olyan, hogy feszül rajta a bőr? vastagsága eléri a testméretét esetleg meg is haladja?
normás esetben, még ha megfelelően telt is, látszódnia kell a harántirányú dudoros bordáknak.
A túl vastag farok a túltápláltság jele.
Kissé hosszadalmas folyamat lefogyasztani, de muszáj.
Az éhezést nagyon bírják, erre szolgál a farkuk is: a felhalmozott zsírt tárolják benne, ebből élnek szűkösebb időkben (mint a tevék, azoknak is a púpjuk zsírból áll).
Ha már nem fér a farkukba, akkor kezdik el a testükben is felhalmozni, ez pedig elhulláshoz vezethet, mivel a zsír lerakódik a szervek köré, a szövetekben, mindenhol.
Vissza kell venni a takarmányból és emeld meg a terkó hőmérsékletét. 30-32 C fokig felmehet a nappali.
Akkor rögtön lenne mégegy kérdés, szerintem (a félelmetesen hosszú 1 éves :-)tapasztalatom és a neten látott képek alapján) túl vastag a farka. Ez mitől lehet és mit jelent?
csak akkor, ha nem jól néz ki. (farka telt legyen, de nem túl vastag, oldala nem beesett)
úgysem rögtön akkor fognak párosodni, mikor pont berakod a hímet a terkóba. a hímnek is meg kell szoknia a környezetet.
közben elkezdhetetd a nőstény tuningolását, hogy a tojások az elraktározott anyagokból fejlődhessnek, ne abból amire a nősténynek amúgyis szüksége lenne.
az arányt ne csak a nemekhez, hanem a terkó méretéhez is viszonyítsd.
attól senki ne ijedjen meg, ha tojásrakás után úgy néz ki a nőstény, mint egy etióp.
ez normális, bár itt is egyedfüggő. nálunk az egyik totál giliszta lesz, a másik azért tartja magát. ráadásul a csonti a rosszevő, úgyhogy minden tojásrakáskor szenvedünk az etetéssel is.
igaz, hogy nálunk nem volt állandó a keltető hőmérséklete. nappal magasabb, estére lement 0,5-1 fokot.
Nem veszem kötözködésnek. Nekem mindegy, a többiek meg tanulnak belőle. :-))
Az az igazság, hogy ha jól belegondolsz, nem mindenki neveli egészen pici kora óta.
Sőt, a többség ilyen-olyan méretű növendékként veszi.
Nem szeretem azt mondani, hogy persze, amint ivarérett pároztassák, mert ki tudja, milyen körülmények között nevelkedek. (tisztelet azoknak, akik úgy adják el, hogy előtte odafigyeltek a fejlődésére)
A csoffadt nősténytől ugyanúgy lejönnek a tojások, de jól ki is készítik ezzel, még csoffadtabb lesz. Van ennek értelme?
Inkább tuningoljanak rajta még fél-egy évet. Végülis nem lóverseny a dolog.
Gondolom, senki nem szeretné idő előtt kikészíteni a gekkóit.
A teleltetés nagyon jót tesz nekik. Annak idején teleltetés nélkül a két nőstény nem csinált semmit. Teleltetés után kaptak egy hímet, és beindult a gépezet. :-)))
Az első 3 nálunk is vaktojás. (az egyik mindig csak egyet tesz le elsőre).
Sőt, van egy félikrünk is. :-))) (a tesó nem fejlődött ki a tojásban). Még mindig fele akkora, mint a fiatalbb "alomtestvére".
Ugyanis a hőmérséklet ha magasabb, akkor nagyobb valószínűséggel lesznek nőstények, szerintem a kikelés idejét ez nem befolyásolja.
Az első néhány állatomat 28 fokon keltettem, és pontosan 45. napra bújt elő mindegyik. viszont majdnem az összes hím lett.
A szakirodalom szerint 2 évesen lesznek ivarérettek, de nekem is 1 éves korukban már pároztak, aztán jöttek a tojások. A nagyobbik lány kezdte, rakott 1 db terméketlen tojást, aztán rendesen abban a szezonban 3x2 tojás.
Ez most egy kicsit vitatkozós hozzászólásnak tűnhet, de nem ez a célom!
Mert mi lehet a különbség aközött, hogy kifejlődik egy tojás egy nőstényben, aki mondjuk egy éves, rendesen megnő benne, majd lerakja 30 nap múlva és aközött, hogy ugyanez a tojás termékeny, és ugyanúgy megnő benne, majd lerakja?
Szóval hiába nem pároztatod 1 évesen, ha már képes tojásokat lerakni, szerintem.
elvileg egy éves korára lesz ivarérett. Többnyire 2 éves kor alatt nem célszerű pároztatni a nőstényt, hadd fejlődjön, erősödjön. A hímeknél nincs ilyen probléma.
2.
28-30 C fok között. Minél magasabb a hőmérséklet, annál hamarabb kikelnek.
Mi 29 C-on keltetünk, így átlag 50 napra kelnek ki.
Ha szelíd és hagyja magát megfogni, akkor nézd meg, hogy van-e benne tojás, egyértelműen látszik. Nem nagyon hallottam, hogy leopárd gekkónak tojásvisszatartása lett volna, persze előfordulhat, de én úgy tudom, nagyon ritka náluk. Az enyémek mindig pihennek tojásrakás után, és nem esznek egy ideig, és visszautasítják a hímet. Szóval ettől még nem biztos, hogy beteg, de érdemes figyelni.
Nem régen vettem egy 1 éves gekkó párt. A lány lerakott egy(csak!!!) tojást és már két hete nem eszik, csak alszik állandóan, és olyan betegnek látszik. Kicsit kövérnek tűnik a hasa de a farka már nagyon vékony. Valaki segítsen!!! Lehet, hogy maradt benne tojás? A hím udvarlását is elutasítja. Nagyon sajnálnám elvesziteni mert már eléggé szelid.
Semmit. :)) Jól csináltad. Én ugyan igy jártam csak a lánynal. A him imádja. Azonnal ráveti magát. Gondolom izgatja ahogy mozog. A lány viszont csak szagolgatja. Szintén kapot pofont, és ö is elmenekült:))) Azota undorral néz rá és otthagyja.
Na látod:) Én is mondtam már többször is. Tudod nekem elég nagy a terkom és láttam párszor hogy, hogy gyorsul. :)))) Vagyis hogy olyan mint a villám. Én nem mertem kivenni. Ráadásul a lány iszonyat izgága, mozgékony.
Én nekem nem fél óra hanem fél év lenne mire elkapnám:)
TEgnap kapott Gyulka gyászbogárlárvát.. Hát, mit ne mondjak nem arattam vele nagy sikert.. sőt semmilyen sikert sem..
Beadtam neki (csipesszel, mert megpróbáltam megfogni kézzel is, de "majd meghaltam, amikor belémcsimpaszkodott":), eleinte izgatta, figyelte, rámozdult, de ahogy a lárva orrba vágta a farkával, vagy megpróbált belecsimpaszkodni Gyulkába, rögtön otthagyta (minő vérbeli ragadozó....)
Ha leraktam a homokba a lárvát, akkor Gyulka egy darabig szimatolta, meg ment utána, de nem ette meg.. kb 20 percig próbálkoztam, aztán feladtam és kivettem a lárvát - már csak azért is, mert állandóan furni akarta magát befelé a homokba, ahol a fene sem fogja utána megtalálni..
Mit csinálhattam rosszul? Hogy kéne neki odaadni? (utána bedobtam neki tücsköket, azókat levadászta és megette..)
és a börzsönyös fűhálós rovarok. azt ne felejtsd el! :-)))
(tojásrakáskor kapnak nálunk naposegeret is. egy-egy db-ot. sok benne a kalcium. )
Az elhízás úgy jelentkezett, hogy a hónaljában kis dudor jelent meg. Az már zsír volt.
Először úgyis a farkába pakolódik a felesleg. Ha kicsit nagynak látod a pocakját, lehet, hogy nőstény.
Ha a farkában már nem tudja tárolni, akkor lerakódik a zsír a szövetei közé, és tul.képp ebbe halhat bele. Annyira elzsírosodnak a szervei (szinte körülfogja a zsírszövet), hogy nem tudnak rendesen működni.
Fogyasztani nagyon nehezen lehet, mert a túlélés nagymesterei. Alapjáraton is arra vannak berendezkedve, hogy ínséges időkben a farkukban tárolt zsírt használja fel a szervezetük. Ha ezenkívül még plusz zsírtartalék is van, hát abból is fogyaszt. Így sokáig el tud élni, és nem vegetál, hanem él. Nagy különbség.
A legjobb, ha az alaptakarmány a tücsök. A többit úgy variáld, ahogy a molyokat. Az úgy tök jó.
Kicsit több sáskát adhatsz neki. Élmény, ahogy vadásznak rá!