fejelés az, amivel most Hakuhot zavarba lehetett hozni. ha megnézitek a vidót, egyértelmű, hogy a tachiai után hakuho elvesztette a fonalat, valószínűleg egy pillanatra nem csak az egyensúlyát, de kognitív funkcióit is elveszítette néhány másodpercre. szép volt Daieisho!
nem csak az Enho elleni meccsén, de a mostani, Mitakeumi elleni meccsén is zavarba ejtően kegyes volt Takakeishoval a bírói kar. értem én, hogy dead body, de azt a szabályt úgy lehet forgatni, azt lehet belemagyarázni, amit, és ahogy csak akarsz. elvileg mindkét esetben adható volt a győzelme, nekem csak az bántja a pici lelkemet, hogy mindkét esetben volt abszolút adható győzelmi technikára irányuló mozdulat a vesztesektől, de legfőképpen igaz ez Mitakeumi esetében, mivel Takakeisho hasra sem esik, ha Mitakeumi nem tolja le egy hatakikomival.
Onosho... ez már Hattorizakurai mélységű eredménysor, szerencsétlen srácon olyan átok van, hogy lassan valami auratisztító kezelésért kell betelefonálnia (ha lenne még olyan) a Budapest TV-re...
az egy dolog, hogy M2-ből azért nincsenek könnyű meccsek, legalább is a torna első hetében, de ez a 0:11-es eredmény egyszerűen megalázó. Yutakayama is csak annyival jobb, hogy neki legalább Onoshot sikerült eddig megvernie.
na netalántán Terunofuji nyerne, akkor fél éven belül két alkalommal is megtörténne, amire korábban csak kb. 40-50 éveként egyszer került sor, a legalacsonyabb rangú rikishi nyeri a tornát.
A mai nap végére bekövetezett az, amit itt már szinte senki sem feltételezett, azaz Daieisho oshidashi-
val térdre kényszerítette a Yokozuna-t és így újra nyílttá vált a verseny, oly-annyira, hogy most hármas holtverseny alakult ki az élen a Yokozuna, a friss, primőr Ozeki és a Makuchi - ba éppen csak visszatért
ex-Ozeki hármas részvételével. Most már lehet latolgatni a hátralévő párosítások alapján az esélyeket.
Közülük a legkönnyebbnek látszó feladat éppen Terunofuji számára adódna, miután, feltehetőleg neki
sem Hakuhoval, sen pedig Asanoyamával nem kell küzdenie (legalábbis a zárónapig), de még ebben
az esetben is ott lebeg előtte egy Hakuho vagy Asanoyama elleni playoff. Kettejük közül éppen azzal,
aki a közülük nyeri az egymás elleni meccset (feltehetőleg a zárónapon) kerülhet majd szembe.
Terunofuji-nak a torna hátralévő versenynapjai valamelyikén nem kell küzdenie sem Hakuho-val, sem
pedig Asanoyama-val. Terunofuji-nak biztos, ami biztos, a hátralévő meccseit hoznia kell, ez lenne a
ő esetleges Yusho - jának a szükséges feltétele, míg az elegendő feltétel egy sikeres playoff. Terunofuji igazából most sajnálhatja a "félárbócon" versenyző Takayasu-val szemben elhullajtott meccsét.
A Yokozuna és az Ozeki számára ott van még Takakeisho is (aki már akár fel is lélegezhet, mert (bírók jóvoltából), nem utolsó sorban az Enho-val szemben ajándékba kapott meccs révén és kikecmergett a
Részemről felettébb kíváncsi vagyok arra, hogy mégis mi a fenével lehet ezt a "mongol Bulldózer"-t zavarba hozni. Azért hívom Bulldózernek, mert - bár ez egyáltalán nem jellemző rá, - ilyen módon söpörte le a szinről tegnap Hokutofuji-t (akivel szemben egyébként egyáltalán nem számít könnyű sétagaloppnak egy meccs).
Terunofuji nagyon jól teljesít. Az egyetlen nyavalyás, bosszantó vereségét éppen attól a Takayasutól
szedte be, aki egyébként önmagához mérten most felülmúlja az elmúlt félévi önmagát, de korántsem nevezhető még teljes értékűnek. Ezt a vereséget a "mongol mackó" igazán megspórolhatta volna.Ám emellett is a torna egyik üde szinfoltja. Csak így tovább, ezt kívánom neki..
Hát ez jellemző, a 10. napon a legtöbb, valamennyire még esélyes rikishi belefutott egy csúf vereségbe. Tehát Asanoyama, Shodai, az eddig nagy meglepetés Kotoshogiku, Kotoshoho, és Myogiryu is. Ekkora csillaghullás mellett még mentette volna a helyzetet ha Hakuho is hibázik egyet, de nem tette meg ezt a szívességet. Sőt, a vehemens Hokutofujinak szikrányi esélyt sem adott. Mellette még Terunofuji és Mitakeumi azok, akik hozták a tőlük telhetőt, de így most már tényleg komoly szakadék nyílt Hakuho és Mindenki Más között. Remélem azért legalább az utolsó előtti napig nyitottak maradnak a lényegi dolgok.
Én már Asanoyama újrajásztatott meccsén is csodálkoztam, talán a lábfeje ért valahogy le miközben ott végighúzta? Nem tudom, de Enho győzelmének elvétele tényleg rablás. Ugyan úgy, mint annó Ura szaltós győzelmének elvétele (ugyan így halott testre fogva), ha jól emlékszem szinte napra pontosan 3 évvel ezelőtt. Ez valamiféle évdorduló akart lenni?
Shodai valahogy megváltozott az elmúlt bő fél évben. Legutóbb volt egy nem túl kiemelkedő tornája, de azon kívül Ozeki szintet hoz. Talán fejben érett meg mostanra, ha így halad, tényleg eljuthat magasabb rangig. De Terunofuji is nagy meglepetés számomra. Fura mód pont a felemás teljesítményt nyújtó Takayasu ellen szedte össze egyetlen vereségék a kegyvesztett ex-ozekik viadalában. Hakuho ellen valószínűleg egyetlen jó taktika van: bízni benne hogy elfárad a végére a teste. Semmi más. Mert mentálisan úgyis lehetetlenség főlé kerekedni. Viszont ha valami csoda folytán, mikor a torna második felében szembenéz majd az elittel, azért ott fog "folyni a vér" rendesen. Hakuhó erős, de már 35 éves. Nem igazán emlékszem, mikor volt utoljára ilyen idős egy aktív Jokozuna. Talán egészen Chiyonofuji-ig kell hozzá visszamennünk, aki egy kifejezetten későn érő típus volt. Hakuho viszont nagyon korán érő. Ha valóban képes egy ekkora időszakon át végig erre a teljesítményre, és ennyi idősen is kibírni 15 napot az erős riválisok ellen, akkor maximálisan meg is érdemli. Viszont Terunofuji-nak nem igen lesz sok magasan rangsorolt ellenfele onnan lentről. Megtörténhet akár a Tokushoryu féle forgatókönyv. Oké, persze nem sok esély van rá, de ha mégis megnyerné valahogy Terunofuji ezt a tornát, akkor az egy legendás visszatérés lenne.
gondoltam így a torna felénél én is hozzátennék néhány dolgot.
először is kíváncsi voltam, hogy azok a rikishik, akiknek a keiko korlátozások miatt nem, vagy nem igazán volt edzőpartnerük erre a bashora, hogyan szerepelnek eddig.
az éppen szokásosan elfáradni látszó Mitakeumi és Tamawashi kivételével elég gyengén. szerintem Takayasu 5:4-es eddig eredménye M13-ból nem túl meggyőző.
mondjuk ott van még Abi, (aki kétszer is megszegte a basho alatt a karantén szabályokat, ezért az oyakatája visszavonta őt a bashoról, ráadásul be is lázasodott) de ő is döntetlen állásból lépett vissza.
na mindegy, azért jó, hogy látunk sumot és tudom, hogy messze még a vége, de nekem nem úgy tűnik, hogy Hakuhót elől el lehetne vinni a yushót.
Asanoyama hibátlan eddig, viszont ha megnézzük hogyan nyer Hakuho, akkor azért van különbség. mindenesetre nagyon szorítok Asanoyamának, de szerintem ezt a bashót is a Kecske fogja behúzni.
halott test ide, vagy oda, Enhót ma kirabolták. utálom ezt a szabályt, nem tudom mióta létezik, de én simán eltörölném. :-)
Túl is vagyunk a torna több, mint a felén. Ura - sajnálatosan - beszedett egy felettébb váratlan "gyufát" Ezt maga a youtube is annyira fontosnak tartotta, hogy a teljes Juryo összefoglalót megelőzően leadta
a mai, Makushita - beli meccsét. Egy nálánál fiatalabb (a 22 éves Shonannoumi (26E), termetesebb és főként elég gyors gondolkodású és mozgású ellenféltől kapott ki, mert - meglátásom szerint - nem kis mértékben ötlettelenül ment bele az összecsapásba. Ennek a számomra váratlan mai vereségének akár még reá nézve kellemetlen következményei is lehetnek (Juryo-ba történő feljutás esélyei tekintetében..
A Juryo - t elnézve kialakult bennem egy kép arról, hogy miért jó most már ez a mezőny. Mostanra már nincsenek túlsúlyban itt sem a Makuchi - ból kilépő rutinos "öregek" (bár akadnak még szép számmal),
hanem elég sok a feltörekvő, ambiciózus és legfőként már eléggé képzett és nagyon is motivált 20 - 26
év közötti fiatal (így pl. Hoshoryu (20), Hakuyozan (25), Wakamotoharu (26), Daishoho (25), Kizakumi
(25), Midorifuji (23), Takagenji (23) és Mitoryu (26) és akd még közöttük jónéhány 27 - 30 közötti, még
joggal fiatalnak tekinthető is.
A Makuchi-ba is felkerült az utóbbi években jó-néhány, egészen fiatal, és máris magas rangig eljutott
(25), és Kotoshoho (20!) egész fiatalnak tekinthető Rikishi. Ez nem kevesebb, mint 14, ami a Makuchi pontosan 1/3 - a és ez sem semmi. Épp emiatt lett talán küzdelmesebb és legfőképpen változatosabb
is a Makuchi - beli találkozók jó része, mert ezek a fiatalok is kellőképpen motiváltak, semmi tekintély -
tisztelet nincs abban, amit produkálnak az idősebbekkel szemben a ring-ben.
Erre talán maga, Asanoyama a legpregnánsabb példa. Amint már tán említettem is, nála még nagyon fontosnak tartanám a technikai - taktikai tudásbeli elemek szaporítását, de - jelenleg - ami nem megy
fejből, avagy mesterségbeli tudásból, eddig ezen a tornán bőven hozzáteszi küzdőszellemből és fizikai állapotból. Épp ebben halványabb most a másik, "kölyök" Ozeki, akinél azért (minden mostani botlása dacára) remélek annyit, hogy legalább a kötelezők minimumot (a kachikoshi - t) hozza a végjátékban.
Ez is épp elég erőfeszítésé fog kerülni, tekintve a még szembejövők listáját és külön kiemelve még azt
is, hogy mindkét sekiwake eléggé jól áll ahhoz, hogy egy-két, a mostanihoz hasonlóan jó eredménnyel "megfutott" tornával előre - tekintve meglebegtethető lehetne előttük is egy promóció és nem feledve
magát, a még éppen-csak-Ozeki Asanoyamát sem, aki egy esetleges mostani, reménybeli siker milyen mértékben villanyozna fel egy további lehetséges előrelépés - kiváltotta nagy erőfeszítés irányában.
A 6. napon a Juryo, és a Makuuchi is maga volt a gyönyör. Előbbinél Hoshoryu vitte a prímet, és mikor az Aby - Ryuuden meccs után már azt hittem, nem láthatok szórakoztatóbb esemény ezen a napon, akkor jött Shodai és Endo salsa mutatványa. Mindent vitt.
Mellesleg nem tudom, mikor volt olyan korábban, hogy egy torna alatt négy darab egykori ózeki is szerepeljen. Már ha jól számolok (Kotoshogiku, Takayasu, Terunofuji, Tochinoshin). És egyikük se teljesít eddig rosszul.
Asanoyama-ban én egyre inkább vélem felfedezni Kisenosato-t. Vannak sorsszerű "pótlások" úgymond. Ura manővereit is pótolta később Enho, Asashoryu-t most készül nemsokára megidézni Hoshoryu, de sok ilyen példát vettem észre a jelenlegi mezőnyből. Jól alakul eddig a torna.
Hakuho minden meccsét egyszerűen imádom. Pedig ez nem mindig volt így, mikor a 2010-es évek elején a csúcson volt, fékezhetetlen erejével és gyorsaságával tűnt inkább ki, de most ez a taktikusság egyszerűen tanítómesteri. Az 5. napi akciója egy sima meccsnek tűnt, de az az elegancia, és tudatosság amivel levitte ellenfelét, csak első benyomásra (és talán csak a laikusok számára) tűnik sima győzelemnek, vagy véletlennek. Sokkal jobban tetszik ez a Hakuho, mint mondjuk a 10 évvel ezelőtti. Minden meccse előtt kíváncsian várom, hogy vajon milyen tanulsággal fog szolgálni ellenfelei számára.
Még két azonos tőről fakadó látnivaló okozott maradandó élményt a mai napon. Végső soron ugyanarról szólt a történet, éspedig a technikai fegyvertárról, illetve annak meglétéről, vagy nemlétéről és ennek következményeiről.
1. felvonás :Asanoyama - Kiribayama :
Asanoyama a meccsen két alkalommal is szinte vesztes helyzetbe került (önhibájából) és bizony hosszú percekbe került neki, mire feldolgozta a történetet és kiegyenlített helyzetbe hozta magát ahhoz, hogy kezdeményezhessen. Azonban - és itt jön be a megfelelő technikai fegyvertár hiánya és hiányossága -
az első alkalommal képtelen volt döntésre vinni a dolgot és másodszorra is rendkívüli erőfeszítésébe
került, amire sikerült kicsikarnia a győzelmet. Mondhatni, hogy szerencsével tudott csak felülkerekedni ellenfelén. Nem tudom, hogy mi lesz egy olyan esetben, amikor egy Kiribayama-nál jobb képességű és rutinosabb ellenféllel szemben kell ugyanezt "elkövetnie". Márpedig egy Ozeki - től ez teljes joggal elvárható
2. felvonás : Hakuho - Onosho :
Onosho egészen addig volt méltó ellenfele a Yokozunának, amíg össze nem kapaszkodtak. Ettől fogva a
ring-beli működése (észleletem szerint) kizárólag abban merült ki (persze ez sem kis probléma), hogy a Yokozuna milyen technikai trükköt fog előhúzni a cilinderből és hogy lehetne erre megfelelően reagálni. Csakhogy az a bökkenő, hogy Hakuho esetében nagyon is tágas az a fegyverszoba és maga a tartalma
is és erre szinte lehetetlen egy ilyen összekapaszkodott, kiélezett helyzetben felkészülni. Nem is sikerült
ez Onosho-nak és ennek az eredménye villámgyorsan meg is lett. Mondhatni, iskolapélda volt.
Szerintem Enho teljesen tudatosan provokálta ki ezt az egész kölcsönös mozgáshalmazt és (a bolgár
sajnálatára) Aoiyama épp a megfelelő médium (alany) volt mindehhez a sumo - színházi előadáshoz.
A Yokozuna Takanoshoval szemben bemutatott előadása annyiban volt közeli rokonságban az Enho által bemutatott produkcióval, hogy a módszer megegyezett, azaz fejben kellett eljuttatni az ellenfelet addig
a mozgáscsopor - pontig, amíg az saját jószántából sétált bele abba a mozgás-csapdába, ahol ellenfele
éppen a szenvedő fél mozgási energiáját használta fel a dohyo-ról való ki.- (vagy le-)pakoláshoz. Enho esetében a nála vagy mázsányival több ellenfél, míg Hakuho esetében a kor és - ebből következőleg - a
mérhetetlen mennyiségű rutin volt a rugója a dolognak.
Ez az egész egyszersmind a távol - keleti harcművészeti fogások egyik leg - alapvetőbb eleme. Kihasználni az ellenfél küzdelembe dobott mozgási energiáját a saját koncepció megvalósítása érdekében.
Hát a 4. nap fénypontja számomra Enho mozzanata volt. Régen láttam már tőle igazi bravúrt, ez már jól jött neki. Bár inkább Aoiyama volt a hibás, miért megy ekkora lendülettel egy ide-oda pattogó kisördög ellen? Döbbenetes volt a visszajátszás, mintha Enho épp csak hogy hozzáérne Aoiyama karjához, épp csak egy hajszálnyit tol rajta lefelé, és máris a gravitáció elvégzi a piszkos munkát. Annyira kíváncsi lennék ennek az egésznek a fizikai magyarázatára. Biztos tudatosan építenek erre, hogy pont jókor, pont jó helyen és pont optimális erőkifejtéssel sikerüljenek az ilyen kibillentések. A másik csodát - már meg se kell említeni - Hakuho hozta. Egy ifjú, feltörekvő, minden tengernyi motivációval megtelt vehemens ellenfelet pont így kell megfékezni. Ki más adjon neki jó leckét, mint maga a mesterek mestere, hogy idejekorán el ne bízza magát.
A 4. napi összefoglaló végignézve arról írnék, hogy mennyire jó, hogy a Juryo meccseit is végig lehet
követni (én a Youtube - on nézem). Akárcsak a Makuchi, a Juryo meccsei is színvonalasak,érdekesek, jó összecsapások. Esetleg épp amiatt, mert a néhány nagyon tehetséges, feltörekvő fiatal mellett a Juryo
is tele van nagyon rutinos, Makuchi - t is megjárt, minden hájjal megkent "vén rókák" gyülekezetével.
A mai napon két különösen érdekes momentum volt számomra érdekes és mind a kettő a bírói (Gioyi
és a székbíról) működéssel összefüggésben. Az első esetben egy hosszabb ideig is jól megfigyelhető
hajfogás (hairpull) döntötte el a Midorifuji - Mitoriyu meccset. A Gioyi konzekvensen a fogást elkövetőt
hozta ki győztesként és - meglepetésemre - a monoii-t követően a székbírók megerősítették az ítéletét. A második eset volt a számomra az izgalmasabb. A Hoshoryu - Wakamotoharu összecsapáson a fiatal
mongol egy nagyon látványos váll-(vagy csípő-)dobással vitte földre ellenfelét. A Gioyi - nem láthatta
tisztán a földet érésüket és simán kihozta Wakamotoharu-t győztesnek. Szerencsére a székbírók ebben
az esetben a jobbik megfigyelőképességüket és ítélőképességüket "vették elő" és fordítottak is a Gioyi
Terunofuji-n, és Kotonowakán én is látom a hihetetlen motiváltságot, két különböző irányból, de mindkettő iszonyatosan "makuuchi éhes". Olyanok, mint két úgymond "bulira kiéhezett tinédzser", egyikük (Kotonowaka), mint aki először járja be a fantasztikus legfelsőbb osztályt, és szeretne minél magasabbra törni minél rövidebb idő alatt, míg másikuk (Terunofuji) már látott és megélt szinte mindent, tudja mit veszített, miből maradt ki évekig, és most csőstül be akarja pótolni az egészet. Nem tudom, hogy állnak a sérülései, mert a sok fásli még mindig egy múmiát idéz képében, de tekintetéből mégis árad valamiféle ellentmondást nem tűrő céltudat. Ez az, amit annó csúnyán elveszített Ozeki bukása után. Egyre jobb a torna, sok esélyes. Mitakeumival vannak még az égiek is, a mai győzelme nem volt kockázatmentes, de talán valóban Hakuho érdemli meg leginkább a dicséretet. Ő a Jokozuna etalon, bár ezt sokszor hangsúlyoztam már. Ahogy rákészül a meccseire, ahogy beleveti magát, ahogy végig küzd, és ahogy befejezi a meccseit, mind-mind egyszerűen félelmetes. Nem lennék egy ellenfelének sem a helyében. Egy territóriumát vadul őrző hímoroszlán. Egyre idősebb, de még mindig ő a szavannák ura. Elnézést ezért a sok hasonlatért, de talán így tudom a legjobban kifejezni érzéseimet a tornán látottakról eddig.
Szerintem is egyre színvonalasabb a torna és emellett néhány olyan érdekesség is megfigyelhető volt,
ami azért elég sokat elárul arról, hogy ki - mit és mennyit profitált a hosszúra nyúlt kényszerszünetből.
Így például Terunofuji eddig ellenállhatatlan. Nekem ellenállhatatlannak tűnik mind fejben, mind pedig fizikailag. A fiatal Kotonowaka úgyszintén. Esetében egyenlőre nem látni, hogy meddig lesz képes így menetelni, de annyi bizonyos, hogy rendkívüli tehetség. Kiválóó fizikumbeli adottságokkal rendelkezik
és - feltehetően nem véletlenül - egészen jól lehet menedzselve. Semmi elfogódottság, rutintalanság,
csupa - csupa meggyőző a meccseinek látványa. Takayasu-nak is sokat használt a hosszabb pihenési lehetőség. A mai, ex-Ozeki (Kotoshogiku) elleni meccse azt mutatta, hogy végre is nem ereszt le egy hosszabb erőkifejtést igénylő összecsapás során. Eddig Mitakeumi is nagyon meggyőző. Az esetében azonban mintha arra emlékeznék, hogy a torna előre-haladtával képes kissé leereszteni. Asanoyama
eddig maximálisan hozza azt, amit a promóciója előrevetített. Rendkívül motiváltan, erőszakosan és folyamatosan lendületesen hajt. Sok lehet még benne és szemmel láthatóan érzi a nagy lehetőséget.
Végül, de korántsem utolsó sorban a Császár. Amit ma mutatott az összecsapása legvégén az valami hihetetlen volt. 15X kiló tömege dacára, miután lepakolta Endo-t, úgy szaladt ki a csarnokból, mintha
nem is 36, de maximum 18 éves lenne. Hogy csinálja - maga a rejtély. Azt hiszem ez külön történet..
Na, ez a második versenynap már sokkal inkább emlékeztetett engem a korábbi tornák ritmusára. Vagy nem tudom, lehet hogy én ültem le most más szemléletmóddal a meccsek elé, de mintha egy nap alatt sokat javult volna a színvonal. Tenuno meccse tényleg nagy volt, megidézte a régi, betegeskedése előtti időket. Takayasu is végre mutatott már magából valami életjelet. Mikor bejelentették Kakuryu visszalépését, bennem is egyből azt az érzést váltotta ki, hogy talán tegnap láttam őt utoljára éles bevetésen. Ez pedig önmagában nem lenne valami jó tudat. Még ha Kakuryu nem is tartozik a legfényesebb Jokozunák kőzé, és karrierjét igencsak beárnyékolta a sok sérülése, de az első napi vereségénél azért valami komolyabb búcsúmeccset érdemelne. Még ha veszít is, de ne így veszítsen.
Igazad van! Most - visszaolvasva - valóban az általad leírt verzió állja meg a helyét. Ha egész őszinte szeretnék lenni, ilyen összefüggésben még nem merült fel bennem a Harumafuji utáni korszak másik
"mongol oszlop" - ának vissza-vonulása, mindazonáltal írtam már (még a leghaloványabb látszatát is elkerülve annak, hogy ezt kívánnám) kicsivel korábban valami olyasmit, hogy itt lenne az ideje esetéeg felkészülni egy mongol Yokozuna - mentes korszak eljövetelére. A japánok biztosan erről álmodnak már.
A Makuchi-ba végre - valahára visszatért ex-Ozeki, Terunofuji az első két nap láttán valóban nagyon elkötelezettnek látszik és felettébb remélem, hogy ez töretlenül kitart a következő 13 versenynapon is,
mert - szerintem - egy ennyire küzdőképes Teruno-nak igenis állhat a zászló egészen az Ozeki -rangba visszatérésig (feltétlenül). A jelenlegi két Ozeki és két Sekiwake meg talán a váratlan lehetőségtől is vérszemet kaphat, valamint további motivációhoz juthat egy esetlefeges, közeli promóció reményéban.
pontosítanék, nem én jósoltam, hanem csak leírtam azt, amit Kakuryu és Hakuho nyilatkozott, valamint a Mitakeumi győzelmét (még a májusi virtuális tornára) egy algoritmus állapította meg. :-)
egyébként szerinted/szerintetek, látjuk még Kakuryut küzdeni? nekem van egy olyan érzésem, hogy ebből intai lesz.
viszont Takakeisho, Asanoyama, Hakuho, Shodai eddig nagyon meggyőző. Takayasunak jól jött a plusz idő, de még így is szenved, Tochinoshin is elég halovány, viszont Terunofuji eddig keményen tolja.
Két korábbi jóslatodra emlékeznék itt és most. Az egyik, amely szerint esélyes, hogy a két yokozuna
alul-edzettség okán, esetleg elég korán visszalép a júliusi tornától. Ebből Kakuryu esetében 100%-ban
bejött az előrejelzés. Hakuho nekem most (még) úgy tűnik, hogy kellően motivált és a fizikai, erőnléti állapota is rendben van, legalábbis az első két meccsen mutatottak alapján. A másik ilyen előjelzésed -
a fej-béli, fizikai, erőnléti, edzettségi helyzet értékelése, illetve a motiváltság alapján - úgy szólt, hogy
mindent összevetve Mitakeumi lehet esélyes a végső tornagyőzelemre. Az eddig látottak alapján úgy
tűnik, hogy mindebbe egyelőre még többen is beleszólhatnak, így még maga, a még versenyben lévő Yokozuna, a két Ozeki és még Mitakeumi Sekiwake - társa, Shodai is jó kondíciókkal rendelkezik. Ha ez
így van, úgy akár még izgalmas, jó tornára lehet számítani, minden eddig említett handicap ellenére is
Hát meg kell hogy jegyezzem, ez a kimaradt torna épp annyi előnnyel járt (sokat gyógyulhattak az elhúzódó sérülések), mint amennyi hátrányt hozott magával (eltespedtek a versenyzők). Némely összecsapás komolyan úgy hatott, mintha edzőmeccsen lennének. Csak semmi rizikó, egyelőre gondolom felmérik egymás, de főleg saját maguk állapotát. Nem okolható érte negatív értelemben senki, de valahogy nekem ez a torna így, félig-meddig közönség előtt is gyengébbnek hat, mint az előző volt hót üres házzal. Shouhozan, Enho, vagy épp Abi jóval nagyobb elánnal szokta a hasonló meccseit levezetni, de ma mintha csak az árnyékuk lépett volna elő, az se valami magabiztosan. Hakuho győzelme az ősi ösztöneiből fakadóan ismét meglett, de Kakuryu a zászlóshajója ennek a felibe-harmadába próbálkozás sztenderdnek. Tisztelet a kivételnek, de volt egy-két meccs ahol tényleg a végletekig elmentek a rikishik, és azt úgy is kell tenni, de jó lenne ha az összes meccs ilyen lenne persze a sérülését nem kívánom senkinek. Ha emlékeim nem csalnak, akkor Mitakeumi szokott a sötét ló lenni az ilyen tornákon. Meglátjuk, ráerősít e erre a "kinevezésére"
Köszönöm és valahogy ezt sejtettem is, de így már értem is.
1. versenynap :
Még így "negyedház" mellett is kissé üresnek tűnik a csarnok nézőtere, de legalább folyik a torna és ez mindenképpen nagy szó. Általában, a Makuchi - ből és a Juryo - ból látottak alapján érdekes nap volt jó összecsapásokkal és emellett két olyan meccs is volt, ami váratlan eredményt hozott és vitte a pálmát.
Az egyik Endo Kinboshi - ja, illetve Kakuryu eléggé peches fenékre-ülése volt, de az igazi nagy kérdőjel
a másik volt. Ez a Takayasu - Kotonowaka összecsapáson történt, ahol a látottak szerint az akciót indító Takayasu éppen akkor ért földet a dohyo-n kívül, amikor Kotonovaka lába is ezt tette. Azt hittem, hogy
monoii-t ítélnek a körben ülők és a Gioyi egyaránt. Tévedtem.
Akkor kb. olyan kinézete lesz az egésznek, mint mondjuk a versenynapnak azon időszakában, amikor a Makushita osztály-ban versenyzők lépnek fel a dohyo-ra. Nos ez még mindig sokkal jobban emlékeztet
egy nagy torna feeling-jére, mint egy üres ház. Mindazonáltal így is nagy bátorság lesz ez a rendezés és nagyon drukkolok azért, hogy semmi negatívumot ne hozzon magával és jó végkifejlete legyen.
azt elfelejtettem írni, hogy most nem lesz telt ház, az eredetileg kb. 10.000 személyt befogadni képes kokugikanba, most csak 2.500 nézőt fognak naponta beengedni.
"Nem vak ez a ló, csak bátor" - mondotta a falusi vásárban egy lókupec a vevőjének, aki visszavitte
neki a frissen vásárolt lovat azzal az indokkal, hogy, ahogy felült a ló hátára és elindult volna vele haza-
felé, az nyomban nekiment a szomszéd ház falának. Mindezzel együtt nagyon szorítok a rendezőknek,
meg úgy "en bloc" a japán szumó - fanoknak, hogy sikerüljön nekik komolyabb probléma - mentesen végigcsinálni a tornát. Való igaz, hogy üres ház előtt valahogy kísértetiesen groteszk látvány volt a