Keresés

Részletes keresés

hazol5600 Creative Commons License 2014.04.29 0 0 918

Sziasztok!

Több szőlőt átoltottam tegnap és ma.

Két kérdésem lenne:

kb mikor kell legkésőbb látni (hány nap?), hogy megeredt-e a fás rész?

Másik: jó ötlet-e, hogy ebben a záporos időben kis nylonzacskókat húztam az oltásokra, mintegy dunsztként? Arra gondoltam, hogy így a sebkezelővel egyébként bekent oltásról az eső nem mossa le a kencét, és még párás környezetben talán jobban eredhet...

Ali-bá Creative Commons License 2014.04.28 0 0 917

Így van. Nézd meg ezen a fórumon az 50. hozzászólást. A kötözésnél vigyázz, mert könnyen kitörik tőből a friss zöld hajtás. Nem ördöngősség megcsinálni és hamar nagy eredménye van, még idén teremhet is!

Előzmény: gyula.uw (916)
gyula.uw Creative Commons License 2014.04.28 0 0 916

Vagy teljesen mindegy hogy menyire fás az új hajtás ,csak egyező vastagságú legyen a nemessel .

Nem oltottam még szőlőt azért vagyok ilyen butus ezen a téren , de ahogy gondolom te már az idén megcsináltad az első szőlő oltásodat!

Előzmény: Ali-bá (915)
Ali-bá Creative Commons License 2014.04.28 0 0 915

Hogy érted a érettséget?  Én azt nézem, hogy elég vastag-e már a friss hajtás az oltáshoz, oltócsaphoz.

Igen, nagyon szép zöld volt a nemes, mintha tegnap tettem volna a hűtőbe.

Előzmény: gyula.uw (914)
gyula.uw Creative Commons License 2014.04.28 0 0 914

Üdv szép estét .

Aladár bátyám meg csináltad a szőlő oltásokat ha igen, akkor hogy látod jól sikerültek minden rendben ment elégé éret volt az alany ,a nemes szép zöld volt még  ?,,

Előzmény: Ali-bá (911)
zoli1437 Creative Commons License 2014.04.24 0 0 913

Köszönöm a választ. (Most vegyes, de legközelebb csak nyúlós lesz. )

Előzmény: Ali-bá (909)
borsika79 Creative Commons License 2014.04.23 0 0 912
Így igaz. Nemsokára nálam is lessz már olyan hajtás amit olthatok. :)
Előzmény: Ali-bá (906)
Ali-bá Creative Commons License 2014.04.23 0 0 911

Holnap kezdem, nálam is van már néhány kellő vastagságú hajtás. Most nagyon nő a szőlő, jó melegek vannak errefele.

Előzmény: vlacko (910)
vlacko Creative Commons License 2014.04.23 0 0 910

Hát én már megtettem a hétvégén, azon praktikus okból, hogy az alanyon a zöld hajtások most voltak olyan vastagok, mint a nemes vesszők.

Ali-bá Creative Commons License 2014.04.22 0 0 909

Ha nyúlik a kötöző akkor ráér akár fél évet is, de ha bevág akkor azonnal. (Attól függ, hogy mivel kötözted. Volt olyan pvc csöves pöszméte oltványom, amelyikről direkt nem vettem le. 3 év után magától elrepedt és leesett.)

Előzmény: zoli1437 (908)
zoli1437 Creative Commons License 2014.04.22 0 0 908

A megeredt oltásokról a kötést mikor kell eltávolítani?

Jani71 Creative Commons License 2014.04.22 0 0 907

Idén tervezem először a kipróbálását. A vesszők a hűtőben várják a sorsukat. :-)

Az omegaollóval metszésidőszakban végzett próbálkozás kis hányada sikeresnek látszik (tőkéről tőkére közvetlenül). A hűtőzött és tőkéről vett vesszők darabjait a levágott 'gyári' alanyvesszőkbe oltva dugtam a földbe, még a bakhát alatt vannak, kíváncsian várom, volt-e értelme a próbálkozásnak; érdekes lenne, ha jól alakulna...).

Talán lesz még olyan, ami most nem tűnik jónak, esetleg még elindulhatnak.

Hagyom őket, mert nincsenek útban, hátha...

Ali-bá Creative Commons License 2014.04.22 0 0 906

Nemsoká lehet a zöldbe-fásoltást kezdeni. Aki még nem csinált, nézzen utána hogyan kell.

bakatorro Creative Commons License 2014.04.18 0 0 905

Szervusz!

bocs a késői reagálásért, de nagyban ültetek :)

vesszőm van csak, de szerintem még el lehet dugványozni ...

abból szívesen küldök ...

írd meg hova, jövő héten tudom postázni!

Előzmény: CorToy (904)
CorToy Creative Commons License 2014.04.11 0 0 904

Üdvözöllek!

Megakadt a szemem ill.kerestem a bakator szőlőt és csodálkoztam mikor megláttam nálad.Ezt utoljára nagyapám kertjében láttam még a 70-s években  és régóta keresem.Megkérdezném,hogy esetleg volna-e még belőle vessző vagy gyökeres oltvány?Azonnal vevő lennék rá,ha még ki lehet ültetni!

Üdv:M.L.

Előzmény: bakatorro (891)
szucsl57 Creative Commons License 2014.03.28 0 0 903

Én már többször a www.kaszasoltvany.hu oldalon vásároltam szőlő oltványokat legutóbb 350 Ft/db áron, de még eddig mindegyik tő beállt. (Ez nem a reklám helye.) Sajnos már nincs nekik Dunav, de ősztől biztos lehet megint rendelni.

Előzmény: elektroboy11 (902)
elektroboy11 Creative Commons License 2014.03.21 0 0 902

Üdv Mindenkinek!

Segitséget szeretnék kérni Töbször vásároltam Dunav szölőoltványt (1000 ft/tő) sajnos egyik sem erdt meg ,mivel teljesen száraz volt. Most én szeretném oltani, de nincs nemes veszőm ha esetleg van valakinek és el is küldené megköszöném.

gyfa50 Creative Commons License 2014.03.17 0 0 901

A régi szakkönyvekben és láttam némely vídeón, hogy a mostani oltványtermelők is oltás után elvermelik kint a szabadban persze miután a meleg párában megindul a kallusz képzödés. De ott homokos talaj van. Itt nálunk kötött a talaj ezért probáltam zsákban homokban mivel úgy sem oltok tul sokat. Probáltam csövet tenni bele öntözén végett, hogy a víz alulra a gyökérhez kerüljön, de igazából felesleges úgyan is ültetéskor ha jól megöntözödik az alsó 20 -30 cm az a zsákban végig nyirkas marad. Azért jó feltölteni homok vagy fürészpor( ez könnyebb nem feszül úgy azsák), mert marad így némi távolság az oltványok között és a zsákhoz sem érnek hozzá ha bekötödik. Szerintem naponta egyszer meg lehet szelöztetni. Ha fürészporral van feltöltve ki lehet vinni  a szabadba amikor az idő felmelegedik, nem olyan nehéz.

Előzmény: Laszlo Lakatos (900)
Laszlo Lakatos Creative Commons License 2014.03.16 0 0 900

Udvozlok minden tisztelt forumozot. Kerdezni szeretnek.A zsakos oltvanyneveles tehnikajarol. Egyhejt ugy olvastam hogy csovet tesznek a szakba hogy ezen keresztul locsoljak nem tudom miert.Mashejt olvastam hogy a szaraz fureszpor kiszaritja az oltvanyvesszoket.It azt olvasom hogy a furespor nem annyira jo jobb a fold es homok kevereke vajon azert mert a fureszpor ez jobban felvezeti alurol a vizet es a gombas betegsegek miat nem tudom.Es meg kerdeznem hogy a vesszoket kell e parafinozni a zsakos tehnikanal.Es a zsak szaja bekotesevel elegendo nedvesseg szall fol a zsakba alorol  hogy a szukseges paratartalom kepzodjon mivel hogy csoven keresztul ontozodik.Es milyen idokozonkent kell levegoztetni a zsakot .Az oltas hejet be kell takarni teljesen homokos foldel vagy ide jobb a fureszpor vagy az oltas hejet a tetejet nem is kell betakarnia vesszoknek.Es kesobb mikor melegebb az ido szabadban esetleg arnyekos hejen lehet e alkalmazni ezt a zsakos szolooltvanynevelesi tehnikat.Elore is minden magyarazatot megkoszonok forumozo tarsaim neveben is

gyfa50 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 899

Szia Szabolcs

Most márciusban, április elején kézben fás oltást lehet készíteni szőlővel. A fás oltás sikeréhez több dolog közre játszik. Elöször is az alany amire ráoltod a nemest teljes üzemmodban kell legyen,( mielött nekifognál az oltásnak néhány napra meg kell hajtatni az alanyt.18- 20 c fok nál). mig a nemes csap nyugalomban. Az olloval ha jól vág és a két méret egyforma akkor már csak a kötözés (rafiával is jó) van hátra de le kell szigetelni is pl. fagél. Oltás után újra meleg fürészporba vagy homokba kell tenni. Ha csak tizen néhány oltásod lesz teheted egy nylon zsákba az alján kilyukasztva hogy a felesleges víz kifolyon. Elég, ha 15 20 cm homokba beleszurod az oltványokat majd belocsolod utánna feltöltöd egészen. A gyökérzonába kell a nyirkasság. A végén bekötöd a zsátot vagy nylonnal letakarod, hogy párába legyen. Azt nem emlitettem, hogy az alany legyen kivakítva.

Előzmény: szolloskei (898)
szolloskei Creative Commons License 2014.03.12 0 0 898

Kedves Fórumozók!

Azzal a kéréssel fordulok hozzátok, hogy kezdeti kudarcaim után újra meg szeretnék próbálkozni szőlő oltással. Korábbi próbálkozásom során sajnos a 15 vesszőből egy forradás sem volt sikeres. A párosításhoz vettem oltó ollót és azzal készítettem. Ezután nem tekertem be rafiával csak fa seb kezelőt használtam ( a gazdaboltos azt mondta ez is megfelel) Aztán fűrészporba tettem a vesszőket és minden este és reggel öntöttem rá vizet. Az igazság az, hogy az információkat innen - onnan szereztem be, sajnos nem találtam egy olyan könyvet vagy honlapot ahol szépen össze vannak szedve a fázisok a vessző szedésétől egészen a gyökeres oltvány ültetvénybe való kiültetéséig. Abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy ha valaki esetleg ismer ilyen szakirodalmat akár nyomtatott akár elektronikus formában az írja meg nekem. Segítségeteket előre is köszönöm.

Üdv: Szabolcs

gyfa50 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 897

A fürészpor is jó csak akkor jó volna az alanyt beáztatni gombaölő permetlébe, hogy megelözd az esetleges penészesedést. Tenát, megtörlöd a vízes alanyt maj utána mehet úgy 10- 15 percre a permetlébe oltás elött majd ha megszáradt jöhet az oltás. 

Előzmény: gyula.uw (896)
gyula.uw Creative Commons License 2014.03.05 0 0 896

Van itthon egy zsák tiszta fenyő fűrészpor ha be hoznám a lakásba  vagy a kazánba az oltásokat akkor nem lenne jó ha fűrészporba hajtatnám meg ???Vagy maradjak a homokos földnél

Előzmény: gyfa50 (895)
gyfa50 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 895

Szia

Én is ezt tervezem majd ha melegebb lesz. Ha van lehetöséged, hogy oltás után előhajtasd 20 fok körüli hömérsékleten, akkor a már napok ota ázott alanyokat (vadszőlőt) most oltsd be. Jó volna legalább egy napra az oltócsapokat is vízbe tenni a hütöben, hogy megszívják magukat, de ne induljanak meg így könnyebb a vágás. Oltás elött töröld szárazra a csapot.

Miután betekerted az oltás helyét ahogy írod mehet homokba és valamivel letakarva (nylon vagy PET palack), hogy párában legyen amig a kaluszképzödés létrejön, majd lehet iskolázni.

Előzmény: gyula.uw (894)
gyula.uw Creative Commons License 2014.03.05 0 0 894

Szia ..gyfa50

Én is szedtem a napokba vadszőlőt egy alany termelőtől,most vízbe vannak,oltani szeretném őket.

Csak azt nem tudom hogy mikor meg hogy lehet-e olyat hogy például  most hogy ázott pár napot a vessző és beleraknám vödörbe homokos földbe  elóhajtatni és oltanám nemessel ha már megpattantak a rügyek angol nyelves párositásal és utána iskoláznám .

Vagy ültessem el hogy gyökeresedjen és majd csak jövőre oltsam pl: zöldbe fással ???

Előzmény: gyfa50 (893)
gyfa50 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 893

Hello

Én 4 5 szemre szoktam méretezni az alanyt és csak a legfelső szemet hagyom meg a többit kivakítom majd az oltást ezen szem alatt fogom végezni.  

Előzmény: Kakas94 (888)
Jani71 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 892

Kb. 45 cm legyen a vessző két végén levő rügyek között.

Ez csak nagyságrendi adat, mert nagyon függ a nóduszok hosszától.

Néhány fajtának meglepően hosszúak az ízközei, ott nem nagyon lehet variálni!

Ezzel mindjárt a szemek számára is válaszoltam.

Úgy szoktam, hogy vágás után egy-két napig vízben áztatom (mondjuk fele-kétharmada hosszban van a víz), aztán mehet a vizes/nedves földbe!

De persze egyből a tőkéről levéve el is áshatod, gondolom, úgy is esélyes... :-)

A szőlőt nem kell félteni, elég vitális növény, ha akar, úgyis megered!

Ültetés után takard be földdel (mondjuk 5 cm föld legyen a vessző vége felett), aztán amikor látod, hogy bújnak a rügyek, akkor szépen lépésről lépésre (én lehetőleg hűvös, borult időben szoktam, biztos, ami biztos) bontsd le a bakhátat!

Nyáron célszerű öntözni! Nem baj, ha esetleg van némi tápanyag is a földben a vesszők alatt/mellett!

Előzmény: Kakas94 (890)
bakatorro Creative Commons License 2014.03.04 0 0 891

szÍvesen! jövő héten postázom Neked a bakator és Járdovány vesszőket.

ötvenöt beoltott tőkénél járok már ... :)

istenem, de jó elfáradni :)

Előzmény: juhosttt (887)
Kakas94 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 890

Nagyon szépen köszönöm!Még annyit kérdeznék hogy hogy milyen hosszúrágú,(hány szem legyen rajta) amikor ültetem a vadszőlőt,és ültetéskor mennyire locsoljam meg?

Előzmény: Jani71 (889)
Jani71 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 889

Üdv! Ha őszre már beérett, ceruzavastag vesszők lesznek, akkor olthatod.

Az ültetéskor úgy szoktam, hogy a föld feletti utolsó, és az alatta levő rügyet meghagyom, a többit levágom (a mellékrügyeket is, mindent!).

Az alsó végén közvetlenül az utolsó nódusz alatt vágd el (ott, ahol elkezd szűkülni a vessző)! Sok sikert!

Előzmény: Kakas94 (888)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!